business event
Bachelor in het bedrijfsmanagement

Business Events

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting eventmanagement, specialisatie Business Events aan VIVES Zuid

Business Events leidt je op tot een zakelijke eventmanager: ontwikkel en organiseer congressen, beurzen, bedrijfsevents, weddings en conferenties.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Ben je een geboren organisator?
Beurs organisatie

Bedrijven en particulieren organiseren allerlei evenementen. Soms zijn die zo groot of specifiek, dat ze de organisatie in handen geven van een event agency: de lancering van een nieuw product, de bekendmaking van een nieuw imago, een incentive voor de beste klanten, een personeelsfeest met beleving, een fusie of een beursdeelname. Of een groot huwelijk waar je als weddingplanner wordt ingeschakeld.

De aanleidingen om een groots evenement op te zetten zijn te talrijk om op te noemen. En de lat ligt hoog. Wat al die topmomenten gemeen hebben? Dat ze uniek zijn, niet reproduceerbaar. Daarom moet de organisatie ervan feilloos zijn. En daarom ook leiden wij gekwalificeerde eventmanagers op. Want bij evenementen komt veel meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.

Van concept tot uitvoering, met oog voor kosten en baten, voor wetgeving en vergunningen, voor marketing en communicatie, voor catering en veiligheid, voor techniek en logistiek. De eventmanager is van alle markten thuis, een echte allrounder met grote verantwoordelijkheidszin en een heilig respect voor deadlines. 

Stiekem wil je moeder ook

Wanneer we op een infodag de opleiding eventmanagement voorstellen aan toekomstige studenten, horen we ouders vaak zeggen dat ze wilden dat deze opleiding ook bestond toen zij gingen studeren. Als we die jaloerse blikken zien wanneer we vertellen over eventmanagement aan Hogeschool VIVES, dan weten we het zeker: stiekem wil je moeder ook. En gelijk heeft ze.

Wat leer ik in deze opleiding?

Business Events is een specialisatie van de afstudeerrichting eventmanagement. Een eventmanager is een allrounder. Je begrijpt het hele evenement en kent alle aspecten van de organisatie. Dus krijg je in de opleiding Business Events met al die onderdelen te maken. Eventmanagement is een business, en dus leggen wij in de opleiding de klemtoon op het beheren van evenementen: de inkomsten, de uitgaven, de contracten, de verzekering, de budgettering, de communicatie, de marketing, en nog zoveel meer managementaspecten krijg je onder de knie. Je wordt een echte kenner van de sector.

Je kunt meepraten met de cateraar, je kent alles van podiumtechniek en belichting, van crowdmanagement en veiligheid, maar ook van sponsoring en fundraising. Geen enkele opleiding in Vlaanderen is zo specifiek in deze branche. De eventmanager is ook een vlotte communicator: met woorden (in het Nederlands, Frans en Engels) met beelden (foto- en videobewerking, logo-, huisstijl- en webdesign) en met flink wat IT-ondersteuning, zoals specifieke software voor event edesign, zoals standontwerp-, ticketing- en reservatietools.

Business Events VIVES Kortrijk organisator

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studies.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Eventplanning

Projecten: management en training

Music, Leisure & Business Events

Cultural & Sports Events

Communicatievaardigheden

Event- en citymarketing

Eventmarketing

Citymarketing 

Kostprijsberekening en budgettering

Cateringmanagement

Eventlab

Internationaal project

Financieel management

Emerging Technologies

Data-onderzoek

Public Relations & Copywriting

Projectmanagement

Ondernemingsrecht

Communicatievaardigheden

Talentontwikkeling

Economie

Recht

Business Office Skills

Excel

Personal development

Digital Event Tools

Webdesign

Marketing

E-marketing en sociale media

Marktonderzoek

Studiebezoeken

Servicemanagement

Fundraising en ondernemen

Commerciële vaardigheden

Corporate eventmanagement

Exhibition Management

Meetingmanagement

RZL

Bachelorproef

Eindstage

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
 
Business Events
   
Burgerlijk recht
 
9u45
 
Marketing
 
RZL
Burgerlijk recht
 
11u00
 
Marketing
 
RZL
Engels
 
12u00
     
Communicatie-vaardigheden
Communicatie-vaardigheden
 
13u00
Pauze
14u00
Eventplanning
 
Engels
     
15u15
Eventplanning
Frans
Eventtechniek
     
16u15
 
Frans
Eventtechniek
     
Weddingplanner eventmanager vives

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen.

