haven
Bachelor in het bedrijfsmanagement

Supply Chain Management

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Supply Chain Management aan VIVES Zuid

Je bent gefascineerd door (inter)nationaal transport, data-analyse, productie van goederen, IT en innovatie in de economie. Jij wordt dé specialist!

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Vlotte leveringen garanderen is supply chain management studeren
Supply Chain Management

Heb je ooit een online bestelling gevolgd op weg naar jouw adres? 

Dan vroeg je je vast af hoe dat hele proces in elkaar stak. Want er gaat een hele wereld schuil achter hoe dat pakje van de webwinkel in jouw brievenbus belandt. In Supply Chain Management leer je hoe bedrijven dat voor elkaar krijgen, en hoe de wereld waarin we leven eigenlijk niet meer zonder kan.

In een wereld die steeds meer gevormd wordt door mondiale connectiviteit en digitale innovatie, biedt de opleiding Supply Chain Management aan VIVES een moderne afstudeerrichting aan met grenzeloze ambities. Onze visie is erop gericht doelgerichte professionals te vormen die breed inzetbaar zijn in een (inter)nationale context.

Wat leer ik in deze opleiding?

Wij begrijpen dat de moderne manager niet alleen op de hoogte moet zijn van wat er speelt in de praktijk, maar zich ook moet verdiepen in cruciale aspecten zoals fast-moving consumer goods, oplossingsgericht denken, digitalisatie en automatisatie, duurzaamheid en innovatie.

Onze opleiding laat je de essentie begrijpen van supply chain management, transportfundamentals, e-commerce, import & export en warehousing. Verrijk jezelf daarnaast met een uitgebreide talenopleiding en laat je digitale vaardigheden floreren in een breed scala aan innovatieve softwarepakketten. Jij bent de toekomstige Supply Chain Manager die de uitdagingen van deze snel evoluerende sectoren met expertise en goesting aangaat.

Wat ons onderscheidt, is de nadruk op In Company Learning. Vanaf semester 2 van het eerste jaar treed je binnen in de praktijk. Je stage in een productiebedrijf, warehouse of transportbedrijf biedt jou de kans om onmiddellijk de opgedane kennis in de praktijk om te zetten. Ook in het tweede en derde opleidingsjaar staat je een lange stageperiode te wachten. Naarmate de opleiding vordert vergroot ook het aantal werkdagen op je stageplaats. Wij geloven heel sterk in hands-on ervaring gecombineerd met kwalitatieve lessen en opdrachten.

Order pick infographic

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat o.m. boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

De opleiding focust zich op drie grote pijlers: Supply Chain, Transport en Warehousing. We zetten ook heel sterk in op IT. Vakken als Supply Chain Trends, Enterprise Resource Planning, Power BI en TMS worden voor jou een troef op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijg je een gevarieerd aanbod van vreemde talen. Je krijgt in het laatste jaar ook heel actuele tools en technieken te zien in het vak Supply Chain Trends.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
Boekhouden
Inleiding marketing
Engels
Burgerlijk recht
In Company Learning
 
9u45
Frans
Frans
Engels
Intro Logistics & Supply Chain Management
In Company Learning
 
11u00
Inleiding marketing
Frans
Communicatie-vaardigheden
Keuzevak Duits of Spaans
In Company Learning
 
12u00
Pauze
13u00
Excel
Intro Logistics & Supply Chain Management
Economie
 
In Company Learning
 
14u00
Excel
Intro Logistics & Supply Chain Management
Burgerlijk recht
 
In Company Learning
 
15u15
Communicatie-vaardigheden
Economie
Burgerlijk recht
 
In Company Learning
 
16u15
RZL
Keuzevak Duits of Spaans
Talent-ontwikkeling
 
In Company Learning
 
student

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen (jaren) worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen (vakken) waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kan je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Heb je wat meer tijd nodig voor je traject omdat je specifieke noden hebt als topsporter, student met functiebeperking, een tegenslag hebt gehad onderweg of om nog een heel andere reden? Geen nood! Elke student kan het traject volgen dat het best bij hem of haar past. Je kan met je studietrajectbegeleider bespreken welke keuzes voor jou de grootste kans op slagen hebben.

vliegtuig

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Het eerste jaar is het meest algemeen, je krijgt hier vooral een brede vorming en maakt kennis met enkele inleidende supply chainvakken. In het tweede jaar gaan we dieper in op de richting specifieke vakken. Het stukje praktijk neemt ook grondig toe, je gaat 20 dagen op stage in een bedrijf. In het derde jaar gaan we écht aan de slag met je verworven kennis, de laatste nieuwste trends komen aan bod en hoe internationaal zaken doen stomen je klaar voor de arbeidsmarkt. Ten slotte mag je jou echt gaan bewijzen op je stageplaats.

