DJ
Bachelor in het bedrijfsmanagement

Music & Entertainment

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting eventmanagement, specialisatie Music & Entertainment aan VIVES Zuid

Uniek in Vlaanderen! Word zelfstandig artiest of dj, festivalorganisator, tour- of artiestenmanager, of themapark-, museum- of citymanager.

 

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Festivals, shows en optredens leren organiseren
Vrienden op een zomerfestival

Uit je dak gaan op de grote zomerfestivals, verwonderd zijn bij Cirque du Soleil, (stiekem) meedansen bij K3 of genieten van de magie van Disney … that’s what makes you tick. Maar stond je er ooit bij stil dat achter die leuke activiteiten en evenementen een heuse industrie schuilgaat?

Ontelbare mensen werken hard om alles vlot te laten verlopen: ze stellen programma’s samen, coördineren de logistiek, zoeken sponsors, kiezen de juiste promotools, boeken artiesten, voeren het management van bands, stippelen een strategie uit… Kortom: in de boeiende wereld van muziek, theater, cultuur, leisure en entertainment hebben ze van hun hobby hun beroep kunnen maken!

Maar ze weten ook dat alleen de zon voor niks opgaat. Daarom hebben ze ook verstand van marketing, financiën en wetgeving. Kies daarom voor een driejarige studie eventmanagement op bachelorniveau met het accent op Music & Entertainment. Al van het eerste jaar ontdek je de wereld van evenementen, maar krijg je ook een bedrijfseconomische basis om zelf te ondernemen en aan de slag te gaan in de muziekwereld.

Stiekem wil je moeder ook

Wanneer we op een infodag de opleiding eventmanagement voorstellen aan toekomstige studenten, horen we ouders vaak zeggen dat ze wilden dat deze opleiding ook bestond toen zij gingen studeren. Als we die jaloerse blikken zien wanneer we vertellen over eventmanagement aan Hogeschool VIVES, dan weten we het zeker: stiekem wil je moeder ook. En gelijk heeft ze.

Wat leer ik in deze opleiding?

Music & Entertainment is een specialisatie van de afstudeerrichting eventmanagement. Een eventmanager is een all-rounder, die het hele evenement begrijpt en alle aspecten van de organisatie kent. Dus krijg je in de opleiding met al die onderdelen te maken. Je bent niet allergisch voor het economische: eventmanagement is een business. En dus leggen wij in de opleiding de klemtoon op het beheren van evenementen: de inkomsten, de uitgaven, de contracten, de verzekering, de budgettering, de communicatie, de marketing, en nog zoveel meer managementaspecten krijg je onder de knie. Verder word je een echte kenner van de sector.

Je kunt meepraten met de cateraar, je kent alles van podiumtechniek en belichting, van crowdmanagement, enz. Geen enkele opleiding in Vlaanderen is zo specifiek in deze branche. De eventmanager is ook een vlotte communicator: met woorden (in het Nederlands, Engels en Frans), met beelden (foto- en videobewerking, webdesign) en met flink wat IT-ondersteuning (voor o.a. marktonderzoek, podiumdesign, reservering, booking en ticketing).

Party

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Eventplanning
Projecten: management en training
Music, Leisure & Business Events
Cultural & Sports Events
Muziekmanagement        
Concertmanagement
Productie- en tourmanagement
Communicatievaardigheden
Event- en citymarketing
Eventmarketing
Citymarketing 
Kostprijsberekening en budgettering
Cateringmanagement
Eventlab
Internationaal project
Financieel management
Emerging Technologies
Data-onderzoek
Public Relations & Copywriting
Projectmanagement
Ondernemingsrecht
Communicatievaardigheden
Talentontwikkeling
Economie
Recht
Business Office Skills
Excel
Personal development
Digital Event Tools
Webdesign
Marketing
E-marketing en sociale media
Marktonderzoek
Studiebezoeken
Servicemanagement
Fundraising en ondernemen
Commerciële vaardigheden
RZL
Bachelorproef
Eindstage

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
 
Music Events
   
Burgerlijk recht
 
9u45
 
Marketing
 
RZL
Burgerlijk recht
 
11u00
 
Marketing
 
RZL
Engels
 
12u00
     
Communicatie-vaardigheden
Communicatie-vaardigheden
 
13u00
Pauze
14u00
Eventplanning
 
Engels
     
15u15
Eventplanning
Frans
Eventtechniek
     
16u15
 
Frans
Eventtechniek
     

Studiemateriaal

student lacht

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen.

