Programma Dag van de wetenschap in VIVES Roeselare

Op deze pagina vind je een overzicht van alle workshops en activiteiten die plaatsvinden tijdens de Dag van de Wetenschap in VIVES Roeselare. We heten je van harte welkom, doorlopend in de campus aan de Wilgenstraat 32 in Roeselare, van 14u tot 17u. We trakteren alle aanwezigen ook op een gratis drankje en oliebollen.

dvdwlogo.jpg

Workshops en activiteiten

Triangeltest bier en/of cola: voor de mama's en de papa's

Proef 3 bekertjes bier en/of cola en haal de 2 dezelfde eruit; vergis je niet! (door Freddy Bekaert)

Biergist bekijken onder de microscoop : zonder gist geen bier!

Bekijk de biergist organismen onder de microscoop : superklein, maar toch zichtbaar… (door Freddy Bekaert)

Onderwatergewicht (OWG) bij aardappelen

Lekkere krokante frietjes maak je met de juiste aardappelen : test zelf welke aardappel blijft drijven en zo geen lekkere frietjes oplevert... (door Freddy Bekaert)

Ons broodje is gebakken…

Onze studenten voedingstechnologie bakken indien nodig iedereen een poets, maar op deze dag iets lekker (door Freddy Bekaert).

UBA sectie

Morse: zenden en ontvangen van Korte golf morse. Cubesat: telemetrieontvangst van de Cubesat radioamateursatelliet. Weersatellieten: ontvangst van de NOAA satellieten: ISS stream: projectie met een beamer op een scherm van de Live ustream. Radio vossenjacht voor kinderen (door Krist Perneel - UBA)

Jonge mantelzorgers…, wie zijn ze, wat doen ze, hoe kunnen we ze helpen?

Wil jij zicht krijgen op wat een jonge mantelzorger allemaal doet? Wil je helpen nadenken over hoe we de jonge mantelzorger beter kunnen ondersteunen vanuit de school? Kom langs op onze interactieve workshop rond studerende mantelzorgers of studenten met 'verborgen zorgen'! (door Eveline Crevits)

Hoe gezond is je hond ?

Wil jij leren om een hond te onderzoeken, kom dan eens langs op onze campus. Hoe ziet het oor van een hond eruit aan de binnenzijde? Hoe luister je naar het hart van de hond? We leggen het jou graag uit (door Melissa D'Hondt, Annelies, Lies en Joke)

Een ontdekkingsreis door het menselijk lichaam

Hoe ziet het menselijk lichaam er vanbinnen en vanbuiten uit? Puzzel zelf het menselijk lichaam in elkaar, van hersenen tot hart, longen en maagdarmstelsel. Waarvoor dienen die verschillende lichaamsdelen en hoe werken die samen? Op deze en andere vragen over het menselijk lichaam krijg je een antwoord (door Ann Dumon).

Onderzoek binnen gezondheidszorg

Een jaarlijkse inspiratienamiddag voor al wie betrokken is bij toegepast onderzoek. VIVES werkt nauw samen met ondernemingen en organisaties. Daarom is deze dag hét ontmoetingsmoment voor alle geïnteresseerden in het onderzoeksgebeuren. Wat zegt u E-learning, simulatieonderwijs, mantelzorg, kom langs en je zal het weten (door Birgit Vincke)

Spelen met de poppen

Simulatieonderwijs: we bieden binnen de veilige muren van de hogeschool een realistische leeromgeving aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de echte werkplek. Met de simulatiepop kunnen we allerlei scenarioÕs simuleren binnen verschillende verpleegkundige settings. Naast de poppen zijn onze simulatiecentra ook volledig uitgerust met alle randapparatuur zoals monitoring, defibrillator, ademhalingstoestel, spuit en volumetrische pompen. De simulatoren komen tot leven, vertonen wisselende vitale parameters, spreken en reageren op de acties van de deelnemers aan het scenario (door Wendy Verheyen).

Spelen met eten

Gezonde voeding is noodzakelijk voor een gezond lichaam. Kinderen kunnen voelen, proeven, ruiken, kijken en experimenteren met voedingstoffen die ze al dan niet kennen. Ze maken al spelend kennis met de vier basissmaken: zuur, zout, zoet en bitter. Door kinderen nieuwe smaken te laten ontdekken, leren ze gezonder en gevarieerder eten (door Laurence Pisvin).

Techniekacademie bij 79 gemeenten

In een heus technologielabo zal je samen met vrienden, in een gezellige sfeer, heel wat beleven. Je maakt kennis met technologisch gereedschap en nieuwe materialen. Je ontdekt dat techniek en technologie overal om je heen zijn. Je zet zelf technische systemen in mekaar. Kortom jongens en meisjes met goesting in STEM kiezen voor de Techniekacademie! 8-10-jarigen en 10-11-jarigen die graag aan de slag gaan kunnen vanaf januari weer deelnemen aan de Techniekacademie in hun gemeente. Je kunt hier kennis maken van enkele leuke projecten die ze maken (door Sabine Poleyn).

Doe zelf eens mee als proefpersoon aan onderzoek

Met dit onderzoek kruipen kinderen even in de huid van participanten die meewerken aan een onderzoek. Het onderzoek gaat over hoe kinderen het maaltijdgebeuren kunnen beleven tijdens een ziekenhuisopname, en waar hulpverleners aandacht voor moeten hebben. Kinderen kunnen na het experiment evalueren hoe ze de maaltijd ervaren hebben (door Bart Debyser).

