Restaurant manager

logies

Graduaat in het logies-, restaurant- en cateringmanagement, afstudeerrichting logies aan VIVES Noord

Droom je van een gastvrije job in de horeca in België of in het buitenland? Als je houdt van eten en drinken, oog hebt voor een piekfijne service en het fijn vindt om gasten in de watten te leggen, dan is deze graduaatsopleiding geknipt voor jou. Je kan kiezen tussen twee afstudeerrichtingen zodat je volledig je interesse kan volgen. De horeca is voortdurend op zoek naar mensen met de juiste attitude en skills, dus werk vinden is geen probleem. Je zal zelfs kunnen kiezen waar je graag aan de slag wil: een receptie van een hotel, een restaurant of liever een bed & breakfast? Je eigen zaak starten kan natuurlijk ook.

Waar kan ik dit volgen?
opleiding logies volgen
Student draagt een dienblad

Gelukkig is de zin voor het reizen ons nog niet verleerd. Voor vakanties en zaken reizen mensen de hele wereld over, of blijven ze lekker dicht bij huis. Hotels en resorts ontvangen dagelijks gasten waarvoor elk detail telt. De drukke zakenman wil zijn meeting tot in de puntjes geregeld zien en nadien  tot rust komen na een lange dag. De toerist in een resort wil het idee hebben dat hij in het paradijs is.

Deze bezoekers zijn op zoek naar een totaalbeleving, waar jij later een rol in gaat spelen. De afstudeerrichting logiesmanagement van het graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement bereidt je hier uitstekend op voor.

Deze afstudeerrichting leidt onder andere op tot Front Office manager en Food & Beverage manager in een hotel. Na het volgen van deze afstudeerrichting kennen deze twee afdelingen van een hotel voor jou geen geheimen meer.

 

LOGIESMANAGEMENT studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Al vanaf de eerste week laten we je kennis maken met al het boeiende wat de HoReCa-sector te bieden heeft! Al snel groeien deze bedrijfsbezoeken uit naar een echte werkplek. Het doel van werkplekleren is de kennis vanuit de vakken toepassen in de praktijk en de praktijkervaring aftoetsen in de lessen.

We begeleiden je in de zoektocht naar een goede werkplek. We doen bedrijfsbezoeken, reflecteren over de verschillen in werkplekken, bieden onze ervaringen en netwerk aan. Uit het grote aanbod aan grote en kleine hotels, restaurants en cateringdiensten vind je zeker een werkplek die past bij jouw interesses. De werkplek van jouw keuze moet wel voldoen aan door ons opgelegde samenwerkingsvereisten. Voor elk wat wils dus, en een ideale gelegenheid om jouw eigen voorkeuren te leren kennen. Je hebt per opleidingsjaar immers een andere werkplek.

Je werkt drie tot vijf dagen per week op deze werkplek en dit wordt gradueel opgebouwd. Je krijgt, naarmate je vordert in je studies, steeds meer verantwoordelijkheden en taken.

Naast algemene vakken zoals een analyse van de horeca, een introductie in voeding & dranken, een praktijkgerichte duik in banqueting en events heb je ook specifieke vakken voor jouw afstudeerrichting zoals housekeeping, front office en hotelsoftware. Daarnaast heb je nog een ondersteunend vak, nl. internationale communicatie waarbij Frans en Engels praktijkgericht worden aangeboden. We zetten sterk in op talentontwikkeling, waarbij je stil staat bij jezelf, leert omgaan met anderen, feedback leert geven, jezelf doelen stelt en nagaat hoe je die best kan bereiken. Alle vakken en hun gedetailleerde informatie kan je vinden bij de ECTS-fiches van deze opleiding onder het programma.

 

2 mensen bekijken iets op ipad

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde.

 

Winetasting ratings

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Daarvoor kies je zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moet langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen. Op het einde van het tweede jaar wordt het tijd om te tonen wat je in je mars hebt. In het praktijkproject organiseer je een heuse pop-up die gezien mag worden! Van concept, organisatie en uitvoering: iedereen werkt samen mee aan de topper van het jaar!

Heel vaak hebben onze studenten al een baantje in de horeca, of hebben we mensen uit de sector die hun kunnen willen verfijnen om sneller door te groeien. Dat vinden we juist goed. Daarom kunnen we in samenspraak jouw flexibel leertraject uitwerken om de balans tussen werken en studeren haalbaar te houden.