De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan. 

Studiereis rondleiding

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Aan Hogeschool VIVES krijg je praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen. Je krijgt lest van bekende gastdocenten uit de industrie en gaat regelmatig op locatiebezoek in binnen- en buitenland om de eventwereld echt te leren kennen.

In het eerste jaar krijg je de basis mee van bedrijfsvoering en evenorganisatie. Je gaat ook al meteen op stage, waar je de wereld van Music & Entertainment ook op de werkvloer leert kennen. In het tweede jaar werken we specifiek aan je managementskills en organiseer je in groep voor het eerst een volledig event in de branche, onder leiding van een externe opdrachtgever. In het laatste jaar focussen we specifiek op muziekmanagement, concertmanagement en productie- en tourmanagement. Je sluit je studie af met een uitgebreide stage binnen een de sector.

Mensen in vergadering

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Music & Entertainment is een bijzonder boeiende wereld, waar je van alle markten moet thuis zijn! Verwacht je dus maar aan een combinatie van een gedegen kennis rond eventmanagement aangevuld met specifieke vakken: eventtechniek, crowdmanagement, muziekmanagement, concertmanagement, productie en tourmanagement… Doorheen de drie jaren bouwen we je kennis en kunde stapsgewijs op en maken we van jou een specialist eventmanager in Music & Entertainment.

Publiek op festival

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Ja, wat dacht je? Organiseren moet je uitproberen. Van het eerste tot het derde jaar krijg je daar uitgebreid de kans toe. Kleine en grote feesten, concerten, een festival … Een student eventmanagement staat nooit stil: letterlijk en figuurlijk. Je maakt zoveel mee dat je jezelf voortdurend in vraag stelt én een betere organisator wordt.

Je doet het individueel, of dikwijls met een paar andere studenten, en soms ook als onderdeel van een grote groep. De evenementen die je organiseert hoef je niet uit te vinden: je werkt samen met professionele eventorganisatoren, die een beroep doen op jouw enthousiasme, en jou de kans geven een echte manager te worden. Vanaf de eerste weken van het academiejaar krijg je de kans om praktijkervaring op te doen. Eerst heel bescheiden, met minder verantwoordelijkheid. Maar eens je je pad gevonden hebt, in het tweede jaar, in langere periodes en met meer body. In je afstudeerjaar werk je voltijds in een event agency, of een festival, of een podiumlocatie, een thema- of attractiepark , een bioscoop... Of in de eventafdeling van een groot bedrijf. Wat je verkiest. In binnen- of buitenland. Veertien weken lang!

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studie Music & Entertainment een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, de Verenigde Staten, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen! 

Bovendien leren we je via drie studiereizen, die een verplicht onderdeel van het opleidingsprogramma uitmaken, de internationale event-, entertainment- en leisurewereld kennen. In het eerste jaar trekken we naar Nederland, in het tweede jaar elk jaar naar een andere Europese bestemming (in 2023-2024 naar Finland) en in het derde jaar naar het Verenigd Koninkrijk!

Ontdek de wereld tijdens je studie!

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie Music & Entertainment?
Verder studeren

Verder studeren

Na het behalen van je diploma kan je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren:

  • via een verkorte studieroute (1 jaar) kan je een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in bedrijfsmanagement (bv. marketing, business management & entrepreneurship, logistiek management…)
  • een bachelor na bachelor volgen (bv. BaNaBa international management)
  • via een schakelprogramma (1 jaar) verder studeren voor een master in handelswetenschappen (1 jaar) of communicatiewetenschappen
  • een bijkomend jaar in het buitenland studeren. We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.
Eventmanager aan de slag

Aan de slag

De managementopleidingen van VIVES staan garant voor een degelijk diploma en grote werkzekerheid. 96% van onze afgestudeerden vindt binnen het jaar een baan binnen de sector. Geen enkele andere gelijkaardige opleiding in Vlaanderen doet het beter. Afgestudeerden komen terecht bij:

  • concertorganisaties
  • festivalmanagement
  • management van muziekgroepen
  • productiehuizen
  • tv-omroepen
  • culturele instellingen
  • theaters
  • musea
  • bioscopen
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.