E-commerce ondernemer
Graduaat winkelmanagement

Retail & E-commerce via incompanytraject
Retail & E-commerce via incompany-traject

Retail & E-commerce via incompany-traject aan VIVES Zuid

Een winkelmanager is een allrounder die kan verkopen, kennis van retailprocessen en wetgeving heeft en een peoplemanager is. In dit incompany-traject leer je hoe je nog beter in kunt spelen op de verwachtingen van de klant van morgen. Je verfijnt je leidinggevende vaardigheden om je expertise nog sterker over te brengen naar je team. 

Waar kan ik dit volgen?
Til je business naar een hoger niveau met een graduaat Retail & E-commerce via incompany-traject

Versterk jouw positie in de retail en groei naar of in je leidinggevende functie. Dit incompany-traject Retail en E-commerce is ontwikkeld samen met werknemers en werkgevers uit de retailsector. Op maat gemaakt en haalbaar voor mensen die aan het werk zijn en werken en studeren willen combineren.

Dit incompany-traject is enkel toegankelijk voor mensen die werken in de retail. Je hebt minstens één jaar ervaring in de retailsector als reguliere werknemer en een (vast) contract van minstens twintig uur per week. Je bent een gemotiveerde verkoopmedewerker, eerste verkoper, assistent of leidinggevende en je voelt dat je potentieel hebt. Je volgt 21 dagen per academiejaar (één dag per week) lessen bij VIVES. Verder heb je een werkgever die jou coacht en steunt in je studies.

Heb je veel goesting om je kennis te verbreden en te versterken? Sluit je dan aan bij deze gemotiveerde groep professionals en leer bij van experten en van elkaar. Op basis van lessen, opdrachten en werkplekleren bij je eigen werkgever kun je na twee jaar je hogeschooldiploma inkaderen. Blijven leren is niet alleen een meerwaarde voor jezelf, maar ook voor je werkgever. 

Retail & E-commerce via incompanytraject studeren
Retail & E-commerce via incompany-traject studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

In het eerste jaar verruim je je kijk op retail. Je leert onder andere:

 • Communiceren en nog beter verkopen
 • de werking van online verkopen en het boosten van je webshop
 • supply chain van de goederen naar je winkel
 • haalbare doelstellingen voor jouw team definiëren
 • over klantenbeleving en trends in retail
 • de basis van Excel

In het tweede jaar verruim je je leidinggevende vaardigheden. Je leert onder andere:

 • projecten en teams managen
 • diverse personeelsgesprekken voeren
 • mondeling communiceren in het Engels en Frans
 • de financiële instrumenten van jouw winkel begrijpen
 • antwoorden formuleren op vragen rond tewerkstelling (vakantie, ziekte, klein verlet… )

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Er zijn 21 contactdagen per jaar en dit tussen eind september en half juni (dinsdag of donderdag). Een deel van de opleiding verloopt via contactonderwijs en een deel door middel van werkplekleren en werkplekopdrachten. Voor een optimaal en snel leertraject wordt geadviseerd om het modeltraject van twee jaar te volgen. 

Hoe organiseert Hogeschool VIVES deze opleiding?

Jouw VIVES-begeleiders zijn jouw coaches doorheen de modules. Ze geven jou opdrachten die je voorbereidt bij je werkgever en in je eigen tijd. Ze stimuleren jouw leerproces en dat van de groep. Ze waken erover dat er ruim de tijd is om van elkaar te leren.

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou klaar te stomen tot een retailer met de competenties van een beginnend leidinggevende.

Bij het beëindigen van je opleiding behaal je een graduaatsdiploma van hogeschool VIVES.

