Bibliotheek

Welkom bij de campusbibliotheek van VIVES Kortrijk. Je vindt onze bibliotheek in het centrale gebouw 't Forum op onze campus. Onze bibliotheek staat open voor iedereen. Studenten en personeelsleden van VIVES en de Associatie KU Leuven lenen gratis.

Externe bezoekers kopen voor €5 een lenerskaart waarmee ze gedurende 1 jaar materialen kunnen ontlenen. Nieuw vanaf september 2018 : Deze kaart geldt ook als copy/scankaart. 

We beschikken over een uitgebreide collectie boeken en tijdschriften, maar uiteraard kun je er ook altijd terecht om in alle rust en stilte te werken aan een groepswerk (in een van de werkruimtes) of aan een paper of bachelorproef. Vind je niet wat je zoekt? Het bibliotheekpersoneel helpt je graag op weg!

Openingsuren

  • maandag: 8.15 - 17.45
  • dinsdag: 8.15 - 17.45
  • woensdag: 8.15 - 18.45 
  • donderdag: 8.15 - 17.45
  • vrijdag: 8.15 - 16.45

Tijdens schoolvakanties (behalve tijdens de kerstvakantie, eerste week paasvakantie en de zomervakantie) is de bibliotheek elke dag geopend van 9.00 tot 16.45. De bibliotheek is gesloten tijdens het weekend en op feestdagen.

We sluiten tijdens de kerstvakantie. Studeren kan in deze periode op andere plaatsen op de campus. Meer informatie vind je hier

Tijdens de lesvrije week zijn we open, behalve op dinsdag 5 februari 2019. Dan zijn alle VIVES bibliotheken gesloten.

Limo catalogus

Je kunt onze VIVES collecties (en de fysieke collecties van andere LIBISnet bibliotheken) doorzoeken met Limo. Via deze catalogus krijg je ook toegang tot de digitale bronnen die VIVES ter beschikking stelt. Studenten en personeel van VIVES vinden bijkomende informatie en demofilmpjes op Toledo

Databanken

Veelgebruikte databanken zijn ook opgenomen in een afzonderlijke lijst en kunnen ook zonder Limo doorzocht worden. Taalhulp nodig bij het schrijven van je paper, eindwerk of stageverslag? Ons overzicht van taalhulpmiddelen wijst je de weg.

Tijdschriften

De bibliotheek van VIVES Kortrijk beschikt ook over een uitgebreide tijdschriftencollectie. Via Limo vind je de plaats in de bibliotheek of in geval van e-tijdschrift, de link naar online toegang. Een overzicht van wat de tijdschriften die je in de bibliotheek kunt raadplegen, vind je hier:

Global Hub

In de campusbibliotheek van Kortrijk vinden regelmatig Global Hub-sessies plaats. Global Hub is een platform voor studenten en docenten die over hun (internationale) ervaringen willen spreken, een plaats van expertise en ontmoeting. Deze sessies vinden tussen de middag (12-14 uur) in Lokaal Groen plaats.  Bij wijze van uitzondering mag iedereen die een sessie bijwoont zijn of haar lunchpakket naar de bibliotheek meenemen. Iedereen is welkom!

Spelmateriaal

De bibliotheek van VIVES Kortrijk beschikt over een uitgebreid aanbod aan spelmateriaal. Deze collectie kwam tot stand in samenwerking met het Spellenarchief, een onderzoekscentrum dat het inzetten van bord- en gezelschapsspellen in het onderwijs en de zorgsector wil stimuleren.

Gebruik van de bibliotheek

Je kunt inloggen met je VIVES-login. Externe gebruikers kunnen een tijdelijke login krijgen aan de balie. Om bestanden vanuit een mailbox of Toledo te bewerken, moet je deze eerst opslaan onder jouw account (tip: gebruik geen Internet Explorer). De twee pc's aan de ingang zijn voorbehouden voor gebruikers van de databank Belfirst/normen en werken zonder login.

Je kunt een iPad, laptop of beamer van ons gebruiken in de bibliotheek. Als waarborg vragen we jouw geldige VIVES-studentenkaart. Eigen laptops, smartphones en tablets zijn overal toegelaten (gratis draadloos netwerk + Eduroam). Raadpleeg de instructies in de kopieruimte om documenten te kopiëren, te printen of in te scannen.

Je kunt je tas of jas opbergen in de kluisjes (met sleutel). Dank je om niet te eten of hardop te bellen in de bibliotheek. Graag alleen drankflesjes met schroefdop. Bezoekers van een van de campusbibliotheken verklaren zich akkoord met het bibliotheekreglement.

Lenen en reserveren

De uitleentermijn bedraagt vier weken. Indien nodig kun je de termijn laten verlengen, iets wat je ook zelf kunt doen via Limo.  Je kunt niet meer verlengen na het verstrijken van de uitleentermijn of indien een andere lener reserveerde. Is een boek aan iemand anders uitgeleend? Dan kun je dit op jouw naam reserveren. Wanneer jouw gevraagde werk binnen is, krijg je een berichtje op je VIVES-mailadres. Wie binnen de vooropgestelde termijn zijn/haar boeken niet inlevert, betaalt een boete van €0,10 per dag per item. Je kunt boeken, eindwerken, cd-roms en dvd's ontlenen. Tijdschriften, normen en uitzonderlijke werken kun je helaas niet ontlenen.

Studenten en personeelsleden van VIVES en de Associatie KU Leuven lenen gratis bij alle bibliotheken van de Associatie KU Leuven. 

Externe gebruikers kunnen een bibliotheekkaart voor de bibliotheek van VIVES Kortrijk kopen (kostprijs : 5 euro per jaar). Met deze kaart kun je werken uitlenen in de VIVES bibliotheek van Kortrijk.

Interbibliothecaire bruikleen

Vind je via de catalogus een werk dat niet beschikbaar is in onze campusbibliotheek, maar wel in een andere (associatie)bibliotheek ? Dan kan dit werk (boek/tijdschriftartikel) via IBL aangevraagd worden. Dit doe je als volgt : 

  • kom langs aan de balie met de volledige beschrijving van wat je zoekt (tip: om zeker het juiste boek te krijgen, geef je best minstens de titel, de auteur en het jaar van publicatie). We overlopen dan samen de aanvraag.
  • of stuur een mail naar [email protected] met jouw naam, vivesnummer en de volledige beschrijving van het artikel/boek/eindwerk.

Boeken aanvragen uit een andere VIVES-bibliotheek is gratis voor studenten en docenten. Voor een aanvraag van een boek uit een andere bibliotheek uit het netwerk van de Associatie KU Leuven betalen studenten 2,50 euro per geleverd boek/artikel; voor boeken uit bibliotheken buiten het netwerk betalen studenten 6,20 euro per item. Voor docenten zijn deze diensten gratis.

Onze bibliotheek aanvaardt ook IBL-aanvragen van andere bibliotheken. Meer uitleg krijg je zeker in je hogeschool- of universiteitsbibliotheek of de dichtstbijzijnde openbare bibliotheek.

Sociale media

Wil je op de hoogte blijven van onze aanwinsten ? Volg ons op Pinterest en op Facebook.

Collectieverantwoordelijken