sleutels
Bachelor in het bedrijfsmanagement

immobiliën en verzekeringen via afstandsonderwijs

immobiliën en verzekeringen via afstands-onderwijs
Bachelor in het bedrijfsmanagement, keuzetraject immobiliën en verzekeringen aan VIVES Zuid

Dankzij deze studie ga je vastgoed verkopen of verhuren of ga je aan de slag als immo- of projectontwikkelaar, zowel voor particulieren als bedrijven.

Ook op campus
Leer alles over vastgoed en immobiliën
studenten in les

De vastgoedsector heeft nood aan bekwame, goed geschoolde bemiddelaars. De combinatie van immobiliën en verzekeringen, gekoppeld aan je commerciële training, maken van jou een waardevolle medewerker in de immobiliënsector. Of word je liever (zelfstandig) vastgoedmakelaar of immobiliënspecialist?

We zorgen ervoor dat je later op een deskundige manier de rol van tussenpersoon kan opnemen bij de verkoop, aankoop, uitwisseling, verhuur of afstand van onroerende goederen of handelsfondsen. Uiteraard kun je met deze professionele bachelor vastgoed kopen en verkopen, maar ook als beheerder van onroerende goederen of als syndicus kun je aan de slag. Toffe jobs, vol variatie!

Immobiliën en verzekeringen op afstand studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

De vastgoedsector heeft verschillende aspecten. Als vastgoedmakelaar kan je klanten begeleiden bij de koop- of huurovereenkomsten. Als syndicus beheer je gebouwen van mede-eigenaars. Misschien wil je als rentmeester het vermogen van één familie beheren? Een commerciële ingesteldheid, een goede kennis van de vastgoedwetgeving ... kunnen je doen slagen in de vastgoedsector. Je carrière kan hier beginnen.

Is de verzekeringswereld jouw ideale werkplek? Ben je geïnteresseerd in een combinatie van degelijke commerciële training, stevige informaticaondersteuning en grondige kennis van de verzekeringsproducten? Immobiliën en verzekeringen is dan wellicht de meest aangewezen keuze voor jou.

Het diploma erkend wordt door het FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) voor een job in de verzekeringssector. Het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) erkent het diploma voor toegang tot de stage van vastgoedmakelaar of syndicus.

gezin met makelaar

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Je studieprogramma is een traject op jouw maat. De duur van de opleiding verschilt van student tot student. Dit is grotendeels afhankelijk van de tijd die jij kan spenderen om met je studie bezig te zijn.

Het is daarnaast mogelijk dat je op basis van eerder verworven kwalificaties (diploma's, attesten…) of bepaalde werkervaring in aanmerking komt voor vrijstellingen en dus bepaalde opleidingsonderdelen (vakken) niet meer hoeft af te leggen.

Wie al in het bezit is van een diploma binnen het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde kan via een verkort traject een bijkomend bachelordiploma behalen. Voor wie zich (verder) wil specialiseren in beroepsspecifieke materie, zijn onze getuigschriften interessant. Voor meer informatie contacteer het team afstandsonderwijs via [email protected].

zetel in gebouw

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

VIVES biedt je de mogelijkheid om, onder deskundige begeleiding, een volwaardig bachelordiploma op afstand te behalen. De theorie verwerk je op zelfstandige basis van thuis uit, hiervoor hoef je dus niet naar de campus te komen.

Het studiemateriaal is zo ontworpen dat je het zelfstandig kan doornemen en verwerken. De studiewijzer is daarbij je centrale infodocument per opleidingsonderdeel: hierin staan je leerdoelen (wat er van je verwacht wordt), praktische informatie en de manier waarop je geëvalueerd zal worden. Handboeken en syllabi kunnen worden aangekocht via onze webshop. Naast de handboeken en syllabi is er ook ons digitaal leerplatform Toledo met aanvullend studiemateriaal zoals oefeningen, filmpjes ter verheldering van de cursusinhoud, discussiefora waar je met vragen terecht kan…

Zelfstudie wil niet zeggen dat je er alleen voor staat, er zijn heel wat mogelijkheden tot begeleiding. Vragen stellen en contact is mogelijk met docenten via mail en Teams. Voor vaardigheids- en oefenmomenten kan je voor georganiseerde Teams-sessies intekenen.

