regenboog van groenten en fruit

voedings- en dieetkunde

Bachelor in de voedings- en dieetkunde aan VIVES Noord

Als diëtist coach je mensen naar een gezonder leven op vlak van voeding en beweging. Dit doe je op maat van de cliënt.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Mensen coachen naar een gezondere levensstijl
Voedings- en dieetkunde analyse

Je bent wat je eet. Vind jij dit ook? Wellicht heb je dan interesse in alles wat met voeding te maken heeft en een gezonde levensstijl! Ga je graag met mensen om en wil je hen coachen bij het zoeken naar een gezonde levensstijl? Dan ben je bij de studie voedings- en dieetkunde van VIVES aan het goede adres!

Wil je graag nog een stapje verder gaan en mensen begeleiden bij hun zoektocht naar een gezondere levensstijl? Wij bij VIVES helpen je graag hierbij! De opleiding voedings- en dieetkunde laat je proeven van de mix van ingrediënten die nodig is om mensen te motiveren voor en te coachen naar een gezonder voedingspatroon.

Sociale vaardigheden, psychologische aspecten, communicatie- en consultatietechnieken worden uitvoerig getraind, met aandacht voor de coaching en ondersteuning van diverse zorgvragers. Dit alles wordt gemengd met een stevige portie basiswetenschappen en pittig gekruid met een waaier aan werkvormen.

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Gedurende de driejarige opleiding begeleiden we je op je ontdekkingsreis door de voedings- en dieetkunde. Je volgt een gemeenschappelijk studietraject, aangevuld met een keuzeportfolio in het laatste jaar. De opleiding richt zich naar twee sectoren:

 • paramedische (klinische) sector: voeding van de gezonde en zieke mens
 • industriële sector: bedrijfsgerichte aspecten van voeding (kwaliteitszorg, ontwikkeling, productie, analyse)

Via deze opleiding verwerf je een beschermde beroepstitel waarmee je terecht kan in verschillende settings: klinische zorg, gezondheidspromotie en food service. Je kan je ook onmiddellijk vestigen als zelfstandige.

De opleiding trekt volop de kaart van het competentiegericht onderwijs, waaraan een waaier van werkvormen gekoppeld is: hoorcolleges, projecten, stages, en practica (skillslab, kooklab, foodlab).

Voedings- en dieeetkunde microscoop en voedingsmiddelen

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Voedings- en dieetkunde kind met fietshelm

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

De opleiding is opgebouwd rond vijf inhoudelijke leerlijnen. Bij elke leerlijn wordt het pakket ondersteunende vakken onmiddellijk ingeoefend tijdens de praktijksessies. In de klinische zorg bestudeer je de voeding van de gezonde en zieke mens, je stelt een evidence based behandelplan op en brengt dit over naar de zorgvrager via coaching en consultatietechnieken. Je leert alles over preventie en een gezonde levensstijl bij gezondheidspromotie, en je vertaalt je kennis en creativiteit in projecten over gezondheidsbeleid. In het kooklab leer je de principes van cateringmanagement en organiseer je kookworkshops voor doelgroepen. Het foodlab bereidt je voor op je taak als kwaliteitscoördinator in voedingsbedrijven of organisaties.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo jouw blik op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma. Je kan daarom een stage of projectwerk in het buitenland doen.

In gezondheidszorg vinden we internationalisering belangrijk omdat veel van onze studenten later in contact zullen komen met mensen met een andere achtergrond, taal, cultuur of religie. Daarom stimuleren we buitenlandse ervaringen. Daarnaast zetten we ook in op [email protected] home, bijvoorbeeld met een internationale week waar buitenlandse docenten hun expertise met onze studenten komen delen. Als student kan je ook buddy worden van een buitenlandse student.

Wie zijn internationale competenties wil aanscherpen kan 40 van de 60 studiepunten uit de laatste fase in het buitenland opnemen via de mobility window.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

AD
 Quote signs

Ik wilde een richting studeren waarin ik echt het gevoel had dat ik me nuttig kon maken door andere mensen te helpen. Mijn professionele droom? Ik zou graag als zelfstandige, mensen voedingsadvies geven, maar eerst wil ik de nodige ervaring opdoen in dienst van andere diëtisten.

LESINHOUD
Voedings- en dieetkunde koken

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder andere stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Hieronder kan je de lessentabel downloaden met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost mijn studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met mijn studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie VOEDINGS- EN DIEETKUNDE?
student glimlachend verder studeren gezondheidszorg

Verder studeren

Wil je nog verder verdiepen in je favoriete onderwerp na het behalen van je bachelordiploma? Of wil je je verder specialiseren? We geven je hier een aantal mogelijkheden:

aan de slag

Aan de slag

Via deze opleiding verwerf je een beschermde beroepstitel waarmee je terecht kan in verschillende settings: klinische zorg, gezondheidspromotie en food service. Je kan je ook onmiddellijk vestigen als zelfstandige. Er zijn heel wat sectoren waar je met dit diploma meteen aan de slag kan.

Paramedische sector

 • klinisch diëtist in een zorginstelling
 • zelfstandig diëtist

Preventiesector

 • coördinator gezondheidsbeleid
 • gezondheidspromotor rond voeding en levensstijl
 • sportdiëtist, gezondheidscoach
 • preventiediensten, mutualiteiten

Catering sector

 • beheer van food service diensten
 • administratief diëtist bij collectiviteiten

Bedrijvensector

 • kwaliteitsverantwoordelijke, productontwikkelaar, commercieel medewerker

Overheid

 • inspecteur Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
 • onderwijs

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.