Keuken

Culinary Arts (Engelstalig)

Bachelor of Hotel Management - Specialisation Culinary Arts - English Programme at VIVES Noord

Als Bachelor Hotel Management - Culinary Arts ben je een vakdeskundige die zich prima thuis voelt in de fascinerende wereld van het restaurantwezen. Aan het begin van je studie kies je een van de twee specialisaties: Culinary Arts of Hospitality Management. Beide specialisaties bieden een stevige basis in management, ICT, communicatie en teamwork. Daarnaast krijg je specifieke praktische en theoretische vakken die leiden tot een mooie toekomst als chef-kok in een gerenommeerd restaurant. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in de toekomst je eigen bedrijf op te bouwen. De veelzijdigheid, talenkennis en sociale vaardigheden van onze afgestudeerden worden ook door andere sectoren zeer gewaardeerd.

Waar kan ik dit volgen?
Ga voor een engelstalige opleiding in de Culinary Arts
Group of students

Alle studenten van de Engelstalige bachelor hotelmanagement volgen drie jaar lang een gemeenschappelijk programma met een stevige economische basis en waarin ICT en communicatie centraal staan. Je werkt praktijkgericht via internatio­nale projecten, cases en gastcolleges.

Kies je voor de specialisatie Culinary Arts, dan ben je iemand met een grote passie voor restaurants en de keuken. In voormalig restaurant De Karmeliet zul je theorie en praktijk combineren en echte klanten mogen ontvangen.

Je krijgt een hoogstaande culinaire opleiding, gegeven door docenten van de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen, klaar om in de beste restaurants ter wereld aan de slag te gaan.

De specialisatie Culinary Arts is een intiatief van het Flanders Culinary Arts Centre (FCAC), een samenwerking tussen Hogeschool VIVES en Hotelschool Ter Duinen. Alle info over FCAC en de specialisatie Culinary Arts vind je op de website van het Flanders Culinary Arts Centre.

Hier kan je extra Engelstalige info over de specialisatie Culinary Arts vinden.

Wat leer ik in deze opleiding?

De opleiding Culinary Arts is sterk op de praktijk gericht. Dit blijkt uit een aantal projecten, sectorcontacten en stages. Tijdens het project "Café CuiZien" bijvoorbeeld, bouw je met een aantal medestudenten je eigen horecazaak uit, in samenwerking met een brouwerij, die een heus pand ter beschikking geeft. Teamword, taal- en presentatievaardigheden, creatieve, economische en hospitalityvaardigheden komen hierbij samen.

Daarnaast is het direct contact met het werkveld essentieel in de opleiding. Run the Restaurant (De Karmeliet) in eerste (1 week), 2e (6 weken) en 3e jaar (1 dag per week). Een prachtige (internationale) stage in een gerenommeerd restaurant staat ook op het menu van het derde jaar.

De opleiding hecht ook veel belang aan de uitbouw van jouw internationaal netwerk. Internationale contacten zijn essentieel voor de hospitality-manager van de toekomst. Naast de internationale stage en de studytrip is er ook een "international case", inclusief een trendreis en de keuze tussen een aantal internationale projecten.

Aula

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel, raadpleeg de officiële ECTS-fiches van alle vakken.

21-22 Curriculum Hotel Management English Hospitality mgmt - culinary arts.pdf

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Classroom

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

Kitchen

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Jazeker, één van de hoogtepunten in je opleiding zijn de stages en het directe contact met het werkveld. In het eerste jaar is er een project met als doel het runnen van een gastronomisch restaurant. De studenten vertrekken van een blanco ideeënbord. Kies een thema, doorloop alle juridische stappen, zorg voor de marketing, organiseer de praktische kant. Tot slot runnen de studenten een week lang een gastronomisch restaurant.

In het tweede jaar behelst de stage het operationeel runnen van een restaurant. Gedurende 6 weken lopen de studenten stage in het Flanders Culinary Arts Centre. De technieken van de wereldkeuken worden toegepast op lokale producten.

In het derde jaar loop je gedurende 18 weken stage in een (internationaal) gerenomeerd gastronomisch restaurant.

