overhandiging van een sleutel
Bachelor in het bedrijfsmanagement

immobiliën en verzekeringen

Bachelor in het bedrijfsmanagement, keuzetraject immobiliën en verzekeringen aan VIVES Zuid

Met immobiliën en verzekeringen stap je in een boeiende wereld. Je begeleidt mensen als makelaar of medewerker bij belangrijke beslissingen in hun leven: de verkoop of de aankoop van een eigen huis, investeringen voor de onderneming of vermogensplanning. Zowel bij het aspect vastgoed en verzekeringen begeleid je de klanten van zeer nabij. Dit maakt er een toffe, afwisselende job van. In grotere ondernemingen kan je terecht voor een functie als riskmanager of beheerder vastgoed in financiële diensten.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

maak kennis met de verzekeringswereld en de vastgoedsector
student

Dankzij de voortdurende professionalisering in vastgoed en verzekeringen, heb je als adviseur een onbetwiste meerwaarde!

Als vastgoedmakelaar, syndicus of rentmeester adviseer je klanten in een almaar complexere omgeving. Schattingen maken, transacties van aan- verkoop, huur en verhuur, financieringen begeleiden, onderhandelingen voeren, mensen samenbrengen zorgen voor een zeer afwisselend beroep. 

Als  verzekeringsmakelaar, riskmanager, ... stap je mee in de projecten van je klanten of onderneming. Bij de bescherming van het vermogen door aangepaste verzekeringsformules, maar ook bij schadegevallen sta je heel dicht bij de betrokkenen. 

 

immobiliën en verzekeringen studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Als vastgoedmakelaar kan je klanten begeleiden bij de koop- of huurovereenkomsten. Als syndicus beheer je gebouwen van mede-eigenaars. Misschien wil je als rentmeester het vermogen van één familie beheren? Een commerciële ingesteldheid, een goede kennis van de vastgoedwetgeving... kunnen je doen slagen in de vastgoedsector. Je carrière kan hier beginnen.

Is de verzekeringswereld jouw ideale werkplek? Ben je geïnteresseerd in een combinatie van degelijke commerciële training, stevige informaticaondersteuning en grondige kennis van de verzekeringsproducten? Immobiliën en verzekeringen is dan wellicht de meest aangewezen keuze voor jou.

In deze afstudeerrichting wordt zoveel mogelijk het nuttige aan het aangename gekoppeld. Verwacht je dus aan talrijke bezoeken aan instellingen en organisaties. Verder leer je tijdens uitdagende projectwerken in teamverband problemen analyseren, informatie verzamelen, verwerken, presenteren én advies geven. Als klap op de vuurpijl breng je een driedaags werkbezoek aan Parijs in een uitwisseling met een Parijse vastgoedopleiding.

Het diploma erkend wordt door het FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) voor een job in de verzekeringssector. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars erkent het diploma voor toegang tot de stage van vastgoedmakelaar of syndicus.

the cloud

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

studenten

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen. Je kan beslissen om het derde jaar in Parijs te volgen door de samenwerking met ESPI. Na het behalen van je bachelordiploma kan je via een specialisatiejaar, of via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma behalen.

studenten

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Een specialist in de immobiliënsector wordt gewaardeerd door zijn unieke combinatie van commerciële feeling, technische kennis omtrent bouwaspecten/materialen, een stevige kennis van de wetgeving inzake huur/verhuur, koop/verkoop en… zijn/haar gedrevenheid! Combineer dit nog met je stevige vorming rond verzekeringen - en zeg nu zelf, waar duiken verzekeringen niet op in het wereldje van bouwen, (ver)kopen, (ver)huren) - en je bent de geknipte medewerker in een immobiliënkantoor of als zelfstandig makelaar.

the cloud

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de loop van de drie academiejaren zijn er verschillende stagemomenten. Reeds in het eerste jaar gaan studenten op 'snuffelstage'. Het tweede jaar wordt dat een commerciële stage. Uiteindelijk in het derde jaar is er een lange stageperiode waarbij de student volledig in het bedrijf meedraait. Voor het afstudeerproject kiest de student uit een drietal mogelijkheden. Ofwel wordt een individueel werk gemaakt. De student kan ook kiezen om mee te werken in een kredietonderneming. Voor de studenten immobiliën bestaat de mogelijkheid om een opleiding te volgen die voorbereidt op het examen 'Energieprestatiecertificaat'.

Kan ik tijdens deze opleiding ook naar het buitenland?

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. Je kan het volledige derde jaar volgen in Parijs. Daarnaast hebben we met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

Ook tijdens het reguliere opleidingsprogramma staan heel wat internationale ervaringen ingepland. Zo neem je deel aan een uitwisseling met studenten van de Nederlandse hogeschool Windesheim tijdens een driedaagse studiereis naar Amsterdam en Zwolle. In het derde jaar staat een uitwisseling op het programma met ESPI Parijs tijdens een driedaagse studiereis naar Parijs.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

JC
 Quote signs

Deze opleiding bereidt mij goed voor op het werkveld, want de twee richtingen komen evenwichtig aan bod en de tak verzekeringen is helemaal niet saai zoals velen op voorhand vrezen.

Lesinhoud
contract nalezen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Intro immobiliën
Materialenkennis
Verkooptransacties
Bouwkunde & -technologie
Huurtransacties
Ruimtelijke ordeningsrecht en milieuwetgeving
Financieel management
Vastgoedbeheer
Vastgoedfinanciering
Vastgoedtopics
Risk Management
Verzekeringsrecht
Brandverzekeringen
Aansprakelijkheidsverzekeringen
Persoons- en arbeidsongevallenverzekeringen
Levensverzekeringen
Bedrijfs- en transportverzekeringen
Autoverzekeringen
Bachelorproef
Professional project
Stage en talentontwikkeling
Praktijktraining
Europees project
Professional software skills
Digital tools
Frans
Engels
Inleiding marketing
Digital service management
Salestraining
Boekhouden
Fiscaliteit
Registratie- en erfbelasting
Sociale wetgeving
Fiscale topics

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie immobiliën en verzekeringen?
Verder studeren

Verder studeren

Na het behalen van je diploma kan je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren. Via een verkorte studieroute (1 jaar) kan je een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in bedrijfsmanagement (bv. accountancy-fiscaliteit, eventmanagement…) Een bachelor na bachelor volgen (bv. BaNaBa international management). Of via een schakelprogramma (1 jaar) verder studeren voor een master in handelswetenschappen (1 jaar). Of studeer je liever nog een bijkomend jaar in het buitenland? We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.

aan de slag

Aan de slag

Na je studies kun je snel op de werkvloer terecht. Je kunt met dit veelzijdige diploma aan de slag gaan als:

  • aankoper vastgoed
  • verkoper vastgoed
  • verhuurder vastgoed
  • medewerker immobiliënkantoor
  • coördinator bij projectontwikkeling
  • syndicus
  • verzekeringsmakelaar
  • immobiliënmakelaar
  • projectontwikkelaar
  • kredietmakelaar