Zorglab

zorgtechnologie

Bachelor in de zorgtechnologie aan VIVES Zuid

Ondersteun de zorg- en sportwereld bij de technologische transformatie!

Waar kan ik dit volgen?
meewerken aan technologische innovatie voor de zorg
zorgtechnologie app

Als zorgtechnoloog sta je voor de uitdaging om de noden van de gebruikers in kaart te brengen en (technologische) oplossingen (op maat) aan te bieden.

Welkom in de wereld van onder meer assistieve technologie, zorgrobots, e-health en VR-toepassingen.

Binnen de bacheloropleiding kan je van het eerste jaar kiezen om je toe te spitsen op gezondheidstechnologie of op sporttechnologie.

 

Zorgtechnologie studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

Wat leer ik in deze opleiding?

Deze opleiding biedt je de kans om samen te werken met bedrijven, sportclubs en zorginstellingen die een voorloper zijn op het vlak van zorgtechnologie. Je krijgt ook veel gastdocenten die actief zijn in het werkveld. De opleiding is heel praktijkgericht. Naast workshops en projectwerk  zijn er ook heel interessante stagemogelijkheden in binnen- en buitenland.

Het programma omvat beroepsgerichte en wetenschappelijk gerichte vakken. De theorie is altijd gekoppeld aan concrete vraagstellingen uit de zorgtechnologische praktijk. Deze vakken worden evenwichtig gespreid over de verschillende opleidingsfasen.

Wij ondersteunen je graag bij jouw professionele en persoonlijke groei. Levenslang leren en persoonlijke ontwikkeling staan centraal. Als mens en als zorgtechnoloog blijven groeien en ontwikkelen vinden wij belangrijk. Reflecteren, zelf keuzes maken, accenten leggen in je eigen opleiding zijn vaardigheden die je ook later in het werkveld zal nodig hebben.

Creativiteit in denken en handelen, oplossingen bieden op maat en een eigen visie opbouwen zijn belangrijke aandachtspunten in onze opleiding. Daarnaast krijgen ondernemerschap en de evolutie van het beroep in de vernieuwing van de zorg meer en meer aandacht. De opleiding speelt in op vernieuwingen en maatschappelijke tendensen.

Zorgtechnologie student

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Het opleidingsprogramma bachelor in de zorgtechnologie omvat 180 studiepunten en dus kan je je bachelordiploma in de zorgtechnologie behalen in 3 academiejaren.  Via de projecten en stage in de eerste 2 jaar en de bachelorproef in het 3de jaar is het mogelijk om eigen accenten te leggen binnen de opleiding.

Behaalde je reeds een bachelor in de gezondheidszorg (bijv. verpleegkunde, ergotherapie en kinesitherapie) dan kan je een officieel verkort traject gezondheidstechnologie van 75 studiepunten volgen. Dit traject is afgestemd op personen die hiernaast nog deeltijds willen werken, en bestaat uit 2 lesdagen per week gedurende 2 deeltijdse studiejaren. Ook indien je reeds een bachelordiploma in de industriële wetenschappen en technologie behaalde, kan je deze opleiding in een korter traject met een aantal specifieke vrijstellingen (afhankelijk van je 1ste bachelor) aanvangen. Contacteer ons gerust voor meer specifieke info.

zorgtechnologie

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

De opleiding zorgtechnologie is een combinatie van een stevige theoretische basis gekoppeld aan praktijk. Bij heel wat vakken hoort een practicum. Deze practica gaan door in kleine groepen (ongeveer 20 studenten) in aangepaste praktijklokalen. Je wordt begeleid door enthousiaste en ervaren praktijklectoren, die jou coachen in je leertraject.

Je hebt geen voorkennis nodig om te starten aan de opleiding!

De opleiding zorgtechnologie is, net als het beroep, gevarieerd en veelzijdig. We verdiepen ons in het functioneren van mensen van alle leeftijden die een variatie aan problemen kunnen ervaren in hun dagelijks leven. De theorie is altijd gekoppeld aan concrete vraagstellingen uit de zorgtechnologische praktijk. Deze vakken worden evenwichtig gespreid over de verschillende opleidingsfasen. Je hebt theoretische basiskennis nodig om een kwaliteitsvol antwoord op maat te kunnen geven op de vraag van de cliënt en de betekenisvolle andere (o.a. mantelzorger).