Vives docenten en studenten redden levens

Reanimatie sessies en AED gebruik .Het doel? Hun kennis rond reanimatietechnieken overbrengen aan het brede publiek (door Stefanie Deceuninck).

Test de hardheid van fruit

Is je appel hard of zacht? Met je vingers probeer je dit te voelen. Maar zo is het moeilijk om op een objectieve manier de hardheid te beschrijven. Met een universele testmachine lukt dit wel! Dit toestel wordt onder meer gebruikt om de pluktijdstippen van appelrassen te bepalen. Tijdens de dag van de wetenschap kan je er zelf mee aan de slag (door Michèle Desmet).

Als het kriebelt…

Is er een beestje ontsnapt uit ons insectlab ? De kweek en voederproeven zijn niet alleen te zien maar je zal ook zelf kunnen ervaren wat insecten doen in jouw favoriete hapje (door Filip en Thomas).

De vingerafdruk van de zoete aardappel

Wie al eens in de supermarkt tussen de exotische groenten snuistert, heeft hem misschien al eens gezien: een ietwat langwerpige, oranje-achtige knol. Deze zoete aardappel (ook wel ‘bataat’) wint de laatste jaren aan populariteit in onze keukens, en je vindt hem soms ook al eens in een beter restaurant.  Maar wist je dat je - naast het eten van deze knol - er ook een genetische vingerafdruk van kunt maken?  Dergelijke ‘DNA fingerprints’ zijn nuttig om verschillende rassen van elkaar te onderscheiden.  Tijdens een sessie van een 15-tal minuten wordt uitgelegd hoe een dergelijke DNA vingerafdruk wordt gemaakt, en kan zelf een kort experimentje worden uitgevoerd. En wie weet valt er ook wat te proeven (door Merijn Vanhee & Jan Vandoorsselaere).

Reageer je mee?

Allerhande experimenten met ballonen, pampers, snoep, drugs, limonade,É. Kom ook zien en beleven. Met een paar kleurrijke en luchtige reacties en experimenten (door Merijn Vanhee en Jan Vandoorsselaere).

Planten kleuren blauw

Wat is een genetisch gewijzigde plant of ook nog een GGO? Is dat een rare plant? Met een GUS test kan je testen of sommige planten GGO zijn (door Merijn Vanhee en Jan Vandoorsselaere)

Proefbuisplanten

Wat is een proefbuisplant? Kom zeker een orchidee, populier, aronskelkÉ. plantje halen (door Merijn Vanhee en Jan Vandoorsselaere).

Bah, weeral tandenpoetsen... !

Waarom? Net zoals in je darmen, zitten er in je mond talloze bacteri‘n. Een groot deel van deze mondbacteri‘n is schadelijk en draagt bij tot tandbederf, ontstekingen en een slechte adem. Door dagelijks grondig te poetsen met tandpasta kan je deze bacteri‘n beperken. Via een eenvoudig testje wordt nagaan dat tandpasta bacteri‘n kan afdoden (door Merijn Vanhee en Jan Vandoorsselaere)

Hebben kippen ook bloedcellen?

Bloedcellen zijn essentieel voor mens en dier. Met een kleuring kan je rode bloedcellen zien onder de microscoop. Zie je verschillen tussen mens en kip? (door Merijn Vanhee en Jan Vandoorsselaere)

Stadsklimaat

Fijn stof is nefast voor de gezondheid, dat staat nu wel vast. Het is onzichtbaar, maar wel meetbaar, oa met de Arduino fijnstofmeter (door Dieter Anseeuw)

Hot in the city

Het veranderende klimaat brengt ons warmere en vooral drogere zomers. Maar de uitdaging wordt net iets groter voor wie in de stad woont. Beton en asfalt houden nog meer de warmte vast en laten minder water door in de bodem. Of je dit nu reeds kan merken? Kom langs en ontdek het zelf. (door Dieter Anseeuw)

Geluidstomografie op bomen

Bomen kap je niet zomaar ! Maar hoe kom je nu te weten of de boom nog gezond is ? Kom het ontdekken aan de hand van dit vernuftig systeem (door Dirk Bertyn)

Onder stroom! Over stroomkringen en alternatieve energie …

Maak een stroomkring met lampjes en batterijen. Doe schroefjes draaien met alternatieve energie en maak een elektromagneet (door Peter Dejonckheere)

Programmeer je eigen robot

Schrijf een eenvoudig programma, programmeer je robot en laat hem een spannend parcours verkennen (door Remko Meys)

Landbouwmechanisatie : durf maar, je kan het!

Met telegeleide miniatuurtractortjes je behendigheid en je kennis van de landbouwmechanisatie bewijzen (door Isabelle Degezelle)

Bouw je eigen Creatool voertuig

Kinderen van 3 tot 99 jaar bouwen in no-time hun eigen voertuig met Creatool. Sta versteld van je eigen creativiteit en technische kennis. Kom en wij dagen je uit om zelf uitvinder te worden (door Peter Dewever - creatool)

Ontdek hoe cool programmeren is met Codefever!

Is coderen wel iets voor jou? Wil je het graag eerst even proberen? Dat kan! We geven jou de kans om eens lekker te komen experimenteren. We dompelen je onder in een virtueel bad van programmeren, introduceren je in de programmeerwereld van Scratch en al snel heb je je eerste spelletje geprogrammeerd… Een ideaal voorproefje voor onze echte lesreeks! WARNING! Het codevirus is zeer aanstekelijk! De kans is zeer groot dat je de smaak erna levenslang te pakken hebt (door Kim Waerniers - Codefever)

Meer over Dag van de Wetenschap