financiën en verzekeringen

Bachelor in bedrijfsmanagement, afstudeerrichting financiën en verzekeringen aan VIVES Zuid

In deze opleiding financiën en verzekeringen stap je in een boeiende wereld die nooit stilstaat. Je wil het vermogen van particulieren, klanten en bedrijven beheren door hen goed en diepgaand te adviseren over hun beleggingen, kredieten, verzekeringen en risicobeheer.

Waar kan ik dit volgen?
opleiding financiën en verzekeringen volgen
verzekering

Bij VIVES krijg je meteen een grondige kennis opbouw rond vermogensbeheer. Tegelijk trainen we jou als adviseur, verkoper en allround financial entrepreneur binnen de moderne digitale financiële sector. Je wordt een expert in payment solutions, cryptocurrency (bitcoin en blockchain), crowdfunding, fintech en insurtech, forex trading en behavioral finance.

Tijdens je studie krijg je lessen van talrijke docenten en gastsprekers uit de branche, breng je verschillende bezoeken aan financiële instellingen en organisaties en leer je aan de hand van uitdagende projecten in teamverband uitdagingen te analyseren, verwerken en presenteren.

Wat leer ik in deze opleiding?

Zijn financiële instellingen en de verzekeringswereld jouw ideale werkplek of kijk je ernaar uit om mee te werken op de financiële afdeling van een kmo? Ben je geïnteresseerd in een combinatie van degelijke commerciële training, stevige informaticaondersteuning, grondige kennis van de financiële diensten en verzekeringsproducten? Financiën en verzekeringen is dan wellicht de meest aangewezen keuze voor jou.

In deze afstudeerrichting wordt zoveel mogelijk het nuttige aan het aangename gekoppeld. Verwacht je dus aan talrijke bezoeken aan financiële instellingen en organisaties. Verder leer je tijdens uitdagende projectwerken in teamverband problemen analyseren, informatie verzamelen, verwerken, presenteren én advies geven. Als klap op de vuurpijl breng je een driedaags werkbezoek aan een van de financiële centra van Europa (Londen, Parijs, Frankfurt).

Bovendien is deze afstudeerrichting erkend door FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Dit diploma laat je dus toe onmiddellijk aan de slag te gaan in de banken- of  verzekeringssector.

Studiemateriaal

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Financiën

 • beurs en beleggingen
 • financial Risk Management
 • kredietverlening
 • internationale handels-en betalingstechnieken 
 • payment solutions
 • financiële actualiteit
 • ·financiële en verzekeringstopics

Verzekeringen

 • aansprakelijkheidsverzekeringen
 • bedrijfs- en transportverzekeringen
 • levensverzekeringen
 • verzekeringsrecht
 • Risk Management
 • persoons- en ongevallenverzekeringen
 • brandverzekeringen
 • autoverzekeringen

Overkoepelend

 • burgerlijk en ondernemingsrecht
 • sociale wetgeving
 • personenbelasting
 • boekhouden
 • registratie- en erfbelasting
 • vermogensplanning
 • fiscaliteit
 • economie
 • dataonderzoek
 • Engels en Frans
 • Professional Software Skills
 • Digital Service Management
 • Start To Work / Customer Relations
 • Europees project en talentontwikkeling 
 • consultancy project en bedrijfsethiek
 • stage 
 • bachelorproef

 

Lesrooster

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lesrooster

studenten lopen de trap af

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

In deze specialisatie wordt zoveel mogelijk het nuttige aan het aangename gekoppeld. Verwacht je dus aan talrijke bezoeken aan financiële instellingen en organisaties. Verder leer je tijdens uitdagende projectwerken in teamverband problemen analyseren, informatie verzamelen, verwerken, presenteren én advies geven.

We maken van jou een financieel en verzekeringsspecialist met elementen als: beurs en beleggingen, Financial Risk Management, Kredietverlening, Financiële rekentechnieken, brandverzekeringen, burgerlijke aansprakelijkheid, persoonsverzekeringen, levensverzekeringen, registratie- en erfbelasting, sociale wetgeving, vermogensplanning, enz.

En als klap op de vuurpijl breng je een driedaags werkbezoek achter de schermen van een van de grote Europese centra in de financiële en verzekeringssector: Londen, Parijs of Frankfurt.

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de loop van de drie academiejaren zijn er verschillende stagemomenten. In het eerste jaar gaan studenten op 'snuffelstage'. Het tweede jaar wordt dat een projectweek. In het derde jaar is er een lange stageperiode waarbij de student volledig in het bedrijf meedraait.

Voor het afstudeerproject kiest de student uit een aantal mogelijkheden. Ofwel wordt een individueel werk gemaakt. Ofwel kan de student ook kiezen om mee te werken in een kredietonderneming. 

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen! 

Ook tijdens het reguliere opleidingsprogramma staan heel wat internationale ervaringen ingepland. Zo neem je deel aan een uitwisseling met studenten van de Nederlandse hogeschool Windesheim tijdens een driedaagse studiereis naar Amsterdam en Zwolle. In het derde jaar maak je een driedaagse studiereis naar een van de grote financiële en verzekeringscentra van Europa: Londen, Parijs of Frankfurt.

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Nicolas Cornette
 Quote signs

Het grote geheim om te slagen aan de hogeschool? Begin vroeg genoeg met projecten, herhaal vaak, maar vooral: wees geïnteresseerd in je opleiding. Laat je met andere woorden niets aanpraten en sta achter je keuze. En panikeer niet te
snel als je niet meteen iets vindt: ik twijfelde zelf tussen verschillende richtingen, maar heb uiteindelijk toch de juiste gekozen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie financiën en verzekeringen?

Verder studeren

Na het behalen van je diploma kan je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren. Via een verkorte studieroute (1 jaar) kan je een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in bedrijfsmanagement.  

Je kunt ook een bachelor na bachelor volgen (bv. BaNaBa international management) of via een schakelprogramma (1 jaar) verder studeren voor een master in handelswetenschappen (1 jaar). Of studeer je liever nog een bijkomend jaar in het buitenland? We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.

Aan de slag

Als afgestudeerde vind je snel de weg naar de financiële instellingen en de verzekeringswereld, maar ook in ondernemingen kan je met dit diploma terecht. Jouw grondige kennis van financiële diensten en verzekeringsproducten, een degelijke commerciële training en een stevige informaticakennis zijn hierbij jouw sterke troeven.

Veel afgestudeerden starten als commercieel of administratief medewerker en grijpen de groeikansen die deze sectoren volop bieden naar beursanalist, kredietanalist, kantoordirecteur, sales of accountmanager, private banker, schadebeheerder, risk manager, verzekeringsspecialist, enz.

Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In eenoogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.