Studenten in les

marketingsupport

Graduaat in het marketing- en communicatiesupport, afstudeerrichting marketingsupport aan VIVES Noord en VIVES Zuid

De afstudeerrichting marketingsupport van de graduaatsopleiding marketing- en communicatiesupport leidt je op tot marketingassistent. Naast een stevige basis marketing, communicatie en digital skills, focus je in marketingsupport meer op de digitale marketingtools (Google, videobewerking, e-commerce, …). Na de opleiding kan je snel aan de slag op de marketingafdeling van een bedrijf, reclame- of marketingbureau…

Waar kan ik dit studeren?
marketingassistent worden
Bespreken aan bureau

Als marketingassistent ondersteun je bij het in de markt zetten van producten en/of diensten. Je helpt promotiemateriaal verspreiden via zowel de digitale als traditionele tools. Social media, Google, grafische vormgeving en e-commerce kennen na deze opleiding geen geheimen meer voor jou.

Marketeers kunnen op jouw steun rekenen bij het produceren en up-to-date houden van geschreven en visuele content. Ook de opmaak van foto’s en ander beeldmateriaal dat voor marketingdoeleinden kan worden gebruikt, behoort tot jouw takenpakket. 

Diverse marketingskills, gecombineerd met de nodige office skills, maken van jou de perfecte marketingondersteuner.

marketingsupport studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingtype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In deze afstudeerrichting leer je onder andere:

  • inzicht verwerven in marketing- en communicatiestrategieën
  • mondeling en schriftelijk communiceren in verschillende stijlen, rekening houdend met diverse doelgroepen en aan de hand van allerhande media
  • sociale media op een businessgerichte en succesvolle manier inzetten
  • digital creation met o.a. InDesign, Photoshop, Illustrator, Adobe Pro CC
  • managen van projecten en events
  • vlot met de Office-pakketten werken
  • websites bouwen
  • e-commerce
  • het businessgericht inzetten van Google

Kortom:  je leert marketinginzichten vertalen naar concrete marketingacties.
Met deze boeiende skillsmix word jij de marketingondersteuner met een commerciële schwung, waar elk bedrijf naar op zoek is.

Vrouw aan laptop

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden de student voor op een beroep, maar ook op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde.

Studerende student

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Het eerste semester is voor beide afstudeerrichtingen gemeenschappelijk. Vervolgens krijg je telkens gemeenschappelijke vakken gecombineerd met vakken voor jouw afstudeerrichting.

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Tijdens een speeddatingsessie kies je daarvoor zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moeten langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! Vanaf kwartaal drie ga je gemiddeld twee dagen per week naar de werkplek.  

De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

Mannen aan laptop

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zes weken les volgt een evaluatieperiode. Afhankelijk van de studie die je kiest, zijn flexibele instap- en evaluatiesystemen mogelijk. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kunt meewerken.

CR
 Quote signs

Een studiekeuze moeten maken vond ik niet evident: ik heb alle mogelijke opleidingen tegen het licht gehouden, om uiteindelijk bij marketingsupport uit te komen: een brede opleiding waar je alle kanten mee uit kan. Bovendien heeft een graduaat veel praktische opdrachten wat mij veel beter ligt.

Lesinhoud
Grafieken bestuderen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je opleiding duurt twee jaar en bestaat uit vier kwartalen per jaar. Vanaf het tweede semester werk je gemiddeld twee dagen per week mee in een bedrijf. Je hebt om de zes weken een evaluatie zodat je nooit grote hoeveelheden leerstof moet verwerken en snel feedback krijgt over je vorderingen. De afstudeerrichting marketingsupport bereidt je voor op een job als marketingassistent. Je werkt dan samen met marketingprofessionals en verkoopmedewerkers. Ligt je toekomst meer op het vlak van communicatie en administratie en vind je het boeiend om te communiceren met klanten, leveranciers en het brede publiek? Dan is de afstudeerrichting communicatiesupport meer je ding.

Je krijgt les in kleine groepen met persoonlijke begeleiding. Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren ben je goed voorbereid op je job. Je sluit je opleiding af met een praktijkproject op je werkplek.

Hier vind je de ECTS-fiche (Brugge of Kortrijk) van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Het eerste semester is voor beide afstudeerrichtingen gemeenschappelijk.

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel, klik op "Vakken en inhoud" en raadpleeg de officiële ECTS-fiches van alle vakken. Via die link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie marketingsupport?
Man aan laptop

Verder studeren

Nadat je het diploma van gegradueerde Marketing- en communicatiesupport, afstudeerrichting Marketingsupport behaalde, bieden we je de mogelijkheid om via een schakeltraject het diploma professionele bachelor Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Marketing en specialisatie Marketingcommunicatie te behalen aan VIVES Zuid.

Aan de slag

Op de arbeidsmarkt is het duidelijk dat men op zoek is naar straffe marketeers. Je kan zo aan de slag als marketingassistent, online of digital marketingmedewerker in een reclamebureau, op de marketingafdeling van een KMO of grote onderneming. Ook als eventmedewerker kan je aan de slag!