Overleg
Bachelor in organisatie en management

Medical Office Management

Bachelor in organisatie en management, keuzetraject Medical Office Management in VIVES Zuid

De opleiding voor wie op zoek is naar een job in de zorgsector waarbij onthaal, planning, organisatie, beheer en contact met mensen belangrijk zijn.

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

word Medical Office Manager
Gesprek

Medical Office Management is een keuzetraject binnen de professionele bacheloropleiding organisatie en management. Je wordt de rechterhand van artsen en managers in ziekenhuizen of de spil waarrond de dagdagelijkse organisatie draait in arbeidsgeneeskundige diensten, ziekenfondsen, medische laboratoria, ocmw's ...

Je bent een stipte, vlotte en nauwgezette persoon met organisatietalent en die geen problemen heeft met een divers en vaak uitdagend takenpakket. Je werkt graag in een omgeving met veel mensen om je heen: dokters, administratief personeel, maar ook patiënten en hun familie.

Ook al verwachten we van je geen voorkennis op het gebied van anatomie of verpleegkunde, toch heb je een grote interesse in gezondheid, het menselijk lichaam en de medische wereld. Herken je jezelf hierin? Dan is het beroep van Medical Office Manager vast iets voor jou!

Wat leer ik in deze opleiding?

De opleiding is opgebouwd rond 4 grote blokken. Je krijgt namelijk:

  • een algemene bedrijfseconomische vorming
  • een stevige basis ICT
  • een grondige taaltraining (Nederlands, Frans, Engels)
  • en natuurlijk een uitgebreid pakket in verband met de medische sector

Je komt ook snel in contact met het werkveld via praktische opdrachten (werkveldoriëntatie), bezoeken, seminaries...

Archief

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Naast algemene managementvakken, krijg je in deze opleiding al de medische kennis mee om van jou een professionele Medical Office Manager te maken. Je verdiept je in anatomie en fysiologie, microbiologie en hygiëne, medische terminologie, pathologie, geneesmiddelen, financiering van ziekenhuizen … en een training in het gebruik van ICT-tools bereiden je voor op je latere job. Communicatieve vaardigheden scherpen we aan in het Nederlands, Frans en Engels. In het vak werkveldoriëntatie maak je onmiddellijk kennis met wat een job als Medical Office Manager inhoudt. In het laatste jaar van je opleiding run je een leerbedrijf zodat je je organisatorische en communicatieve vaardigheden leert toepassen in de praktijk.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. 

Studiemateriaal

Kijk eens een cursus in:

Portret student

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

Studente noteert

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt.

De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Na het behalen van je bachelordiploma kan je via een specialisatiejaar, of via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma behalen.

Verpleegkundig gesprek

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

De combinatie van management en bedrijfseconomische vakken, talenkennis (Nederlands, Frans, Engels), ICT en je stevige kennis van medische aspecten maken van jou een heel gewaardeerde medewerker in de zorgsector.

De medische vakken werden zorgvuldig bepaald in nauw overleg met het werkveld. Een greep uit de vakken: anatomie en fysiologie, microbiologie & hygiëne in de gezondheidszorg, medische terminologie, pathologie, geneesmiddelen & medische hulpmiddelen, financiering van ziekenhuizen... telkens vanuit de noden in jouw toekomstige job!

Algemeen kan je stellen dat het eerste jaar oriënterend is, het tweede jaar uitdiepend en in het derde jaar is er de sprong naar de praktijk. In het eerste jaar maak je kennis met het beroep, in het tweede jaar werk je o.a. aan een groot project dat voor een deel over meerdere vakken loopt, in het derde jaar kan je je kennis van de voorbije jaren oefenen in een leerbedrijf en als afsluiter is er stage.

Verpleegkundige

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Jazeker! In de eerste opleidingsfase is er een observatiestage waarbij je kennis maakt met een medische omgeving. In de derde opleidingsfase zijn er 16 weken stage gepland.

Als afstudeerproject run je samen met enkele medestudenten een Cofep-onderneming. Hier kan je alle kennis die je gedurende de opleiding opgedaan hebt, toepassen in de praktijk. Je neemt met het virtueel bedrijf deel aan een buitenlandse beurs.

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

Groep studenten bovenaan trap

Ontdek de wereld tijdens je studie!

JC
 Quote signs

Deze opleiding biedt echt wel wat ik ervan verwacht had: veel talen, telefoongesprekken oefenen, medische termen onder de knie krijgen, planning en organisatie oefenen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie MEDICAL OFFICE MANAGEMENT?
Student bibliotheek

Verder studeren

Na je diploma van bachelor in het office management, Medical Office Manager kan je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren.

  • via een verkorte studieroute (1 jaar) een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in office management (bv. HR Officer) of bedrijfsmanagement (bv. eventmanagement)
  • een bachelor na bachelor volgen (bv. BaNaBa international management)
  • via een schakelprogramma (1 jaar) verder studeren voor een master in handelswetenschappen (1 jaar)
  • een bijkomend jaar in het buitenland studeren. We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.
Portret studente

Aan de slag

Mensen met dit diploma belanden vaak in:

  • medisch secretariaat in ziekenhuizen
  • artsenpraktijken
  • huisartsenwachtposten
  • wijkgezondheidscentra
  • bij geneesheren-specialisten
  • ziekenfondsen
  • arbeidsgeneeskundige diensten
  • medische laboratoria
  • algemene organisatie, planning en opvolging medische dossiers
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.