HR afdeling

HR-support

Graduaat in het HR-support aan VIVES Zuid

In het graduaat HR-support ligt de nadruk op administratie én mensen: je kunt direct aan de slag op de HR-afdeling van een bedrijf of organisatie.

personeel en human resources
studenten graduaat HR-support

Ben je geboeid door alles wat met personeel en Human Resources (HR) te maken heeft? Wil je meewerken aan het selecteren en aanwerven van nieuwe personeelsleden? Communiceer je vlot en lijkt een job in een moderne kantooromgeving iets voor jou? Dan is de graduaatsopleiding HR-support je op het lijf geschreven!

Wie HR-support studeert, wordt later de schakel tussen mens en organisatie: je denkt én je doet! Je komt terecht in een personeelsafdeling van een bedrijf of in een selectie- of uitzendkantoor. Jouw job zet mensen aan het werk en laat hen openbloeien tijdens hun loopbaan.

De graduaatsopleiding HR-support bereidt je praktisch voor om op honderd-en-één manieren mee te helpen in alle domeinen van human resources. Al vanaf het eerste jaar ontdek je de wereld van HR van binnen uit. Dat doe je vooral via werkplekleren: op de werkvloer, tussen de mensen, via bezoeken aan state-of-the-art bedrijven en tijdens kijkstages.

Leren doe je vooral door dingen te doen, want zo zien we onze studenten het liefst: met een hart voor het bedrijfsleven en de handen uit de mouwen. Daarom is onze opleiding heel doe-gericht: de lessen nemen echte situaties uit het bedrijfsleven als startpunt en op die manier doe je skills op die je meteen in de praktijk kunt toepassen, tijdens je studie en zodra je afgestudeerd bent ook in je eerste job.

HR-SUPPORT studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Je leert aantrekkelijke vacatures opstellen, de juiste rekruteringskanalen inzetten, screenings uitvoeren op cv’s van kandidaten, ondersteunen bij selectiegesprekken, het onthaal verzorgen van nieuwe medewerkers ... Om dit te doen leren we je werken met de nieuwste HR-tech-tools en hoe je ze het beste in kunt zetten.

Je verwerft bovendien de nodige kennis over sociale wetgeving om te ondersteunen zowel bij de instroom, opstart, doorstroom en uitstroom van medewerkers.

HR-support

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs.

Als je de opleiding graduaat HR-support tot een goed einde brengt, heb je ongetwijfeld de HR-smaak te pakken: je duikt meteen in het werk of stroomt door naar een bachelor mits het opnemen van 90 studiepunten.

studenten in The Cloud

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Je krijgt een lijst met kwalitatieve werkplekken. Tijdens een speeddatingsessie maak je kennis met deze werkplekken en kies je zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moeten langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt!

Docenten en werkplekbegeleiders waken over een goede opvolging en coaching op de werkplek. De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen. In de lessen wordt steeds vertrokken van concrete praktijksituaties.

Leerlingen HR-support in de les

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Door vooral veel zelf te doen, hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zes weken les volgt een evaluatieweek. Zo kun je jouw manier van werken snel bijsturen. Bovendien kun je rekenen op begeleiding op maat.

De HR-wereld evolueert razendsnel en het internationale aspect wordt steeds belangrijker. Uitwisselingen met Nederlandse hogescholen, waarbij de meest recente HR-trends aan bod komen, staan dan ook op de agenda.

Deze praktijkgerichte opleiding kreeg vorm na grondig overleg met verschillende werkgevers. Het programma sluit perfect aan met wat de arbeidsmarkt verwacht van een ondersteunende HR-medewerker. Betrokken docenten hebben meestal zelf ervaring in een HR–domein gehad of zijn er nog steeds werkzaam in.

Chloë
 Quote signs

De vakken zijn zeer interessant, we doen veel bedrijfsbezoeken en de lessen gaan door op een moderne campus. Het contact met de docenten is heel goed! We zijn met een kleine groep dus is er veel interactie.

Lesinhoud
Persoon met roze balpen in de handen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je opleiding duurt twee jaar en bestaat uit vier kwartalen per jaar. Je hebt om de zes weken een evaluatie zodat je nooit grote hoeveelheden leerstof moet verwerken en altijd snel feedback krijgt over je vorderingen. Je krijgt les in kleine groepen met persoonlijke begeleiding. Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren ben je goed voorbereid op een job in een HR-afdeling of een uitzendkantoor. Je kan na je opleiding direct aan de slag De opleiding start met een verkenning van de arbeidsmarkt via bedrijfsbezoeken en testimonials. Je verdiept je daarna in het rekruterings- en selectiegebeuren. In het tweede jaar leer je alles rond doorstroom en uitstroom. Docenten hebben een ruime bedrijfservaring in het HR-domein of staan nog gedeeltelijk zelf in de praktijk. Je sluit je opleiding af met een praktijkproject op je werkplek.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie HR-SUPPORT?
werknemers

Verder studeren

Nadat je het diploma van gegradueerde HR-support behaalde, bieden we je de mogelijkheid om via een schakeltraject het diploma professionele bachelor organisatie en management met keuze Human Resources Management of de afstudeerrichting personeelswerk van de professionele bachelor in het sociaal werk te behalen.

werknemers

Aan de slag

Jouw jobmogelijkheden? Heel divers : met het diploma gegradueerde in HR-support werk je op de HR-afdeling van grote bedrijven of KMO’s en kun je aan de slag in uitzend- en selectiekantoren of in een sociaal secretariaat. Je komt terecht in functies als recruiter, ondersteuning bij payroll, consultant. Je kiest wat het beste bij jou past! Er zijn heel wat jobmogelijkheden gezien de job van personeelsmedewerker voorkomt op de lijst van knelpuntberoepen.