Bankkaart

financiën en verzekeringen

Bachelor in bedrijfsmanagement, afstudeerrichting financiën en verzekeringen aan VIVES Zuid

Twee of meer checks? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je werkt graag klantgericht!
 • Je werkt graag in een financiële omgeving.
 • Je bent geboeid door wetgeving.
Waar kan ik dit volgen?
opleiding financiën en verzekeringen volgen
verzekering

De financiële wereld staat nooit stil en is één van de meest toonaangevende sectoren in Europa. Van bij de start leren we je de knepen van het vak. Krijg een deep dive in bank, verzekeringen, risk management, payment solutions, beurs en beleggingen,... met de nodige aandacht voor de innovatie en digitalisering in de sector. Zo kan je met passie en kennis je klanten adviseren en beschermen. We vullen je rugzak met financiële expertise en analytische skills en trainen je commerciële vaardigheden in en naast het werkveld. Je groeit uit tot een duizendpoot die onmiddellijk inzetbaar is in de uitdagende en snel veranderende financiële wereld.

Krijg les van talrijke (gast-)docenten uit de branche. Maak kennis met de financiële wereld dankzij bedrijfsbezoeken en studiedagen. Daag jezelf uit met interessante praktijkprojecten en (internationale) samenwerkingen met het werkveld en je collega-studenten. 

Wat leer ik in deze opleiding?

De vraag naar goed opgeleide professionals in deze sectoren is hoog. We zijn zelfs officieel een knelpuntberoep. 

In deze opleiding focussen we zowel op het overbrengen van kennis als het trainen van de professionele skills die jij en de sector verwacht. De boeiende vakken, gekoppeld aan talrijke gastcolleges en studiedagen maken van jou een echte adviseur die een bloeiende en boeiende carrière tegemoet gaat. 

Als kers op de taart brengen we jou tot in het financieel walhalla van Europa namelijk Londen. Absorbeer de sfeer en uitdagende mentaliteit van deze financiële hoofdstad tijdens een werkbezoek met de nodige tijd en ruimte voor het ervaren van de rijke cultuur. 

Na het behalen van dit diploma kan je onmiddellijk aan de slag als persoon in contact met het publiek. Dit diploma bevat voldoende studiepunten verzekeringstechnische en bankspecifieke studiepunten. 

Overleg

Studiemateriaal

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Studiemateriaal

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
 
RZL
Talentonwikkeling
 
Finance
 
9u45
 
Frans
Engels
 
Finance
 
11u00
Excel
Boekhouden
Risk Management
 
Economie
 
12u00
Excel
Frans
Frans
 
Economie
 
13u00
Pauze
14u00
Data-onderzoek
Burgerlijk recht
Risk management
     
15u15
Data-onderzoek
Burgerlijk recht
Engels
     
16u15
Data-onderzoek
 
Boekhouden
     

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Financiën

 • beurs en beleggingen
 • financial risk management
 • kredietverlening
 • internationale handels-en betalingstechnieken 
 • payment solutions
 • financiële actualiteit
 • financiële en verzekeringstopics

Verzekeringen

 • aansprakelijkheidsverzekeringen
 • bedrijfsverzekeringen
 • levensverzekeringen
 • verzekeringsrecht
 • risk management
 • persoons- en ongevallenverzekeringen
 • brandverzekeringen
 • auto- en transportverzekeringen

Overkoepelend

 • burgerlijk en ondernemingsrecht
 • sociale wetgeving
 • personenbelasting
 • boekhouden
 • registratie- en erfbelasting
 • vermogensplanning
 • fiscaliteit
 • economie
 • dataonderzoek
 • Engels en Frans
 • business intelligence
 • e-business & marketing
 • Start To Work & customer relations
 • Europees project en talentontwikkeling 
 • filosofie en onderzoek
 • stage 
 • bachelorproef

 

Studiemateriaal

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
 
RZL
Talentonwikkeling
 
Finance
 
9u45
 
Frans
Engels
 
Finance
 
11u00
Excel
Boekhouden
Risk Management
 
Economie
 
12u00
Excel
Frans
Frans
 
Economie
 
13u00
Pauze
14u00
Data-onderzoek
Burgerlijk recht
Risk management
     
15u15
Data-onderzoek
Burgerlijk recht
Engels
     
16u15
Data-onderzoek
 
Boekhouden
     
studenten lopen de trap af

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Doorheen de verschillende semesters in deze opleiding worden theorievakken steeds aan praktijkopdrachten gekoppeld. Vakken zoals beurs en beleggen, financial risk management, kredietverlening, brandverzekeringen, aansprakelijkheid, vermogensplanning,... passeren de revue. 

Al die informatie kan je nog tijdens je opleiding in de praktijk omzetten dankzij de opdrachten, de projecten en de stages. 

 

Beurs

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Om je helemaal klaar te stomen zodat jij er direct na je studies kan invliegen verzorgen we verschillende stagemomenten. 

De 'snuffelstage' in het eerste jaar laat je kennismaken met het werkveld. In het tweede jaar kan je je helemaal verdiepen in het werkveld via de projectweek. En als kers op de taart voorziet VIVES een lange stageperiode in het derde jaar zodat jij al enkele maanden kan meedraaien in een bedrijf, kantoor of organisatie naar keuze als volwaardig expert.

Zo ben jij helemaal klaar voor het werkveld! 

 

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen! 

Ook tijdens het reguliere opleidingsprogramma staan heel wat internationale ervaringen ingepland. Zo neem je deel aan een uitwisseling met studenten van de Nederlandse hogeschool Windesheim tijdens een driedaagse studiereis naar Amsterdam en Zwolle. In het derde jaar maak je een driedaagse studiereis naar een van de grote financiële en verzekeringscentra van Europa namelijk Londen.

Globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Nicolas Cornette
 Quote signs

Het grote geheim om te slagen aan de hogeschool? Begin vroeg genoeg met projecten, herhaal vaak, maar vooral: wees geïnteresseerd in je opleiding. Laat je met andere woorden niets aanpraten en sta achter je keuze. En panikeer niet te
snel als je niet meteen iets vindt: ik twijfelde zelf tussen verschillende richtingen, maar heb uiteindelijk toch de juiste gekozen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie financiën en verzekeringen?
Studente studeert

Verder studeren

Na het behalen van je diploma kan je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren. Via een verkorte studieroute (1 jaar) kan je een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in bedrijfsmanagement.  

Je kunt ook een bachelor na bachelor volgen (bv. BaNaBa international management) of via een schakelprogramma (1 jaar) verder studeren voor een master in handelswetenschappen (1 jaar). Of studeer je liever nog een bijkomend jaar in het buitenland? We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.

meeting

Aan de slag

Als afgestudeerde vind je snel de weg naar de financiële instellingen en de verzekeringswereld, maar ook in ondernemingen kan je met dit diploma terecht. Jouw grondige kennis van financiële diensten en verzekeringsproducten, een degelijke commerciële training en een stevige informaticakennis zijn hierbij jouw sterke troeven.

Veel afgestudeerden starten als commercieel of administratief medewerker en grijpen de groeikansen die deze sectoren volop bieden naar beursanalist, kredietanalist, kantoordirecteur, sales of accountmanager, private banker, schadebeheerder, risk manager, verzekeringsspecialist, enz.

Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In eenoogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.