student aan bestelzuil Decathlon
Graduaat winkelmanagement

Retail & E-commerce

Graduaat winkelmanagement, keuzetraject Retail & E-Commerce aan VIVES Zuid

Zin om als storemanager met je team een succesvolle winkel te runnen? Of heb je de drive om een actieve rol op te nemen in een e-commerce bedrijf?

Waar kan ik dit volgen?
jouw toekomst in de fysieke retail of e-commerce
studente winkelmanagement in schoenen Torfs

Heb je interesse om verantwoordelijk te zijn voor een team in een fysieke winkel of spreekt e-commerce jou het meest aan? Sowieso versterk je in deze opleiding je commerciële vaardigheden, of dat nu in een offline of online omgeving is. En het goede nieuws is dat je in deze opleiding volledig zelf de focus kan bepalen!

Wil jij het liefst als storemanager in een fysieke winkel aan de slag, dan groei je uit tot een beginnend leidinggevende waarbij je een team aanstuurt. Tegelijk leer je om de winkel financieel te beheren en om het beste uit jouw team van medewerkers te halen. Heb je meer interesse in webshops en online verkoop, dan maken we van jou iemand die een verantwoordelijke rol kan opnemen in een e-commerce bedrijf. Je leert dan hoe je succesvol online verkoopt en hoe je de e-commerce acties van een organisatie optimaliseert. Misschien wil je later zelf ondernemen en je eigen omnichannel (on- en offline) zaak opstarten? Ook dan zit je bij ons goed. In deze opleiding krijg je namelijk de basis van het ondernemerschap mee.

Tijdens het werkplekleren en in het leerbedrijf, jouw eigen pop-upstore met webshop, ben je hands-on en doe je veel praktijkervaring op. Na de opleiding kan je dan ook meteen aan de slag als teamverantwoordelijke in een winkel of projectverantwoordelijke in een e-commerce bedrijf.

RETAIL & E-COMMERCE studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Hoe overtuig je klanten om naar jouw winkel te komen? Hoe word je een storemanager die elke dag opnieuw een team kan motiveren en inspireren? Hoe zorg je er voor dat je fysieke winkel en je webshop elkaar versterken? Hoe kan je de concurrentie met de grote internationale e-commerce organisaties aangaan? Hoe krijg je meer bezoekers op je webshop? Hoe begin je aan het opstarten van een eigen zaak? Dit zijn slechts enkele vragen waar je een antwoord op krijgt in deze opleiding.

Je leert dus alles wat een winkel en een webshop succesvol kan maken. En dat is niet alles. Je leert ook andere basisvaardigheden om succes te behalen: je weet welke cijfers je in de gaten moet houden, je weet hoe je met verschillende mensen moet omgaan en je kent de belangrijkste wetgeving rond personeelszaken. Met je inzichten in de fysieke retail, je focus op nieuwe winkelconcepten én je kennis van e-commerce ben je na twee jaar volledig klaar voor een succesvolle carrière in de retailsector.

Winkelbalie

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar via voltijds dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten (twee jaar van 60 studiepunten). Als je de opleiding succesvol afrondt, dan behaal je het diploma van gegradueerde. Deze graduaatsopleiding bereidt jou voor op een specifiek beroep, zoals een storemanager of assistent, een afdelingsverantwoordelijke, een e-commerce ondersteuner of een webshopbeheerder. Dit is uiteraard afhankelijk van het traject dat jij kiest.

studenten winkelmanagement in fashion GIKS

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

De tweejarige opleiding wordt verdeeld in acht periodes waarbij je telkens werkt rond bepaalde thema’s. Elke periode duurt zes weken. Dat betekent dat een vak dus zes weken duurt. Na elke periode volgt meteen een evaluatieweek (examens). De leerstof voor die examens blijft dus beperkt en je krijgt heel snel feedback over je vorderingen.

