2 personen aan pc
Bachelor in het bedrijfsmanagement

salesmanagement

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting marketing, specialisatie salesmanagement aan VIVES Zuid

Droom je van een job als vertegenwoordiger? Leer de beste verkooptechnieken mét praktijk via een stevige salestraining en klantenopvolging.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Ben jij de geknipte verkoper?
2 studenten

Als salesmanager of 'verkoper' ben je sociaal en commercieel ingesteld en een vlotte omgang met mensen is je basistool. Je gaat graag de baan op, houdt van nieuwe uitdagingen, zoals nieuwe klanten werven of deelnemen aan een internationale beurs en weet hoe belangrijk het is om steeds de beste service te leveren.

Commerciële vaardigheden zijn een absolute must voor een salesmanager.  In deze opleiding word je daarin heel goed getraind, verkopen wordt eigenlijk je tweede natuur. Heel wat aandacht gaat naar salestraining, sales- en accountmanagement, het opzetten en leiden van een verkoopafdeling, digitale marketing, e-commerce, maar ook het presenteren van je omzetcijfers.

Goed communiceren moet je kunnen in verschillende talen want elk bedrijf gaat tegenwoordig internationaal.  Daarom staan Engelse, Franse, Duitse of Spaanse commerciële communicatie ook  op het programma. Daarmee heb je alle troeven in handen om een sterk salesteam te vervoegen. 

Wat leer ik in deze opleiding?

Als allround marketeer heb je een algemene commerciële achtergrond nodig maar eveneens een doorgedreven marketingkennis en bijkomende kennis rond verkoop. We focussen op een aantal pijlers:

 • alles wat met commerciële kennis en (digital) marketing te maken heeft
 • specifieke vakken rond salesmanagement (salestraining, international sales, sales & accountmanagement...)
 • communicatieve vaardigheden in verschillende talen
 • IT-vaardigheden  (MS Office, Business Intelligence (Power BI))
 • praktijk: stages, experience days, bedrijfsbezoeken, reële projecten, bootcamp
Groepswerk

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Marketing fundamentals

Digital Marketing

Consumentengedrag

Salestraining

International Sales

Marketing & Corporate Communication

Digital Expert Class

Marktonderzoek

Sales & Accountmanagement

Direct Marketing

Trending Topics

Financial Management

Frans

Engels

Duits of Spaans

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
     
Data-onderzoek
Talentontwikkeling
 
9u45
Burgerlijk recht
 
Communicatie-vaardigheden
Data-onderzoek
Frans
 
11u00
Economie
 
Communicatie-vaardigheden
Dataonderzoek
Burgerlijk recht
 
12u00
Pauze
13u00
Engels
Frans
RZL
 
Economie
 
14u00
Frans
Marketing
   
Channel Marketing
 
15u15
Boekhouden
Engels
   
Spaans of Duits
 
16u15
Boekhouden
Marketing
   
Spaans of Duits
 

Studiemateriaal

Presentatie

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit vakken waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. In elk jaar (opleidingsfase) neem je in principe 60 studiepunten op. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studie- trajectbegeleider je individuele studieprogramma aan. 

postits

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen onder begeleiding van deskundige docenten.  De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten, projectwerk of experience days. Je legt zelf ook je eigen accenten: stage in de verkoop bij een kleine, grote of internationale onderneming, deelname aan een internationale week, Erasmus of stage in het buitenland.

Na het behalen van je bachelordiploma kan je in één jaar, via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma behalen.

2 studenten bij prof

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Een marketeer is een allrounder. Je start met een combinatie van management- en marketingvakken. Gaandeweg bouw je jouw kennis en vaardigheden rond marketing en sales verder uit via specifieke vakken, denk maar aan de strategieën rond product, prijs, communicatie, salestraining of sales- & account- management  Die kennis wordt aangevuld met veel praktijk, zowel in als buiten de lessen. Aan het eind van je opleiding ben je dus helemaal voorbereid voor een boeiende job in de sales.  De sector waar je terecht komt kies je volgens jouw voorkeur. Keuze genoeg.

We werken in kleinere klasgroepen om een goede begeleiding van de studenten mogelijk te maken.

wereldbol

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Natuurlijk! Je volgt een professionele bacheloropleiding, praktijkervaring hoort daar bij en bovendien, marketing krijg je in de vingers door het gewoon te doen. In je eerste jaar kom je in contact met de bedrijfswereld via reële projecten, bedrijfsbezoeken en een heus marketingcongres. In het tweede jaar ga je enkele weken aan de slag in een salesteam waar je kleinere taken voor jouw rekening neemt. In je afstudeerjaar ten slotte word je 10 weken lang een fulltime medewerker in de verkoopafdeling bij een kleine, grote of internationale onderneming. De sector kies je zelf. In België of in het buitenland. Helemaal jouw keuze. En uiteraard krijg je daarbij de nodige begeleiding zowel vanuit het bedrijf als van de hogeschool.

Studeren in het buitenland

Wie een opleiding marketing volgt mag meteen ook internationaal denken. We stimuleren je om tijdens je studies zo'n internationale ervaring op te doen. Dit kan met een Erasmusuitwisseling (we hebben meer dan 100 partnerscholen) maar ook via stage in het buitenland. Studenten die zich hiervoor opgeven keren allemaal laaiend enthousiast terug!

Maar er zijn ook mooie kortlopende alternatieven. Je kan deelnemen aan een internationale week, je Frans bijspijkeren in een Franse taalschool, meegaan op taalreis naar Duitsland of Spanje of je kan ook intekenen voor een studiereis naar China. Tal van mogelijkheden dus. 

Ten slotte: als je helemáál wil ondergedompeld worden in een internationale context, dan kun je je inschrijven voor een bidiplomering waarbij je in je 2e jaar in een partnerschool gaat studeren. Je wordt hiervoor beloond met een dubbel diploma.

handen hartvorm

Ontdek de wereld tijdens je studie

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie Salesmanagement?
studenten samen

Verder studeren

De bacheloropleiding Salesmanagement is een heel goeie basis om via een schakelprogramma (1 jaar) een masterdiploma (1 jaar) te behalen aan een universiteit. Je kan onder andere kiezen voor een master in de handelswetenschappen, bedrijfskunde of communicatiewetenschappen.

Aan onze eigen hogeschool kan je ook via een verkorte studieroute een bijkomend bachelordiploma behalen (bv. eventmanagement, immobiliën en verzekeringen,....). Je kan bij ons eveneens de Banaba 'international management' volgen (1jaar).

Of studeer je liever nog een bijkomend jaar in het buitenland? We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.

studenten samen

Aan de slag

Met een diploma marketing - sales management kom je goed voorbereid op de arbeidsmarkt! Een polyvalente opleiding opent vele deuren. Je kan terecht in een brede waaier van sectoren: KMO’s, multinationals, banken, immobiliënkantoren... Je hebt voldoende bagage om snel een leidinggevende commerciële functie in een internationale context aan te kunnen. Of je start je eigen zaak. Er wacht jou zeker een boeiende job met veel variatie.

Volgende jobs sluiten perfect aan bij je diploma:

 • salesmanager
 • accountmanager
 • internal sales officer
 • inside sales supervisor
 • business development manager
 • area salesmanager

Of je kan ook verder studeren. Deze opleiding is een goeie voorbereiding op een bijkomend bachelor- of economisch masterdiploma.

Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.