online shoppen op laptop

Micro degree e-commerce

Micro degree e-commerce aan VIVES Zuid

In achttien lesdagen leer je wat nodig is om jouw e-business (verder) te ontwikkelen op het gebied van online ondernemen en e-commerce.

Waar kan ik dit volgen?
Campusonderwijs
Opleiding micro degree e-commerce volgen
2 mannen kijken naar computer

Heb je als droom een eigen webshop te starten en online te verkopen? Heb je al een fysieke winkel maar wil je die graag uitbreiden met een converterende webshop? Ben je al online aan het verkopen en wil je je verkopen boosten en meer omzet en marge genereren door je webshop te optimaliseren? Dan is deze micro degree e-commerce de uitgelezen kans om jouw skills op vlak van webshops en online verkopen te versterken. We focussen vooral op wat je moet kennen en kunnen als online ondernemer.

Met deze opleiding richten we ons enerzijds op de professional die al aan de slag is in de wereld van het online verkopen, maar ook op de pas afgestudeerde en op de retailer die meer gespecialiseerde kennis wil opdoen over e-commerce en die zijn eigen e-business wilt opzetten.

Micro degree e-commerce volgen

De nadruk van deze micro degree ligt op het opzetten van je online-onderneming. In 1 jaar tijd maak je kennis met alle facetten van het online verkopen. Je start met het onderzoeken van je idee en het formuleren van een strategisch doel waarbij we jou begeleiden om een sterk businessplan op te maken.

Daarnaast leer je wat de mogelijkheden zijn van de verschillende e-commerce platformen en krijg je inzichten in de belangrijkste e-commerce processen in de back-end van je webshop zodat je hier zelf mee aan de slag kan.

Online verkopen lukt je niet zonder grondig na te denken over je logistieke aanpak. We reiken jou de nodige kennis aan om zelf een goede keuze te maken voor je e-fulfilment.

Het komt er ook op aan om de juiste marketinginstrumenten in te zetten om mensen naar jouw webshop te begeleiden en ze daar te doen aankopen. Welke tools bestaan er en wat zijn voor jouw webshop de juiste kanalen?

Afsluiten doen we met een overzicht van de belangrijkste wetgeving omtrent het online verkopen zodat je tijdens je onlineonderneming niet voor onaangename verrassingen komt te staan.  Doorheen het traject integreer je de opgedane kennis en kunde in jouw business case en krijg je feedback.

In deze opleiding leer je dus de cruciale stappen in het opzetten van je online business. Het is geen IT-opleiding waar je leert programmeren of zelf custom made webshops leert ontwikkelen.

student pakt doos in

Hoe organiseert VIVES deze opleiding

In de Micro degree e-commerce volg je 6 specialiserende vakken (30 studiepunten) in dagonderwijs bij experten uit het werkveld. We spreiden dit over 18 lesdagen waarbij alle lessen plaatsvinden op maandag op de VIVES-campus in Kortrijk.

Tijdens de lessen krijg je nieuwe kennis aangereikt maar word je ook direct aan het werk gezet om je eigen webshop te ontwikkelen of verder te optimaliseren. De verschillende inhouden leer je van experten in deze materie waarbij we ook heel sterk inzetten op ervaringsuitwisseling tussen de studenten.

In dit leertraject leer je van specialisten uit het werkveld en relateren we alle inhouden aan jouw eigen businesscase. We gaan er dus van uit dat jij alle onderdelen opneemt.

Opleidingsonderdelen stp Q1 Q2 Q3 Q4 aantal dagen
strategie & Business plan 7 32       4
Systems & Platforms 5 16 8     3
Marketing & Sales 7   32     4
Packing & Logistics 4     24   3
Legal & Finance 4       16 2
Business Plan 3     8 8 2
Tom Chlarie
 Quote signs

Je kan je slaagkansen met e-commerce makkelijk verdubbelen met de juiste voorbereiding en het verwerven van inzichten en kennis.

Wat na de Micro degree
2 studenten

Na het behalen van je micro degree ben je in staat om je online business op te zetten of te optimaliseren. Je kan ook verder studeren in het hoger onderwijs om een bijkomend diploma te halen. VIVES biedt aansluitende graduaats- en bacheloropleidingen aan.

Wanneer je bijvoorbeeld met succes de micro degree e-commerce afrondt, kan je heel wat vrijstellingen aanvragen voor de graduaatopleiding winkelmanagement (retail & e-commerce) met keuzepakket e-commerce. Op die manier kan je een dus versneld een hogeschooldiploma verwerven.

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal