winkelen
Bachelor in het bedrijfsmanagement

Retail & Store Management via afstandsonderwijs

Retail & Store Management via afstands-onderwijs
Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting marketing, specialisatie Retail & Store Management aan VIVES Zuid

Verdiep je in de wereld van de retail. Leer commercieel denken en handelen want na je studie kom je aan het hoofd van een filiaal of een winkelpunt.

Ook op campus
Klant is koning
Vrouw achter laptop

Ben je geboeid door verkoop en op zoek naar een gevarieerde job waar je leiding kunt geven? Ben je sociaal en ondernemend en kan je anderen enthousiast motiveren? Dan heeft de specialisatie Retail & Store Management alles wat je zoekt!

Je leert de retailbranche kennen van a tot z: van concept store tot flagship store, van instore marketing en integratie van nieuwe media tot visual merchandising en retailstyling. Daarnaast leer je hoe je een goed personeels- en communicatiebeleid moet voeren en hoe je in verschillende talen verkoopsgesprekken voert. Ook de financiële en juridische aspecten van het runnen van een onderneming komen aan bod.

Wie als marketingstudent Retail & Store Management wil studeren, schrijft zich in dagonderwijs in het eerste jaar in voor de specialisatie salesmanagement. Vanaf het tweede jaar kan je je dan verder specialiseren in Retail & Store Management. In afstandsonderwijs start je vanaf het begin met de specialisatie Retail & Store Management. Als je al een bachelordiploma hebt, dan kan je dit bijkomende diploma behalen via een verkorte studieroute.

Retail & Store Management studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Deze opleiding bereidt je voor op een toffe job in de commerciële wereld. Vergeet de vier muren van een eenzaam kantoor. Je zal veel overleggen met collega’s en met de headoffice, want je wordt verantwoordelijk voor je winkelpunt. Je zal beslissingen moeten nemen rond visual merchandising en inkoop en je zorgt er eveneens voor dat de werknemers en klanten tevreden zijn. Zeer waarschijnlijk kom je terecht in een job waarbij ook je Engels en Frans van belang zijn. Ook daar bereiden we je op voor. En uiteraard gaan we sterk in op je eigen specialisatie. Met deze troeven in de hand word je multi-inzetbaar.

We onderscheiden een aantal pijlers in onze opleiding :

  • commerciële kennis: alles wat marketing gerelateerd is
  • talen: Frans, Engels en eventueel Spaans of Duits
  • ICT-vaardigheden: basispakketten en ERP pakketten
  • alle beroepsgerichte aspecten die je voorbereiden op een boeiende job in een retailomgeving.
Studente achter laptop noteert

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Je studieprogramma is een traject op jouw maat. De duur van de opleiding verschilt van student tot student. Dit is grotendeels afhankelijk van de tijd die jij kan spenderen om met je studie bezig te zijn.

Het is daarnaast mogelijk dat je op basis van eerder verworven kwalificaties (diploma's, attesten…) of bepaalde werkervaring in aanmerking komt voor vrijstellingen en dus bepaalde opleidingsonderdelen (vakken) niet meer hoeft af te leggen.

Wie al in het bezit is van een diploma binnen het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde kan via een verkort traject een bijkomend bachelordiploma behalen. Voor wie zich (verder) wil specialiseren in beroepsspecifieke materie, zijn onze getuigschriften interessant. Voor meer informatie contacteer het team afstandsonderwijs via [email protected].

Persoon met winkeltassen

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

VIVES biedt je de mogelijkheid om, onder deskundige begeleiding, een volwaardig bachelordiploma op afstand te behalen. De theorie verwerk je op zelfstandige basis van thuis uit, hiervoor hoef je dus niet naar de campus te komen.

Het studiemateriaal is zo ontworpen dat je het zelfstandig kan doornemen en verwerken. De studiewijzer is daarbij je centrale infodocument per opleidingsonderdeel: hierin staan je leerdoelen (wat er van je verwacht wordt), praktische informatie en de manier waarop je geëvalueerd zal worden. Handboeken en syllabi kunnen worden aangekocht via onze webshop. Naast de handboeken en syllabi is er ook ons digitaal leerplatform Toledo met aanvullend studiemateriaal zoals oefeningen, filmpjes ter verheldering van de cursusinhoud, discussiefora waar je met vragen terecht kan…

Zelfstudie wil niet zeggen dat je er alleen voor staat, er zijn heel wat mogelijkheden tot begeleiding. Vragen stellen en contact is mogelijk met docenten via mail en skype. Voor vaardigheids- en oefenmomenten kan je voor georganiseerde skypesessies intekenen.

