banner festival
Bachelor in het bedrijfsmanagement

Music & Entertainment via afstandsonderwijs

Music & Entertainment via afstands-onderwijs
Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting eventmanagement, specialisatie Music & Entertainment aan VIVES Zuid

Uniek in Vlaanderen! Word zelfstandig artiest of dj, festivalorganisator, tour- of artiestenmanager, of themapark-, museum- of citymanager.

Ook op campus
Leer shows, festivals en optredens organiseren
dj

Uit je dak gaan op de grote zomerfestivals, verwonderd zijn bij Cirque du Soleil, (stiekem) meedansen bij K3 of genieten van de magie van Disney …, that’s what makes you tick. Maar stond je er ooit bij stil dat achter die leuke activiteiten en evenementen een heuse industrie schuilgaat?

Ontelbare mensen werken hard om alles vlot te laten verlopen: ze stellen programma’s samen, coördineren de logistiek, zoeken sponsors, kiezen de juiste promotools, boeken artiesten, voeren het management van bands, stippelen een strategie uit… Kortom: in de boeiende wereld van music en entertainment hebben ze van hun hobby hun beroep kunnen maken!

Maar ze weten ook dat alleen de zon voor niks opgaat. Daarom hebben ze ook verstand van marketing, financiën en wetgeving. Kies daarom voor een bachelor eventmanagement met het accent op music & entertainment. Al van het eerste jaar ontdek je de wereld van evenementen, maar krijg je ook een bedrijfseconomische basis om ooit zelf te ondernemen en aan de slag te gaan in de muziekwereld.​ 

Music & Entertainment studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studieroute

Aantal studiepunten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Een leisuremanager is een all-round man of vrouw. Hij/zij begrijpt het hele evenement, kent alle aspecten van de organisatie. Dus krijg je in de opleiding met al die onderdelen te maken. Je bent niet allergisch voor het economische: eventmanagement is een business. En dus leggen wij in de opleiding de klemtoon op het beheren van evenementen: de inkomsten, de uitgaven, de contracten, de verzekering, de budgettering, de communicatie, de marketing, en nog zoveel meer managementaspecten krijg je onder de knie. Verder word je een echte kenner van de sector.

Je kan meepraten met de cateraar, je kent alles van podiumtechniek en belichting, van crowdmanagement, enz. Geen enkele opleiding in Vlaanderen is zo specifiek in deze branche. De eventmanager is ook een vlotte communicator: met woorden (talen, Nederlands, Frans en Engels, eventueel een vierde taal naar keuze), met beelden (digitale beeldbewerking) en met flink wat ICT-ondersteuning (ook specifieke pakketten voor event design).

hartje

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Je studieprogramma is een traject op jouw maat. De duur van de opleiding verschilt van student tot student. Dit is grotendeels afhankelijk van de tijd die jij kan spenderen om met je studie bezig te zijn.

Het is daarnaast mogelijk dat je op basis van eerder verworven kwalificaties (diploma's, attesten…) of bepaalde werkervaring in aanmerking komt voor vrijstellingen en dus bepaalde opleidingsonderdelen (vakken) niet meer hoeft af te leggen.

Wie al in het bezit is van een diploma binnen het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde kan via een verkort traject een bijkomend bachelordiploma behalen. Voor wie zich (verder) wil specialiseren in beroepsspecifieke materie, zijn onze getuigschriften interessant. Voor meer informatie contacteer het team afstandsonderwijs via [email protected].

confetti evenement

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

VIVES biedt je de mogelijkheid om, onder deskundige begeleiding, een volwaardig bachelordiploma op afstand te behalen. De theorie verwerk je op zelfstandige basis van thuis uit, hiervoor hoef je dus niet naar de campus te komen.

Het studiemateriaal is zo ontworpen dat je het zelfstandig kan doornemen en verwerken. De studiewijzer is daarbij je centrale infodocument per opleidingsonderdeel: hierin staan je leerdoelen (wat er van je verwacht wordt), praktische informatie en de manier waarop je geëvalueerd zal worden. Handboeken en syllabi kunnen worden aangekocht via onze webshop. Naast de handboeken en syllabi is er ook ons digitaal leerplatform Toledo met aanvullend studiemateriaal zoals oefeningen, filmpjes ter verheldering van de cursusinhoud, discussiefora waar je met vragen terecht kan…

Zelfstudie wil niet zeggen dat je er alleen voor staat, er zijn heel wat mogelijkheden tot begeleiding. Vragen stellen en contact is mogelijk met docenten via mail en Teams. Voor vaardigheids- en oefenmomenten kan je voor georganiseerde digitale sessies intekenen.

