laptop
Bachelor in de toegepaste informatica

Software Development

Bachelor in de toegepaste informatica, afstudeerrichting applicatie-ontwikkeling, specialisatie Software Development aan VIVES Zuid

Je wordt ontwikkelaar van mobiele apps en webtoepassingen: front-end- of back-end-development of app-developer voor iOS en Android.

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Apps en software leren ontwikkelen
student in les

Onze wereld wordt steeds mobieler: laptops, tablets, smartphones, IoT-apparaten zorgen ervoor dat we voortdurend met elkaar verbonden zijn. Als jij wil meebouwen aan dergelijke toepassingen, volg dan de specialisatie Software Development in de opleiding toegepaste informatica.

Je verwerft in het eerste jaar een brede basis in alle aspecten van informatica (geen voorkennis vereist), maar je echte specialisatie wordt softwareontwikkeling. Je ontwikkelt veilige, aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke mobiele apps en webtoepassingen, zowel de front-end, wat je als gebruiker ziet, als de back-end, (wat onder de motorkap zit). Je maakt kennis met een brede waaier aan technologieën en platformen.

Wat leer ik in deze opleiding?

In een gemeenschappelijk eerste jaar wordt een brede basis gelegd wordt in alle aspecten van informatica. We verwachten geen voorkennis van ICT of informatica. Je wordt er ingewijd in software-ontwikkeling (programmeren, web development), IT-infrastructuur (computersystemen, netwerken, Linux, Windows), in gegevensbeheer (databanken, business intelligence) en in artificiële intelligentie. Via bedrijfsbezoeken, speed-dates en gastcolleges maak je kennis met diverse aspecten van jobs in IT.

In het tweede jaar kies je voor je specialisatie:  je wordt een specialist in software-ontwikkeling, in het ontwikkelen van webtoepassingen en mobiele apps. Het kan zijn dat je een specialist wil worden in front-end development. Dat is de buitenkant van elke webapplicatie, wat je als eindgebruiker ziet. Anderen kiezen voor een carrière als back-end developer. Dan ontwikkel je juist wat onder de motorkap zit, wat er achter de schermen gebeurt. Heel wat software developers zijn ook full-stack developers. Zij bouwen de volledige webtoepassing, zowel de front-end als de back-end. Je kan ook een specialist worden in het ontwikkelen van mobiele apps, voor Android, voor iOS of platformonafhankelijk.

Je wordt daarnaast ook ingewijd in de bedrijfseconomische context waarin informaticasystemen functioneren, je leert gebruikersbehoeften analyseren en een aantrekkelijke user interface ontwerpen en je wordt getraind in sociale en communicatieve vaardigheden. In onze opleiding wordt er in kleinere groepen gewerkt zodat een optimale begeleiding gegarandeerd kan worden.

Bovendien is de opleiding erg praktijkgericht, niet alleen door de vakinhouden en de aanpak, maar ook door de regelmatige bedrijfscontacten via seminaries, lezingen, projecten en beurs- en bedrijfsbezoeken. In het tweede en derde jaar maak je deel uit van het leerbedrijf Abinet. Dit leerbedrijf wordt door studenten gerund en levert IT-diensten aan scholen, vzw's en bedrijven. Je bouwt er innovatieve toepassingen voor echte klanten. Je begeleidt de klant bij het ontdekken van zijn echte behoefte en samen met de klant ga je doorheen het hele ontwikkelingsproces.

Het laatste semester van de opleiding bestaat uitsluitend uit projectwerk, gevolgd door stage en eindwerk (in binnen- en buitenland). Zo word je geleidelijk aan meer en meer met de realiteit geconfronteerd zodat je uitstekend voorbereid bent om de overstap naar het beroepsleven te maken.

laptop

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Download hier de recentste lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen. Let wel: daar vind je het huidige programma, het programma voor studenten die in september starten, vind je in onderstaande tabel:

lessentabellen-software-development-2021-2022.pdf

Studente in bibliotheek

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kan je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

The cloud

Het eerste jaar is gemeenschappelijk. Dan wordt een stevige basis gelegd in de diverse opleidingspijlers: IT-infrastructuur, softwareontwikkeling en verwerking van informatie.

In het tweede jaar kies je dan voor je specialisatie, Software Development. Je krijgt dan vakken die je vormen tot een specialist in het bouwen van webtoepassingen en apps voor mobiele devices zoals tablets en smartphones en dit voor diverse platformen (bv. Android, Apple iOS) en diversie programmeertalen (bv.java, C#, javascript) en technologieën (bv. Angular, React, MVC Core, Spring). In het derde jaar ga je verder in je specialisatie en wordt de tweede helft van het academiejaar volledig gewijd aan praktijktraining (leerbedrijf en stage).

overleg

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het eerste gemeenschappelijke jaar word je ingewijd in de basispijlers van de informatica: software development (programmeren, webtechnologie), IT-infrastructuur (computers, servers en netwerken) en information management (databases, business intelligence, artificial intelligence). Vanaf het tweede jaar kies je voor je specialisatie en krijg je vakken als web development, advanced programming, Android Development, iOs Development, cross-platform development.

laptop

Je neemt deel aan praktijkgerichte lessen in kleine groepen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen. Je maakt vanaf het tweede jaar ook deel uit van het leerbedrijf Abinet, waar je, samen met medestudenten, IT-diensten levert aan echte klanten. In het leerbedrijf ontwikkel je niet alleen je technische vaardigheden, maar je communicatieve vaardigheden, projectmanagement en je gevoel voor ondernemerschap.

