Sales meeting
Graduaat Sales Support

Sales Representative

Graduaat Sales Support, keuzetraject Sales Representative aan VIVES Zuid

In Sales Representative leer je hoe je als vertegenwoordiger of verkoper nieuwe klanten aantrekt en bestaande klantenrelaties onderhoudt.

Waar kan ik dit volgen?
Sales Representative worden
Idea pitch

Als Sales Representative ben jij het gezicht van een bedrijf. Je prospecteert de markt om nieuwe klanten te werven. Je luistert naar de behoeften van je klanten en geeft gepaste informatie en advies.

Je maakt je klanten enthousiast voor de verschillende producten en/of diensten, en toont de voordelen die deze bieden. Je verkoopt de goederen of diensten zowel aan kleinhandelaars, andere bedrijven (B2B of Business to Business) of particulieren (B2C of Business to Consumer). En dit in nauwe samenwerking met de interne verkoopafdeling.

In dit traject behaal je ook het officiële getuigschrift kredietbemiddeling (Febelfin) én het Google Digitaal Atelier certificaat. Extra troeven in je verdere carrière!

Dit traject bereidt je perfect voor op het VDAB-knelpuntberoep vertegenwoordiger. Werk verzekerd dus!

SALES REPRESENTATIVE studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In deze boeiende salesopleiding leer je heel wat:

 • commercieel denken, ook op het gebied van e-commerce, social media en events
 • klantgericht communiceren, zowel mondeling als schriftelijk en dat zowel online als offline
 • je ondernemingszin ontplooien
 • succesvolle verkooptechnieken beheersen
 • de relatie met (toekomstige) klanten verbeteren en/of uitbouwen, bijvoorbeeld via evenementen
 • een klantenportefeuille efficiënt beheren via CRM (customer relation management) en ERP (enterprise resource planning)
 • vlot werken met Office (Word en Excel)
 • grafische skills (foto/video) ontwikkelen
 • bemiddelen bij het afsluiten van kredieten

Kortom, deze opleiding bereidt je perfect voor op een toffe, gevarieerde en uitdagende job in de commerciële wereld!

Campus Kortrijk

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde.

autoverkoop

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Tijdens een speeddatingsessie kies je daarvoor zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moet langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

Vrouw achter laptop

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zes weken les volgt een evaluatieweek. Afhankelijk van de studie die je kiest, zijn flexibele instap- en evaluatiesystemen mogelijk. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kunt meewerken. Daardoor kun je ook betere loonvoorwaarden bedingen.

sales

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de loop van de opleiding is er heel wat werplekleren voorzien. Reeds in het eerste jaar doe je ervaringen op in het werkveld. Je kiest een bedrijf in functie van je interesse. In het tweede jaar wordt het werkplekleren verder opgebouwd tot een langere periode waarin je duidelijk meer doet dan enkel maar waarnemen, je helpt actief mee.

Studeren in het buitenland

Wie een economische opleiding volgt moet meteen ook internationaal denken. Vandaar dat we je stimuleren om tijdens je studies een internationale ervaring op te doen. Dit kan met uitwisselingsprojecten in het buitenland. Je hebt de mogelijkheid om deel te nemen aan een internationale week in Saint-Nazaire en/of 's Hertogenbosch. Bovendien kan je je werkplekleren volledig of gedeeltelijk in het buitenland afwerken. Mogelijkheden genoeg dus om internationale ervaringen op te doen tijdens je opleiding!

studenten HWB

Ontdek de wereld tijdens je studie!

student Sales Representative
 Quote signs

Je leert commercieel communiceren, wat een absolute troef is tijdens het voeren van verkoopgesprekken. De lessen zijn héél interactief, dus de drempel om iets te vragen aan de docent is laag.

Lesinhoud
Sales

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je opleiding duurt twee jaren of fases en elke fase bestaat uit vier kwartalen. Je hebt om de zes weken een evaluatie zodat je nooit grote hoeveelheden leerstof moet verwerken en snel feedback krijgt over je vorderingen.

Fase 1

 • Consumentengedrag
 • Commercial Skills
 • Basic Office Skills
 • Artificial Intelligence
 • Event Basics
 • Sales Training
 • Professional Skills
 • Inleiding professionele communicatie
 • Business Essentials
 • Foto & video
 • Internationale communicatie: Frans en Engels
 • ICT: Excel
 • Outbound Logistics
 • Social media
 • Team Skills
 • Werkplekleren

Fase 2

 • E-commerce
 • Inleiding ERP
 • Reporting
 • Sales & Account Management
 • Kredietbemiddeling
 • Service Excellence
 • Financieel Management
 • Ondernemingsrecht
 • Graduaatsproef
 • International Skills
 • Promotional Skills
 • Werkplekleren

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk. Meer info over de kwaliteitsbewaking van de opleidingsinhoud.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel, klik op "Vakken en inhoud" en raadpleeg de officiële ECTS-fiches van alle vakken. Via die link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8.30u
Professional Skills: voorbereiden op het werkplekleren
Internationale communicatie: Frans
Inleiding professionele communicatie
Basic Office Skills
Consumenten- gedrag
 
10.30
Pauze
10.45
Basic Office Skills
 
Consumenten- gedrag
Internationale communicatie: Engels
Inleiding professionele communicatie
 
12.45
Pauze
13.45
Consumenten- gedrag
 
Consumenten- gedrag
     

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie SALES REPRESENTATIVE?
Vives bib

Verder studeren

Veel graduaatsstudenten gebruiken hun diploma om daarna een professionele bachelor te gaan studeren. Het opleidingshoofd vertelt je aan het eind van je opleiding graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Kantoor

Aan de slag

Op de arbeidsmarkt is het duidelijk dat men op zoek is naar zelfzekere, commerciële talenten. Je kan zo aan de slag als vertegenwoordiger in een bedrijf.

In de recent gepubliceerde top 5 van openstaande vacatures, staat “Verkoper” op plaats 3.

Ook in 2024 staat "Vertegenwoordiger" op de knelpuntberoepenlijst van VDAB.

Jobzekerheid dus na ons traject "Sales Representative" .

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.