Bachelor in het bedrijfsmanagement

Business Engineering

Bachelor in het bedrijfsmanagement, keuzetraject Business Engineering aan VIVES Noord

Wil je je opleiden tot een allround manager? Was ICT op school echt jouw ding? Ben je nieuwsgiering naar technologie en wilde je altijd al weten hoe computers en andere technologie in elkaar zitten? Business Engineering is een keuzetraject binnen de bachelor bedrijfsmanagement waarin je leert een leidersfiguur te zijn met economisch inzicht en een stevige basis informatica.

Waar kan ik dit volgen?
Business engineer worden
Portret student

Business en engineering zullen zeker sleutelbegrippen worden in heel wat vacatures in de (nabije) toekomst. Vandaar dat deze opleiding zich vooral richt op studenten die interesse hebben in IT, duurzaamheid/ecologie en technologie zonder een technicus of techneut te willen worden.

Naast bedrijfseconomisch inzichten krijg je ook een gedegen kennis van de operationele IT-systemen en van de nieuwe technologieën waar we vandaag en morgen mee geconfronteerd worden. Je leert dus de brug te vormen tussen pure IT en zakenoplossingen. 

Wat leer ik in deze opleiding?

In de nabije toekomst zullen veel diensten en producten ook technologischer en groener worden. Probeer maar eens een antwoord te geven op deze eenvoudige vragen over producten/diensten die momenteel hun opgang vinden in het dagelijkse leven en waar menig bedrijven willen op inspelen.

  • Hoe werkt een warmtepomp?
  • Hoe kunnen zonnepanelen energie opwekken?
  • Wat is blue energy?
  • Kan plastic vervangen worden door nieuwe materialen?
  • Hoe kunnen we met kennis van zaken meepraten in het klimaatdebat?
  • Hoe functioneert een elektrisch voertuig?
  • Hoe kan een onderneming zijn eigen afval beter beheren?
  • Hoe kan een bedrijf ecologischere materialen inzetten in de bouw van productiehallen en productieprocessen?
  • Bedrijfssoftware (ERP, sharepoint, andere business tools):  hoe werken deze software en hoe kan ik deze efficiënt inzetten in het bedrijfsproces?

In bijna elke schakel van het bedrijfsproces kom je met engineering (= ecologie/technologie/IT) in aanraking. Zowel in logistiek, productie, marketing, sales, finance, HR, … . In het bedrijfsleven krijgen.

organisatie bedrijfsmanagement

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat o.m. boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding. Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en praktijk

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Hier vind je een schematisch overzicht van je vakkenpakket:

Business Engineering_2021-2022.pdf

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat o.m. boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding. Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Studente op ipad

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen.

De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan. 

Portret student

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stage, werkveldoriëntatie en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen. Je bent ook actief in een leerbedrijf dat opdrachten uitvoert voor reële klanten.

Na het behalen van je bachelordiploma kan je via een specialisatiejaar, of via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma behalen.

flipover

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het programma Business Engineering is heel praktijk- en competentiegericht. Wij hebben bewust gekozen voor een gezond evenwicht tussen een algemene basis en een specialistische verdieping, zodat je uiteindelijk een heel polyvalente opleiding krijgt. Dit geheel van vakken verhoogt niet alleen jouw kansen op de arbeidsmarkt, maar stelt je ook in staat om jouw droom als  medewerker in een technologisch / ecologisch / IT bedrijf  te realiseren.

Omdat de opleiding heel praktijkgericht is, doen we vaak een beroep op de bedrijfswereld zelf. Het beroepsveld komt daarbij rechtstreeks naar jou: gastdocenten die met beide benen in de praktijk staan, doceren de praktijkgerichte vakken en gastsprekers lichten actuele thema’s toe tijdens seminaries.

Daarnaast ga je ook zelf naar het werkveld: we bezoeken verscheidene internationaal gerichte bedrijven en vanaf het begin van je opleiding werk je via portfolio- en andere opdrachten aan je persoonlijke ontwikkeling. De kers op de taart is de binnenlandse of buitenlandse stage tijdens het laatste semester, waarin je bij een (internationaal opererend) bedrijf aan de slag gaat en al je opgedane kennis in de praktijk kunt brengen.

Overleg

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In het eerste jaar maak je kennis met de praktijk via gastsprekers, bedrijfsbezoeken en een observatiestage. In het tweede jaar heb je een observatiestage en in het laatste semester van je opleiding kan je stage lopen in een binnenlands- of buitenlands bedrijf of organisatie.

Studeren in het buitenland

Jazeker! De stage is het moment bij uitstek om alle opgedane kennis en kunde te integreren en toe te passen in de realiteit. Dit is een verrijking waar je ten volle moet van gebruik maken om je kansen op toekomstige tewerkstelling te maximaliseren.

studenten HWB

Ontdek de wereld tijdens je studie!

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie Business Engineering?
studenten business engineering

Verder studeren

Eenmaal jouw diploma op zak kan je je nog verder specialiseren in de VIVES Brugge Business School  of kan je ‘upgraden’ door middel van een schakeljaar naar een master in bijvoorbeeld de handelswetenschappen, (master) toegepaste economische wetenschappen of handelsingenieur, …

bedrijfsmanager

Aan de slag

Met dit veelzijdige diploma kun je in veel sectoren aan de slag. Het zal je niet verbazen dat je nog voor je afstudeert al meerdere jobaanbiedingen op zak hebt. Je kunt later werken in of als:

  • Productsupport
  • Customer support
  • Service support
  • Sales (-engineer) functies
  • Marketingfuncties
  • Interne opleiders/trainers
  • Medewerker productieplanning
  • Aankoopmedewerker
  • Facility medewerker 
  • Operationele IT-medewerker
  • Business consultant ERP
  • Projectmedewerker energie en duurzaamheid
  • Kwaliteitsmedewerker
  • Duurzaamheidscoördinator
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.