De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan. 

studenten luisteren

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Op onze hypermoderne campus in Kortrijk neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten en heel wat gastdocenten uit de eventbranche. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten en projectwerking. Al van bij de start kan je je eigen accenten leggen (stage bij een mode-event, bij een beurs- of congresorganisatie, bij een weddingplanner, bij een groot bedrijf met eigen evenementendienst ...). Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie nog meer in eigen handen.

studenten samen

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

De wereld van Business Events is bijzonder boeiend en je moet van alle markten thuis zijn! Verwacht je dus maar aan een combinatie van een gedegen kennis rond eventmanagement aangevuld met specifieke vakken: meetingmanagement, exhibition management, corporate events ...

Doorheen de drie jaren bouwen we je kennis en kunde stapsgewijs op en maken we van jou een specialist eventmanager in Business Events, met als kroon op het werk: de organisatie van een groots evenement in het voorlaatste semester en de uitgebreide praktijkstage (14 weken) in het laatste semester. Op de gepaste tijdstippen doorheen je studietraject ondersteunen we dit alles uiteraard met de nodige grondige kennis van eventmanagement. Zo stap je met alle competenties in de wereld van de business events.

keuken

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Ja, wat dacht je? Organiseren moet je uitproberen. Van het eerste tot het derde jaar krijg je daar uitgebreid de kans toe. Beurzen organiseren, kleine en grote feesten, concerten, congressen, een festival, netwerkbijeenkomsten… De student eventmanagement staat nooit stil: letterlijk en figuurlijk. Je maakt zoveel mee dat je jezelf voortdurend in vraag stelt, en een betere organisator wordt.

Je doet het individueel, of dikwijls met een paar andere studenten, en soms ook als onderdeel van een grote groep. De evenementen die je organiseert hoef je niet uit te vinden: je werkt samen met professionele eventorganisatoren, die een beroep doen op jouw enthousiasme, en jou de kans geven een echte manager te worden.

Vanaf de eerste weken van het academiejaar krijg je de kans om praktijkervaring op te doen. Eerst heel bescheiden, met minder verantwoordelijkheid. Maar eens je je pad gevonden hebt, in het tweede jaar, in langere periodes en met meer body. In je afstudeerjaar werk je voltijds in een event agency, een beurs of congrescentrum of in een organisatiebureau. Of in de eventafdeling van een groot bedrijf. Wat je verkiest. In binnen- of buitenland. 14 weken lang!

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of de Verenigde Staten? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen! 

Bovendien leren we je via drie studiereizen, die een verplicht onderdeel van het opleidingsprogramma uitmaken, de internationale event-, entertainment- en leisurewereld kennen. In het eerste jaar trekken we naar Nederland, in het tweede jaar elk jaar naar een andere Europese bestemming (in 2023-2024 naar Finland) en in het derde jaar naar het Verenigd Koninkrijk!

Studiereis eventmanagement
Charlotte
 Quote signs

Eventmanagement is een praktijkgerichte opleiding waar je van in het eerste semester van het eerste jaar aan echte events meewerkt. Je leert de skills die je nodig hebt om eventmanager te worden niet alleen op school, maar ook op de werkvloer.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie Business Events?
Verder studeren

Verder studeren

Na je diploma van bachelor in het bedrijfsmanagement, eventmanagement kan je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren. Via een verkorte studieroute (1 jaar) kan je een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in bedrijfsmanagement (bv. marketing, business management & entrepreneurship, logistiek management…), een bachelor-na-bachelor volgen (bv. BaNaBa international management) of via een schakelprogramma (1 jaar) verder studeren voor een master in handelswetenschappen (1 jaar) of communicatiewetenschappen. Of studeer je liever nog een bijkomend jaar in het buitenland? We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.

aan de slag

Aan de slag

De managementopleidingen van VIVES staan garant voor een degelijk diploma en grote werkzekerheid. 96% van onze afstudeerden vindt binnen het jaar een baan binnen de sector. Geen enkele andere gelijkaardige opleiding in Vlaanderen doet het beter. Afgestudeerden komen terecht bij:

  • evenementenbureaus
  • eventafdeling in grote bedrijven / organisaties
  • zelfstandige event managers
  • toeleveringsbedrijven in de eventsector
  • congrescentra
  • beurzen
  • hotels
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.