persoon schrijft

Accounting Administration via afstandsonderwijs

Accounting Administration via afstands-onderwijs/ANYTIME
Graduaat Accounting Administration via afstandsonderwijs aan VIVES Zuid

Leer in drie jaar op afstand alles over boekhouden: inboeken van facturen, btw-aangifte, jaarrekening, belastingaangiftes en communicatie.

Ook op campus
boekhouden, fiscaliteit, wetgeving en social skills
Lachende studente

In de praktijkgerichte graduaatsopleiding Accounting Administration focussen we vooral op de kennis en vaardigheden nodig om te kunnen starten of door te groeien in een administratief/boekhoudkundige job. Het gaat dan inhoudelijk voornamelijk over boekhouden, fiscaliteit, wetgeving, social skills ...

We stomen je klaar voor een boekhoudkundige functie in een brede financiële omgeving. Je kunt aan de slag als boekhouder in een kmo, vzw of in een boekhoudkantoor. Via het traject in afstandsonderwijs, kun je de opleiding bovendien perfect combineren met een fulltime job en gezinsleven! Je studeert vrij van tijd en ruimte en op je eigen tempo!

100% knelpuntberoep, 100% werkzekerheid!

  Anytime/afstandsonderwijs 
Waar les? 

Studeer wanneer het jou past. 

Volg de opleiding waar en wanneer je wil!

Hoeveel jaar studeren?  3 jaar
Examens afleggen? 

Online vrije keuze tijdens vier examenweken​

Troeven
 • Vrij van tijd en ruimte

 • Studeren op je eigen ritme

 • Leermateriaal opgesteld om zelfstandig te kunnen studeren

Wil je het afstandsonderwijs combineren/afwisselen met andere vormen van les volgen (klassikale lessen overdag en/of online lessen 's avonds) dan kan dit via het flex-traject:
We stellen dan een traject samen op maat van je eigen mogelijkheden en voorkeuren (dag- avond- afstand gecombineerd).
Dit om studeren, werk, gezin, ... op elkaar af te stemmen! 

Klik hier voor meer informatie over het flex-traject. 

Klik hier voor meer informatie over het avondtraject (alle lessen worden gestreamd!). 

 

Accounting Administration studeren via afstandsonderwijs

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

We kunnen de inhouden indelen in enkele belangrijke pijlers:

 • beroepsgerichte aspecten met betrekking tot accountancy / boekhouden: dubbel boekhouden, toegepast met boekhoudsoftware, vennootschapsboekhouden analytisch boekhouden of kostprijsberekening
 • beroepsgerichte aspecten met betrekking tot fiscaliteit: BTW, personenbelasting, vennootschapsbelasting
 • juridische basiskennis: burgerlijk recht, economisch- en vennootschapsrecht, sociaal recht
 • managementaccounting: credit & banking, Excel, budgettering, financiële analyse, ERP
 • social skills: communicatieve vaardigheden, voorbereiding werkplekleren
 • integratie op de werkplek: er is een voortdurende wisselwerking tussen de geziene inhouden in de aangeboden vakken en de toepassing van deze verworven kennis op de werkplek.
Studenten tijden les

Troeven van Accounting Administration via afstandsonderwijs bij VIVES

 • Docenten met praktijkervaring, reële cases in samenwerking met het werkveld zorgen voor een praktijkgerichte opleiding.
 • Je kan (fulltime) werken en tegelijkertijd een diploma hoger onderwijs behalen
 • Je studeert van thuis uit op het moment dat het past voor jou, met begeleiding op maat
 • Je krijgt de kans om binnen je huidige job door te groeien of om een carrière switch te maken
 • Opleiding is erkend voor opleidingscheques en KMO portefeuille.
 • Eigen flexibel traject
  • Programma inhoud op maat, er wordt rekening gehouden met de competenties die je al hebt verworven.
  • Programma traject op maat, volgens de eigen situatie en mogelijkheden
 • Ruime component “werkplekleren” zorgt ervoor dat je het werkveld steeds beter leert kennen.
 • Werkzekerheid troef! De vraag naar afgestudeerden accounting administration is veel groter dan het aanbod. Het beroep van accountant is en blijft een knelpuntberoep!
 • Ga aan de slag bij om het even welke organisatie: accountantskantoren, KMO’s en grote multinationals, non-profitorganisaties, de overheid (bv fiscus), … of word zelfstandig.
Studenten in computerklas

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Bij het traject via afstandsonderwijs bepaal je als student zelf je studieroute.

Je studieprogramma is een traject op jouw maat. Je kiest welke vakken je wanneer zal opnemen.
De duur van de opleiding verschilt van student tot student. Dit is grotendeels afhankelijk van de tijd die jij kan spenderen aan je studies.

Het is daarnaast mogelijk dat je op basis van eerder verworven kwalificaties (diploma's, attesten …) of bepaalde werkervaring in aanmerking komt voor vrijstellingen en dus bepaalde opleidingsonderdelen (vakken) niet meer hoeft af te leggen.

Volg je het modeltraject, dan kan je in 3 jaar afstuderen, maar dit is maar één van de vele mogelijkheden.

Hand die rust om documenten

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

VIVES biedt je de mogelijkheid om, onder deskundige begeleiding, een volwaardig graduaatsdiploma op afstand te behalen. De theorie verwerk je op zelfstandige basis van thuis uit, hiervoor hoef je dus niet naar de campus te komen.

