voetbal
Bachelor in het bedrijfsmanagement

sportmanagement

sport-management
Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting sport- en cultuurmanagement, specialisatie sportmanagement aan VIVES Noord

Met de specialisatie sportmanagement leer jij hoe je een sportorganisatie runt en sportevenementen uitwerkt.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

sportmanager worden
student

Iedereen doet aan sport: actief of passief, professioneel of als hobby. Sport is big business geworden! Het is een megasector met eigen do’s en dont’s. Vandaar de vraag uit de brede sportsector naar beter management, naar meer knowhow en naar meer professionaliteit!

Heb jij een passie voor sport? Droom jij van een carrière als manager van een sportorganisatie? Wil je graag sportevenementen organiseren? Zou je graag het sportbeleid in jouw stad of gemeente uitwerken en uitvoeren? Wil je graag atleten en andere sporters zakelijk ondersteunen?

A dream becomes a reality … Kies voor de afstudeerrichting sportmanagement. In zes semesters maken we jouw droom waar. Je krijgt alle noodzakelijke vakken om een gedegen sportmanager te worden.

Wat leer ik in deze opleiding?

De specialisatie sportmanagement is beroepsspecifiek en praktijkgericht, zonder daarbij de algemene vorming uit het oog te verliezen. Op die manier kunnen we volgende pijlers onderscheiden:

 • algemene basis : talen, ICT, boekhouden, economie, marketing, recht…
 • beroepsspecifieke vorming: deze opleidingsonderdelen worden begeleid door docenten die met beide voeten in de praktijk staan.
 • praktijkgerichte vorming: ‘kennismaking met sport en maatschappij en sportinnovatieve bedrijven (opleidingsfase 1), sportportfolio (opleidingsfase 2), project sportevenement (opleidingsfase 2), project sportbusinessplan (opleidingsfase 3), stage in binnen- of buitenland (opleidingsfase 3), sportmanagementcase (opleidingsfase 3). Tijdens de lessen worden er ook tal van voorbeelden en cases behandeld.
voetbalsupporter in tribune

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat o.m. boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

De opleiding sport- en cultuurmanagement biedt je een stevige theoretische basis en is tegelijk praktijkgericht. Je kiest onmiddellijk voor een van de twee specialisaties: sport of cultuur. In de specialisatie sportmanagement start je met een overzicht van de sportsector. Je bezoekt allerlei sportorganisaties en denkt met je collega-studenten een sportproject uit. De sportgerichte vakken en seminaries krijg je van gastlectoren en mediafiguren die met beide voeten in de sportwereld staan. Je kan ook een semester in het buitenland studeren.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

student met voetbal in de handen

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

De opleiding bestaat uit 6 semesters, samen goed voor 180 studiepunten. Per semester krijg je zowel algemene (management)vakken als vakken die betrekking hebben op de sportsector.

Vanaf het eerste semester word je onmiddellijk ondergedompeld in de sportwereld. Via ‘spelers op de markt van sport’ wordt de ganse sportsector volledig in kaart gebracht. Gastdocenten tonen je de maatschappelijke context waarbinnen de sportsector een meerwaarde kan bieden. In het opleidingsonderdeel sportinnovatie maak je kennis met de technologische omgeving waar tal van sportgelinkte bedrijven actief zijn. In het tweede jaar volg je een initiatorcursus bij de Vlaamse Trainersschool of doe je een ministage (sportportfolio). In semester 6, als kroon op het werk, ga je op binnenlandse of buitenlandse stage en zoek je via de managementcase (adviesnota) een oplossing voor een concreet organisatieprobleem op de stageplaats.

veldrijders

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Naast de algemene vakken die een manager nodig heeft zoals talen, ICT, boekhouden, economie, marketing… (telkens met een link naar de sportsector), komen ook doorheen de 3 jaren verschillende specifieke vakken aan bod die van jou een allround sportmanager maken: sportcommunicatie (vb. sponsoringbeleid), grafische vormgeving (ontwerp van affiches en flyers), mediamanagement, eventmanagement, financieel management (vb. analyse van resultaten, budgettering), sportrecht (allerhande juridische topics in de sport), peoplemanagement, management van sportaccommodaties, sportsociologie, sportinnovatie...

Je past de theorie onmiddellijk toe in de praktijk: via ‘project evenement’ (semester 4) zet je een (fictief) evenement op papier en via ‘sportbusinessplan’ (semester 5) versterken we jouw ‘ondernemersvaardigheden’ via het uitwerken van een compleet businessplan.

campus

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het programma sportmanagement is heel praktijk- en competentiegericht. Wij hebben er bewust voor gekozen om je voldoende algemeen, voldoende specialistisch en dus zo polyvalent mogelijk op te leiden. Dit verhoogt jouw kansen op de arbeidsmarkt. Via de algemene vakken wordt een fundament gelegd waarop jij jouw droom als sportmanager bouwt. Omdat de opleiding heel praktijkgericht is, doen we heel wat beroep op de sportsector.

Het beroepsveld komt naar jou toe: gastdocenten, die met beide benen in de praktijk staan, doceren de sportgerichte vakken en gastsprekers, belangrijke figuren uit media, sportclubs, sportbonden… lichten actuele topics toe op seminaries.

Je gaat ook zelf naar het beroepsveld: we bezoeken allerhande sportorganisaties en je zal zelf meewerken aan sportevenementen van begin tot einde. Top of the bill is de binnenlandse of buitenlandse stage tijdens het laatste semester.

student aan laptop

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Als kroon op het werk, volg je in semester 6 een stage van 16 weken in een sportorganisatie in het binnen- of buitenland. De opleiding werkt samen met heel wat voetbal- en andere clubs (volley, basket), sportfederaties, sportdiensten en commerciële bedrijven in de sportsector in binnenland en buitenland.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Wij zetten enorm hard in op internationalisering, zowel wat korte mobiliteiten, stages als studeren betreft. Daarnaast focussen we sterk op bi- en tri-diplomering, dat studenten toelaat in het buitenland één of twee extra diploma’s te behalen. We vinden dat belangrijk omdat werkgevers graag zien dat sollicitanten actief geweest zijn in het buitenland. Daarnaast werken we ook aan internationalisering@home via internationale weken, zo krijgen studenten die thuisblijven eveneens de nodige internationale en interculturele competenties mee.

Studenten HWB VIVES

Ontdek de wereld tijdens je studie!

foto van student TV
 Quote signs

Sport is weliswaar altijd mijn passie geweest en het is mijn droom om professioneel iets in die sector te doen – bij voorkeur als sportfunctionaris in de sportdienst van een gemeente.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie sportmanagement?
studenten

Verder studeren

Studenten kunnen probleemloos de schakel aanvatten van

 • de master in de handelswetenschappen
 • de master in de communicatiewetenschappen

Elk jaar studeren heel wat alumni verder voor een master in één van de bovenvermelde vakgebieden.

studenten

Aan de slag

Je bent zeer polyvalent opgeleid. Enerzijds bezit je een heel solide basis bedrijfsmanagement en anderzijds ben je ook specialist in sportmanagement. Hierdoor ben je inzetbaar in allerlei bedrijven en organisaties, zowel binnen als buiten de sportsector. Jobmogelijkheden binnen de sportsector:

 • sportclubs- en verenigingen
 • sportfederaties
 • sportdiensten van steden en gemeenten
 • sportmanagement- en consultancybureaus
 • organisatoren van sportevenementen
 • media
 • producenten van sportartikelen
 • sponsors in de sportsector
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht en vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.