haven
Bachelor in het bedrijfsmanagement

Supply Chain Management

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Supply Chain Management aan VIVES Zuid

Supply Chain Management is het managen van in- en exportstromen, de tijdelijke opslag van goederen, het realiseren van meerwaarde en het finaal leveren ervan aan de eindklant.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Vlotte leveringen garanderen is supply chain management studeren
Supply Chain Management

Verwerf een solide kennis over de verschillende schakels in de logistieke ketting of supply chain: van leverancier over producent tot magazijn en distributeur, van (online) bestelling over fulfilment center tot eindklant. Tegelijker scherp je je organisatorisch talent, je digitale skills en je talenkennis aan.

Je krijgt de kans om een netwerk uit te bouwen binnen de transport-, de logistieke en de supplychainsector. Jij zorgt er later voor dat goederen 24/7 in beweging blijven en op tijd op hun bestemming terecht komen. 

De globalisering maakt van de wereld een dorp en ondanks pandemieën en andere crisissen doet de internationale handel het goed. België is een belangrijke draaischijf voor de import, export en doorvoer van internationale goederenstromen en het behoort tot het logistieke hart van Europa met onder andere de haven van Antwerpen. Soms gaat dat mis, denk aan de Ever Given op het Suezkanaal, en dan ben jij aan zet.

Supply Chain Management studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Kies je voor Supply Chain Management bij VIVES dan word je ondergedompeld in de domeinen van internationale handel, aankoop en planning, logistiek en transport, export & import.  Je wordt deskundige in vakgebieden zoals multimodaal transport, procurement, voorraadbeheer, productie- en transportplanning, douane-en btw-reglementering. Meer zelfs, als je de opleidingsonderdelen douane, accijnzen en btw bij VIVES hebt doorlopen ben je officieel expert in deze materies. Deze VIVES opleidingsonderdelen zijn namelijk door de Belgische douaneadministratie officieel erkend als gespecialiseerde opleiding.

Je versterkt je vaardigheden in zakelijke communicatie en talen. Je digitale skills worden aangescherpt o.a. in de vakken ERP, data-analytics, excel en business office skills. Je krijgt een inkijk in de digitalisering en innovatie in de logistiek en transport, o.a. in de vakken warehousing, supply chain management en e-commerce. Je ontmoet professionals tijdens studiedagen, gastcolleges en bedrijfsbezoeken. Je werkt samen met andere studenten en tijdens In Company Learning-traject met collega's uit een bedrijf. Je gaat vanaf het eerste jaar in een bedrijf naar keuze aan de slag. In dat eerste jaar gaat het over enkele vrijdagen waarbij je al eventjes van het bedrijfsleven kan proeven. Naarmate de opleiding vordert, vanaf jaar twee dus, vergroot ook het aantal werkdagen of stagedagen (zoals je wil). Hierdoor kan je je verder professionaliseren en je netwerk uitbreiden. Je kan er met andere woorden zelf voor zorgen om je kansen op een vaste job na afstuderen zo breed en zo goed mogelijk veilig te stellen. 

Bij VIVES krijg je les van docenten met praktijkervaring die je naast een grondige vorming in verschillende aspecten van supply chain management ook begeleiden en ondersteunen bij je kennismaking met het werkveld. Via incompany learning maak je reeds vanaf het eerste jaar kennis met het bedrijfsleven. Je kan immers je opgedane kennis onmiddellijk toetsen en uitdiepen in een bedrijf naar keuze.

student

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

vliegtuig

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

 

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen -  een combinatie van algemene vakken en gespecialiseerde opleidingsonderdelen - die begeleid worden door deskundige docenten.

De lessen worden afgewisseld met onder meer praktijkervaringen in bedrijven (In Company Learning en stage) en projectwerking. Naarmate je studie vordert neem je je opleiding meer in eigen handen o.a. door de keuze van de bedrijven waar je stage loopt, de keuze van je opdrachten en onderwerp van je bacherlorproef.

scannen

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het spreekt voor zich dat de supply chain de rode draad vormt doorheen de 3-jarige opleiding. In het eerste jaar starten we met 'Intro Logistics & Supply chain Management', om hier dan in het tweede jaar verder in detail te gaan met Supply Chain Management en in het derde jaar effectieve oplossingen uit te werken voor concrete supply chain uitdagingen in het vak Supply Chain Cases. Deze vakken zijn uiteraard overgoten met een internationaal sausje, denk maar aan 'Internationale handels- en betalingstechnieken', 'Internationaal vervoer' en natuurlijk de stage in een bedrijf waar je sowieso kennis maakt met het internationale karakter van deze sector.

Wat betreft In Company Learning (1 en 2 jaar) en stage (3 jaar) wordt dit als volgt georganiseerd: In de eerste opleidingsfase zijn er vanaf het tweede semester 6 vrijdagen stage en een volle week net voor de paasvakantie in een zelf gekozen bedrijf via speeddating. In de tweede opleidingsfase ga je na de herfstvakantie 6 vrijdagen op stage en een volle week voor de kerstvakantie. En dit herneemt zich in het tweede semester. Ook hier kies je een bedrijf via speeddating. In de derde opleidingsfase ga je in het laatste semester 55 dagen naar het werkveld waar je niet alleen stage loopt, maar ook aan een onderzoeksvraag (bachelorproef) werkt.

