muzikanten

cultuurmanagement

cultuur-management
Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting sport- en cultuurmanagement, specialisatie cultuurmanagement aan VIVES Noord

Met de specialisatie cultuurmanagement stuur jij later cultuurorganisaties aan, organiseer je evenementen en help je beleid uit te stippelen.

opleiding cultuurmanagement volgen
concertgebouw

Woensdagavond. Gezellig een filmpje meepikken in de bioscoop of op Netflix. Donderdag. Eindelijk die nieuwe albumrelease van je favoriete artiest. Vrijdagnacht. Keihard losgaan op de beats van de band waarvoor je maanden geleden al een ticket hebt gekocht. Herkenbaar?

Maar wist je ook dat er achter al die filmproducties, streamingdiensten en festivals een hele industrie op volle toeren draait? Wil jij meewerken achter die schermen? Droom jij van een job in de muziek-, film-, theater- of danssector? Wil je zelf graag evenementen organiseren of het cultuurbeleid in jouw stad of gemeente mee helpen uitstippelen?

Kies dan voor cultuurmanagement en maak van jouw interesses gewoon je beroep.

Wat leer ik in deze opleiding?

De specialisatie cultuurmanagement is beroepsspecifiek en praktijkgericht, zonder daarbij de algemene vorming uit het oog te verliezen. Op die manier kunnen we volgende pijlers onderscheiden:

  • algemene basis : talen, ICT, algemene boekhouding, economie, marketing, recht …
  • beroepsspecifieke vorming: opleidingsonderdelen bij ‘cultuurmanagement 1,2,3,4,5,6’ (zie opleidingsprogramma). Deze opleidingsonderdelen worden gedoceerd door docenten die met beide voeten in de praktijk staan
  • praktijkgerichte vorming: verkenning van de cultuursector (opleidingsfase 1), cultuurportfolio I (opleidingsfase 2), project cultuurevenement (opleidingsfase 2), cultuurverdieping (opleidingsfase 2), project cultuurbusinessplan (opleidingsfase 3), stage in binnen- of buitenland (opleidingsfase 3), cultuurmanagementcase (opleidingsfase 3). Tijdens de lessen worden er ook tal van voorbeelden en cases behandeld

Hierdoor ben je polyvalent inzetbaar op de arbeidsmarkt.

concertgebouw

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat o.m. boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding. 

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

De opleiding sport- en cultuurmanagement biedt je een stevige theoretische basis en is tegelijk praktijkgericht. Je kiest onmiddellijk voor een van de twee specialisaties: sport of cultuur. Valt je keuze op cultuurmanagement dan krijg je een divers programma waarbij de cultuursector in zijn geheel aan bod komt. De mensen uit de sector komen letterlijk naar je toe, want je krijgt de cultuurvakken van gastlectoren uit het werkveld. Daarnaast versterk je je organisatievaardigheden met een concreet project. In het tweede jaar ga je zelf op zoek naar wat je boeit en in het derde jaar verdiep je je hier verder in. Je kan een semester in het buitenland studeren als je dat wenst.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel, klik op de knop "Ontdek je vakken" en raadpleeg de officiële ECTS-fiches van alle vakken.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

student

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

De opleiding bestaat uit 6 semesters (3 academiejaren), samen goed voor 180 studiepunten. Per semester krijg je zowel algemene (management)vakken als vakken die betrekking hebben op de cultuursector.

Vanaf het eerste semester kom je onmiddellijk in aanraking met de cultuursector. In 'spelers op de markt van cultuur’ wordt de ganse cultuursector uit de doeken gedaan. Je verkent actief de cultuursector. In het tweede jaar volg je een ministage (cultuurportfolio). In semester 6, als kroon op het werk, ga je op binnenlandse of buitenlandse stage en zoek je via de managementcase (adviesnota) een oplossing voor een concreet organisatieprobleem op de stageplaats.

campus

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Je krijgt algemene vakken die elke manager nodig heeft: talen, ICT, boekhouden, economie, marketing…, telkens met een link naar de cultuursector.