 

 

 

sales manager

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Je volgt lessen in blokken van zes weken. Dit noemen we kwartalen. In zo’n kwartaal concentreer je je op een beperkt aantal themavakken.  Vanaf het tweede semester werk en leer je gemiddeld drie dagen op de werkplek (in het tweede jaar bouwt dit op naar 5 dagen per week). Op het einde van elk kwartaal volgen examens. Je speelt dus kort op de bal en krijgt snel feedback.

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zes weken les volgt een evaluatieweek. Afhankelijk van de studie die je kiest, zijn flexibele instap- en evaluatiesystemen mogelijk. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kunt meewerken.

 

 

 

Student aan het werk in de keuken

Kan ik vrijstellingen krijgen voor bepaalde onderdelen?

Wij houden bij de samenstelling van je individueel studieprogramma rekening met je (werk)ervaring. Je kunt voor bepaalde opleidingsonderdelen een aanvraag indienen voor een EVC (elders verworven competenties). Dit doen we ook voor talen: spreek je een andere taal op een behoorlijk niveau? Of heb je een andere taal dan het Nederlands als moedertaal? Dan kun je een aanvraag indienen voor een (gedeeltelijke) vrijstelling voor internationale communicatie.

Of heb je al enkele opleidingsonderdelen met vrucht afgewerkt in een bacheloropleiding? Dan kan je voor overeenkomstige opleidingsonderdelen in het graduaat eveneens vrijstelling aanvragen.

 
JV
 Quote signs

Dit graduaat biedt een mooie balans tussen theorie en praktijk, met als voordeel dat je snel je theoretische kennis kan omzetten in praktijkervaring en andersom.

Lesinhoud
Student logiesmanagement

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

 

Gemeenschappelijke vakken 

Fase 1 

 • Ontdek HoReCa
 • Hospitality
 • Talentontwikkeling 
 • Internationale Communicatie (Engels en Frans)
 • Werkveldverkenning
 • F&B Basis
 • Banqueting & Events
 • Business Skills
 • Werkplekleren

Fase 2 

 • Accounting 
 • Cost Control
 • People Management 
 • Commercial Development 
 • Business Skills
 • Werkplekleren 
 • Praktijkproject 

Specifieke vakken voor Logiesmanagement 

 • Front Office
 • Hotelsoftware
 • Housekeeping
 • Commercial Tools
 • Back Office Administration 
 • F&B Administration 

Meer informatie? Bekijk de volledige ECTS-fiches.

 

 

 

 

 

 

 

Vakken en praktijk

Je opleiding duurt twee jaar en omvat vier thema’s per jaar. Je hebt om de zes weken een evaluatie zodat je nooit grote hoeveelheden leerstof moet verwerken en snel feedback krijgt over je vorderingen. De afstudeerrichting logies is een perfecte voorbereiding bij middelmanagement functies in een hotel. Als je vooral interesse hebt voor het restaurantgebeuren kan je kiezen voor de afstudeerrichting restaurantmanagement. Je krijgt les in kleine groepen met persoonlijke begeleiding. Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren ben je goed voorbereid. Op het einde van het tweede jaar toon je samen met je medestudenten wat je waard bent bij de organisatie van een heus pop-up event. Iedereen werkt dan samen aan de topper van het jaar.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

 

 

 

 

 

 

 

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

 

 

 

 

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding.

 

 

 

 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie LOGIESMANAGEMENT?
werknemers

Verder studeren

Na deze opleiding kan je in 90 studiepunten het diploma professionele bachelor hotelmanagement behalen. Deze opleiding sluit nauw aan bij het graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement maar tilt je op naar een bachelorniveau. De inhoud van dit vervolgtraject kan je eenvoudig opvragen bij het opleidingshoofd van de bachelor Hotelmanagement.

 

 
Vrouw overhandigt kamersleutel

Aan de slag

De horecasector is vragende partij voor mensen met de juiste attitude, skills en leerervaringen. Je komt terecht in een diversiteit aan horecazaken: aan jou om te kiezen. De receptie van een hotel? Een bed & breakfast? Een restaurant? Jouw eigen zaak of uitgroeien tot een middelmanager? Blijf je in België of spreid je je vleugels uit in het buitenland?

 

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.