Accounting administration

Accounting Administration via avondonderwijs

In deze praktijkopleiding leer je de boekhouding van A tot Z! Inboeken van facturen / btw-aangifte / jaarrekening / belastingaangiftes / communicatie/online les of op de campus
Graduaat in de Accounting Administration via avondonderwijs aan VIVES Zuid

Leer in drie jaar avondonderwijs alles over boekhouden: inboeken van facturen, btw-aangifte, jaarrekening, belastingaangiftes en communicatie.

Waar kan ik dit volgen?
opleiding Accounting Administration via avondonderwijs volgen
student kijkt in de lens

Volg de opleiding graduaat Accounting Administration in avondonderwijs en combineer werken en studeren. Je kan de lessen online volgen of op de campus. 

In deze praktijkgerichte graduaatsopleiding focussen we vooral op de kennis en vaardigheden nodig om te kunnen starten in een administratief/boekhoudkundige job.
Het gaat dan inhoudelijk voornamelijk over boekhouden, fiscaliteit, wetgeving, social skills ...
We stomen je klaar voor een boekhoudkundige functie in een brede financiële omgeving. Een mooie start van een boeiende carrière.

 

  Anywhere / Avondopleiding 
Waar les? 

online of op campus​

​Volg de avondles ​waar je wil​!

Hoeveel jaar studeren?  3 jaar
Examens afleggen?  Op de campus 
Troeven
  • Keuze tussen online les of les op de campus. Alle lessen worden gestreamd.
  • Ondersteuning én les op vaste momenten. 
  • Examen op de campus. ​

 

Wil je een persoonlijke afspraak maken om meer informatie te bekomen over het traject in dagonderwijs? Dit kan!

Boek hier je afspraak. 

 

Wil je het avondonderwijs combineren/afwisselen met andere vormen van les volgen (klassikale lessen overdag of afstandsonderwijs) dan kan dit via het flex-traject:
We stellen dan een traject samen op maat van je eigen mogelijkheden en voorkeuren (dag- avond- afstand gecombineerd).
Dit om studeren, werk, gezin, ... op elkaar af te stemmen!  Meer informatie over het flex-traject kan je hier raadplegen. 

ACCOUNTING ADMINISTRATION VIA AVONDONDERWIJS studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

We kunnen de inhouden indelen in enkele belangrijke pijlers:

  • beroepsgerichte aspecten met betrekking tot accountancy / boekhouden: dubbel boekhouden, toegepast met boekhoudsoftware, vennootschapsboekhouden analytisch boekhouden of kostprijsberekening
  • beroepsgerichte aspecten met betrekking tot fiscaliteit: BTW, personenbelasting, vennootschapsbelasting
  • juridische basiskennis: burgerlijk recht, vennootschaps- en ondernemingsrecht, sociaal recht
  • managementaccounting: credit & banking, Excel, budgettering, financiële analyse, ERP
  • social skills: communicatieve vaardigheden, voorbereiding werkplekleren
  • integratie op de werkplek: er is een voortdurende wisselwerking tussen de geziene inhouden tijdens de klassikale lessen en de toepassing van deze verworven kennis op de werkplek.
Personen in de les

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt drie jaar in avondonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde. Je kan met dit diploma onmiddellijk aan de slag als boekhouder.
 

Hand die rust op documenten

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

  • Het avondtraject kan je afwerken in drie jaar.
  • Er zijn gemiddeld drie avonden in de week lessen. De lessen gaan door van 19u00 tot 21u00. Tussen 18u30 en 19u00 én 21u00 en 21u30 heb je de mogelijkheid om live vragen te stellen aan de docent over de leerstof.
  • Je kan zelf kiezen waar de je lessen meevolgt (op Vives, thuis, in je auto, etc.)! 
  • De examens worden afgelegd op de campus (uitzonderingen zijn mogelijk). 

De kennis die je verwerft tijdens de avondlessen wordt tijdens het werkplekleren toegepast.

Dit werkplekleren kun je doen op je eigen werkplek, indien je al een job hebt in de administratief/boekhoudkundige sector. Is dit niet zo, dan kan je het werkplekleren uitstellen tot je in deze sector actief bent, of buiten je eigen (eventueel deeltijdse) job een werkplek zoeken waar je je boekhoudkundige kennis kan vervolmaken. 

De invulling en timing van het werkplekleren wordt individueel bekeken en ingepland volgens haalbaarheid voor de avondstudenten.

