Hoe gaan we dat allemaal blijven betalen?
De oorlog in Oekraïne doet de energieprijzen stijgen en de moed je in de schoenen zakken wanneer je de teller in het tankstation met lede ogen aanziet. De aanvoer van fossiele brandstoffen is onzeker op korte en op lange termijn, door milieu en door politiek. Arne Vuylsteke en Sam Schotte, waterstofexperts, zien het glas halfvol en hopen dat hernieuwbare energie nu pas echt in een stroomversnelling geraakt.
Veel bedrijven zijn tegenwoordig op zoek naar alternatieven voor diesel en gas, uit ideologische, maar ook financiële redenen. Een elektrisch wagenpark is al lang geen uitzondering meer, maar op een milieuvriendelijke manier energie opwekken, dat ligt toch moeilijker zo blijkt ook uit de hele hetze rond de kerncentrales die nu toch al erg lang aansleept. Zonnepanelen dan? Prima, maar in de zomer heb je te veel en in de winter te weinig. Te weinig mensen denken nog aan waterstof als alternatieve energiebron, die je bovendien kan opslaan! Geen zes uur oplaadtijd, maar gewoon vijf minuutjes tanken aan een waterstoftankstation, wat denk je daarvan?
Hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Ten eerste heb je veel elektriciteit nodig. Die kunnen we uit zonnepanelen halen, want je kan het eindproduct opslaan. Net als groene elektriciteit is er dus ook zoiets als groene waterstof, op een klimaatneutrale manier opgewekt. Ten tweede splits je de moleculen van loepzuiver water door middel van elektrolyse. Je haalt als het ware de zuurstof (O) weg uit het water (H2O) tot je enkel nog waterstofgas (H2) overhoudt. Dat waterstofgas, uitgedrukt in kg, sla je op in tanks in afgeschermde kooien. Zo’n opslagtank staat onder hoge druk, namelijk 300 bar. Dat is een slordige 120 keer de druk van een gemiddelde autoband. De waterstof zelf kan je op verschillende manieren inzetten in bijvoorbeeld de mobiliteit, zoals zwaar vervoer, bussen of scheepvaart. Dat kan op twee manieren: met een brandstofcel, die elektriciteit opwekt, of in een klassieke verbrandingsmotor.
Op 28 april komt heel wat mooi waterstofvolk samen op VIVES Kortrijk voor de eerste editie van het Hydrogen Technology Event. Je kan er terecht voor demo’s, workshops en alles dat met waterstof en de toekomst van waterstof als energiebron te maken heeft, van mobiliteit tot verwarmingsketels, als bedrijf of als particulier. Neem nu alvast een kijkje in de lopende waterstofprojecten aan VIVES.