In het eerste jaar ligt de focus op het commerciële luik, de (e)-logistiek, e-commerce, store management en (instore) marketing. Een derde van jouw leertijd doe je werkplekleren in een fysieke winkel of in een e-commerce bedrijf. In het tweede jaar gaat de aandacht vooral naar het omgaan met een team, het personeelsbeleid, het financieel beleid en de juridische aspecten. Ook in het tweede jaar ga je een derde van de totale leertijd naar je werkplek.

Afsluiten doe je met het het runnen van een echte pop-upstore met bijhorende webshop. Je beslist met je medestudenten het concept en staat in voor het dagelijks beheer, zowel van de fysieke winkel als van de webshop. Je leert organiseren, budgetteren, promoten, communiceren en leidinggeven. Je zet dus je eerste stappen als echte ondernemer!

studente scant

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

De graduaatsopleiding winkelmanagement (Retail & E-commerce) wordt georganiseerd op de campus in Kortrijk. Je kennis van de online en offline retail groeit door een mix van theorie en praktijk via actuele voorbeelden, uitdagende cases, retailtrips en gastsprekers. Je krijgt les in kleine groepen met een sterke begeleiding door de docenten die ervaring hebben met online en offline retail. De docenten zijn heel aanspreekbaar en begeleiden je van nabij tijdens de opleiding. Je krijgt bovendien niet alleen les op de campus, heel regelmatig trekken we het werkveld in om nieuwe inzichten te verwerven.

Door onze permanente evaluatiemethode moet je nooit grote hoeveelheden leerstof studeren. De score voor elk vak wordt bepaald door een combinatie van opdrachten en het examen. 

student in Decathlon aan laptop

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Al vanaf de eerste week word je voorbereid op het werkplekleren via verschillende workshops. We helpen je met een krachtig cv op te stellen en gaan samen op zoek naar je sterktes en talenten, zodat je een overtuigend sollicitatiegesprek kan voeren. Via een speeddate word je dan aan een werkplek gekoppeld. Op die manier zal je een werkplek vinden die aansluit bij jouw interesses en persoonlijke ambities. Je kiest dus zelf voor een fysieke winkel of een e-commerce bedrijf als werkplek.

Tijdens dit werkplekleren leer je de theorie omzetten in de praktijk. Natuurlijk krijg je goede begeleiding van je mentor op de werkplek en van je VIVES-begeleider. Zo haal je het maximum uit deze werkervaring. 

Heel veel van onze studenten krijgen na hun opleiding een vast contract aangeboden op hun werkplek. Misschien is dit ook voor jou weggelegd?

Studeren in het buitenland

Als je tijdens je studies een persoonlijke internationale ervaring wilt opdoen, dan heb je verschillende mogelijkheden. We hebben een nauwe samenwerking met hogescholen in Frankrijk, Nederland en Noord-Ierland. Je kan een aantal weken, maanden of een volledig jaar in het buitenland studeren. Bovendien organiseren we een internationale week samen met deze buitenlandse hogescholen. Je maakt kennis met buitenlandse studenten en je leert samenwerken in een internationaal team.

Verder laten we ons inspireren door hippe concepten in het buitenland. Zo maak je onder andere tijdens de retailtrip naar Nederland kennis met trendy winkelconcepten en online succesverhalen.

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Xander
 Quote signs

E-commerce, sales training, marketing, omzetcijfers, peoplemanagement en dat kunnen toepassen op de werkplek. Ik vind die variatie echt fantastisch.

Lesinhoud
interieur studenten paop-up store

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Het werken met landbouwmanagementprogramma's wordt aangeleerd.