Het In Company Learning-traject biedt een brede waaier aan stagebedrijven. Naarmate de opleiding vordert vergroot ook het aantal werkdagen op je stageplaats. Hierdoor kan je je veder professionaliseren en je netwerk uitbreiden. Je kan er met andere woorden zelf voor zorgen je kansen op een vaste job zo breed en zo goed mogelijk veilig te stellen.

scannen

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het spreekt voor zich dat Supply Chain, Transport en Warehousing de rode draad vormen doorheen de 3-jarige opleiding. In het eerste jaar starten we met 'Supply Chain Fundamentals', om hier dan in het tweede jaar verder in detail te gaan met 'Supply Chain Advanced' en in het derde jaar effectieve oplossingen uit te werken voor concrete Supply Chain uitdagingen in het vak 'Supply Chain Expert'. Deze vakken zijn uiteraard overgoten met een internationaal sausje, denk maar aan 'Internationale handels- en betalingstechnieken', 'International Business' en natuurlijk de stage in een bedrijf waar je sowieso kennis maakt met het internationale karakter van deze sector.

schip met containers

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

We combineren onze theoretische vakken met In Company Learning. Handen uit de mouwen en met beide voeten in de praktijk. Hierdoor toetsen we de theorie af in het werkveld en maak jij ook deel uit van de échte logistieke keten. In de eerste opleidingsfase zijn er 10 werkdagen in een zelf gekozen bedrijf via speeddating. In de tweede opleidingsfase ga je gedurende 20 werkdagen op stage. Ook hier kies je een bedrijf via speeddating. Je verwerft extra inzichten en de vakken uit de opleiding krijgen onmiddellijk veel meer kleur. De derde fase is gesplitst in enerzijds een theoretisch semester en anderzijds praktische ervaring. In het tweede semester werk je in groep aan een Supply Chain project. Daarna zijn er nog 50 stagedagen voorzien in het werkveld.

Heel veel bedrijven zijn geïnteresseerd in jouw kennis en expertise. Vorige academiejaren hebben studenten ervaring opgedaan in o.a. volgende bedrijven: Agristo, Jules Destrooper, TVH, Lunoo, Ameel, KipCo, ICO, Tailormade Logistics, Dachser, DSV, DistriMedia, Transunivers, Vergale, d'Arta, Floorify, Herve Cold Store, McBride, Middlegate, Pionira, LVD, Lidl, De Waak,...

 

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Canada? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

haven

Ontdek de wereld tijdens je studie!

LD
 Quote signs

Ik besef als geen ander dat internationale logistiek een troef is voor Vlaamse bedrijven. Ik denk oplossingsgericht en wil meer weten over innovatie. Ik weet dat er op de arbeidsmarkt een enorme vraag is naar logistieke specialisten. Het is veel ruimer dan magazijnen en vrachtwagens. Maar ook binnen productiebedrijven of zorginstellingen valt er heel wat te beleven. Met een diploma Supply Chain Management ben ik breed inzetbaar. Ik bent de spilfiguur binnen het bedrijf en bepaal de klanttevredenheid, de omzet en de winst.

Supply Chain is een cruciale schakel binnen onze geglobaliseerde wereld

Als afgestudeerde ben je niet alleen gewapend met diepgaande kennis van logistiek, transport en supply chain management, maar beschik je ook over de organisatorische talenten, digitale vaardigheden en bedrevenheid in planning en organisatie die nodig zijn om de supply chain 24 op 7 vlot te laten draaien, van producent tot consument.

België, als een belangrijk doorvoerland, biedt de perfecte context voor onze opleiding. Gelegen in het hart van de Eurometropool, staat campus Kortrijk centraal in het kloppende hart van de logistiek in Europa. Deze strategische locatie biedt jou niet alleen een rijke lokale ervaring maar ook internationale studies behoren tot de mogelijkheden. 

Supply Chain Management aan VIVES is niet zomaar een opleiding; het is een track-and-trace-code voor een diploma met een gegarandeerde job. We zijn trots op het aanbod van dit knelpuntberoep en de kwaliteit overstijgt de behoeften en noden van de sector. De waaier aan functies die jij als afgestudeerde van onze opleiding zal kunnen uitvoeren is heel breed. Bovendien is supply chain management een snel evoluerende sector met heel veel toekomstperspectieven. Je bent immers breed inzetbaar wat door heel veel bedrijven wordt geapprecieerd.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie Supply Chain Management?
havenarbeider

Verder studeren

Na het behalen van het bachelordiploma Supply Chain Management komen velen al gauw terecht in productie- of transportbedrijven, in de haven of bij de douane, in een warehouse van een nationaal of internationaal bedrijf en in zorginstellingen.

Je kunt ook verder studeren en een tweede bachelordiploma behalen bij VIVES, zoals een bachelor Global Business Management. Of je kunt kiezen voor een bachelor-na-bachelor, een postgraduaat of gespecialiseerde bijscholing.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een masteropleiding en via een schakeljaar doorstromen naar bijvoorbeeld Handelswetenschappen, Master in Maritiem en Logistiek Management (UA) of naar Master in International Supply Chain Management (Hogeschool Rotterdam).

vliegtuig

Aan de slag

Binnen de sector van transport, logistiek en Supply Chain Management ligt een hele waaier aan beroepsmogelijkheden en functies voor je open. Wist je trouwens dat onze opleiding geregistreerd is als een knelpuntberoep? In de gespecialiseerde pers kan je lezen dat heel wat bedrijven op jacht zijn naar goed opgeleide jongeren. Het is zelfs zo dat er een grote concurrentie is tussen de bedrijven om de beste jobvoorwaarden aan te bieden. Het startersloon in de transport- en logistieke sector ligt hierdoor zelfs 10% hoger dan in vele andere sectoren.

 • Supply Chain Manager
 • consultant logistiek
 • organisator van goederentransport
 • E-commerce-manager
 • warehousemanager
 • transportplanner
 • douanespecialist
 • scheepsagent
 • productieplanner
 • logistiek verantwoordelijke in de zorg
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.