De aandacht voor ondernemerschap en innovatieve technologieën wordt ondersteund door voldoende aandacht voor de basisconcepten zodat je goed weet waar je mee bezig bent en voorbereid bent op een carrière van levenslang leren.

ICT server

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de loop van de opleiding komen studenten op verscheidene manieren in contact met het werkveld: gastsprekers, opdrachten in bedrijven, vakbeurzen,... Je maakt vanaf het tweede jaar ook deel uit van het leerbedrijf Abinet, waar je, samen met medestudenten, IT-diensten levert aan echte klanten. In het leerbedrijf ontwikkel je niet alleen je technische vaardigheden, maar je communicatieve vaardigheden, projectmanagementvaardigheden en je gevoel voor ondernemerschap.

Het zesde semester, dit is het tweede semester van het derde jaar, is volledig gewijd aan projectwerk en stage. In de eerste zes weken werk je fulltime voor diverse klanten binnen het leerbedrijf.

Bureau

Na de projectperiode gaan de studenten elf weken op stage in een groter bedrijf, een softwarebedrijf, een bank, een productiebedrijf met een grote IT-afdeling, enzovoort. Stage wordt gecombineerd met de bachelorproef. De studenten realiseren, alleen of per twee, een project in het bedrijf. Zij maken kennis met de arbeidscultuur in het bedrijf en worden geconfronteerd met de uitdagingen van het uitwerken van een groter project, met alle aspecten: analyse, ontwerp, realisatie, testen, implementatie, communicatie met de opdrachtgever, communicatie met het team, documentatie, enzovoort. De studenten presenteren in juni de resultaten van hun bachelorproef voor een professionele jury.

Hoe dien ik als bedrijf een stage of eindwerkproject in?

In hun afstudeerjaar voeren de studenten een bachelorproef uit. Voor hun bachelorproef realiseren zij een informaticagerelateerd project in een bedrijf of organisatie. Zij schrijven hierover een eindwerkscriptie en presenteren het resultaat voor een jury van professionals uit het werkveld en docenten.

Aan de bachelorproef is een stage van elf weken gekoppeld. U vindt meer informatie over de bachelorproef op onze infopagina voor de bachelorproef. Via deze pagina kunt ook ook een aanvraag doen voor het organiseren van een stage.

overleg

Hoe kan ik als organisatie een beroep doen op het leerbedrijf?

De studenten zijn ook actief in een leerbedrijf Abinet. Via ons leerbedrijf leveren studenten voor een beperkte vergoeding IT-diensten aan scholen, vzw's en bedrijven.

Die diensten kunnen diverse vormen aannemen. Dit kan het zoeken zijn naar de juiste software of IT-oplossing om een bedrijfsproces te verbeteren, het ontwikkelen van een softwaretoepassing (mobiele app, webtoepassing, desktoptoepassing), of een analyse en optimalisatie van uw IT-infrastructuur. Kijk gerust op onze website of neem contact op met ons.

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

Een buitenlandse ervaring kan diverse vormen aannemen. Je krijgt les van buitenlandse docenten en gaat naar internationale vakbeurzen. Je kan deelnemen aan internationale weken in buitenlandse hogescholen of je neemt deel aan buitenlandse studiereizen (o.a. China, New York en Washington). Je kan echter ook voor een semester of een heel academiejaar je studies in een buitenlandse universiteit of hogeschool doen, of stage doen in een bedrijf in het buitenland.

studenten HWB

Ontdek de wereld tijdens je studie!

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie Software Development?
student in les

Verder studeren

Na deze opleiding kan je, mits het volgen van een schakeljaar master of science in het informatiemanagement, master of science in de toegepaste informatica, master of science in de industriële wetenschappen: informatica, master of science in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT. Als je in het onderwijs wil stappen, kan je de educatieve bachelor volgen (1 jaar). Je kan binnen VIVES in één jaar een verkort traject volgen in één van de andere specialisaties: Artificial Intelligence, Business & IT of Networks & Security.

Raadpleeg ook de website van Associatie KU Leuven voor alle bachelor-, master-, banaba- (bachelor-na-bachelor) en manama-programma's (master-na-master) die de instellingen van de Associatie KU Leuven aanbieden.

laptop

Aan de slag

Je bent specialist in het ontwikkelen van softwaretoepassingen, zowel voor het web als voor mobiele devices. Je analyseert gebruikersbehoeften en zet die om in een aantrekkelijke softwareoplossing. Je kunt onder andere terecht als:

  • web developer
  • mobile app developer
  • front-end developer
  • back-end developer
  • full-stack developer
  • analist
  • ICT-consultant
  • webmaster
  • medewerker opleiding en training
  • commercieel medewerker
  • CEO van je eigen bedrijf
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.