Vroedkunde pasgeboren baby

vroedkunde

Bachelor in de vroedkunde aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Is het je droom om vroedvrouw te worden? Als vroedvrouw vervul je een heel belangrijke rol. Je helpt bij de bevalling en verstrekt zorgen aan de mama en het kind. Je bent de eerste gesprekspartner van de mama en haar entourage. Je begeleidt hen voor en tijdens de zwangerschap, de geboorte en het eerste jaar na de bevalling.

Waar kan ik dit studeren?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

verloskundige of vroedvrouw worden
Vroedkunde baby in bad

Is het je droom om vroedvrouw te worden? Ben je erg geboeid door het ontstaan van nieuw leven? Nieuwsgierig naar hoe een bevalling verloopt? Dan is de opleiding vroedkunde echt iets voor jou! Als vroedvrouw vervul je een onmisbare rol. Je begeleidt koppels met een kinderwens. Je staat hen ook bij tijdens de bevalling en gaat met hen op pad tot een jaar na de bevalling. Je bent het eerste aanspreekpunt bij vragen over de zwangerschap en de bevalling, zowel voor de (toekomstige) mama en papa als de omgeving.

Vroedvrouw of verloskundige zijn gaat veel verder dan enkel mama's (en papa's) bijstaan bij één van de mooiste momenten uit hun leven. Hij of zij begeleidt koppels van bij de kinderwens tot in de postnatale periode. Zo vormen zij bijvoorbeeld een erg belangrijk aanspreekpunt bij de begeleiding van borstvoeding geven.

Als afgestudeerde vroedvrouw kun je zelfstandig vrouwen en hun partners begeleiden tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Je bent dus in staat om zelfstandig beslissingen te nemen en om adequaat te handelen in normale situaties en in noodsituaties. Communicatieve vaardigheden, theoretische en praktische kennis, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zijn hierbij heel belangrijk en spelen dan ook een prominente rol in de opleiding.

VROEDKUNDE STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingtype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Allereerst ben je actief op het vlak van preventie en gezondheidsbevorderend gedrag binnen de vroedkunde. Begeleiden wil in de eerste plaats zeggen dat je de kijk van de vrouw en haar netwerk, haar mogelijkheden en vaardigheden versterkt. Wij vinden het belangrijk dat je als vroedvrouw ook aandacht hebt voor de zorg voor jezelf en je eigen grenzen leert bewaken. Je maakt kennis met de recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het vlak van de verloskunde. We leven in een maatschappij met grote culturele verschillen. Internationale competenties in de brede zin van het woord zijn belangrijk in je job. Je houdt als vroedvrouw rekening met de persoonlijke behoeften, de mogelijkheden en de draagkracht van de vrouw en haar netwerk. Je handelt daarbij steeds vanuit jouw wettelijke bevoegdheden.

Je begeleidt de vrouw en haar netwerk vanuit je expertise, ervaring en wetenschappelijke inzichten. De veiligheid van moeder en kind zijn heel belangrijk. Je hebt aandacht voor de fysiologie en je kan ook risico’s herkennen. Je leert stressbestendig zijn en integreert zorgtechnologie in je handelen. Je ondersteunt een koppel om zelf mee te denken en mee te beslissen over het geboorteproces. De relatie en de communicatie met de mama en haar netwerk staan centraal. 

Je werkt in een team met andere zorgverleners. Daarom is het belangrijk dat je efficiënt kan rapporteren, organiseren en coördineren. Je ondersteunt, geeft feedback, inspireert anderen en je laat ook jezelf ondersteunen. Je werkt kwaliteitsvol en denkt kritisch na over jezelf en over de organisatie waar je werkt. Je evalueert jezelf en je schoolt jezelf permanent bij. Je leert creatieve en duurzame oplossingen bedenken als je met een probleem wordt geconfronteerd. Je neemt initiatief en stelt je leergierig op om blijvend met de veranderingen in de zorg te kunnen omgaan.

Vroedkunde student met baby

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Vroedkunde hoogtechnologische pop

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Je kunt de opleiding bachelor in de vroedkunde volgen in campus Brugge en campus Kortrijk. Onze opleiding is een open en studentvriendelijke leeromgeving waar je aangemoedigd wordt het beste uit jezelf te halen. Wij gaan samen met je op pad om van jou een zelfbewuste, empathische en vakbekwame vroedvrouw te maken.

Theorie en praktijk zijn sterk met elkaar verweven. Wij werken in het contactonderwijs met verschillende werkvormen bijvoorbeeld hoor-en werkcolleges, opdrachten en projectwerk. Tijdens de opleiding ga je geleidelijk aan actiever aan de slag. De lector wordt dan je coach. Je maakt ook kennis met andere disciplines in de gezondheidszorg.

Je krijgt vaardigheidsonderwijs in kleine groepen zodat je je sociale en verloskundige vaardigheden goed kan inoefenen voor je op stage gaat. In het simulatieonderwijs met hoogtechnologische poppen kom je in een veilige omgeving in contact met levensechte situaties. Zo kan je je je goed voorbereiden op onverwachte omstandigheden in het werkveld. Een unieke oefensituatie om te leren samenwerken, klinisch redeneren en communiceren.