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

In het eerste jaar staan volgende opleidingsonderdelen op het programma:

 • E-commerce
 • Product- en prijsbeleid
 • Talentontwikkeling
 • Basic Office Skills
 • Nederlands
 • Supply Chain Management & E-logistics
 • Commercial Skills
 • Storemanagement
 • Marketingcommunicatie
 • Peoplemanagement
 • Retailmarketing
 • Engels
 • Instore communicatie & Visual Merchandising (keuzetraject fysieke retail)
 • Web marketing (keuzetraject e-commerce)
 • Werkplekleren

In het tweede jaar komen onderstaande opleidingsonderdelen aan bod:

 • Ondernemingsrecht
 • Financieel management
 • Sociaal recht
 • Leadership
 • Web development
 • Trends in retail en e-commerce
 • Frans
 • Digital Communication
 • Sales training (keuzetraject fysieke retail)
 • E-commerce lab (keuzetraject e-commerce)
 • Leerbedrijf (pop-upstore en webshop)
 • Werkplekleren

Het exacte aantal studiepunten per vak vind je in de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de verzameling van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van een weekrooster. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week op campus.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u30
Product- en prijsbeleid
Communicatie Nederlands
Basic Office Skills
Werkplekleren
Werkplekleren
 
9u30
Product- en prijsbeleid
Communicatie Nederlands
Basic Office Skills
Werkplekleren
Werkplekleren
 
10u45
Product- en prijsbeleid
Talentontwikkeling
Talentontwikkeling
Werkplekleren
Werkplekleren
 
11u45
Product- en prijsbeleid
Talentontwikkeling
Talentontwikkeling
Werkplekleren
Werkplekleren
 
12u45
Pauze
13u45
Inleiding e-commerce
Inleiding e-commerce
 
Werkplekleren
Werkplekleren
 
15u
Inleiding e-commerce
Inleiding e-commerce
 
Werkplekleren
Werkplekleren
 
16u00
     
Werkplekleren
Werkplekleren
 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Het werken met landbouwmanagementprogramma's wordt aangeleerd.

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie RETAIL & E-COMMERCE?
Studente

Verder studeren

De graduaatsopleiding winkelmanagement (Retail & E-commerce) is een uitstekende voorbereiding op een professionele bacheloropleiding. Na deze graduaatsopleiding kan je namelijk kiezen voor een bijkomende bacheloropleiding. Kies je voor een bachelor in hetzelfde domein, dan kan je die opleiding in twee jaar doen (90 studiepunten). De bacheloropleiding die het meest aansluit bij de graduaat winkelmanagement is de bachelor bedrijfsmanagement marketing met specialisatie Retail & Store Management. 

Uiteraard kan je na de graduaat winkelmanagement nog een andere graduaatsopleiding volgen. Op die manier kan je je verder ontwikkelen in de richting van een specifiek beroep.

Studente winkelmanagement aan kassa

Aan de slag

VDAB stelt elk jaar een lijst met knelpuntberoepen op. Daar staan leidinggevende functies in de on- en offline retail al enkele jaren in. Retailers en e-commercebedrijven smeken om gemotiveerde en gepassioneerde medewerkers met de juiste opleiding. De graduaat winkelmanagement (Retail & E-commerce) en het werkveld zijn perfect op elkaar afgestemd. De opleiding kwam er namelijk op vraag van het werkveld en is in samenwerking met on- en offline retailers uitgebouwd.

Je zal dus snel een gepaste job vinden. Heel vaak krijgen onze studenten na de opleiding een aanbieding om vast te beginnen werken op de werkplek. Na de opleiding ben je meteen klaar om aan de slag te gaan als afdelingsverantwoordelijke of (assistent) storemanager in een fysieke winkel. Dit kan binnen alle sectoren zijn. Kies dus zelf maar wat je interesseert: voeding, fashion, sportwinkel, bouwmarkt, interieur, elektro, … Door je diploma zal je een beter loon kunnen verkrijgen dan iemand die niet het juiste diploma heeft.

Uiteraard kan je ook aan de slag in de e-commercesector. Door de opleiding zal je aan de slag kunnen als webshop beheerder of als e-commercemedewerker.

Wil je liever zelfstandig ondernemer worden? Dan zet je met deze opleiding je eerste stappen in die richting. Wat je in de opleiding leert, is de basis om later met succes je eigen fysieke winkel en/of webshop te starten.

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.