network

Cybersecurity & Infrastructure

Bachelor in de toegepaste informatica, afstudeerrichting Applicatie-ontwikkeling, specialisatie Cybersecurity & Infrastructure aan VIVES Zuid

Je wordt system engineer of security engineer en leert IT-systemen opzetten die performant én veilig zijn, beschermd tegen aanvallen van buitenaf.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Word specialist in opzetten en beveiligen van netwerken en servers
complab

Informaticatoepassingen worden van steeds groter strategisch belang voor bedrijven. Die toepassingen kunnen maar functioneren in een goed doordacht netwerk en op goed geconfigureerde servers. In een tijd van steeds groeiende cybercriminaliteit krijgt vooral de beveiliging van data en toepassingen extra aandacht.

Na een brede opleiding in alle aspecten van de informatica wordt een afgestudeerde in Networks & Security een echte specialist in het opzetten en beveiligen van netwerken en servers.

Wat leer ik in deze opleiding?

In deze opleiding krijg je een basisopleiding in de diverse aspecten van informatica, maar dan word je opgeleid tot een specialist in IT-infrastructuur en IT-security. Je leert servers, routers, cloud infrastructure op een performante en veilige manier inrichten zodat eindgebruikers zeker zijn van de beschikbaarheid en veiligheid van hun IT-producten. Je leert de zwakheden op het vlak van performantie en cybersecurity herkennen en analyseren en je ontwikkelt oplossingen om de IT-systemen betrouwbaarder, sneller en veiliger te maken.

Dit is een kleine greep uit de vakken die je krijgt in het tweede en derde jaar: Windows Server Management, Linux Server Management, Cybesecurity, Pentesting, Advanced Networks & Infrastructure, Virtualisation, Cloud Computing, Network Automation.

Je wordt ook ingewijd in de bedrijfseconomische context waarin informaticasystemen functioneren en je wordt getraind in sociale en communicatieve vaardigheden. In onze opleiding wordt er in kleinere groepen gewerkt zodat een optimale begeleiding gegarandeerd kan worden.

Bovendien is de opleiding erg praktijkgericht, niet alleen door de vakinhouden en de aanpak, maar ook door de regelmatige bedrijfscontacten via seminaries, lezingen, projecten en beurs- en bedrijfsbezoeken.  In het tweede en derde jaar maak je deel uit van het leerbedrijf Abinet. De kroon op het werk is je stage-bachelorproef.

Groep studenten achter computer

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Download hier de recentste lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding.

Lessentabel

Download hier een vakkentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen van je opleiding. Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel, kan je de officiële ECTS-fiches van alle vakken raadplegen (let wel, de ECTS-fiches zijn de vakken van het huidige aanbod. Studenten die starten in september, krijgen het nieuwe aanbod die je in de tabel hieronder ziet). Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

lessentabellen-networks-security-2021-2022.pdf

student in les

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.  

Laptop

Het eerste jaar is gemeenschappelijk met de specialisaties Software Development,  Artificial Intelligence en business & IT. Dan wordt een stevige basis gelegd in de diverse opleidingspijlers: IT-infrastructuur (computersystemen, computernetwerken, Windows, Linux), softwareontwikkeling (programmeren en web development) en verwerking van informatie (databanken, business intelligence en artificiële intelligentie).

In het tweede jaar kies je dan voor je specialisatie, Cybersecurity & Infrastructure. Je krijgt dan vakken die je vormen tot een specialist in het beheren en beveiligen van IT-infrastructuur (netwerken en servers), en in Cybersecurity.

overleg

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In een gemeenschappelijk eerste jaar krijg je een stevige basisopleiding in de basispijlers van de informatica: software development (programmeren, webtechnologie), IT-infrastructure (computer, netwerken, server) en information management (databases, business intelligence, artificial intelligence). Vanaf het tweede jaar kies je voor je specialisatie, met vakken als operating sytems, windows server management, linux server management, Cybersecurity, Pentesting, advanced networking, network automation, cloud computing en virtualisatie.

Je neemt deel aan praktijkgerichte lessen in kleine groepen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen. Je maakt vanaf het tweede jaar ook deel uit van het leerbedrijf Abinet, waar je, samen met medestudenten, IT-diensten levert aan echte klanten. In het leerbedrijf ontwikkel je niet alleen je technische vaardigheden, maar je communicatieve vaardigheden, projectmanagementvaardigheden en je gevoel voor ondernemerschap.

De aandacht voor ondernemerschap en innovatieve technologieën wordt ondersteund door voldoende aandacht voor de basisconcepten zodat je goed weet waar je mee bezig bent en voorbereid bent op een carrière van levenslang leren.

informatica

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de loop van de opleiding komen studenten op verscheidene manieren in contact met het werkveld: gastsprekers, opdrachten in bedrijven, vakbeurzen, ... Je maakt vanaf het tweede jaar ook deel uit van het leerbedrijf Abinet, waar je, samen met medestudenten, IT-diensten levert aan echte klanten. In het leerbedrijf ontwikkel je niet alleen je technische vaardigheden, maar je communicatieve vaardigheden, projectmanagement en je gevoel voor ondernemerschap.

