haven
Bachelor in het bedrijfsmanagement

Supply Chain Management

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Supply Chain Management aan VIVES Zuid

Je bent gefascineerd door (inter)nationaal transport, data-analyse, productie van goederen, IT en innovatie in de economie. Jij wordt dé specialist!

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Vlotte leveringen garanderen is supply chain management studeren
Supply Chain Management

Vandaag een online bestelling gedaan, morgen in je huis! Vroeg je je ooit wel eens af hoe dat hele poces in elkaar stak? Er gaat een hele wereld schuil achter de webwinkel. In de opleiding Supply Chain Management leer je hoe bedrijven in elkaar zitten en hoe de wereld waarin wij leven eigenlijk niet meer zonder kan.

Je krijgt de kans om een netwerk uit te bouwen binnen de transport-, de logistieke en de supplychainsector. Jij zorgt er voor dat goederen 24/7 in beweging blijven en op tijd op hun bestemming terecht komen. 

De globalisering maakt van de wereld een dorp waar jij deel van uit maakt. België is een belangrijke draaischijf voor de import, export en doorvoer van internationale goederenstromen en het behoort tot het logistieke hart van Europa met onder andere de haven van Antwerpen.

Wat leer ik in deze opleiding?

Kies je voor Supply Chain Management bij VIVES dan word je ondergedompeld in de domeinen van internationale handel, aankoop en planning, logistiek en transport, export & import. Je wordt deskundige in vakgebieden zoals multimodaal transport, procurement, voorraadbeheer, productie- en transportplanning, douane-en btw-reglementering. Wist je trouwens dat ook in de zorginstellingen een belangrijk logistiek proces loopt?

Daarnaast versterk je je vaardigheden in zakelijke communicatie en talen. Je digitale skills worden aangescherpt o.a. in de vakken ERP, data-analytics, Excel en PowerBi. Je krijgt een inkijk in de digitalisering en innovatie in de logistiek en transport, o.a. in de vakken warehousing, supply chain management en e-commerce. Je ontmoet professionals tijdens studiedagen, gastcolleges en bedrijfsbezoeken.

Lessen krijg je van vakexperten, leren doe je op de campus en op de werkvloer. In het eerste jaar heb je 12 dagen In Company Learning, waarbij je al eventjes van het bedrijfsleven kan proeven. Naarmate de opleiding vordert, vanaf jaar twee dus, vergroot ook het aantal werkdagen. Hierdoor kan je je verder professionaliseren en je netwerk uitbreiden. Via In Company Learning maak je reeds vanaf het eerste jaar kennis met het bedrijfsleven. Je kan immers je opgedane kennis onmiddellijk toetsen en uitdiepen in een bedrijf naar keuze.

Order pick infographic

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat o.m. boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

De interne logistieke ketting met warehousing, productielogistiek en de externe logistiek zoals douane en accijnzen, verzekeringen… zijn de rode draad in je opleiding. We zetten heel sterk in op IT. Vakken als E-commerce & E-logistics, Enterprise Resource Planning, Power BI en Navitrans worden voor jou een troef op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijg je een gevarieerd aanbod van vreemde talen. Je krijgt in het laatste jaar ook specifieke modules over procesverbetering, projectmanagement, transportplanning.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
Boekhouden
Inleiding marketing
Engels
Burgerlijk recht
In Company Learning
 
9u45
Frans
Frans
Engels
Intro Logistics & Supply Chain Management
In Company Learning
 
11u00
Inleiding marketing
Frans
Communicatie-vaardigheden
Keuzevak Duits of Spaans
In Company Learning
 
12u00
Pauze
13u00
Excel
Intro Logistics & Supply Chain Management
Economie
 
In Company Learning
 
14u00
Excel
Intro Logistics & Supply Chain Management
Burgerlijk recht
 
In Company Learning
 
15u15
Communicatie-vaardigheden
Economie
Burgerlijk recht
 
In Company Learning
 
16u15
RZL
Keuzevak Duits of Spaans
Talent-ontwikkeling
 
In Company Learning
 
student

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen (jaren) worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen (vakken) waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kan je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Heb je wat meer tijd nodig voor je traject omdat je specifieke noden hebt als topsporter, student met functiebeperking, een tegenslag hebt gehad onderweg of om nog een heel andere reden? Geen nood! Elke student kan het traject volgen dat het best bij hem of haar past. Je kan met je studietrajectbegeleider bespreken welke keuzes voor jou de grootste kans op slagen hebben.

vliegtuig

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Het eerste jaar is het meest algemeen, je krijgt hier vooral een brede vorming en maakt kennis met enkele inleidende supply chainvakken. In het tweede jaar gaan we dieper in op de richting specifieke vakken. Het stukje praktijk neemt ook grondig toe, je gaat wekelijks op stage in een bedrijf. In het derde jaar gaan we écht aan de slag met je verworven kennis, verschillende supply chain cases, modules rond procesverbetering, projectontwikkeling en transportplanning stomen je klaar voor de arbeidsmarkt. Ten slotte mag je jou echt gaan bewijzen op je stageplaats.