Studentwerknemers van bedrijven als Colruyt, Jack&Jones en Kwantum getuigen

Lisa, al 3 jaar storemanager bij Jack & Jones Aalst, en daarvoor verkoopster bij andere fashionretailers

"Er wordt van de hogeschool uit veel rekening gehouden met het evenwicht tussen de opleiding en onze job. Hierdoor vind ik het relatief makkelijk om alles te combineren. Dankzij de opleiding heb ik meer ownership gekregen van mijn winkel. Je leert niet alleen om je eigen winkel beter te begrijpen, je leert ook de omgeving en de markt op een andere manier kennen"

Steff, eerste verkoper bij Colruyt Kuurne

"Wat ik in deze graduaatsopleiding bijleer gaat veel dieper dan een cursus van een paar dagen. We hebben tijd om te reflecteren en steeds terug te keren naar de praktijk. Je leert jezelf ook heel goed kennen, je sterke en zwakke punten. Ik besef meer en meer hoe graag ik dit werk doe en hoe veelzijdig en uitdagend de verkoop is. Dat zien buitenstaanders nog te weinig."

Lesinhoud
Afrekenen aan de balie

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal wordt voor 90% aangeboden in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen. 

Extra kosten zijn eerder uitzonderlijk en enkel als het onderliggende instrument een meerwaarde is voor de student en zijn traject, bijvoorbeeld de kost van het afleggen van een persoonlijkheidstest of een studiedag.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Communicatie
Commercieel handelen
Offline en online verkopen
Procesdenken in retail
Operationele doelstellingen bepalen
Opzetten van marketingcommunicatie
Trends vertalen in retail
Creëren van klantbeleving
Werkplekleren

Kalender 2021-2022

Kwartaal 1: communicatie en commercieel handelen
30/09/2021        7/10/2021          14/10/2021        21/10/2021
Evaluatie op 28/10/2021

Kwartaal 2: offline & online verkopen en procesdenken in de retail
18/11/2021        25/11/2021        2/12/2021          9/12/2021
Evaluatie op 16/12/2021

Kwartaal 3: doelstellingen bepalen en marketingcommunicatie
10/02/2022        17/02/2022        24/02/2022        10/03/2022        17/03/2022
Evaluatie op 24/03/2022

Kwartaal 4: trends in retail en klantenbeleving creëren
28/04/2022        5/05/2022          12/05/2022        19/05/2022
Evaluatie op 2/06/2022

Lessentabel

Je hebt een dag per week les, steeds op donderdag. We houden rekening met schoolvakanties en drukte in de retail. 

Lessentabel

In onderstaand voorbeeld zie je het rooster van het eerste kwartaal van het eerste semester. 

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u30-10u30
     
Communicatie en commercieel handelen
   
10u40-12u00
     
Communicatie en commercieel handelen
   
12u00-13u00
Pauze
13u00-15u00
     
Communicatie en commercieel handelen
   
15u10-16u30
     
Communicatie en commercieel handelen
   
16u30-17u30
     
Vragen over opdrachten en lessen
   

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal wordt voor 90% aangeboden in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen. 

Extra kosten zijn eerder uitzonderlijk en enkel als het onderliggende instrument een meerwaarde is voor de student en zijn traject, bijvoorbeeld de kost van het afleggen van een persoonlijkheidstest of een studiedag.

Hoeveel kost mijn studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met mijn studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie winkelmanagement?
Hal campus Brugge

Verder studeren

Jouw graduaatsdiploma geeft jou veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bovendien kan je met een aanvullend traject van 90 studiepunten het diploma bachelor in het bedrijfsmanagement: marketing, afstudeerrichting Retail & Store Management behalen. Dit kan zowel in dagonderwijs als in afstandsonderwijs. Het opleidingshoofd vertelt je aan het eind van je opleiding graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Kantoor

Aan de slag

Je kan dit traject volgen als je werkt in retail en een vast contract hebt van minstens 20 uur per week. Het diploma dat je behaalt is een graduaatdiploma winkelmanagement keuzetraject Retail & E-commerce. Met dat diploma op zak kan je aan de slag in de ruime arbeidsmarkt als o.a. filiaalmanager, afdelingsverantwoordelijke of medewerker nauw betrokken bij e-commerce.