Het zesde semester, dit is het tweede semester van het derde jaar, is volledig gewijd aan projectwerk en stage. In de eerste zes weken werk je fulltime voor diverse klanten binnen het leerbedrijf.

studenten

Na de projectperiode gaan de studenten twaalf weken op stage in een groter bedrijf, een softwarebedrijf, een bank, een productiebedrijf met een grote IT-afdeling, enzovoort. Stage wordt gecombineerd met de bachelorproef. De studenten realiseren, alleen of per twee, een project in het bedrijf. Zij maken kennis met de arbeidscultuur in het bedrijf en worden geconfronteerd met de uitdagingen van het uitwerken van een groter project, met alle aspecten: analyse van de problematiek, ontwerp van een oplossing, het uitvoeren, testen en implementeren van de oplossing, communicatie met de opdrachtgever, communicatie met het team, documentatie, enzovoort. De studenten presenteren in juni de resultaten van hun bachelorproef voor een professionele jury. Het soort opdrachten voor studenten uit Networks & Security kan vele vormen aannemen: het uitwerken van een migratietraject naar cloud computing, het uitvoeren van security-analyses, het opzetten van een traject en ethical hacking binnen het bedrijf of bij klanten, het automatiseren van servertaken via scripting of gespecialiseerde software, het opzetten van serverinfrastructuur intern in het bedrijf of bij klanten, enzovoort.

overleg

Hoe dien ik als bedrijf een stage of eindwerkproject in?

Tijdens hun afstudeerjaar voeren de studenten een bachelorproef uit. Voor hun bachelorproef realiseren zij een informaticagerelateerd project in een bedrijf. Zij schrijven hierover een eindwerkscriptie en presenteren het resultaat voor een jury van professionals uit het werkveld en docenten.

Aan de bachelorproef is een stage van elf weken gekoppeld. Meer informatie over de bachelorproef vind je op onze infopagina voor de bachelorproef. Via deze pagina kan een bedrijf of organisatie ook een aanvraag indienen voor het organiseren van een stage.

Student krijg uitleg van leeraar

Hoe kan ik als organisatie een beroep doen op het leerbedrijf?

De studenten zijn ook actief in een leerbedrijf Abinet. Via ons leerbedrijf leveren studenten voor een beperkte vergoeding IT-diensten aan scholen, vzw's en bedrijven.

Die diensten kunnen diverse vormen aannemen. Dit kan het zoeken zijn naar de juiste software of IT-oplossing om een bedrijfsproces te verbeteren, het ontwikkelen van een softwaretoepassing (mobiele app, webtoepassing, desktoptoepassing), of een analyse en optimalisatie van uw IT-infrastructuur.

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen! 

Een buitenlandse ervaring kan diverse vormen aannemen. Je krijgt les van buitenlandse docenten en gaat naar internationale vakbeurzen. Je kan deelnemen aan internationale weken in buitenlandse hogescholen of je neemt deel aan buitenlandse studiereizen (o.a. China, New York en Washington). Je kan echter ook voor een semester of een heel academiejaar je studies in een buitenlandse universiteit of hogeschool doen, of stage doen in een bedrijf in het buitenland.

Groep studenten bovenaan trap

Ontdek de wereld tijdens je studie!

FC
 Quote signs

Nu ik in mijn derde jaar zit, kan ik zeggen dat de opleiding alles biedt wat ik er van verwacht had.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie Networks & Security?
student in les

Verder studeren

Na deze opleiding kan je, mits het volgen van een schakeljaar, verder studeren als master of science in het informatiemanagement, master of science in de toegepaste informatica, master of science in de industriële wetenschappen: informatica, master of science in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT. Je kunt ook de specifieke lerarenopleiding volgen.

Raadpleeg ook de website van de Associatie KU Leuven voor alle bachelor-, master-, banaba- (bachelor-na-bachelor) en manama-programma's (master-na-master) die de instellingen van de Associatie KU Leuven aanbieden.

network

Aan de slag

Met dit diploma kun je meteen terecht op de arbeidsmarkt. Netwerken, servers en de beveiliging ervan zijn de basisinfrastructuur van de informatie-industrie. Je kan terecht in diverse functies in bedrijven (IT en niet-IT) of de openbare sector:

  • IT System Engineer
  • IT System Administrator
  • IT Support Engineer
  • Technical Consultant
  • IT Security Engineer
  • Medewerker opleiding en training
  • Commercieel medewerker ...Heel wat van onze studenten starten ook hun eigen bedrijf.

Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.