Woman at desk

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

We kiezen bewust voor een semestersysteem van 12 lesweken per semester, en niet voor de kortere modules. Dit vanuit de overtuiging dat het beter is de student meer tijd te geven om een topic te verwerken. Bovendien vermijdt dit een voortdurende examenstress.

Je neemt deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten en gastdocenten uit het bedrijfsleven. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten en projectwerking. Het ontwikkelen van sociale vaardigheden krijgt ook heel wat aandacht via o.a. groepswerk en presentaties. Heel boeiend zijn de projecten waaraan je zal meewerken. In het project "Café CuiZien"(semester 4) ontwerp je een horecazaak ontwerpen rond een bepaald thema. Hierin worden zowel economische als hospitalityvakken in de praktijk gebracht.

Je werkt in groep en presenteert aan een jury bestaande uit docenten en diverse hospitalitymanagers, die bovendien deel uitmaken van de adviesraad van de opleiding.

Bijzonder aan deze projecten is dat de horecaspecifieke, de bedrijfseconomische en de taalkundige aspecten worden geïntegreerd. Je brengt m.a.w. alle aspecten van de opleiding samen tot één geheel, net zoals in de werkelijkheid.

Er is een gestructureerd aanbod van differentiatie-activiteiten voor heel wat vakken. Dit gaat van introductietesten of vrijblijvende proefexamens tot monitoraten of differentiatielessen voorafgaand of na de les waarbij in kleinere groepen aandacht wordt besteed aan de knelpunten van individuele studenten. Naast het volgen van diverse sessies over een juiste studiemethode behoort ook een individuele afspraak met de studiebegeleider om je studiemethode te bespreken tot de mogelijkheden. Bij de inspectie scoorden de opleiding op het gebied van studiebegeleiding een zelden geziene "Excellent".

Classroom

Zijn er extra kosten?

Voor de praktijklessen in de Karmeliet zijn uiteraard middelen nodig en dat brengt kosten met zich mee. Het eerste jaar betaalt u €324, het tweede jaar €450 en het derde jaar €270. Indien nodig kunnen ook keukenkleding en messen worden aangeschaft.

Bert hotelmanagement
 Quote signs

The wide range of interesting subjects and projects taught me the tricks of the trade and the current trends in hospitality. The lecturers are extremely passionate about what they do. They live for their students. They show an interest in each and every student, which creates a great atmosphere.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

What's the next step after graduating?
Vives hal

Verder studeren

Na de opleiding hotelmanagement kan je via een bijkomende studie van 2 jaar ook een masterdiploma behalen, bijvoorbeeld master in toerisme, een universitaire opleiding die mikt op de vorming van hogere kaders. De klemtoon ligt op diepgang, wetenschap en onderzoek. Je volgt eerst een schakelprogramma van één jaar. Je krijgt er vooral een wetenschappelijke vorming.

Ook master handelswetenschappen (Brussel of Antwerpen) en een master management en organisatie (Antwerpen) behoren tot de mogelijkheden, samen met verschillende BanaBa-opleidingen (bachelor-na-bachelor) of verkorte trajecten (eventmanagement of toerisme en recreatiemanagement).

Werkende collega's

Aan de slag

Met dit diploma vind je gegarandeerd een mooie job. Sectoren als restaurant & catering , gastronomy consultancy, de voedingsindustrie, hospitality en toerisme behoren tot de mogelijkheden.

Een greep uit de mogelijke functies: Chef, Director of Food & Beverage, Restaurant & Catering Manager, Gastronomy Consultant, Events and Gastronomic Activities Manager, Food Sector Research and Innovation Manager, Food Quality and Safety Officer, Culinary Operations and Project Manager, General Manager, Starred Chef, …

Met de nodige inzet en talent behoort het topmanagement zeker tot de mogelijkheden. Mogelijkheid om een eigen zaak uit te bouwen, al dan niet in de hospitalitysector.

Ook tal van andere sectoren weten de knowhow van onze afgestudeerden naar waarde te schatten.

At a glance

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.