Het In Company Learning-traject biedt een brede waaier aan stagebedrijven. Naarmate de opleiding vordert vergroot ook het aantal werkdagen op je stageplaats. Hierdoor kan je je veder professionaliseren en je netwerk uitbreiden. Je kan er met andere woorden zelf voor zorgen je kansen op een vaste job zo breed en zo goed mogelijk veilig te stellen.

scannen

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het spreekt voor zich dat Supply Chain de rode draad vormt doorheen de 3-jarige opleiding. In het eerste jaar starten we met 'Intro Logistics & Supply chain Management', om hier dan in het tweede jaar verder in detail te gaan met Supply Chain Management en in het derde jaar effectieve oplossingen uit te werken voor concrete Supply Chain uitdagingen in het vak Supply Chain Cases. Deze vakken zijn uiteraard overgoten met een internationaal sausje, denk maar aan 'Internationale handels- en betalingstechnieken', 'Internationaal vervoer' en natuurlijk de stage in een bedrijf waar je sowieso kennis maakt met het internationale karakter van deze sector.

schip met containers

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

We combineren onze theoretische vakken met In Company Learning. Handen uit de mouwen en met beide voeten in de praktijk. Hierdoor toetsen we de theorie af in het werkveld en maak jij ook deel uit van de échte logistieke keten. In de eerste opleidingsfase zijn er vanaf het tweede semester 6 vrijdagen stage en een volle week net vóór de paasvakantie in een zelf gekozen bedrijf via speeddating. In de tweede opleidingsfase ga je na de herfstvakantie 6 vrijdagen op stage en een volle week vóór de kerstvakantie. Dit herneemt zich in het tweede semester. Ook hier kies je een bedrijf via speeddating. Je verwerft extra inzichten en de vakken uit de opleiding krijgen onmiddellijk veel meer kleur. In de derde opleidingsfase ga je in het laatste semester 55 dagen naar het werkveld waar je niet alleen stage loopt, maar ook aan een onderzoeksvraag (bachelorproef) werkt.

Heel veel bedrijven zijn geïnteresseerd in jouw kennis en expertise. Vorige academiejaren hebben studenten ervaring opgedaan in o.a. volgende bedrijven: Agristo, Jules Destrooper, TVH, Lunoo, Ameel, KipCo, ICO, Tailormade Logistics, Dachser, DSV, DistriMedia, Transunivers, Vergale, d'Arta, Floorify, Herve Cold Store, McBride, Middlegate, Pionira, etc

 

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Canada? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

haven

Ontdek de wereld tijdens je studie!

LD
 Quote signs

Ik besef als geen ander dat internationale logistiek een troef is voor Vlaamse bedrijven. Ik denk oplossingsgericht en wil meer weten over innovatie. Ik weet dat er op de arbeidsmarkt een enorme vraag is naar logistieke specialisten. Het is veel ruimer dan magazijnen en vrachtwagens. Maar ook binnen productiebedrijven of zorginstellingen valt er heel wat te beleven. Met een diploma Supply Chain Management ben ik breed inzetbaar. Ik bent de spilfiguur binnen het bedrijf en bepaal de klanttevredenheid, de omzet en de winst.

Supply Chain is een cruciale schakel binnen onze geglobaliseerde wereld

Zonder internationale handel geen Supply Chain en zonder Supply Chain geen internationale handel. Daar kan jij een rol in spelen! De waaier aan functies die jij als afgestudeerde van onze opleiding zal kunnen uitvoeren is heel breed. Bovendien is Supply Chain Management een snel evoluerende sector met heel veel toekomstperspectieven waarbij functies en verantwoordelijkheden kunnen roteren. Je bent immers breed inzetbaar wat door heel veel bedrijven wordt geapprecieerd. De meeste van onze studenten hebben al een vaste baan op zak nog voor ze zijn afgestudeerd.

Wist je trouwens dat onze opleiding geregistreerd is als een knelpuntberoep? In de gespecialiseerde pers kan je lezen dat heel wat bedrijven op jacht zijn naar goed opgeleide jongeren. Het is zelfs zo dat er een grote concurrentie is tussen de bedrijven om de beste jobvoorwaarden aan te bieden. Het startersloon in de transport- en logistieke sector ligt hierdoor zelfs 10% hoger dan in vele andere sectoren.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie Supply Chain Management?
havenarbeider

Verder studeren

Na het behalen van het bachelordiploma Supply Chain Management komen velen al gauw terecht in productie- of transportbedrijven, in de haven of bij de douane, in een warehouse van een nationaal of internationaal bedrijf en in zorginstellingen.

Je kunt ook verder studeren en een tweede bachelordiploma behalen bij VIVES, zoals een bachelor Global Business Management. Of je kunt kiezen voor een bachelor-na-bachelor, een postgraduaat of gespecialiseerde bijscholing.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een masteropleiding en via een schakeljaar doorstromen naar bijvoorbeeld Handelswetenschappen, Master in Maritiem en Logistiek Management (UA) of naar Master in International Supply Chain Management (Hogeschool Rotterdam).

vliegtuig

Aan de slag

Binnen de sector van transport, logistiek en Supply Chain Management ligt een hele waaier aan beroepsmogelijkheden en functies voor je open. Wist je trouwens dat onze opleiding geregistreerd is als een knelpuntberoep? In de gespecialiseerde pers kan je lezen dat heel wat bedrijven op jacht zijn naar goed opgeleide jongeren. Het is zelfs zo dat er een grote concurrentie is tussen de bedrijven om de beste jobvoorwaarden aan te bieden. Het startersloon in de transport- en logistieke sector ligt hierdoor zelfs 10% hoger dan in vele andere sectoren.

 • Supply Chain Manager
 • consultant logistiek
 • organisator van goederentransport
 • E-commerce-manager
 • warehousemanager
 • transportplanner
 • douanespecialist
 • scheepsagent
 • productieplanner
 • logistiek verantwoordelijke in de zorg
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.