Kantoor
Bachelor in organisatie en management

Business & Organisation

Bachelor in organisatie en management, afstudeerrichting Business & Languages, specialisatie Business & Organisation in VIVES Zuid

Deze polyvalente opleiding bereidt je voor op diverse managementfuncties in het bedrijfsleven, zodat je de rechterhand kunt worden van de ceo.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Business & Organisation studeren
studente met tablet

Als organisatietalent ben je een onmisbare schakel in het bedrijf. Kies je voor de afstudeerrichting Business & Languages / Business & Organisation, dan kies je voor een functie in een team dat de verschillende verantwoordelijkheden binnen een bedrijf vormgeeft tot op het hoogste niveau.

Als topmedewerker moet je beschikken over organisatorische en digitale vaardigheden en een degelijke bedrijfseconomische achtergrond. Daarnaast heb je natuurlijk ook een flinke dosis stressbestendigheid nodig. Businessprocessen, trends en technologieën evolueren zo snel dat wij ook in de opleiding de vinger aan de pols houden.

Dat de toekomst ook een internationaal tintje heeft, staat buiten kijf. We willen je daarom graag voorbereiden op een omgeving waar je misschien minder mee vertrouwd bent. Steeds meer meertalige professionals komen later terecht in internationale omgevingen.

Wat leer ik in deze opleiding?

Doorheen de opleiding verwachten we dat de studenten hun organisatietalent aanscherpen, leren omgaan met stressvolle situaties en in staat zijn om zich flexibel en op een zelfstandige wijze aan te passen aan nieuwe situaties. Op deze manier vormen we de studenten tot efficiënte medewerkers die aan het einde van hun studies voldoende gewapend zijn om onmiddellijk in het arbeidsleven te stappen.De opleiding bestaat uit een sterke combinatie van management- en bedrijfseconomische vakken met een polyvalent programma geënt op actuele business skills. Als meertalige professional word je namelijk een onmisbare schakel in het management. Je houdt je bezig met de algemene organisatie, PR, planning, customer en intercultural relations, verslaggeving en nog veel meer. Je functioneert werkelijk in het hart van het bedrijf of de organisatie en ben je betrokken bij alle belangrijke beslissingsprocessen. Van een afwisselende en boeiende job gesproken!

Tablet in de les

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je vakkenpakket van de specialisatie Business & Organisation is samengesteld door mensen uit het werkveld: naast algemeen bedrijfseconomische vakken is er ook ruim aandacht voor meertalige communicatie, sociale vaardigheden, management- en organisatievaardigheden en een stevige portie IT. Je krijgt al vanaf het eerste jaar voeling met het bedrijfsleven via het vak werkveldoriëntatie. In het tweede of het derde jaar run je een heus oefenbedrijf, zodat je alle aspecten van de job leert kennen. Daarnaast zijn er ook heel wat bedrijfsbezoeken, seminaries, beurzen en studiereizen. Als je wil, kan je in het tweede jaar ook mee op een buitenlandse studiereis of samen met buitenlandse studenten een keuzevak volgen. In je laatste jaar een semester in het buitenland studeren kan ook.

Hier vind je de ECTS-fiche van Kortrijk en Brugge.  ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

 • Bekijk hier de lessentabel voor Kortrijk met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Je kan op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

   
 • Lessentabel 1 Business & Languages / Business & Organisation Brugge - semester I
uur maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag
08:30 Français        
09:30 Français HR communicatie      
10:45 English HR communicatie   Office - Word & present. skills  
11:45 English     Office - Word & present. skills  
12:45          
13:45   English Econ. & maatsch. topics Français  
14:45   English Econ. & maatsch. topics Français  
16:00     Econ. & maatsch. topics Zakelijke taalbeheersing
17:00       Zakelijke taalbeheersing  

 

Studiemateriaal

mappen

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Als eerstejaarsstudent stap je normaal gezien in via het reguliere programma van het eerste jaar dat bestaat uit 60 studiepunten.

Indien je na je eerste jaar niet volledig slaagt voor de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen, waardoor je toch al een aantal vakken in het tweede jaar kan opnemen. Dit doe je in samenspraak met de studietrajectbegeleider.

Groep studenten op trap

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Uiteraard loop je ook stages die aansluiten bij jouw interesses en talenten. In het eerste jaar maak je kennis met het werkveld via een observatiestage. In het derde jaar is er een uitgebreide binnen- of buitenlandse stage die het volledige laatste semester in beslag neemt. Je kiest zelf de domeinen waarin je meer ervaring wil opdoen.

Studeren in het buitenland

Als je dat wil, kan in het tweede jaar ook mee op een buitenlandse studiereis of samen met buitenlandse studenten een keuzevak volgen. In je laatste jaar een semester in het buitenland studeren kan ook.

wereldbol

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Studeer in Brugge of Kortrijk

Wie houdt van talen, kan zowel in VIVES Kortrijk en Brugge voor de specialisatie Business & Communication kiezen, en kan naast een meertalige communicatietraining in het Engels en Frans ook kiezen voor een talenpakket Duits of Spaans.

Wie kiest voor de specialisatie Business & Organisation, krijgt bovenop zijn basispakket ook vakken rond digitale marketing, customer relationship management, people management, events organiseren, business intelligence, employer branding, payroll en e-office.

Jade
 Quote signs

De opleiding focust op een veelheid aan domeinen: we leren over economie, we hebben taalvakken, we werken aan onze computerskills, zodat we later op veel plaatsen terecht kunnen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie Business & Organisation ?
studenten HWB

Verder studeren

Wil je na het behalen van je bachelordiploma verder studeren en een masterdiploma behalen, dan kan dit via een schakelprogramma. Zo zijn er binnen de Associatie K.U.Leuven o.a. overstapmogelijkheden naar:

 • master of science in de handelswetenschappen
 • master in de bedrijfscommunicatie
 • master in de meertalige communicatie

Daarnaast kun je via een verkort programma een diploma academische bachelor behalen, dat toegang geeft tot verschillende masteropleidingen. Ook andere bachelor-na-bachelor of postgraduaatsopleidingen zijn mogelijk, zoals:

 • een bachelor-na-bachelor international management
 • de postgraduaten marketingmanagement, bedrijfscommunicatie, digitale marketing en communicatie, dutch & translation, complementaire internationale studies
Student in bib Brugge

Aan de slag

Een polyvalente opleiding opent vele deuren. Je kan terecht in een brede waaier van sectoren, zoals multinationals, KMO’s, financiële instellingen, immobiliënkantoren, overheidsinstellingen en advocatenkantoren. In welke functies zijn onze afgestudeerden tewerkgesteld?

 • meertalige professional
 • office manager
 • communicatiemanager
 • executive planner
 • logistics assistant
 • customer service medewerker
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Programmafiches

Programma verkorte studieroute Business & Languages (Kortrijk) >

Programma verkorte studieroute Business & Languages (Brugge) >

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.