Bibliotheek

Welkom bij de campusbibliotheek van VIVES Kortrijk. Je vindt onze bibliotheek in 't Forum op onze campus. Onze bibliotheek staat open voor iedereen. Studenten en personeelsleden van VIVES en de Associatie KU Leuven lenen gratis met hun studenten/personeelskaart

Momenteel gelden de coronamaatregelen voor code ROOD :

Informatie coronamaatregelen van de VIVES-bibliotheken    

Externe bezoekers kunnen voor € 20 een lenerskaart kopen waarmee ze gedurende één jaar materialen kunnen ontlenen, deze kaart geldt ook als copy- en scankaart. Momenteel is er geen toegang voor externen (conf. coronamaatregelen).

We beschikken over een uitgebreide collectie boeken, didactische materialen en tijdschriften. Vind je niet wat je zoekt? Het bibliotheekpersoneel helpt je graag op weg.

Volg ons ook op Facebook, Pinterest en Instagram.

Openingsuren campusbibliotheek Kortrijk (voor studenten en docenten VIVES)

  • maandag: 8 tot 18 uur*
  • dinsdag: 8 tot 18 uur*
  • woensdag: 8 tot 18 uur*
  • donderdag: 8 tot 18 uur*
  • vrijdag: 8 tot 17 uur*   

*15 minuten voor het sluiten van de deuren begint de afsluitronde.

Externen zijn nog niet toegelaten op de campus en dus ook niet in de bibliotheken (momenteel geldt coronacode rood).

Gebruik van de bibliotheek

Je kunt inloggen met je VIVES-login. Externe gebruikers kunnen een tijdelijke login krijgen aan de balie. Om bestanden vanuit een mailbox of Toledo te bewerken, moet je deze eerst opslaan onder jouw account (tip: gebruik geen Internet Explorer). 

Je kunt een tablet, laptop of beamer van ons gebruiken in de bibliotheek. Als waarborg vragen we jouw geldige VIVES-studentenkaart. Er is een vrij toegankelijk wifinetwerk. Raadpleeg de instructies in de kopieruimte om documenten te kopiëren, te printen of in te scannen.

Dank je om niet te eten en de stiltezones te bewaren in de bibliotheek. Bezoekers van een van de campusbibliotheken verklaren zich akkoord met het bibliotheekreglement.

Limo (catalogus)

Je kunt onze VIVES-collecties (en de fysieke collecties van andere LIBISnetbibliotheken) doorzoeken met Limo. Via deze catalogus krijg je ook toegang tot de digitale bronnen die VIVES ter beschikking stelt. Studenten en personeel van VIVES vinden bijkomende informatie en demofilmpjes in de VIVES Tutorial op Toledo

Lenen en reserveren

Meld je aan in Limo om de uitleentermijn te zien. 

  • Boeken: vier weken
  • Spellen, didactisch materialen en dvd's: één week
  • Tijdschriften, normen en educatieve methodes: niet ontleenbaar

Indien nodig kan je de termijn verlengen via Limo.  Je kan niet meer verlengen na het verstrijken van de uitleentermijn of indien een andere lener reserveerde. Is een boek aan iemand anders uitgeleend? Dan kun je dit op jouw naam reserveren. Wanneer jouw gevraagde werk binnen is, krijg je een mailtje. Wie binnen de vooropgestelde termijn zijn/haar boeken niet inlevert, betaalt een boete van €0,30 per dag per item. 

Studenten en personeelsleden van VIVES en de Associatie KU Leuven lenen gratis bij alle bibliotheken van de Associatie KU Leuven. 

Externe gebruikers kunnen een persoonlijke bibliotheekkaart voor de bibliotheek van VIVES Kortrijk kopen. Met deze kaart kan je werken uitlenen in de VIVES bibliotheek van Kortrijk.

Databanken

Veelgebruikte databanken zijn ook opgenomen in een afzonderlijke lijst en kunnen ook zonder Limo doorzocht worden. Taalhulp nodig bij het schrijven van je paper, eindwerk of stageverslag? Ons overzicht van taalhulpmiddelen wijst je de weg.

Tijdschriften

De bibliotheek van VIVES Kortrijk beschikt ook over een uitgebreide tijdschriftencollectie. Via Limo vind je de plaats in de bibliotheek of de link met online toegang (bij e-magazines). Een overzicht van sommige tijdschriften die je in de bibliotheek kunt raadplegen, vind je hier:

Interbibliothecaire bruikleen

Vind je via de catalogus een werk dat niet beschikbaar is in onze campusbibliotheek, maar wel in een andere (associatie)bibliotheek? Dan kan het werk (boek/tijdschriftartikel) via IBL aangevraagd worden. Dat doe je als volgt: 

  • kom langs aan de balie met de volledige beschrijving van wat je zoekt (tip: om zeker het juiste boek te krijgen, geef je best minstens de titel, de auteur en het jaar van publicatie). We overlopen dan samen de aanvraag;
  • of stuur een mail met jouw naam, vivesnummer en de volledige beschrijving van het artikel/boek/eindwerk naar [email protected].

Boeken aanvragen uit een andere VIVES-bibliotheek of een bibliotheek uit het netwerk van de Associatie KU Leuven is gratis voor studenten en docenten. Voor boeken uit bibliotheken buiten het netwerk betalen studenten 6,20 euro per item. Voor docenten zijn deze diensten gratis. Bij het niet ophalen van het gevraagde materiaal wordt een administratiekost van 7 euro aangerekend. 

Externe gebruikers verwijzen we graag door naar de dichtstbijzijnde openbare bibliotheek.

Spelmateriaal

De bibliotheek van VIVES Kortrijk beschikt over een uitgebreid aanbod aan spelmateriaal. Een deel van de collectie kwam tot stand in samenwerking met het SpellenLab, een onderzoekscentrum dat het inzetten van bord- en gezelschapsspellen in het onderwijs en de zorgsector wil stimuleren.

Collectieverantwoordelijken