handschudden
Bachelor in het bedrijfsmanagement

accountancy-fiscaliteit via afstandsonderwijs

accountancy-fiscaliteit via afstands-onderwijs
Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit aan VIVES Zuid

Je gaat aan de slag met cijfers uit de boekhouding en je omarmt de fiscaliteit. Jij wordt financieel adviseur van jouw klant of in een onderneming.

Accountancy-fiscaliteit, iets voor jou?
2 personen aan een pc

Een boekhouder een saaie papiervreter? Ik dacht het niet! We leiden je op tot een all-round financieel adviseur met prima vakkennis en top communicatieve en digitale skills. Als financieel adviseur of accountant bekijk je de ondernemingscijfers, je analyseert ze en je brengt het bedrijf financieel in kaart. Zo formuleer je een advies op maat en denk je mee met de beslissingen voor jouw klant. Wil je zien hoe cijfers de strategieën en successen van ondernemingen bepalen? Dan is deze brede maar tegelijk ook diepgaande, praktijkgerichte opleiding iets voor jou.

We bereiden je voor op je rol als business coach op het vlak van accountancy en fiscaliteit. De opleiding biedt een grondige studie van boekhouden en fiscale wetgeving. Deze kennis is noodzakelijk om bedrijven en tal van andere organisaties bij te staan bij het nemen van fiscale, boekhoudkundige en financiële beslissingen.

Maar de opleiding gaat verder dan enkel cijfers.  We surfen mee op de digitaliseringsgolf! We zorgen dat je  digitale skills up-to-date zijn. Samen met je communicatieve en professionele vaardigheden stomen we je klaar om je rol als financieel vertrouwenspersoon, professioneel adviseur of consultant op te nemen in de organisatie van de toekomst.

Accountancy-fiscaliteit studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

De afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit is een beroeps- en praktijkgerichte opleiding, zonder daarbij de algemene vorming uit het oog te verliezen. Op die manier kunnen we een viertal pijlers onderscheiden: 

 • talenkennis en communicatie 
 • economische en juridische basiskennis 
 • ICT-vaardigheden (office programma's, computerboekhouden, ERP-software) 
 • alle beroepsgerichte aspecten met betrekking tot accountancy en fiscaliteit 
studenten samen

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Je studieprogramma is een traject op jouw maat. De duur van de opleiding verschilt van student tot student. Dit is grotendeels afhankelijk van de tijd die jij kan spenderen om met je studie bezig te zijn.

Het is daarnaast mogelijk dat je op basis van eerder verworven kwalificaties (diploma's, attesten…) of bepaalde werkervaring in aanmerking komt voor vrijstellingen en dus bepaalde opleidingsonderdelen (vakken) niet meer hoeft af te leggen.

Wie al in het bezit is van een diploma binnen het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde kan via een verkort traject een bijkomend bachelordiploma behalen. Voor wie zich (verder) wil specialiseren in beroepsspecifieke materie, zijn onze getuigschriften interessant. Voor meer informatie contacteer het team afstandsonderwijs via [email protected].

personen aan een pc

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

VIVES biedt je de mogelijkheid om, onder deskundige begeleiding, een volwaardig bachelordiploma op afstand te behalen. De theorie verwerk je op zelfstandige basis van thuis uit, hiervoor hoef je dus niet naar de campus te komen.

Het studiemateriaal is zo ontworpen dat je het zelfstandig kan doornemen en verwerken. De studiewijzer is daarbij je centrale infodocument per opleidingsonderdeel: hierin staan je leerdoelen (wat er van je verwacht wordt), praktische informatie en de manier waarop je geëvalueerd zal worden. Handboeken en syllabi kunnen worden aangekocht via onze webshop. Naast de handboeken en syllabi is er ook ons digitaal leerplatform Toledo met aanvullend studiemateriaal zoals oefeningen, filmpjes ter verheldering van de cursusinhoud, discussiefora waar je met vragen terecht kan.

Zelfstudie wil niet zeggen dat je er alleen voor staat, er zijn heel wat mogelijkheden tot begeleiding. Vragen stellen en contact is mogelijk met docenten via mail en skype. Voor vaardigheids- en oefenmomenten kan je voor georganiseerde skypesessies intekenen.

Wil je ons advies bij het samenstellen van je traject of heb je specifieke vragen rond studieplanning en studeren, dan kan je uiteraard ook bij het team afstandsonderwijs terecht.

studenten op trap

Hoe verloopt mijn stage?

Het spreekt voor zich dat stage een belangrijk leer- en vormingsmoment is in de opleiding. De stage beslaat 40 dagen. De invulling ervan is evenwel verschillend in elke afstudeerrichting.

Onder welbepaalde voorwaarden kan je ook je stage (volledig of gedeeltelijk) op je eigen bedrijf afwerken. Indien je reeds over voldoende specifieke werkervaring beschikt, is het bovendien mogelijk dat de stageperiode wordt ingekort. De stage kan aangevat worden van zodra je 150 studiepunten (van de 180) hebt verworven.

persoon aan pc

Waar en wanneer leg ik examens af?

Elk opleidingsonderdeel wordt uiteraard geëvalueerd. Hoe dit gebeurt (schriftelijk, mondeling, opdracht, etc), wordt duidelijk omschreven in de studiewijzer – een soort van handleiding – bij het opleidingsonderdeel zelf.