Naast deze meer algemene vakken komen ook doorheen de 3 jaren verschillende specifieke vakken aan bod die van jou een gegeerde cultuurmanager maken: cultuurbeleid (decreten, subsidiëring…), cultuurmarketing (publiekswerking), grafische vormgeving (ontwerp van affiches en flyers), mediamanagement, eventmanagement, management van cultuurorganisaties (management van een filmbedrijf, muziekonderneming, festivalorganisator, theaterhuis…), financieel management (analyse van financiële cijfers, budgettering…), juridisch kader van de cultuursector (allerhande juridische topics m.b.t. de cultuursector), sociaal-cultureel werk...

Je past de theorie onmiddellijk toe in de praktijk: via ‘project evenement’ (semester 4) zet je een (fictief) evenement op papier en via ‘cultuurbusinessplan’ (semester 5) versterken we jouw ondernemersvaardigheden via het uitwerken van een compleet businessplan.

student

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het programma cultuurmanagement is heel praktijk- en competentiegericht. Wij hebben ook gekozen voor een heel divers programma. De heel brede cultuursector komt aan bod in het programma. De belangrijkste managementdomeinen passeren de revue. Hierdoor ben je polyvalent inzetbaar, zowel binnen als buiten de cultuursector. Omdat de opleiding heel praktijkgericht is, doen we in grote mate een beroep op de cultuursector.

Het beroepsveld komt naar jou toe: gastdocenten, die met beide benen in de praktijk staan, doceren de cultuurgerichte vakken.

Je gaat ook zelf naar het beroepsveld: je doet aan cultuurbeleving, je gaat achter de schermen kijken van allerhande cultuurorganisaties, je werkt in het tweede jaar een culturele project uit, in samenwerking met het Cultuurcentrum Brugge… Top of the bill is de binnenlandse of buitenlandse stage tijdens het laatste semester.

studenten

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Als kroon op het werk, volg je in het laatste semester een lange stage van 16 weken bij een organisator van festivals of concerten, bij een televisiemaatschappij, bij een platenmaatschappij, bij een cultuurdienst, bij een kunstencentrum of cultuurcentrum… Voor die stageplaats werk je ook een managementcase uit waarbij je de stageplaats gefundeerd advies verleent.

Vanaf het eerste jaar kom je met de sector in aanraking. Je werkt mee bij de organisatie van een cultuurevenement. In het tweede jaar zal je verschillende uren kunnen meewerken bij een cultuurorganisatie naar keuze.

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Wij zetten enorm hard in op internationalisering, zowel wat korte mobiliteiten, stages als studeren betreft. Daarnaast focussen we sterk op bi- en tri-diplomering, dat studenten toelaat in het buitenland één of twee extra diploma’s te behalen. We vinden dat belangrijk omdat werkgevers graag zien dat sollicitanten actief geweest zijn in het buitenland. Daarnaast werken we ook aan internationalisering@home via internationale weken, zo krijgen studenten die thuisblijven eveneens de nodige internationale en interculturele competenties mee.

Studenten HWB VIVES
student
 Quote signs

Wat mij vooral aanspreekt, is het feit dat in de eerste twee jaar de focus meer algemeen op de business managementaspecten van de cultuursector ligt. Gaandeweg komt er meer en meer aandacht voor cultuur zélf.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie cultuurmanagement?
muzikanten

Verder studeren

Eenmaal jouw diploma op zak kan je je nog verder specialiseren in de VIVES Business School (vb. Expert class cultuurmanagement) of kan je ‘upgraden’ naar een master (master handelswetenschappen, master toegepaste economische wetenschappen, master communicatiewetenschappen…).

circus

Aan de slag

Je bent zeer polyvalent opgeleid. Enerzijds bezit je een heel solide basis bedrijfsmanagement en anderzijds ben je ook specialist in cultuurmanagement. Hierdoor ben je inzetbaar in allerlei bedrijven en organisaties, zowel binnen als buiten de cultuursector.

Jobmogelijkheden binnen de cultuursector:

  • culturele centra
  • culturele verenigingen
  • dans- en theatergezelschappen
  • organisatoren van concerten en festivals
  • organisatoren van culturele evenementen
  • overheden
  • musea en organisatoren van tentoonstellingen
  • media, showbizzwereld
  • film- en muziekindustrie
  • uitgeverijen
  • sponsors in de culturele sector
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.