tafel studiemateriaal
Bachelor in het bedrijfsmanagement

marketingcommunicatie via afstandsonderwijs
marketing-communicatie via afstands-onderwijs

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting marketing, specialisatie marketingcommunicatie aan VIVES Zuid

Ben je communicatief, trendgevoelig, creatief en sociaal? Heb je interesse in nieuwe marketing- en mediatechnieken? Dan is de opleiding marketingcommunicatie beslist iets voor jou! Vroeger kon je kiezen tussen de krant of de TV. Vandaag heb je in marketingcommunicatie wel wat meer mogelijkheden. We tonen je de weg in het doolhof van al die on- en offline mediakeuzes voor bedrijven. Je leert gevat inspelen op de resultaten van een marktonderzoek. Je kiest een geslaagde reclameboodschap en we halen bij jou het maximum aan creativiteit naar boven. Maar ook als je niet de nieuwe Steven Spielberg bent, kan je deze opleiding volgen. Want marketingcommunicatie is een mix van creativiteit en strategie. Dat communicatieve en sociale vaardigheden ook belangrijk zijn, spreekt voor zich. Naast Nederlands ook de Engelse en Franse taal naar je hand kunnen zetten is duidelijk een pluspunt. Kennis van multimediamarketing, direct marketing en bedrijfscommunicatie zijn je troeven voor een succesvolle job in de commerciële wereld.

Ook op campus
Marketing, communicatie en storytelling
studenten

Heb je interesse in de nieuwste marketing- en mediatechnieken? Ben je communicatief, trendgevoelig, creatief en sociaal? Dan is de opleiding marketingcommunicatie beslist iets voor jou!

Reclame vond je vroeger in de krant of op TV. Vandaag heb je in marketingcommunicatie wel wat meer mogelijkheden. We tonen je de weg in het doolhof van al die on- en offline mediakeuzes voor bedrijven. Marketingcommunicatie is een mix van creativiteit en strategie.

Je krijgt een uitstekende kennis van digitale marketing, e-commerce en bedrijfscommunicatie. Je leert hoe je het best een boodschap commercieel kan verwoorden en de creatievelingen kunnen zich helemaal uitleven met InDesign, Photoshop en Visual Advertising. Je zet je kennis om in praktijk via stages en breakoutsessies. En je kan meewerken aan de communication hub voor onze school.

Communicatieve en sociale vaardigheden zijn uiteraard ook belangrijk en ook daar word je in getraind. Naast de Nederlandse ook de Engelse en Franse taal naar je hand kunnen zetten is duidelijk een pluspunt. Dit zijn allemaal troeven voor een succesvolle job in de commerciële wereld.

Deze specialisatie wordt zowel in dagonderwijs als in afstandsondonderwijs aangeboden. Als je al een bachelordiploma hebt, dan kun je dit bijkomend diploma behalen via een verkorte studieroute.

Marketingcommunicatie studeren
Marketing-communicatie studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingtype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Deze opleiding bereidt je dus voor op een toffe job in de commerciële wereld. Vergeet de vier muren van je eenzame kantoor. Je zal veel overleggen met collega’s, je zal dikwijls met reclamebureaus onderhandelen, je zal je baas moeten overtuigen van je strategie… kortom: je zal dus erg communicatief ingesteld moeten zijn. Zeer waarschijnlijk kom je terecht in een job waarbij ook je Engels en Frans van belang zijn. Ook daar bereiden we je op voor. En uiteraard gaan we sterk in op je eigen specialisatie. Met deze troeven in de hand word je multi-inzetbaar.

We onderscheiden een aantal pijlers in onze opleiding :

  • commerciële kennis: alles wat marketing gerelateerd is
  • talen: Frans, Engels en eventueel Spaans of Duits
  • ICT-vaardigheden: basispakketten en softwarepakketten voor communicatie
  • specialisatie communicatie: alle beroepsgerichte aspecten die je voorbereiden op een job in de communicatiesector.
laptop marketing

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Je studieprogramma is een traject op jouw maat. De duur van de opleiding verschilt van student tot student. Dit is grotendeels afhankelijk van de tijd die jij kan spenderen om met je studie bezig te zijn.

Het is daarnaast mogelijk dat je op basis van eerder verworven kwalificaties (diploma's, attesten…) of bepaalde werkervaring in aanmerking komt voor vrijstellingen en dus bepaalde opleidingsonderdelen (vakken) niet meer hoeft af te leggen.

Wie al in het bezit is van een diploma binnen het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde kan via een verkort traject een bijkomend bachelordiploma behalen. Voor wie zich (verder) wil specialiseren in beroepsspecifieke materie, zijn onze getuigschriften interessant. Voor meer informatie contacteer het team afstandsonderwijs via [email protected].

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

VIVES biedt je de mogelijkheid om, onder deskundige begeleiding, een volwaardig bachelordiploma op afstand te behalen. De theorie verwerk je op zelfstandige basis van thuis uit, hiervoor hoef je dus niet naar de campus te komen.

