verpleegkunde bij VIVES

graduaat verpleegkunde

Graduaat verpleegkunde aan diverse graduaatsscholen i.s.m. VIVES

Als dynamisch verpleegkundige sta je garant voor de beste zorgverlening. Je werkt met hoofd, handen en hart in een boeiende werkomgeving. Je bent een echte teamspeler en bent sociaal vaardig.

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Verpleegkundige worden
verpleegkunde meetinstrument

Als graduaat in de verpleegkunde, ook gekend als HBO5 verpleegkunde, ben je een warme en veelzijdige zorgprofessional die samenwerkt met de zorgontvanger, diens omgeving en andere zorgprofessionals. Je vervult dagelijks een belangrijke rol in het zorglandschap.

Je volgt de opleiding in één van de graduaatsscholen (HBO5) die nauw samenwerken met VIVES. Alle scholen staan garant voor een kwaliteitsvolle en sterk praktijkgerichte opleiding. Ons doel? Je opleiden tot een bekwame verpleegkundige die klaar is voor het werkveld. Je kan aan de slag in de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, de thuisverpleegkunde, het ziekenhuis of mensen met een beperking.

Wat leer ik in deze opleiding?

Het is een sterk praktijkgerichte opleiding die je goed voorbereidt op de verwachtingen van de zorgsector. Je leert onder andere de theorie en de praktijk van verschillende vaardigheden die je als verpleegkundige onder de knie moet hebben: hygiënische zorgen, parameters, inspuitingen, medicatie, wondzorg, sondage ... Daarnaast spelen communicatieve en sociale vaardigheden een belangrijke rol in je opleiding. Je staat immers continu in contact met je zorgontvanger, familie, collega's en andere zorgprofessionals.

De wisselwerking tussen theorie en praktijk is uniek. Zo ben je goed voorbereid op je job. De stage en/of het werkplekleren vormt dus een heel belangrijk deel van je opleiding. Je staat al vanaf de eerste module met beide voeten in de praktijk. 

Zowel tijdens les als stage krijg je een intensieve en persoonlijke begeleiding. Jouw stagebegeleider komt regelmatig langs om samen met jou te werken of aan procesbegeleiding te doen. 

Je doorloopt vijf modules, gespreid over drie jaar. Je krijgt een deelcertificaat na elke module die je behaalt. 
In de eerste en tweede module (1ste jaar) ontdek je de basis van de verpleegkunde. Je behaalt het visum van zorgkundige als je beide modules met succes doorloopt. In de derde en vierde module (2de jaar) verruim je je blik, kennis en vaardigheden binnen verschillende zorgcontexten: geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, thuisverpleegkunde, ziekenhuisverpleegkunde en mensen met een beperking. Tot slot is je vijfde module (laatste jaar) gericht op de integratie van kennis en vaardigheden en verdiep je je verder in de zorgcontexten. 

verpleegkunde praktijk

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt om je opleiding succesvol te kunnen doorlopen.

Vakken en praktijk

Je krijgt een aantal vakken/clusters die de rode draad vormen gedurende je opleiding. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de vakken. 

Vakken en praktijk

  • anatomie
  • visie op verpleegkunde
  • ethiek en professionele groei
  • methodische beroepsuitoefening en vaardigheden: hygiënische zorgen, parameters, inspuitingen, medicatie, wondzorg, sondage, communicatieve vaardigheden, preventie en organisatie  …
  • verpleegdiagnoses gelinkt aan de oudere zorgvrager, zorgvrager met geestelijke gezondheidsproblemen, zorgvrager in een thuissituatie, zorgvrager in het ziekenhuis en zorgvrager met beperkingen
  • integrerende casuïstiek en simulatie
  • leerwerkplaats, werkplekleren en stage

Theorie wordt steeds gelinkt aan en toegepast in de praktijk. Je loopt in heel wat contexten stage zodat je een 'allround' gegradueerd verpleegkundige wordt.

Lessentabel

Gemiddeld heb je 31 uur les per week (inclusief extra oefenkansen en simulatielessen) met minstens 1 vrije namiddag.

Lessentabel

Theorie- en praktijklessen wisselen elkaar af. Tijdens simulatiesessies oefen je technieken en vaardigheden uit op een hoogtechnologische pop en/of vrijwilligers. Naast de verplichte lesmomenten krijg je ook de kans om extra oefenlessen bij te wonen. Soms gaan we off-campus voor een interessant studiebezoek of een ontspannende activiteit.

verpleegkunde virtual reality

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Je opleiding duurt drie jaar (in afstandsonderwijs vier jaar) waarin je vijf modules doorloopt. Na de eerste en tweede module bekom je het visum van zorgkundige. Je kan op basis van leeftijd en zonder diploma secundair onderwijs mits een toelatingsproef met de opleiding starten. Je diploma secundair onderwijs behaal je als je afstudeert of na de tweede module als je project secundair onderwijs volgt.

verpleegkunde testpop

Wat zijn de troeven van deze opleiding?

  • verschillende scholen en leslocaties, elk met hun eigen sterktes en de kwaliteitsstempel van VIVES.

