De oorsprong van de 100 Dagen

Op donderdag 31 maart 2022 vieren de studenten van VIVES Torhout hun 100 Dagen. Uitzonderlijk voor een hogeschool, maar heel wat studenten hebben hun afscheidsfeest van het secundair nooit echt kunnen vieren en daar brengen de studenten nu verandering in, maar waarom zijn dat nu precies 100 dagen? En waarom elders 50? Of zelfs helemaal geen aantal dagen, maar ‘Chrysostomos? Het studiegebied onderwijs legt het je uit.
Het fenomeen vieren leerlingen in het laatste jaar van het secundair. Zo’n plechtig tot nooit meer kent allerlei vormen, maar uit zich vaak in kattenkwaad. Vaak gaat dat gepaard met activiteiten, shows, kortom alles behalve les. Je kent het vast wel, maar waar komt dat nu vandaan? En waarom precies 100 dagen en geen pakweg 69? Ook studentikoos toch?
Wel, er zijn 3 grote strekkingen in Vlaanderen: 50 dagen 100 dagen en Chrysostomos. Waar de 50 vandaan komen, is niet helemaal duidelijk en ook niet geografisch aan te tonen. De 100 komen het vaakst voor in West-Vlaanderen, maar in provincies als Antwerpen, Limburg of Vlaams-Brabant komt het aantal dagen er zelfs niet aan te pas, neen, zij spreken van Chrysostomos. Die term verwijst naar Johannes Chrysostomos en betekent zo veel als ‘gouden mond’.
Johannes is de patroonheilige van de christelijke predikers en bovendien een redenaar of retoricus. Johannes’ feestdag was vroeger 27 januari, inderdaad, ongeveer 100 dagen voor het einde van het schooljaar. Stilletjes aan begonnen ook andere studierichtingen zo’n feest wel iets hebben te vinden, maar die ouderwetse katholieke naam, dat hoefde op veel plaatsen niet meer, dus maken we er maar gewoon lekker pragmatisch 100 Dagen van. The more you know!
Wat er ook van zij, op 31 maart halen de studenten hun feestschade in met als thema “Proud to be foud” met klassiekers als een fuif, een karaoke en voldoende eten en drinken. Zelf ook je afscheid van het middelbaar in mineur moeten vieren? Kom dan op 31 maart 2022 naar Torhout afgezakt en maak het maar een beetje bont!