Massage
Bachelor in het wellbeing- en vitaliteitsmanagement

care & vitaliteitsmanagement
care & vitaliteits-management

Bachelor in het wellbeing- en vitaliteitsmanagement, afstudeerrichting care & vitaliteitsmanagement aan VIVES Zuid

Heb je interesse om te werken als care & vitaliteitsmanager in zorghotels, woonzorgcentra, revalidatiecentra of hersteloorden? In deze praktijkgerichte opleiding leer je hoe je op een systematische manier en samen met andere medewerkers een samenhangend wellbeingbeleid kan opstellen voor een organisatie in de zorg- of non-profit sector. Je combineert thema’s als gezondheidspreventie, belevingsgerichte zorg, verwenzorg, Active Ageing en welbevinden bij langdurige zorg met managementvaardigheden.

Waar kan ik dit studeren?
opleiding care en vitaliteitsmanagement volgen
VIVES House of Wellbeing

De afstudeerrichting care & vitaliteitsmanagement implementeert een up-to-date concept van Wellbeing en vitaliteit in de zorgsector, namelijk in zorghotels, woon- en zorgcentra, (bijzonder) onderwijs, centra voor mensen met een beperking en preventieve gezondheidscentra.

De zorg wordt getriggerd om bewuster met financiële middelen en werkkrachten om te gaan. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Op maatschappelijk niveau rijst de vraag op welke manier we met beperkte middelen toch goede zorg kunnen bieden aan kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen met of zonder ziekte, beperking, zowel residentieel, ambulant als in de thuisomgeving.

CARE & VITALITEITSMANAGEMENT studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingtype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Vakken die je hiertoe opleiden zijn onder meer: belevingsgerichte zorg en methodes, massagetechnieken, ergonomisch werken, Management in de zorgsector, organisatie van de welzijns- en gezondheidszorg, zorgtechnologie en innovatie, verwenzorg, Healing Environment, Active Ageing en welbevinden bij langdurige zorg.

Les bij Wellbeing

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan. 

Projectie van een presenatie

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Je neemt deel aan een sterk ervaringsgerichte opleiding! De lessen van de ervaren docenten zijn praktijkgeoriënteerd gebracht. Naarmate je studie vordert,  neem je je leerproces meer in eigen handen, waarin de praktijk almaar toeneemt in omvang en in belangrijkheid.

Na het behalen van je bachelordiploma kan je je verder specialiseren, in binnen- en/of buitenland!

VIVES House of Wellbeing

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Management leer je niet enkel uit de boeken. Dit geldt nog meer voor de bachelor in wellbeing- en vitaliteitsmanagement. Organiseren, mensen begeleiden, resultaten bespreken en evalueren, motiveren, doelgericht nieuwe initiatieven implementeren met het oog op Wellbeing van mens en bedrijf ... De rode draad in het hele verhaal is de mens! Het realiseren van zorg voor lichaam en geest, zorg voor Work-life Integration …

Ja, praktijk! In het eerste jaar zet je al stappen in het leerbedrijf House of Wellbeing. Het is een opleidingscentrum dat via projecten en praktijkopdrachten gekoppeld is aan de opleiding over de 3 jaren heen. Het leerbedrijf wordt commercieel uitgebaat onder leiding van een algemeen manager. Je leert werken en functioneren in een veilige en beschermde omgeving die een vertolking is van een levensechte setting in een werkomgeving. In het leerbedrijf wordt de focus gelegd op je persoonlijke ontwikkeling en je talenten en bouw je je competenties verder uit. Het leerbedrijf geeft je het nodige vertrouwen om te groeien en te experimenteren in je job van later. Dit concept bied je een perfecte voorbereiding op het werken als wellbeing- en vitaliteitsmanager.

Studenten

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Theorie, praktijk en onderzoek gaan hand in hand. Ondernemen is immers doelgericht en weloverwogen handelen. Van je start tot je afstuderen nemen we je mee op weg. Je leert eerst heel bescheiden en met minder verantwoordelijkheid, later zelfstandig en systematisch een professioneel project realiseren. In het 2de jaar loop je een operationele stage van 5 weken in het leerbedrijf of bedrijf naar keuze. Als kroon op het werk in het 3de jaar is er een managementstage van 12 weken in het leerbedrijf of een bedrijf naar keuze. Het contact met het werkveld en de praktijk in het leerbedrijf doen een beroep op je aanstekelijk enthousiasme, je discrete houding, je doortastende aanpak. Deze omgevingen geven je de kans je te ontwikkelen tot een echte wellbeing- en vitaliteitsmanager!

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

Buitenland

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Fauke
 Quote signs

Het is een vrij nieuwe richting, maar ze voldoet helemaal aan mijn verwachtingen. Zeker het nieuwe House of Wellbeing, met zijn inspirerende en praktische ruimtes is een grote troef!

Lesinhoud
Aula

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je wordt opgeleid om goede zorg en ondersteuning te promoten en in de praktijk te brengen voor cliënten in de zorgsector zoals zorghotels, woon- en zorgcentra en gezondheidscentra. Je leert hiervoor specifieke middelen en methodes gebruiken. Je wordt ook gevormd in het begeleiden van familie, mantelzorgers en vrijwilligers. Na je opleiding ben je de pleitbezorger voor preventieve acties rond Wellbeing en vitaliteit. Je leert ook samenwerken met andere zorgverstrekkers om de nood aan Wellbeing en vitaliteit binnen teams te behartigen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. 

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Wat na je studie CARE & VITALITEITSMANAGEMENT?
student

Verder studeren

Na deze opleidingen kun je heel wat kanten uit. Een greep uit de vele mogelijkheden:

Massagetherapeut

Aan de slag

Met een diploma care & vitaliteitsmanagement kun je heel wat kanten uit. Enkele beroepsmogelijkheden zijn:

  • Care-en vitaliteitsmanager in privé en innovatieve zorginitiatieven

  • Consultant voor non-profit sector

  • Promotor van gezondheidsacties in preventieve gezondheidsdiensten (regionaal, provinciaal, federaal), mutualiteiten, liga’s