Persoon schrijft op bord

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Je hoeft nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken want een academiejaar wordt opgedeeld in vier kwartalen van telkens zes lesweken, één blokweek en één evaluatieweek. Zo krijg je snel feedback over je vorderingen. 

Afhankelijk van de opleidingsonderdelen die je kiest, zijn flexibele instap- en evaluatiesystemen mogelijk. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kunt meewerken. Daardoor kun je ook betere loonvoorwaarden bedingen.

Je kan voor deze opleiding ook Vlaams Opleidingsverlof (VOV, bekend als educatief verlof) aanvragen.

Studenten op trap

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de loop van de opleiding is er heel wat werkplekleren voorzien, 80 dagen om precies te zijn.

Voor het avondtraject kan je de onderdelen werkplekleren opnemen wanneer dit past in je persoonlijke planning. Dit kan vanaf het tweede jaar zijn, maar dit is geen verplichting. Je kan het werkplekleren uitvoeren binnen je eigen job van zodra je een boekhoudkundige functie hebt.

Studeren in het buitenland

We willen je zeker de kans bieden om tijdens je studies een internationale ervaring mee te pikken. Dit kan eventueel door deelname aan de internationale week voor de boekhouders. Maar we organiseren ook jaarlijks een uitwisselingsproject met Saint-Nazaire. Daarbij word je een week ondergedompeld in een businessgame waarbij je samen met je Franse collega’s de concurrentiestrijd aangaat om met jouw bedrijf als eerste in de ranking te eindigen!

wereldbol

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Soraja
 Quote signs

Ik maakte op de infodag van VIVES in Kortrijk kennis met het graduaat Accounting Administration, dat de focus vooral op praktijk legt: alles wat je leert, pas je meteen toe tijdens je uitgebreide stages.

Lesinhoud
Ingezoomd toetsenbord

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche

Vakken en inhoud

Je kan deze opleiding volgen via heel wat verschillende trajecten, maar de inhoud blijft uiteraard telkens dezelfde.

Het gaat o.a. over volgende vakken:

  • Enkelvoudig boekhouden
  • Basis dubbel boekhouden
  • Aanvullend dubbel boekhouden
  • Vennootschapsboekhouden
  • btw
  • Personenbelasting
  • Beroepskosten
  • Vennootschapsbelasting
  • Burgerlijk recht
  • Sociaal recht
  • Vennootschaps- en ondernemingsrecht
  • Credit & banking
  • Excel
  • Cost Accounting
  • Management Accounting
  • ERP
  • Social Skills
  • Case study's
  • Werkplekleren
  • Graduaatsproef

In de ECTS-fiche kan je concreet per vak (OPO of opleidingsonderdeel) meer info vinden ivm de inhoud, lesmateriaal, manier van evalueren,...

ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Een overzicht van het modeltraject kan je hieronder raadplegen.
Het concrete lessenschema kan je uiteraard bespreken met de opleidingsverantwoordelijke.

Lessentabel

De vakken van het eerste jaar:

Programmafase 1

Opleidingsonderdelen

Stp

   

Programmafase 1

30

Enkelvoudig boekhouden (met inleiding btw)

3

Basis dubbel boekhouden 1

4

Basis dubbel boekhouden 2

4

Aanvullend dubbel boekhouden 1

4

Social Skills

4

Btw 1

4

Excel

3

Burgerlijk recht

4

 

 

Deze opleiding vindt ook overdag plaats en er zijn ook combinaties tussen avond/AO en dagonderwijs mogelijk als dit voor jou een betere oplossing zou zijn.

 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie ACCOUNTING ADMINISTRATION VIA AVONDONDERWIJS?
2 personen hebben meeting

Verder studeren

Je kan het bachelordiploma behalen via aan aanvullingstraject van 90 studiepunten. Maar er zijn uiteraard ook nog andere mogelijkheden om je verder bij te scholen. Je opleidingshoofd geeft je graag alle uitleg.

werknemers

Aan de slag

Er is een mooie loopbaan voor je weggelegd als boekhouder in een kmo of boekhoudkantoor. Je ondersteunt het beheer van een bedrijf op boekhoudkundig, fiscaal en financieel vlak.

Er is bijzonder veel vraag naar afgestudeerden met het diploma graduaat Accounting Administration. Bovendien is het zo dat als je je wil vestigen als zelfstandig boekhouder, je met dit diploma toegang krijgt tot de examens en stage bij het ITAA.

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.