Ons simulatiecentrum met hoogtechnologische poppen is uitstekend uitgebouwd. Je zal al vanaf het eerste jaar regelmatig simulatieonderwijs krijgen. In het derde jaar begeleid je zwangere vrouwen in onze onderwijspoli. 

Vroedkunde student

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Uiteraard! Je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar een stageplaats. De opleiding beschikt over voldoende stageplaatsen. In de eerste opleidingsfase heb je twee stageperiodes van ongeveer vier weken. In de eerste stageperiode maak je kennis met een kraamafdeling. In de tweede opleidingsfase zijn er ook verschillende stageperiodes. Je loopt dan onder meer stage in de verloskamer.

Het meeste stage loop je tijdens de derde opleidingsfase. Wij houden daarbij zoveel mogelijk rekening met jouw persoonlijke voorkeur. Enkele mogelijkheden zijn: een zelfstandige vroedvrouwenpraktijk, maternele intensieve zorgen of de operatiezaal.

Je afstudeerproject of bachelorproef is een belangrijk onderdeel van de laatste opleidingsfase van je opleiding. Je begint je hier in het tweede jaar al op voor te bereiden. Met je afstudeerproject kan je je in een specifiek thema verdiepen. Je krijgt hierbij ondersteuning van een docent en een begeleider uit het werkveld.

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, krijgt in deze opleiding heel wat kansen. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Je kan ook stage lopen in Afrika, India, Finland, Portugal, het Verenigd Koningrijk of Frankrijk. Je toekomstige werkgever zal je internationale ervaring zeker weten te waarderen. 

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

IL
 Quote signs

Er is heel veel aandacht voor de bevalling, maar we leren ook veel bij over anticonceptie, manieren om zwanger te worden, de zwangerschapscyclus, menopauze, de ontwikkeling van het kind tot de eerste verjaardag. Er zijn ook buitenlandse stagemogelijkheden: zes medestudenten gaan bijvoorbeeld naar Afrika. De eerste bevalling die ik tijdens mijn stage heb meegemaakt was een heel speciale belevenis: de emoties die je dan ervaart, zijn ongelooflijk.

Lesinhoud
Vroedkunde onderzoek zwangerschap

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche

Vakken en inhoud

In het eerste jaar leer je alles over een gezonde zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode tot een jaar na de geboorte. Vanaf het tweede jaar verdiep je je in de verloskunde en krijg je ook inzicht in problemen en verwikkelingen tijdens de zwangerschap, de bevalling en de weken na de bevalling. In het derde jaar focus je op hoogrisicozwangerschappen, vroeggeboren baby’s en op de taak van de vroedvrouw in de thuiszorg.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding in Brugge en in Kortrijk.  ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding in Brugge en in Kortrijk. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

Meer info

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

Meer info

Wat na je studie VROEDKUNDE?
Verder studeren

Verder studeren

Heb je na het behalen van je bachelordiploma nog zin om verder te studeren? Mogelijkheden genoeg! Je kan een bachelor na bacheloropleiding of een postgraduaatopleiding volgen. Als afgestudeerde vroedvrouw kan je een bijkomend diploma bachelor in de verpleegkunde behalen via een verkort traject van 120 studiepunten. Je kan ook een masterdiploma behalen via een schakelprogramma van één jaar. Enkele mogelijkheden: master in de verpleegkunde en vroedkunde, master in de gezondheidsvoorlichting en -bevordering, master in de seksuologie of master in het management en het beleid van de gezondheidszorg.

Meer info? Op www.associatie.kuleuven.be/opleidingen vind je een overzicht van alle bachelors, masters, banaba's (bachelor-na-bachelors) en manama's (master-na-masters) in de instellingen van de Associatie KU Leuven.

Ten slotte bieden wij na je studie ook tal van permanente vormingen aan zoals referentievroedvrouw diabetes, menopauzeconsulent of coördinator klinische studies.

aan de slag

Aan de slag

Na het behalen van je diploma bachelor in de vroedkunde heb je tal van mogelijkheden. De meeste vroedvrouwen in België werken binnen een ziekenhuis op de dienst materniteit en/of verloskwartier. Je kan echter ook op andere diensten zoals bijvoorbeeld neonatale intensive care, gynaecologie, fertiliteitscentrum of prenatale consultatie tewerkgesteld zijn.

Sommige vroedvrouwen gaan liever buiten de muren van het ziekenhuis aan de slag en kiezen voor een job binnen organisaties zoals Kind en Gezin of gaan zelfstandig aan de slag. Als zelfstandige vroedvrouw kan je eveneens de fysiologische zwangerschap, bevalling en/of postpartum begeleiden. Gezien de verkorte ligdagen in het ziekenhuis wint de zelfstandige vroedvrouw aan belang in België.