Groep studenten

sociale vaardigheden oefenen met spel - lagereschoolkinderen

Oefenen van sociale en emotionele vaardigheden met spel (lagere school) aan VIVES Noord

Eerlijk spelen, samenwerken, luisteren naar elkaar, opkomen voor jezelf, omgaan met winst/verlies... Help kinderen deze vaardigheden te ontwikkelen.

Waar kan ik dit volgen?
Mensen spelen spel

Met behulp van spellen kunnen heel wat sociale en emotionele vaardigheden geoefend worden. Hierbij is het uiterst belangrijk om na te gaan wat de kinderen/jongeren reeds kunnen en wat nog geoefend moet worden.

Tijdens individuele begeleiding bij kinderen worden spellen heel regelmatig gebruikt als beloning voor de goede inzet of als afsluiter van een sessie. Spellen zijn echter ook heel bruikbaar om sociale en emotionele vaardigheden te oefenen/te trainen. Hierbij denken we aan: overleggen, eerlijk spelen, samenwerken, luisteren of opkomen voor jezelf, maar ook taal geven aan gevoelens en leren omgaan met (faal)angst.

Daarnaast kunnen spellen een middel zijn om op een ontspannen manier ruimte te bieden om over bepaalde onderwerpen te spreken.

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Waar kan ik dit volgen?

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

We stellen in deze vorming verschillende spellen voor die uiterst geschikt zijn om deze vaardigheden te trainen. We geven ook tal van tips over hoe je het best start, waarop je moet letten bij de keuze van spellen...

Doelgroep

Leerkrachten lager onderwijs, buitengewoon lager onderwijs, ondersteuners, zorgleerkrachten, zorgco├Ârdinatoren, leerlingbegeleiders, opvoeders, coaches, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen. Alle ge├»nteresseerden die werken met kinderen tussen 6 en 12 (of gelijkaardige mentale leeftijd)

Doelstellingen

  • Bekijken van spellen die een meerwaarde kunnen bieden bij het versterken van sociale en emotionele vaardigheden bij lagere schoolkinderen.

  • Kennismaken met tal van concrete toepassingsmogelijkheden van gezelschapsspellen.

  • Reflecteren over die mogelijkheden in de hulpverlening - zorgklas.

Methodiek

Voorstellen, uitproberen en bespreken van een selectie gezelschapsspellen.

Praktische informatie

Deze sessie gaat door op vrijdag 1 april 2022, van 9u30 tot 12u30.

Prijs: 55 euro - syllabus en drankje inbegrepen.

Plaats: campus VIVES Brugge, Xaverianenstraat 10, 8200 Brugge.

 

VIVES SpellenLab is een onderdeel van Hogeschool VIVES en werkt rond de integratie van bord- en gezelschapsspellen in het werken met kinderen, jongeren of volwassenen. We beschikken hiervoor over een collectie van 21 000 verschillende bord- en gezelschapsspellen.