Het studiemateriaal is zo ontworpen dat je het zelfstandig kan doornemen en verwerken. De studiewijzer is daarbij je centrale infodocument per opleidingsonderdeel: hierin staan je leerdoelen (wat er van je verwacht wordt), praktische informatie en de manier waarop je geëvalueerd zal worden. Handboeken en syllabi kunnen worden aangekocht via onze webshop. Naast de handboeken en syllabi is er ook ons digitaal leerplatform Toledo met aanvullend studiemateriaal zoals oefeningen, korte kennisclips, discussiefora waar je met vragen terecht kan, …

Zelfstudie wil niet zeggen dat je er alleen voor staat, er zijn heel wat mogelijkheden tot begeleiding. Vragen stellen en contact is mogelijk met docenten via mail en Teams. Wil je ons advies bij het samenstellen van je traject of heb je specifieke vragen rond studieplanning en studeren, dan kan je uiteraard ook bij de opleidingsverantwoordelijke terecht.

Computer met geopend computer programma

Hoe verloopt mijn stage/werkplekleren?

In de loop van de opleiding is er heel wat werkplekleren voorzien, ongeveer 72 dagen. Bij het traject in afstandsonderwijs kan je de onderdelen werkplekleren opnemen wanneer dit past in je persoonlijke planning. Dit kan vanaf het eerste jaar zijn, maar dit is geen verplichting. Je kan het werkplekleren uitvoeren binnen je eigen job van zodra je een administratief/boekhoudkundige functie hebt.

Portret studente

Waar en wanneer leg ik examens af?

Elk opleidingsonderdeel wordt uiteraard geëvalueerd. Hoe dit gebeurt (schriftelijk, mondeling, opdracht, etc), wordt duidelijk omschreven in de studiewijzer – een soort van handleiding – bij het opleidingsonderdeel zelf.

We vinden het belangrijk dat studenten die op afstand studeren ook op een flexibele manier examen kunnen afleggen. Voor elk opleidingsonderdeel zijn er per academiejaar minstens vier (elk kwartaal) examenmomenten. Examens vinden online  (dus van bij jou thuis) plaats. Je kiest binnen de examenweken zelf welke dag en welk uur je welk examen wenst af te leggen. 
Over het verloop van dergelijk examen krijg je uiteraard de nodige info en zelfs testmogelijkheden zodat je zeker bent dat alles vlot zal verlopen.

Personen in de les

Wanneer kan ik starten met de opleiding?

Dat kan vanaf de derde week van september. Je kan ervoor kiezen om slechts met een beperkt aantal opleidingsonderdelen te starten, want je kunt immers tot eind mei opleidingsonderdelen bij opnemen. Ideaal om je studies volledig af te stemmen op jouw situatie. Op onze inschrijvingspagina leggen we je uit hoe je je kunt inschrijven voor deze opleiding.

Om in Vlaanderen te kunnen starten aan een opleiding in het hoger onderwijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen in verband met diploma en taal. Raadpleeg hiervoor de inschrijvingsvoorwaarden voor een graduaatsopleiding. Om te starten met een opleiding op afstand hoef je geen werkstudent te zijn.

Soraja
 Quote signs

Ik maakte op de infodag van VIVES in Kortrijk kennis met het graduaat Accounting Administration, dat de focus vooral op praktijk legt: alles wat je leert, pas je meteen toe tijdens je uitgebreide stages.

Lesinhoud

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche

Vakken en inhoud

Je kan deze opleiding volgen via heel wat verschillende trajecten, maar de inhoud blijft uiteraard telkens dezelfde.

Het gaat o.a. over volgende vakken:

 • Enkelvoudig boekhouden
 • Basis dubbel boekhouden
 • Aanvullend dubbel boekhouden
 • Vennootschapsboekhouden
 • btw
 • Personenbelasting
 • Beroepskosten
 • Vennootschapsbelasting
 • Burgerlijk recht
 • Sociaal recht
 • Vennootschaps- en ondernemingsrecht
 • Credit & banking
 • Excel
 • Cost Accounting
 • Management Accounting
 • ERP
 • Social Skills
 • Case study's
 • Werkplekleren
 • Graduaatsproef

De ECTS-fiche van al deze vakken kan je vinden hoger op deze webpagina onder "Je studie in een oogopslag"

ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Leren zonder lessen

Er zijn geen lesmomenten op de campus en toch sta je er niet alleen voor. Je docenten helpen je volledig op afstand.

Leren zonder lessen

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je graduaatsdiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of discussiefora.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie accounting-administration?
Hand die rust op documenten

Verder studeren

Deze opleiding is een goeie voorbereiding op het aanvullingstraject naar de bachelor Accountancy-fiscaliteit. Je kan het bachelordiploma behalen via aan aanvullingstraject van 90 studiepunten.

Studenten tijdens les

Aan de slag

Er is een mooie loopbaan voor je weggelegd als boekhouder in een kmo of boekhoudkantoor. Je ondersteunt het beheer van een bedrijf op boekhoudkundig, fiscaal en financieel vlak.

Er is bijzonder veel vraag naar afgestudeerden met het diploma graduaat Accounting Administration. Bovendien is het zo dat als je je wil vestigen als zelfstandig boekhouder, je met dit diploma toegang krijgt tot de examens en stage bij het ITAA.

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.