Wil je ons advies bij het samenstellen van je traject of heb je specifieke vragen rond studieplanning en studeren, dan kan je uiteraard ook bij het team afstandsonderwijs terecht.

dj

Hoe verloopt mijn stage?

Het spreekt voor zich dat stage een belangrijk leer- en vormingsmoment is in de opleiding. De stage beslaat 40 dagen. De invulling ervan is evenwel verschillend in elke afstudeerrichting.

Onder welbepaalde voorwaarden kan je ook je stage (volledig of gedeeltelijk) op je eigen bedrijf afwerken. Indien je reeds over voldoende specifieke werkervaring beschikt, is het bovendien mogelijk dat de stageperiode wordt ingekort. De stage kan aangevat worden van zodra je 150 studiepunten (van de 180) hebt verworven.

student met licht

Waar en wanneer leg ik examens af?

Elk opleidingsonderdeel wordt uiteraard geëvalueerd. Hoe dit gebeurt (schriftelijk, mondeling, opdracht, etc), wordt duidelijk omschreven in de studiewijzer – een soort van handleiding – bij het opleidingsonderdeel zelf.

We vinden het belangrijk dat studenten die op afstand studeren ook op een flexibele manier examen kunnen afleggen. Voor elk opleidingsonderdeel zijn er per academiejaar minstens drie (en voor heel wat opleidingsonderdelen meer dan drie) examenmomenten. De examenmomenten voor academiejaar hele zijn in september gekend. Examens vinden (met uitzondering van een aantal opleidingsonderdelen) plaats in het examencentrum. Je kan je registreren voor een examen tot uiterlijk 5 kalenderdagen voor het examenmoment. De locatie (gebouw + lokaal) en het tijdstip worden per vak steeds duidelijk gecommuniceerd. Lukt het je niet om voor een bepaald examen tot in Kortrijk te komen, dan kan je het examen doorgaans ook op afstand afleggen.

studenten rond laptop

Wanneer kan ik starten met de opleiding?

Dat kan vanaf de derde week van september! je kan ervoor kiezen om slechts met een beperkt aantal opleidingsonderdelen te starten, want je kunt immers tot eind mei opleidingsonderdelen bij opnemen. Ideaal om je studies volledig af te stemmen op jouw situatie. Op onze inschrijvingspagina leggen we je uit hoe je je kunt inschrijven voor deze opleiding.

Om in Vlaanderen te kunnen starten aan een opleiding in het hoger onderwijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen in verband met diploma, taal en leerkrediet. Raadpleeg hiervoor de inschrijvingsvoorwaarden voor een professionele bacheloropleiding. Om te starten met een opleiding op afstand hoef je geen werkstudent te zijn.

Lesinhoud
festival2

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepaste studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kun je steeds bij de docent van elk opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijkse contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes, online tutorials of online lessen, die je live kunt volgen of op het moment van jouw keuze kunt bekijken. Je kunt dan uiteraard ook vragen stellen. Ook Teams maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Leren zonder lessen

Er zijn geen lesmomenten op de campus en toch sta je er niet alleen voor. Je docenten helpen je volledig op afstand.

Leren zonder lessen

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. Ook Skype maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Studiemateriaal

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepaste studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kun je steeds bij de docent van elk opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijkse contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes, online tutorials of online lessen, die je live kunt volgen of op het moment van jouw keuze kunt bekijken. Je kunt dan uiteraard ook vragen stellen. Ook Teams maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie Music & Entertainment?
confetti event

Verder studeren

Deze opleiding is een goeie voorbereiding op een bijkomend bachelor- of economisch masterdiploma.

hartje

Aan de slag

Je kan aan de slag:

 • als concertorganisator 
 • op een concertlocatie
 • als tour manager
 • als manager van muziekgroepen
 • in culturele instellingen
 • in theaters
 • bij productiehuizen
 • als bedenker en uitdenker van programma’s en evenementen bij radio en televisie
 • als toeleverancier in de eventsector (geluid, licht…)
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.