Wil je ons advies bij het samenstellen van je traject of heb je specifieke vragen rond studieplanning en studeren, dan kan je uiteraard ook bij het team afstandsonderwijs terecht.

Winkelcentrum

Hoe verloopt mijn stage?

Het spreekt voor zich dat stage een belangrijk leer- en vormingsmoment is in de opleiding. De stage beslaat 40 dagen. De invulling ervan is evenwel verschillend in elke afstudeerrichting.

Onder welbepaalde voorwaarden kan je ook je stage (volledig of gedeeltelijk) op je eigen bedrijf afwerken. Indien je reeds over voldoende specifieke werkervaring beschikt, is het bovendien mogelijk dat de stageperiode wordt ingekort. De stage kan aangevat worden van zodra je 150 studiepunten (van de 180) hebt verworven.

Bibliotheek

Waar en wanneer leg ik examens af?

Elk opleidingsonderdeel wordt uiteraard geëvalueerd. Hoe dit gebeurt (schriftelijk, mondeling, opdracht, enz.) wordt duidelijk omschreven in de studiewijzer – een soort van handleiding – bij het opleidingsonderdeel zelf.

We vinden het belangrijk dat studenten die op afstand studeren ook op een flexibele manier examen kunnen afleggen. Voor elk opleidingsonderdeel zijn er per academiejaar minstens drie (en voor heel wat opleidingsonderdelen meer dan drie) examenmomenten. Examens vinden (met uitzondering van een aantal opleidingsonderdelen) plaats in het examencentrum. Je kan je registreren voor een examen tot uiterlijk 5 kalenderdagen voor het examenmoment. De locatie (gebouw + lokaal) en het tijdstip worden per vak steeds duidelijk gecommuniceerd. Lukt het je niet om voor een bepaald examen tot in Kortrijk te komen, dan kan je het examen doorgaans ook op afstand afleggen.

Groep studenten

Wanneer kan ik starten met de opleiding?

Dat kan vanaf de derde week van september! je kan ervoor kiezen om slechts met een beperkt aantal opleidingsonderdelen te starten, want je kunt immers tot eind mei opleidingsonderdelen bij opnemen. Ideaal om je studies volledig af te stemmen op jouw situatie. Op onze inschrijvingspagina leggen we je uit hoe je je kan inschrijven voor deze opleiding.

Om in Vlaanderen te kunnen starten aan een opleiding in het hoger onderwijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen in verband met diploma, taal en leerkrediet. Raadpleeg hiervoor de inschrijvingsvoorwaarden voor een professionele bacheloropleiding. Om te starten met een opleiding op afstand hoef je geen werkstudent te zijn.

Lesinhoud
winkelen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Bekijk de volledige steekkaart van de bachelor marketing via afstandsonderwijs.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Leren zonder lessen

Er zijn geen lesmomenten op de campus en toch sta je er niet alleen voor. Je docenten helpen je volledig op afstand.

Leren zonder lessen

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. Ook Skype maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie Retail & Store Management
Vives bib

Verder studeren

Deze opleiding is een goeie voorbereiding op een bijkomend bachelor- of economisch masterdiploma.

HR studenten

Aan de slag

Met een diploma marketing retail store management kom je goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Een polyvalente opleiding opent vele deuren. Je kan terecht in een brede waaier van functies in de retailsector. Maar ook een andere commerciële functie in sales of communicatie is zeker niet uitgesloten, want je blijft tenslotte bachelor in bedrijfsmanagement. Met deze specialisatie wacht je zeker een boeiende job met verantwoordelijkheid en variatie.

Je kan werken als:

  • store manager
  • sales manager in de retailsector
  • brand manager
  • franchisenemer fililaabedrijf
  • zelfstandig zaakvoerder
  • retail area manager
  • marketing & visual manager
Verkorte studieroute

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.