  • verschillende opleidingswegen, trajecten en ondersteuningsmogelijkheden.

  • theoretische basis: een stevige basis steeds in link met de praktijk.

  • een sterk praktijkgerichte opleiding waarvan meer dan de helft uit werkplekleren en stage bestaat. Praktijklessen in uitgeruste vaardigheidslokalen.

  • intensieve en individuele begeleiding tijdens les- en stagemomenten: op stage aan het bed van de zorgontvanger of tijdens procesbegeleiding en op school tijdens en na de lessen. Steeds op maat van jouw noden.

  • simulatie: vaardigheden oefenen met vrijwilligers en op (hoogtechnologische) poppen.

  • gespreide evaluatie doorheen de module: individuele- en groepsopdrachten, schriftelijke evaluaties ...

  • vlotte doorstroom naar de arbeidsmarkt.

  • brugopleiding tot bachelor via een verkort traject.

student

Wie kan starten aan deze opleiding?

Iedereen die de zorgmicrobe voelt, kan met de opleiding starten: na je diploma secundair onderwijs en/of op basis van leeftijd (vanaf 18 jaar en als je slaagt voor een toelatingsproef). Je diploma secundair onderwijs kan je al na je eerste twee modules (eerste jaar) behalen als je slaagt voor deze modules en Project Secundair Onderwijs hebt gevolgd. Volg je dit project niet, dan krijg je jouw secundair diploma op het eind van de rit. Wil je de opleiding combineren met een (deeltijdse) job? Dan kan je in Kortrijk de opleiding via afstandsonderwijs volgen.

Zorglab

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Je kan de opleiding volgen in VIVES Kortrijk, VIVES Brugge en op onze leslocaties in Ieper, Roeselare, Waregem en Tielt. Je kan op twee momenten in het schooljaar starten: op 1 september en op 1 februari.  

Op alle locaties ben je zeker van kwaliteitsvol en praktijkgericht onderwijs in kleine groepen met de nodige ondersteuning en begeleiding, zowel tijdens les als stage. Elke school legt zijn eigen klemtonen, maar je ontvangt overal hetzelfde erkende diploma van gegradueerde in de verpleegkunde. Je kan hiermee aan de slag in de ouderenzorg, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, in een ziekenhuis of bij mensen met een beperking.

Er zijn heel wat externe instanties die je kunnen ondersteunen tijdens je opleiding (Project 600, VDAB, opleidingscheques, #kiesvoordezorg, Integra Zorg ...).

De school waar je de opleiding volgde en VIVES reiken het diploma samen uit. 

 

 

gezondheid graph

Hoe kan ik inschrijven voor deze opleiding?

VIVES legt deze opleiding in samen met een aantal graduaatsscholen. Daarom schrijf je op hun website in. Kies hieronder de locatie/school van jouw keuze. Je betaalt nergens inschrijvingsgeld. Uiteraard zijn er een aantal kosten zoals stagepak, cursussen of oefenmateriaal.

Brugge

Ieper

Kortrijk

Roeselare

Tielt

Waregem

Studeren in het buitenland

In het tweede en/of derde jaar kan je kiezen voor een internationaal stageavontuur! Een unieke ervaring die je nooit zal vergeten en die bovendien mooi op je cv komt te staan. We werken samen met zorginstellingen in en buiten Europa. Wens je hier meer info over? Dan informeer je je best in één van de scholen waar je de opleiding wil volgen.

 

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

MV
 Quote signs

Ik wil verpleegkundige worden omdat ik een hart heb voor de zorg. De opleiding is heel praktijkgericht en de intense begeleiding op stage zijn pluspunten. De ideale voorbereiding op het toekomstige werkveld!

Infomomenten

VIVES organiseert graduaat verpleegkunde in samenwerking met verschillende scholen. Daarom komen de infodagen niet altijd overeen met de infodagen op de grote VIVES-campussen.

Ic Dien Roeselare

VIVES Kortrijk-Ieper-Brugge

Kortrijk - Ieper - Brugge

  • zaterdag 24 juni 2023
    10.00 - 16.00 uur
    meer info
  • vrijdag 1 september 2023 - late beslissers
    16.00 - 20.00 uur
    meer info
  • maandag 11 september 2023 - late beslissers
    18.00 - 20.00 uur
    meer info

VIVES Waregem-Tielt

Tielt

Waregem

Wat na je studie graduaat verpleegkunde?
Verder studeren

Verder studeren

Heb je interesse om na deze studie nog je bachelordiploma in de verpleegkunde te behalen? Dit kan via een verkort en flexibel brugtraject waarbij je werken en studeren kan combineren.

 

 

 

aan de slag

Aan de slag

Met het diploma van gegradueerd verpleegkundige kun je als verpleegkundige in heel diverse settings aan het werk:

  • algemene ziekenhuizen
  • psychiatrische ziekenhuizen
  • woonzorgcentra
  • psychiatrische centra
  • diensten voor thuisverpleging
  • voorzieningen voor mensen met een beperking
drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.