Het studiemateriaal is zo ontworpen dat je het zelfstandig kan doornemen en verwerken. De studiewijzer is daarbij je centrale infodocument per opleidingsonderdeel: hierin staan je leerdoelen (wat er van je verwacht wordt), praktische informatie en de manier waarop je geëvalueerd zal worden. Handboeken en syllabi kunnen worden aangekocht via onze webshop. Naast de handboeken en syllabi is er ook ons digitaal leerplatform Toledo met aanvullend studiemateriaal zoals oefeningen, filmpjes ter verheldering van de cursusinhoud, discussiefora waar je met vragen terecht kan…

Zelfstudie wil niet zeggen dat je er alleen voor staat, er zijn heel wat mogelijkheden tot begeleiding. Vragen stellen en contact is mogelijk met docenten via mail en skype. Voor vaardigheids- en oefenmomenten kan je voor georganiseerde skypesessies intekenen.

Wil je ons advies bij het samenstellen van je traject of heb je specifieke vragen rond studieplanning en studeren, dan kan je uiteraard ook bij het team afstandsonderwijs terecht.

post-it

Hoe verloopt mijn stage?

Het spreekt voor zich dat stage een belangrijk leer- en vormingsmoment is in de opleiding. De stage beslaat 40 dagen. De invulling ervan is evenwel verschillend in elke afstudeerrichting.

Onder welbepaalde voorwaarden kan je ook je stage (volledig of gedeeltelijk) op je eigen bedrijf afwerken. Indien je reeds over voldoende specifieke werkervaring beschikt, is het bovendien mogelijk dat de stageperiode wordt ingekort. De stage kan aangevat worden van zodra je 150 studiepunten (van de 180) hebt verworven.

student klaslokaal

Waar en wanneer leg ik examens af?

Elk opleidingsonderdeel wordt uiteraard geëvalueerd. Hoe dit gebeurt (schriftelijk, mondeling, opdracht, etc), wordt duidelijk omschreven in de studiewijzer – een soort van handleiding – bij het opleidingsonderdeel zelf.

We vinden het belangrijk dat studenten die op afstand studeren ook op een flexibele manier examen kunnen afleggen. Voor elk opleidingsonderdeel zijn er per academiejaar minstens drie (en voor heel wat opleidingsonderdelen meer dan drie) examenmomenten. Examens vinden (met uitzondering van een aantal opleidingsonderdelen) plaats in het examencentrum. Je kan je inschrijven/uitschrijven voor een examen tot uiterlijk 5 kalenderdagen voor het examenmoment. De locatie (gebouw + lokaal) en het tijdstip worden per vak steeds duidelijk gecommuniceerd. Lukt het je niet om voor een bepaald examen tot in Kortrijk te komen, dan kan je het examen doorgaans ook op afstand afleggen.

overleg

Wanneer kan ik starten met de opleiding?

Dat kan vanaf de derde week van september! je kan ervoor kiezen om slechts met een beperkt aantal opleidingsonderdelen te starten, want je kunt immers tot eind mei opleidingsonderdelen bij opnemen. Ideaal om je studies volledig af te stemmen op jouw situatie. Op onze inschrijvingspagina leggen we je uit hoe je je kunt inschrijven voor deze opleiding.

Om in Vlaanderen te kunnen starten aan een opleiding in het hoger onderwijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen in verband met diploma, taal en leerkrediet. Raadpleeg hiervoor de inschrijvingsvoorwaarden voor een professionele bacheloropleiding. Om te starten met een opleiding op afstand hoef je geen werkstudent te zijn.

 Quote signs

Ik ben afgestudeerd in de opleiding marketingcommunicatie. Mijn studiekeuze was er enerzijds eentje uit interesse – mijn nieuwsgierigheid werd gewekt tijdens de infodag – maar anderzijds was het ergens ook een gok: je weet natuurlijk nooit of de vakken je zullen liggen. Maar je gaat af op de omschrijving en dan ga je ervoor.

Lesinhoud
studenten in klas

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Bekijk de volledige steekkaart van de bachelor marketing via afstandsonderwijs.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Leren zonder lessen

Er zijn geen lesmomenten op de campus en toch sta je er niet alleen voor. Je docenten helpen je volledig op afstand.

Leren zonder lessen

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. Ook Skype maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie marketingcommunicatie?
overleg

Na je studie

Deze opleiding is een goeie voorbereiding op een bijkomend bachelor- of economisch masterdiploma.

post-it

Aan de slag

Met een diploma marketingcommunicatie kom je goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Een polyvalente opleiding opent vele deuren. Je kunt terecht in een brede waaier van sectoren: reclamebureaus, KMO's, multinationals, banken, overheidsinstellingen ... De specialisatie marketingcommunicatie leidt je naar een boeiende job met veel variatie.

Je kan werken als:

  • account executive in een reclamebureau
  • conversation manager
  • communicatieverantwoordelijke
  • digital marketeer in (inter)nationale bedrijven
  • zelfstandig marketingadviseur
  • product manager