student
Bachelor in het bedrijfsmanagement

Business Management & Entrepreneurship

Bachelor in het bedrijfsmanagement, keuzetraject Business Management & Entrepreneurship aan VIVES Zuid

In deze studie voor toekomstige ondernemers en voor wie een brede interesse heeft in zaken doen, komen alle aspecten van ondernemerschap aan bod.

Waar kan ik dit volgen?
Voor aankomende ondernemers en durvers
student

Wil je na je studies een zelfstandige zaak opstarten? Of zie je een allroundfunctie met verantwoordelijkheid in een KMO of grotere (internationale) onderneming helemaal zitten? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

Als hogeschool in Kortrijk bevinden we ons in het kloppend hart van de KMO-sector. Wist je dat dit de regio is met de laagste werkloosheid in België en de op één na de laagste in Europa? We zijn nu eenmaal een volk van ondernemers, entrepreneurs en durvers.

Je krijgt een ruime vorming die je als zelfstandig zaakvoerder of rechterhand in een KMO nodig hebt: marketing, boekhouden, financiële kennis, logistiek ... kortom alle aspecten van het bedrijfsleven komen aan bod. Deze opleiding wakkert ook jouw creativiteit aan. De toekomst is immers aan de initiatiefnemers, de durvers, de duurzame entrepreneurs.

BUSINESS MANAGEMENT & ENTREPRENEURSHIP studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Zowel marketing, boekhouden, talen als logistiek, kwaliteitszorg, internationaal zakendoen... komen aan bod. Een boeiend keuzetraject dat je klaarstoomt voor een toffe job in het bedrijfsleven. De KMO is immers nog steeds veruit het kloppend hart van een economie en dé werkgever bij uitstek! Ook grote bedrijven zullen je totaalzicht op de onderneming en je directe inzetbaarheid weten te waarderen. We wakkeren ook je creatieve geest aan want de toekomst is immers aan de initiatiefnemers, de durvers, de duurzame entrepreneurs! Word er zelf ook één via dit uniek keuzetraject!

student

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

studenten

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stage, werkveldoriëntatie en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Na het behalen van je bachelordiploma kan je via een specialisatiejaar, of via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma behalen.

the cloud

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

In dit keuzetraject bieden we je een zeer brede vorming aan. Alle domeinen die een ondernemer nodig heeft komen immers aan bod: accountancy, marketing, logistiek, kwaliteitszorg, innovatie, talen, human resources management, people management, internationaal zakendoen… Waar de andere afstudeerrichtingen/keuzetrajecten, na de basisvorming in het eerste jaar bedrijfsmanagement, daarna eerder verdiepend werken (je sterk specialiseren in de gekozen richting), profileert Business Management & Entrepreneurship zich in de breedte (de diverse facetten van het runnen van een bedrijf komen aan bod).

student

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de eerste en tweede programmafase staan er contacten met het werkveld op het programma onder de vorm van bedrijfsbezoeken, gastsprekers / ondernemers, opdrachten waarbij ondernemers gecontacteerd moeten worden, ... In de derde fase ga je gedurende 9 weken op stage in een bedrijf en dit mogelijk op twee verschillende diensten; op die manier krijg je een brede kijk op het echte bedrijfsleven. Deze stage kan je ook in het buitenland lopen, een extra troef op je cv.

In de derde programmafase start je samen met een vijftal studenten een Creative Business Project op. Na een creatieve fase, wordt een product of dienst gekozen die gecommercialiseerd wordt. Alles wat ook bij het opstarten van een zaak noodzakelijk is, komt aan bod: schrijven van een marketing- en financieel plan, opzetten van een verkoopstrategie, voeren van een boekhouding, goede logistieke opvolging van voorraden, kasbeheer, ... Dit is een boeiend verhaal waar je de verworven kennis omzet in de praktijk, duurzaam ondernemerschap wordt aangemoedigd en veel zelfkennis wordt verworven.

Kan ik tijdens deze opleiding ook naar het buitenland?

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. In de tweede fase kun je met Erasmus Belgica een semester/jaar in Wallonië gaan studeren. In de derde fase kan de internationale uitdaging nog groter worden. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Ook een volledig jaar studeren in het buitenland behoort tot de mogelijkheden. Ook daarvoor werden samenwerkingen met partnerscholen vastgelegd. Met een aantal scholen zijn er zelfs overeenkomsten van bidiplomering gemaakt. Op die manier verwerf je niet alleen de ervaring van studeren in het buitenland maar ook het diploma van de partnerschool na een jaar studie aan die school.

Of loop je liever stage in China, India, Mexico of de Columbia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

LDK
 Quote signs

Het is vooral de verscheidenheid van de bachelor die me bevalt: je leert het bedrijfsleven van binnen en van buiten kennen, in al zijn facetten.

Lesinhoud
studenten in bib

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

marketingmanagement en ondernemen

productontwikkeling en innovatie

In Search of Sustainability

burgerlijk recht

ondernemingsrecht

boekhouden

marketing

economie

internationale handels- en betalingstechnieken

data-onderzoek

professionele communicatie Frans en Engels

Duits of Spaans

interne organisatie en kwaliteitsbeleid

commerciële training

import/export

financieel management

toegepaste fiscaliteit

vennootschapsrecht

marktonderzoek en

talentontwikkeling 

Business English

werkveldoriëntatie

onderzoeksvaardigheden

Supply Chain Management & ERP

Risk Management

Marketing Communication Skills

internationaal zakendoen

financiële analyse

Cost- & Management Accounting

bedrijfsfiscaliteit

HRM

Creative Business Project

praktijktraining en projecten

stage

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week les.

Lessentabel

Opgelet: je kiest zelf of je Duits of Spaans volgt.  Deze keuze maak je van bij de start.


Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
 
Excel
Marketing-management en ondernemen
Burgerlijk recht
Marketing-management en ondernemen
 
9u45
Frans
Excel
Marketing
Burgerlijk recht
Duits of Spaans
 
11u00
Frans
Business Office Skills
Frans
Engels
Duits of Spaans
 
12u00
Talentontwikkeling
Business Office Skills
 
Engels
RZL
 
13u00
Pauze
14u00
 
Dataonderzoek
       
15u15
Boekhouden
Dataonderzoek
Marketing
     
16u15
Boekhouden
Dataonderzoek
Marketing
     

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie BUSINESS MANAGEMENT & ENTREPRENEURSHIP?
Verder studeren

Verder studeren

Na het behalen van je diploma kan je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren.

Via een verkorte studieroute (1 jaar) kun je een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in bedrijfsmanagement (bv. accountancy-fiscaliteit, automotive management, eventmanagement, financie- en verzekeringswezen…)

Je kunt ook een bachelor na bachelor volgen (bv. BaNaBa international management) of via een schakelprogramma (1 jaar) verder studeren voor een master in handelswetenschappen (1 jaar) of communicatiewetenschappen of .... Of studeer je liever nog een bijkomend jaar in het buitenland? We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.

aan de slag

Aan de slag

Met een diploma Business Management & Entrepreneurship kun je heel wat kanten uit. Het is een van de meest veelzijdige diploma's die je op het gebied van ondernemerschap in Vlaanderen kunt halen:

  • eigen zaak opstarten
  • all-round verantwoordelijke functie bij een KMO of groot bedrijf
  • rechterhand van bedrijfsleider of manager
  • opvolging familiebedrijf
  • verder studeren : deze bachelor is een uitstekende voorbereiding op een bijkomend bachelor- of economisch masterdiploma
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.