We maken je ook wegwijs in de wereld van het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek om wetenschappelijk onderbouwd zorgtechnologische handelingen te kunnen uitvoeren. Wij ondersteunen je graag bij jouw professionele en persoonlijke groei. Levenslang leren en persoonlijke ontwikkeling staan centraal. Als mens en als zorgtechnoloog blijven groeien en ontwikkelen vinden wij belangrijk. Reflecteren, zelf keuzes maken, accenten leggen in je eigen opleiding zijn vaardigheden die je ook later in het werkveld zal nodig hebben.

 zorgtechnologie screen

Creativiteit in denken en handelen, oplossingen bieden op maat en een eigen visie opbouwen zijn belangrijke aandachtspunten in onze opleiding. Daarnaast krijgen ondernemerschap en de evolutie van het beroep als innovator in de sport en de zorg meer en meer aandacht. De opleiding speelt in op vernieuwingen en maatschappelijke tendensen. 

Gedurende de opleiding (vooral in de laatste fase) kan je kiezen om meer nadruk te leggen op een bepaald deelgebied bv. door je keuze van stage, eindwerkonderwerp. Studenten krijgen inspraak waar mogelijk. Alle studenten doen een internationale ervaring op (via stage of internationaal congres of studiebezoek). Dit is niet enkel een persoonlijke verrijking, je leert ook bewuster omgaan met verschillen in onze huidige maatschappij. Daarnaast hechten werkgevers belang aan een buitenlandse ervaring. 

Zorgtechnologie kind auto

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Er wordt tijdens de projecten, stages en bachelorproef gefocust op het interdisciplinair functioneren van de zorgtechnoloog. 

De zorgtechnoloog zal als brugfiguur denken en handelen. Om jou zo snel mogelijk aan te zetten tot interdisciplinair functioneren, is de opleiding vanaf het eerste jaar praktijkgericht.

Je gaat vanaf het eerste semester aan de slag met vragen vanuit het werkveld. Tijdens dit projectwerk ga je oplossingen zoeken voor deze vragen. Tijdens elk semester bouwen jullie meer expertise op in het ontwikkelen en implementeren van technologische oplossingen.

 

Zora de zorgrobot

Verkorte studieroute

Studeer voor zorgtechnoloog terwijl je aan het werk bent: dat is de opzet van de verkorte studieroute van zorgtechnologie. De enige vereiste is dat je eerder een bachelordiploma in de gezondheidszorg behaalde.

Je hebt dan 2 vaste lesdagen per week op de campus. We kunnen samen met jou bekijken wat haalbaar is voor jou persoonlijke situatie.

 

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Studenten VIVES

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Nicolas Claeys
 Quote signs

Tijdens mijn opleiding verpleegkunde merkte ik dat ik meer geïnteresseerd was in de technologie die er gebruikt werd. Zorgtechnologie combineert techniek en mensen helpen.

Lesinhoud
Keuken met speciale voorzieningen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

In het eerste jaar leggen we het accent op de basiskennis van technologie en zorg. Je zet je eerste stappen in de wereld van een aantal veel voorkomende zorgtechnologische toepassingen. Vanaf het tweede jaar verdiep je je meer in geavanceerde zorgtechnologieën. Je krijgt dan ook veel projectwerk en praktijkoefeningen.

Je maakt kennis met bedrijven en instellingen die een voorloper zijn op het vlak van zorgtechnologie. Hiervoor blijven we niet enkel in Vlaanderen, maar bezoeken we ook internationale beurzen, bedrijven en voorzieningen. Heb je al een bachelordiploma in de gezondheidszorg of in de industriële wetenschappen en technologie? Dan kan je instappen in een verkort deeltijds programma.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Je kan op de ECTS-fiche, onder vakken en inhoud, op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie zorgtechnologie?
Verder studeren

Verder studeren

Met het diploma zorgtechnologie op zak, kan je tal van vervolgstudies verkort aanvangen:

 • een tweede bachelor binnen industriële wetenschappen en technologie (bijv. ontwerp en productietechnologie of elektronica-ICT) in een verkort traject
 • banaba zorgmanagement
 • master in het management en beleid in de gezondheidszorg, na een schakelprogramma
 • Master of Science in de gezondheidsvoorlichting en -bevordering, na een schakelprogramma
 • master of science in de verpleegkunde en vroedkunde (implementatiedeskundige in de zorg)
 • master systeem- en procesinnovatie in de gezondheidszorg
 • Master of Science in de sport- beweeginnovatie
aan de slag

Aan de slag

Met je diploma kan je heel wat kanten uit:

 • technologische bedrijven
 • zorginstellingen
 • revalidatiecentra
 • centra voor personen met een beperking
 • kennis- en onderzoekscentra
 • mutualiteiten en verzekeringsmaatschappijen
 • studiebureaus technieken
 • overheid en dienstencentra zoals OCMW, thuiszorgwinkel
 • ziekenhuizen
 • sportclubs
 • sportfederaties
 • sportlabo's
 • steden en gemeenten 

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.