Automotive management

automotive management

Bachelor in bedrijfsmanagement, keuzetraject automotive management aan VIVES Zuid

In deze commercieel-technische studie combineer je management- en verkoopskills met kennis over auto's, vrachtwagens, bussen en motoren.

Waar kan ik dit volgen?
Maak van je passie voor auto's je beroep
Student aan autoraam

Automotive management is een uniek keuzetraject in Vlaanderen. Ben je commercieel ingesteld en schuilt er ergens een manager in je? Heb je bovendien een passie voor personenwagens, bedrijfsvoertuigen of motorfietsen? Dan is dit uniek keuzetraject echt iets voor jou.

We leiden je op voor een managementfunctie in de commerciële, financiële, organisatorische of logistieke hoek van de automotive branche. Mogelijkheden bij de vleet: je kan terecht voor een (commerciële) functie bij de hoofdimporteurs van auto's of bij lokale dealers van automerken. Of misschien zie je wel meer in een job in het ondersteunend management van autoassemblagebedrijven? Of toch maar liever autoleasing of wagenparkbeheer? Misschien wil je wel een concessie verder zetten of een zelfstandige autohandel opzetten? Één ding staat vast: mogelijkheden genoeg! Bovendien smeekt de industrie momenteel om commerciële mensen die ook een technische bagage bezitten: specialisten automotive management dus.

Automotive management is de ideale opleiding voor commercieel talent met een passie voor auto's. Bovendien is er een grote nood aan commerciële mensen met de nodige technische bagage. De toekomst voor specialisten automotive management is echt verzekerd.

Wat leer ik in deze opleiding?

Automotive management is een keuzetraject van 180 studiepunten, binnen de opleiding bedrijfsmanagement. Met het keuzetraject Automotive management bereiden we je niet alleen prima voor op een boeiende job in de automobielsector maar zal je ook meer dan welkom zijn in commerciële of managementfuncties in de industrie in het algemeen!

Een verantwoordelijke functie in de wereld van autoleasing, wagenparkbeheer of expertisebedrijven? Een job in het ondersteunend management van autoassemblagebedrijven? Een commerciële of managementfunctie bij hoofdimporteurs van auto's of lokale dealers van automerken? Of zelfstandig een zaak opstarten in de automotive sector? De automobielsector is enorm ruim.

Maar ook in de machinebouw, de chemische nijverheid, de metaalsector of bij toeleveranciers van onderdelen en componenten kan je terecht. Overal is er nood aan commerciële mensen die over een voldoende technische bagage beschikken. Specialisten automotive management dus!

voorkant auto

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Naast algemene managementvakken krijg je in deze commercieel-technische opleiding heel wat commerciële vaardigheden en technologische kennis. In het eerste jaar komen vooral ondersteunende vakken aan bod, waar dan de volgende jaren wordt op verder gebouwd. In het tweede jaar krijg je in hoofdzaak commerciële vakken en het volledige marketingverhaal. Het laatste jaar verdiep je je in het managementaspect. Gastlectoren brengen de wereld van de automotive sector helemaal tot leven in de keuzetrajectvakken. Als je dit wenst, kan je in het vijfde semester ook in het buitenland studeren. Naast de nodige theorie is er in diverse opleidingsonderdelen ook ruimte voor praktijk, met labo’s of praktijkopdrachten.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hier vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
Ondernemings-recht
Data-onderzoek
Business Office Skills
Channel marketing
communicatie-vaardigheden
 
9u45
Talent-ontwikkeling
Data-onderzoek
Business Office Skills
Channel marketing
Communicatie-vaardigheden
 
11u
Frans
Data-onderzoek
voertuig-elektriciteit
 
religie, zingeving en levensbeschouwing
 
12u
Talent-ontwikkeling
 
Voertuig-elektriciteit
 
Ondernemings-recht
 
13u
 
Boekhouden
       
14u
Engels
Frans
       
15u15
Boekhouden
Excel 1
Economie
 
Marketing
 
16u15
Inleiding fiscaliteit
Excel 1
Inleiding fiscaliteit
 
Engels
 

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Autolak stalen inspecteren

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit drie opleidingsfasen van telkens twee semesters. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

Tijdens de opleiding loop je stage op het autosalon van Brussel en in het laatste jaar is er nog meer stage en de bachelorproef. De derdejaars maken ook een internationale studiereis. De voorbije jaren bezochten de studenten van automotive management onder meer Stuttgart, München, Turijn en Bologna, met bedrijfsbezoeken aan onder andere BMW, Porsche, Mercedes, Fiat, Maserati, Pagani en Ferrari.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Matthias
 Quote signs

Ik ben van jongs af aan gepassioneerd door wagens. Toen ik op het Autosalon ontdekte dat er in Nederland een opleiding Automotive Management bestond ben ik beginnen zoeken naar een alternatief in België. Dat vond ik bij VIVES.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie automotive management?
waterstofauto met logo VIVES staat voor atomium

Verder studeren

Na je diploma van bachelor in het bedrijfsmanagement, automotive management kun je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren.

Via een verkorte studieroute (1 of 1,5 jaar) kun je een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in bedrijfsmanagement, een bachelor na bachelor volgen (bv. BaNaBa international management), of via een schakelprogramma (1 jaar) verder studeren voor een master in handelswetenschappen (1 jaar). Of studeer je liever nog een bijkomend jaar in het buitenland? We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool. Wie zich op technisch vlak wil vervolmaken, kan een Micro degree Voertuigtechnologie volgen op VIVES (programma van één jaar).

Persoon overhandigt sleutel

Aan de slag

De autosector kan specialisten automotive management maar al te goed gebruiken. Misschien staat jouw droomjob hieronder opgelijst?

 • zelfstandig autohandelaar
 • verkoper wagens
 • zelfstandig concessiehouder
 • medewerker bij importeur automerken
 • commerciële functie in de (auto)industrie
 • managementfuncties in de autobranche
 • verdeler machines
 • commerciële functie in de chemische nijverheid, machinebouw, metaalsector
 • toeleverancier van onderdelen en componenten
 • fleet manager
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.