Sales meeting

Sales Representative

Graduaat marketing, keuzetraject Sales Representative aan VIVES Zuid

In het keuzetraject Sales Representative leer je hoe je als vertegenwoordiger nieuwe klanten aantrekt en bestaande klantenrelaties onderhoudt en verstevigt. Dit kan zowel in de auto-branche, de immo-sector, de industrie, de horeca,...

Waar kan ik dit studeren?
Sales Representative worden
Idea pitch

Als Sales Representative ben jij het gezicht van een bedrijf. Je prospecteert de markt om nieuwe klanten te werven. Je luistert naar de behoeften van je klanten en geeft gepaste informatie en advies.

Je maakt je klanten enthousiast voor de verschillende producten en/of diensten, en toont de voordelen die deze bieden. Je verkoopt de goederen of diensten zowel aan kleinhandelaars, andere bedrijven (B2B of Business to Business) of particulieren (B2C of Business to Consumer). En dit in nauwe samenwerking met de interne verkoopafdeling.

In dit traject behaal je ook het officiële getuigschrift "kredietbemiddeling" (Febelfin). Een extra troef in je verdere carrière!

Dit traject bereidt je perfect voor op het VDAB-knelpuntberoep "vertegenwoordiger". Werk verzekerd dus!

SALES REPRESENTATIVE studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingtype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In deze boeiende marketing opleiding leer je onder andere:

  • commercieel denken, ook via social media
  • klantgericht communiceren, zowel mondeling als schriftelijk én via verschillende media
  • je ondernemingszin ontplooien
  • succesvolle verkooptechnieken beheersen
  • een klantenportefeuille efficiënt beheren via CRM (customer relation management) en ERP (enterprise resource planning)
  • vlot werken met Office (Word, Excel en Outlook)
  • bemiddelen bij het afsluiten van kredieten

Kortom, deze opleiding bereidt je perfect voor op een toffe, gevarieerde en uitdagende job in de commerciële wereld!

Campus Kortrijk

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde.

autoverkoop

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Tijdens een speeddatingsessie kies je daarvoor zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moet langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zes weken les volgt een evaluatieweek. Afhankelijk van de studie die je kiest, zijn flexibele instap- en evaluatiesystemen mogelijk. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kunt meewerken. Daardoor kun je ook betere loonvoorwaarden bedingen.

sales

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de loop van de opleiding is er heel wat werplekleren voorzien. Reeds in het eerste jaar doe je ervaringen op in het werkveld. Je kiest een bedrijf in functie van je interesse. In het tweede jaar wordt het werkplekleren verder opgebouwd tot een langere periode waarin je duidelijk meer doet dan enkel maar waarnemen, je helpt actief mee.

Studeren in het buitenland

Wie een economische opleiding volgt moet meteen ook internationaal denken. Vandaar dat we je stimuleren om tijdens je studies een internationale ervaring op te doen. Dit kan met een uitwisselingsproject in het buitenland. Je hebt de mogelijkheid om deel te nemen aan een internationale week in Saint-Nazaire of 's Hertogenbosch. Mogelijkheden dus om internationale ervaringen op te doen tijdens je opleiding.

studenten HWB

Ontdek de wereld tijdens je studie!

student Sales Representative
 Quote signs

Je leert commercieel communiceren, wat een absolute troef is tijdens het voeren van verkoopgesprekken. De lessen zijn héél interactief, dus de drempel om iets te vragen aan de docent is laag.

Lesinhoud

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je opleiding duurt twee jaar en elk jaar bestaat uit vier kwartalen. Je hebt om de zes weken een evaluatie zodat je nooit grote hoeveelheden leerstof moet verwerken en snel feedback krijgt over je vorderingen. Als medewerker Sales Support ben je samen met je collega’s het interne aanspreekpunt voor klanten en vertegenwoordigers. Je ondersteunt hen bij hun offertes, bestellingen, klachten … Kies je liever voor het keuzetraject Sales Representative? Dan ben je het commerciële gezicht van het bedrijf. Je bezoekt je klanten, gaat op zoek naar nieuwe klanten, luistert naar hun behoeften en geeft gepaste informatie en advies. Je krijgt les in kleine groepen met persoonlijke begeleiding. Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren ben je goed voorbereid op een job. Je sluit je opleiding af met een praktijkproject op je werkplekbedrijf.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie SALES REPRESENTATIVE?

Verder studeren

Veel graduaatsstudenten gebruiken hun diploma om daarna een professionele bachelor te gaan studeren. Het opleidingshoofd vertelt je aan het eind van je opleiding graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Aan de slag

Op de arbeidsmarkt is het duidelijk dat men op zoek is naar zelfzekere, commerciële talenten. Je kan zo aan de slag als vertegenwoordiger in een bedrijf.

In de recent gepubliceerde top 5 van openstaande vacatures, staat “Verkoper” op plaats 3.

Ook in 2021 staat "Vertegenwoordiger" op de knelpuntberoepenlijst van VDAB.

Jobzekerheid dus na ons traject "Sales Representative" .