Heel veel bedrijven zijn geïnteresseerd in jouw kunnen. Vorige academiejaren hebben studenten ervaring opgedaan in o.a. volgende bedrijven: Lunoo, Ameel, ICO, Tailormade Logistics, Dachser, DSV, DistriMedia, Transunivers, Vergale, d'Arta, Floorify, Herve Cold Store, McBride, Middlegate, Pionira, TVH, etc

schip

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Vanaf het tweede semester van het eerste jaar ga je één dag per week op stage. We combineren onze theoretische vakken met In Company Learning. Handen uit de mouwen en met beide voeten in de praktijk. Hierdoor toetsen we de theorie af in het werkveld en maak jij ook deel uit van de échte logistieke keten. Vanaf het tweede jaar ga je wekelijks op stage. Je verwerft extra inzichten en de vakken uit de opleiding krijgen onmiddellijk veel meer kleur. Je krijgt de kans om stage te lopen in verschillende sectoren (productie- of transportbedrijven, in de haven of bij de douane, in een warehouse van een nationaal of internationaal bedrijf). Uiteindelijk in het derde jaar is er een lange stageperiode waarbij je volledig in het bedrijf meedraait. Voor het afstudeerproject zoek je samen met het bedrijf naar een onderzoeksvraag. Tijdens de stageperiode wordt naar een concrete oplossing gezocht. Daarvan maak je een bachelorproef en verdedigt dit project.

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

haven

Ontdek de wereld tijdens je studie!

LD
 Quote signs

Er is op de arbeidsmarkt een enorme vraag naar logistieke specialisten. Het is veel ruimer dan magazijnen en vrachtwagens. Ook auto’s, treinen, vliegtuigen, douane, waterwegen … vallen binnen dat spectrum.

Aan VIVES Hogeschool pas je de leerstof onmiddellijk toe op de werkvloer - via In Company Learning

In de opleiding Supply Chain Management combineren we studeren en werken vanaf de eerste opleidingsfase. Via de methode van In Company Learning krijg je de kans om vanaf het eerste jaar kennis te maken met het bedrijfsleven.

Je gaat al vanaf jaar één verschillende dagen aan de slag bij een bedrijf naar keuze waar je deelneemt aan de dagelijkse activiteiten. Je brengt je kennis mee naar het bedrijf en kunt het on the floor toepassen en uitdiepen, je bouwt praktische ervaring op, je kunt netwerkvaardigheden verfijnen - een must in deze sector, want ons-kent-ons speelt hier een grote rol - en je effent het pad voor een mogelijke job na je afstuderen.

Veel afgestudeerden krijgen immers een job aangeboden op hun stageplaats, maar ook bij andere bedrijven vind je erg snel fijn en boeiend werk met een veelheid aan carrièremogelijkheden.

Lesinhoud
havenarbeider

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studies.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en inhoud

De interne logistieke ketting (warehousing, productieplanning, supply chain management ...) en het externe logistiek gebeuren (transportmodi, douane en accijnzen, goederen- en aansprakelijkheidszekeringen) vormen de rode draad doorheen de opleiding. We zetten heel sterk in op IT. Vakken als Enterprise Resource Planning, Power BI en NaviTrans worden voor jou een troef op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijg je een gevarieerd aanbod aan vreemde talen. Je krijgt in het laatste jaar ook specifieke modules over procesverbetering, transportplanning en e-commerce. We ronden de opleiding af met een leerrijke ervaring aan boord van een RO/PAX-shipping die vaart van Barcelona naar Rome.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week. 

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
Boekhouden
Inleiding marketing
Engels
Burgerlijk recht
In Company Learning
 
9u45
Frans
Frans
Engels
Intro Logistics & Supply Chain Management
In Company Learning
 
11u00
Inleiding marketing
Frans
Communicatie-vaardigheden
Keuzevak Duits of Spaans
In Company Learning
 
12u00
Pauze
13u00
Excel
Intro Logistics & Supply Chain Management
Economie
 
In Company Learning
 
14u00
Excel
Intro Logistics & Supply Chain Management
Burgerlijk recht
 
In Company Learning
 
15u15
Communicatie-vaardigheden
Economie
Burgerlijk recht
 
In Company Learning
 
16u15
RZL
Keuzevak Duits of Spaans
Talent-ontwikkeling
 
In Company Learning
 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost mijn studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met mijn studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie Supply Chain Management?
havenarbeider

Verder studeren

Na het behalen van het bachelordiploma Supply Chain Management komen velen al gauw terecht in productie- en opslagbedrijven, transport- en logistieke bedrijven, maar ook bij bedrijven in de Haven van Zeebrugge, bij transportverzekeraars, consultants en expediteurs.

Je kunt ook verder studeren en een tweede bachelordiploma behalen bij VIVES, zoals een bachelor Global Business Management. Of je kunt kiezen voor een bachelor-na-bachelor, een postgraduaat of gespecialiseerde bijscholing.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een masteropleiding en via een schakeljaar doorstromen naar bijvoorbeeld Handelswetenschappen, Master in Maritiem en Logistiek Management (UA) of naar Master in International Supply Chain Management (Hogeschool Rotterdam).

vliegtuig

Aan de slag

Binnen de sector van transport, logistiek en supply chain management ligt een hele waaier aan beroepsmogelijkheden en functies voor je open. Elk van deze functies ligt binnen je mogelijkheden, ze zijn allemaal even boeiend, afhankelijk van je eigen interesses en plaats in de supply chain waar jij een rol van betekenis wil spelen. Je kiest voor een beroep met een hoge werkzekerheid: de meeste van onze studenten hebben al een vaste baan op zak nog voor ze zijn afgestudeerd.

 • supply chain manager
 • logistiek leidinggevende
 • expediteur
 • teamleader
 • e-commercemanager
 • warehousemanager
 • transportplanner
 • scheepsagent
 • logistiek manager
 • traffic manager
 • purchaseverantwoordelijke
 • goederenbehandelaar
 • operations manager
 • douane specialist

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.