We vinden het belangrijk dat studenten die op afstand studeren ook op een flexibele manier examen kunnen afleggen. Voor elk opleidingsonderdeel zijn er per academiejaar minstens drie (en voor heel wat opleidingsonderdelen meer dan drie) examenmomenten. Examens vinden (met uitzondering van een aantal opleidingsonderdelen) plaats in het  examencentrum. Je kan je registreren voor een examen tot uiterlijk vijf kalenderdagen voor het examenmoment. De locatie (gebouw + lokaal) en het tijdstip worden per vak steeds duidelijk gecommuniceerd. Lukt het je niet om voor een bepaald examen tot in Kortrijk te komen, dan kan je het examen doorgaans ook op afstand afleggen.

docent met 2 studenten

Wanneer kan ik starten met de opleiding?

Dat kan vanaf de derde week van september! je kan ervoor kiezen om slechts met een beperkt aantal opleidingsonderdelen te starten, want je kunt immers tot eind mei opleidingsonderdelen bij opnemen. Ideaal om je studies volledig af te stemmen op jouw situatie. Op onze inschrijvingspagina leggen we je uit hoe je je kunt inschrijven voor deze opleiding.

Om in Vlaanderen te kunnen starten aan een opleiding in het hoger onderwijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen in verband met diploma, taal en leerkrediet. Raadpleeg hiervoor de inschrijvingsvoorwaarden voor een professionele bacheloropleiding. Om te starten met een opleiding op afstand hoef je geen werkstudent te zijn.

LS
 Quote signs

Ik studeer accountancy-fiscaliteit omdat cijfers me heel erg interesseren. De opleiding biedt werkzekerheid richting een heel boeiende job maar er zijn ook veel mogelijkheden om te schakelen naar een master, zoals ik van plan ben.

Lesinhoud
groepswerk

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Klik hier voor een volledig overzicht van de lessentabel per fase.

 

Leren zonder lessen

Er zijn geen lesmomenten op de campus en toch sta je er niet alleen voor. Je docenten helpen je volledig op afstand.

Leren zonder lessen

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. Ook Teams maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie accountancy-fiscaliteit via afstandsonderwijs?
Persoon die lacht

Verder studeren

De bachelor in bedrijfsmanagement, afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit, is een uitstekende basis om via een schakelprogramma (1 jaar) een masterdiploma (1 jaar) te behalen aan een universiteit. Je kan onder andere een schakelprogramma volgen om master in de handelswetenschappen of om master in de accountancy en het revisoraat te worden.

Aan onze eigen hogeschool kan je ook via een verkorte studieroute een bijkomend bachelordiploma behalen (bv. Financiën en verzekeringen, immobiliën en verzekeringen,....). Ook de Banaba 'international management', kan je aan VIVES volgen, dit is een éénjarige opleiding.

Je hebt ook de keuze tussen tal van opleidingen aan de VIVES Brugge Business School (langlopende opleidingen), de VIVES Kortrijk business school (kortlopende opleidingen) of Syntra.

Daarnaast biedt het diploma ook mogelijkheden om zelfstandig boekhouder of accountant te worden d.m.v. stage en examens bij de beroepsinstituten BIBF of IAB (ITAA in de toekomst). Voor de examens bij het IAB kun je met het diploma reeds heel wat vrijstellingen bekomen voor het ingangsexamen.

Raadpleeg ook de website van de Associatie KU Leuven voor alle bachelor-, master-, banaba-(bachelor-na-bachelor) en manama-programma's (master-na-master) die de instellingen van de Associatie KU Leuven aanbieden.

2 persoon die overleggen achter 2 laptops

Aan de slag

Met je diploma van de polyvalente opleiding bedrijfsmanagement, accountancy-fiscaliteit word je met open armen ontvangen in het steeds groeiende werkveld.

Jobkansen als:

 • Accountant/Boekhouder
 • Financial coach
 • Financial expert
 • Business & tax advisor
 • Business consultant
 • Business analyst
 • Business controller
 • Business & workflow consultant
 • Medewerker FOD financiën
 • Ondernemer
 • Doorgroeien tot erkend accountant, boekhouder, fiscalist en/of belastingconsulent
 • Doorgroeien tot bedrijfsrevisor, na een schakelprogramma (1 jaar) en een master (1 jaar) via een universiteit

Dankzij je praktijkgerichte opleiding, ben je onmiddellijk inzetbaar en in één van de volgende organisaties:

 • boekhoud- en accountantskantoren, groot en klein
 • financiële afdelingen van (inter)nationale bedrijven en KMO's
 • financiële en administratieve afdelingen in de non profitsector (zoals scholen, gemeenten, steden en OCMW)
 • ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen…
 • financiële instellingen: banken, verzekeringskantoren…
 • overheid: overheidsdiensten zoals de FOD financiën (fiscus)

Dit diploma is ook ideaal om je te vestigen als zelfstandig ondernemer. Met een bijkomende opleiding kan je als erkend boekhouder en fiscalist (BIBF) of erkend accountant en belastingconsulent (IAB) aan de slag. Voor het ingangsexamen van het IAB bekom je na deze opleiding een heel pak vrijstellingen.

Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

 1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
 2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
 3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.