toetsenbord
Bachelor in de toegepaste informatica

Business & IT

Bachelor in de toegepaste informatica, afstudeerrichting Softwaremanagement, specialisatie Business & IT in VIVES Zuid

Je analyseert de bedrijfsbehoeften en kiest de beste IT-oplossing. Je leert alles over business intelligence, big data en machine learning.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

word specialist in business & IT
laptop

Een afgestudeerde in Business & IT heeft een uitstekende IT-kennis op alle vlakken, maar hij beschikt tegelijk over een prima inzicht in bedrijfsprocessen en informatiestromen. Hij adviseert bedrijven bij het zoeken naar de ideale ICT-oplossing, hij configureert systemen voor document management, content management en customer relationship management op maat van bedrijven en begeleidt hen bij de introductie van deze systemen. Je vormt de brug tussen de IT-afdeling en de business.

Tegelijk word je een specialist in business intelligence en business analytics, haal je uit terrabytes bedrijfsgegevens net die informatie die nodig is om strategische bedrijfsbeslissingen te sturen en te ondersteunen. Aangevuld met big data en machine learning hanteer je systemen die evoluties kunnen voorspellen en dagelijkse taken via zelflerende systemen kunnen automatiseren.

Wat leer ik in deze opleiding?

In deze afstudeerrichting krijg je een basisopleiding in de informaticapijlers software development en IT-infrastructure. In het kader van je specialisatie word je stevig opgeleid in het beheren van en analyseren van gegevens zodat je databanken kan ontwerpen, gegevens kan visualiseren om het management te ondersteunen en gegevens kan analyseren om voorspellingen te maken over de richting die het bedrijf zal gaan. Dat wordt aangevuld met een sterke economische pijler, met vakken als Business Management, Accountancy, E-Marketing, Business Process Modelling, E-business Entrepreneurship en Business Process Improvement. Door deze combinatie van IT-gerichte vakken en economische vorming is de afgestudeerde uit Business & IT de geknipte persoon om de brug te leggen tussen de business en de informatica. Je kan bedrijven adviseren over de best geschikte IT-oplossing voor hun probleem.

De geschikte IT-oplossing bestaat niet alleen uit softwareontwikkeling op maat (sofware development), maar ook in het het gebruik van aangepaste standaardpakketten (documentbeheersystemen, klantbeheersystemen (CRM), ERP-pakketten), m.a.w. een intelligent gebruik van automatisering op basis van bestaande producten. In deze specialisatie leer je deze producten gebruiken en aanpassen zodat zij optimaal de bedrijfsprocessen van je klanten ondersteunen.

Fichemap IT

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. 

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel, klik je hier om de officiële ECTS-fiches van alle vakken te raadplegen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

lessentabellen-business-IT-2021-2022.pdf

student in les

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

laptop

In deze afstudeerrichting krijg je een sterke basis in databaseontwerp, analyse, programmeren en systeem- en netwerkbeheer, maar dit wordt aangevuld met een sterke economische pijler, met vakken als Business Management, Business Process Modelling, Accountancy… Waar het eerste jaar nog voor het grootste deel gemeenschappelijk is met de afstudeerrichting applicatie-ontwikkeling, krijg je geleidelijk aan meer specialisatievakken voor je afstudeerrichting: Datawarehousing, Business Intelligence, Business Analytics & Big Data, ERP, Business Solutions, E-Business Entrepreneurship, IT Strategy, ...

Studenten achter computer

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor de hele opleiding informatica. In dat eerste jaar krijg je een basisopleiding in de drie informaticapijlers: software development (programmeren, web development), IT-infrastructure (computersystemen, netwerken, systems management, linux) en information management (databases, business intelligence, artificial intelligence). Vanaf het tweede jaar kies je voor je specialisatie business & IT. Je krijgt dan een breed gamma aan businessvakken en informaticavakken.

overleg

Je neemt deel aan praktijkgerichte lessen in kleine groepen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen. Je maakt vanaf het tweede jaar ook deel uit van het leerbedrijf Abinet, waar je, samen met medestudenten, IT-diensten levert aan echte klanten. In het leerbedrijf ontwikkel je niet alleen je technische vaardigheden, maar je communicatieve vaardigheden, projectmanagement en je gevoel voor ondernemerschap.

De aandacht voor ondernemerschap en innovatieve techologieën wordt ondersteund door voldoende aandacht voor de basisconcepten zodat je goed weet waar je mee bezig bent en voorbereid bent op een carrière van levenslang leren.