Wil je ons advies bij het samenstellen van je traject of heb je specifieke vragen rond studieplanning en studeren, dan kan je uiteraard ook bij het team afstandsonderwijs terecht.

student

Hoe verloopt mijn stage?

Het spreekt voor zich dat stage een belangrijk leer- en vormingsmoment is in de opleiding. De stage beslaat 40 dagen.

Onder welbepaalde voorwaarden kan je ook je stage (volledig of gedeeltelijk) op je eigen bedrijf afwerken. Indien je reeds over voldoende specifieke werkervaring beschikt, is het bovendien mogelijk dat de stageperiode wordt ingekort. De stage kan aangevat worden van zodra je 150 studiepunten (van de 180) hebt verworven.

gezin met makelaar

Waar en wanneer leg ik examens af?

Elk opleidingsonderdeel wordt uiteraard geëvalueerd. Hoe dit gebeurt (schriftelijk, mondeling, opdracht, etc), wordt duidelijk omschreven in de studiewijzer – een soort van handleiding – bij het opleidingsonderdeel zelf.

We vinden het belangrijk dat studenten die op afstand studeren ook op een flexibele manier examen kunnen afleggen. Voor elk opleidingsonderdeel zijn er per academiejaar minstens drie (en voor heel wat opleidingsonderdelen meer dan drie) examenmomenten. Examens vinden (met uitzondering van een aantal opleidingsonderdelen) plaats in het examencentrum. Je kan je registreren voor een examen tot uiterlijk vijf kalenderdagen voor het examenmoment. De locatie (gebouw + lokaal) en het tijdstip worden per vak steeds duidelijk gecommuniceerd. Lukt het je niet om voor een bepaald examen tot in Kortrijk te komen, dan kan je het examen doorgaans ook op afstand afleggen.

gezin met makelaar

Wanneer kan ik starten met de opleiding?

Deze opleiding ging voor het eerst van start op afstand in het voorjaar van 2021. Je kunt ervoor kiezen om slechts met een beperkt aantal opleidingsonderdelen te starten, want je kunt immers tot eind mei opleidingsonderdelen bij opnemen. Ideaal om je studies volledig af te stemmen op jouw situatie. Op onze inschrijvingspagina leggen we je uit hoe je je kunt inschrijven voor deze opleiding.

Om in Vlaanderen te kunnen starten aan een opleiding in het hoger onderwijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen in verband met diploma, taal en leerkrediet. Raadpleeg hiervoor de inschrijvingsvoorwaarden voor een professionele bacheloropleiding. Om te starten met een opleiding op afstand hoef je geen werkstudent te zijn.

Lesinhoud
handen en papier

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Een combinatie van commerciële vorming met de specifieke kennis over vastgoed en verzekeringen maakt je een geslaagd adviseur. Je kan het laatste semester afwerken in het buitenland, door stage of studie. Je kan zelfs je volledig laatste jaar in Parijs volgen aan de Ecole Supérieure des Professions Immobilières. Je verwerft dan een dubbel diploma dat erkend is in België en Frankrijk.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Leren zonder lessen

Er zijn geen lesmomenten op de campus en toch sta je er niet alleen voor. Je docenten helpen je volledig op afstand.

Leren zonder lessen

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. Ook Skype maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie immobiliën en verzekeringen?
student in les

Verder studeren

Na het behalen van je diploma kan je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren. Via een verkorte studieroute kan je een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in bedrijfsmanagement (bv. accountancy-fiscaliteit, eventmanagement) Een bachelor na bachelor volgen (bv. BaNaBa international management). Of via een schakelprogramma verder studeren voor een master in handelswetenschappen.

gezin met makelaar

Aan de slag

Na je studies kun je snel op de werkvloer terecht. Je kunt met dit veelzijdige diploma aan de slag gaan als:

 • aankoper vastgoed
 • verkoper vastgoed
 • verhuurder vastgoed
 • medewerker immobiliënkantoor
 • coördinator bij projectontwikkeling
 • syndicus
 • EPC-deskundige Type A
 • verzekeringsmakelaar
 • immobiliënmakelaar
 • projectontwikkelaar
 • kredietmakelaar
Verkorte studieroute

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.