winkelende dames
Bachelor in het bedrijfsmanagement

Retail & Store Management

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting marketing, specialisatie Retail & Store Management aan VIVES Zuid

In de specialisatie Retail & Store Management verdiep je je in de boeiende wereld van de retail. Je leert commercieel te denken en handelen, je krijgt een goeie salestraining, je brengt je talen op niveau, je kunt overweg met enkele IT-pakketten en bovendien leer je ook hoe je moet leiding geven. Je komt immers aan het hoofd te staan van een filiaal of een winkelpunt.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Leer de retailbranche kennen van a tot z
lachende studenten

Als retailmanager ben je geboeid door verkoop, je bent sociaal en ondernemend en je enthousiasme werkt aanstekelijk op medewerkers en klanten. Je neemt de leiding van een filiaal of winkelpunt en weet hoe je de zaak het best runt. 

In deze opleiding leer je de retailbranche kennen van a tot z: van concept store tot flagship store, van instore marketing en integratie van nieuwe media tot visual merchandising en retailstyling. Daarnaast leer je hoe je een goed personeels- en communicatiebeleid moet voeren en hoe je in verschillende talen verkoopgesprekken voert. Ook de financiële en juridische aspecten van het runnen van een onderneming komen aan bod. En natuurlijk ben je ook mee met de laatste nieuwe trends in de digitale marketing. Net zoals in de andere specialisaties zet je je kennis om in praktijk via reële projecten in een heus Marketing Lab.

Wie als marketingstudent Retail & Store Management wil studeren, start in het eerste jaar met de specialisatie salesmanagement. Vanaf het tweede jaar kun je je dan verder specialiseren in Retail & Store Management. 

Retail & Store Management studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Als allround marketeer heb je een algemene commerciële achtergrond nodig maar eveneens een doorgedreven marketingkennis met een bijkomende kennis rond retail & store. We focussen op een aantal pijlers:

 • alles wat met commerciële kennis en (digital) marketing te maken heeft
 • specifieke vakken rond retail & store (instore marketing, storemanagement, people & projectmanagement, ...)
 • communicatieve vaardigheden in verschillende talen
 • IT-vaardigheden (InDesign, Photoshop, Power BI)
 • praktijk: stages, experience days, bedrijfsbezoeken, reële projecten, bootcamp
studenten in klas

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit vakken waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. In elk jaar (opleidingsfase) neem je in principe 60 studiepunten op. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studie- trajectbegeleider je individuele studieprogramma aan. 

post-its

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen onder begeleiding van deskundige docenten.  De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten, projectwerk of experience days. Je legt zelf ook je eigen accenten: stage bij een grote of kleine retailer in mode, voeding of electro, deelname aan een internationale week, Erasmus of stage in het buitenland.
Na het behalen van je bachelordiploma kan je in één jaar, via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma behalen.

studenten samen

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Natuurlijk! Je volgt een professionele bacheloropleiding, praktijkervaring hoort daar bij en bovendien, marketing krijg je in de vingers door het gewoon te doen. In je eerste jaar kom je in contact met de bedrijfswereld via reële projecten, bedrijfsbezoeken en een heus marketingcongres. In het tweede jaar ga je enkele weken aan de slag in een retailbedrijf waar je kleinere taken voor jouw rekening neemt. In je afstudeerjaar ten slotte word je 10 weken lang een fulltime medewerker bij een kleine of grote retailer. De sector kies je zelf: mode, voeding, DYI, electro... In België of in het buitenland. Helemaal jouw keuze. En uiteraard krijg je daarbij de nodige begeleiding zowel vanuit het bedrijf als van de hogeschool.

bibliotheek

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Een marketeer is een allrounder. Je start met een combinatie van management- en marketingvakken. Gaandeweg bouw je je kennis en vaardigheden rond marketing en retail&store verder uit via specifieke vakken, denk maar aan de strategieën rond product, prijs, communicatie, google analytics, storemanagement of instoremarketing.  Die kennis wordt aangevuld met veel praktijk, zowel in als buiten de lessen. Aan het eind van je opleiding ben je dus helemaal voorbereid voor een boeiende job in de retailsector.

We werken in klasgroepen om een goede begeleiding van de studenten mogelijk te maken.

Studeren in het buitenland

Wie een opleiding marketing volgt moet meteen ook internationaal denken. We stimuleren je om tijdens je studies zo'n internationale ervaring op te doen. Dit kan met een Erasmusuitwisseling (we hebben meer dan 100 partnerscholen) maar ook via stage in het buitenland. Studenten die zich hiervoor opgeven keren allemaal laaiend enthousiast terug!

Maar er zijn ook mooie kortlopende alternatieven. Je kan deelnemen aan een internationale week, je Frans bijspijkeren in een Franse taalschool, meegaan op taalreis naar Duitsland of Spanje of je kan ook intekenen voor een studiereis naar China. Tal van mogelijkheden dus. 

Ten slotte: als je helemáál wil ondergedompeld worden in een internationale context, dan kun je je inschrijven voor een bidiplomering waarbij je in je 2e jaar in een partnerschool gaat studeren. Je wordt hiervoor beloond met een dubbel diploma.

luchthaven

Ontdek de wereld tijdens je studie

Lesinhoud
Groepswerk

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Marketing fundamentals
Digital Marketing
Consumentengedrag
Salestraining
Instore Marketing
People & Projectmanagement
Financial Management
Marketing & Corporate Communication
Digital Expert Class
Marktonderzoek
Storemanagement
Direct Marketing & E-Commerce
InDesign & Photoshop
Frans
Engels

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr
8u45
RZL
   
Excel
Talentontwikkeling
9u45
Burgerlijk recht
 
Communicatie-vaardigheden
Excel
Frans
11u00
Economie
 
Communicatie-vaardigheden
Excel
Burgerlijk recht
12u00
Pauze
13u00
Engels
Frans
   
Economie
14u00
Frans
Marketing
   
Channel Marketing
15u15
Boekhouden
Engels
   
Spaans of Duits
16u15
Boekhouden
Marketing
   
Spaans of Duits

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie Retail & Store Management?
blije mensen

Verder studeren

Deze bacheloropleiding is een heel goeie basis om via een schakelprogramma (1 jaar) een masterdiploma (1 jaar) te behalen aan een universiteit. Je kan onder andere kiezen voor een master in de handelswetenschappen, bedrijfskunde of communicatiewetenschappen.

Aan onze eigen hogeschool kan je ook via een verkorte studieroute een bijkomend bachelordiploma behalen (bv. eventmanagement of immobiliën en verzekeringen). Je kan bij ons eveneens de Banaba 'international management' volgen (1jaar).

Of studeer je liever nog een bijkomend jaar in het buitenland? We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.

2 studenten

Aan de slag

Met een diploma Retail & Store Management kom je goed voorbereid op de arbeidsmarkt! Het is bovendien een knelpuntberoep: de meeste van onze studenten hebben al een baan op zak nog voor ze zijn afgestudeerd. Al onze studenten die werk zoeken, vinden dat binnen de twee maanden na afstuderen. Je gaat later aan de slag als:

 • retailmanager
 • filiaalverantwoordelijke
 • shopmanager
 • aankoopmanager
 • regiomanager
 • winkelverantwoordelijke

Heel wat van onze studenten zetten ook de stap naar een eigen zaak. We geven je daar tijdens en na je studie ook volop begeleiding bij.