Groep studenten

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de loop van de opleiding komen studenten op verscheidene manieren in contact met het werkveld: gastsprekers, opdrachten in bedrijven, vakbeurzen, ... Je maakt vanaf het tweede jaar ook deel uit van het leerbedrijf Abinet, waar je, samen met medestudenten, IT-diensten levert aan echte klanten. In het leerbedrijf ontwikkel je niet alleen je technische vaardigheden, maar je communicatieve vaardigheden, projectmanagementvaardigheden en je gevoel voor ondernemerschap.

Het zesde semester, dit is het tweede semester van het derde jaar, is volledig gewijd aan projectwerk en stage. In de eerste zes weken werk je fulltime voor diverse klanten in het kader van het leerbedrijf.

student met laptop

Na de projectperiode gaan de studenten twaalf weken op stage in een groter bedrijf, een softwarebedrijf, een bank, een productiebedrijf met een grote IT-afdeling, enzovoort. Stage wordt gecombineerd met de bachelorproef. De studenten realiseren, alleen of per twee, een project in het bedrijf. Zij maken kennis met de arbeidscultuur in het bedrijf en worden geconfronteerd met de uitdagingen van het uitwerken van een groter project, met alle aspecten: analyse, ontwerp, realisatie, testen, implementatie, communicatie met de opdrachtgever, communicatie met het team, documentatie, enzovoort. De studenten presenteren in juni de resultaten van hun eindwerk voor een professionele jury.

overleg

Hoe dien ik als bedrijf een stage of eindwerkproject in?

In hun afstudeerjaar voeren de studenten een bachelorproef uit. Voor hun bachelorproef realiseren zij een informaticagerelateerd project in een bedrijf of organisatie. Zij schrijven hierover een eindwerkscriptie en presenteren het resultaat voor een jury van professionals uit het werkveld en docenten.

Aan de bachelorproef is een stage van elf weken gekoppeld. U vindt meer informatie over de bachelorproef op onze infopagina voor de bachelorproef. Via deze pagina kunt ook ook een aanvraag doen voor het organiseren van een stage.

it label

Hoe kan ik als organisatie een beroep doen op het leerbedrijf?

De studenten zijn ook actief in een leerbedrijf Abinet. Via ons leerbedrijf leveren studenten voor een beperkte vergoeding IT-diensten aan scholen, vzw's en bedrijven.

Die diensten kunnen diverse vormen aannemen. Dit kan het zoeken zijn naar de juiste software of IT-oplossing om een bedrijfsproces te verbeteren, het ontwikkelen van een softwaretoepassing (mobiele app, webtoepassing, desktoptoepassing), of een analyse en optimalisatie van uw IT-infrastructuur. Kijk gerust op onze website of neem contact op met ons.

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen! 

Een buitenlandse ervaring kan diverse vormen aannemen. Je krijgt les van buitenlandse docenten en gaat naar internationale vakbeurzen. Je kan deelnemen aan internationale weken in buitenlandse hogescholen of je neemt deel aan buitenlandse studiereizen (o.a. China, New York en Washington). Je kan echter ook voor een semester of een heel academiejaar je studies in een buitenlandse universiteit of hogeschool doen, of stage doen in een bedrijf in het buitenland.

studenten HWB

Ontdek de wereld tijdens je studie!

IHK
 Quote signs

Technologie is ook de taal van de toekomst en zal dus alleen maar belangrijker worden.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie Business & IT?
student in les

Verder studeren

Na deze opleiding kan je, mits het volgen van een schakeljaar, verder studeren als master of science in informatiemanagement of toegepaste Informatica. Als je in het onderwijs wil stappen, kan je de educatieve bachelor volgen (1 jaar).

Je kan ook in een verkort traject van één jaar een andere specialisatie van toegepaste informatica volgen: artificial intelligence, software development of networks & security.

Raadpleeg ook de website van de Associatie KU Leuven voor alle bachelor-, master-, banaba- (bachelor-na-bachelor) en manama-programma's (master-na-master) die de instellingen van de Associatie KU Leuven aanbieden.

toetsenbord

Aan de slag

Als polyvalent opgeleide informaticus kun je echter vrijwel elke informaticajob op jouw niveau aan.  Je kunt onder andere terecht als:

 • ERP-consultant
 • consultant business intelligence en big data
 • IT project manager
 • business analist
 • information architect
 • webmaster
 • medewerker opleiding en training
 • commercieel medewerker
 • CEO van je eigen bedrijf
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Programma van de verkorte studieroute Business & IT komt binnenkort beschikbaar.

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.