
voedingstechnologie
Wil je de wetenschappelijke geheimen achter voedingsproducten ontrafelen of bijdragen aan de ontwikkeling en de productie van gezonde, smakelijke en duurzame voeding? Dat kan in de opleiding voedingstechnologie.

Heb je een passie voor wetenschappen en voeding? Wil je meer leren over hoe je de smaak, gezondheidsaspecten en kwaliteit kan bewaken en verbeteren?
Zegt productontwikkeling jou iets en ben je ondernemend? Dan is voedingstechnologie echt iets voor jou!
Wat leer ik in deze opleiding?
Deze opleiding is opgebouwd rond vijf belangrijke thema's:
- voedingstechnologie en -wetenschap
Je krijgt inzicht in de verschillende procestechnologieën die worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie zoals conservering, pasteurisatie, sterilisatie en fermentatie. Je ontrafelt de wetenschappelijke geheimen achter de voedingsproducten.
- kwaliteit en gezondheid
Je ontdekt de verschillende methoden voor kwaliteitscontrole en -borging, om ervoor te zorgen dat voedingsmiddelen veilig geproduceerd worden en voldoen aan de gestelde normen en specificaties, rekening houdend met voedingsrichtlijnen en gezondheidstrends.
- creatieve productontwikkeling
Je bestudeert de wetenschap achter voedselingrediënten en smaakstoffen om nieuwe voedingsmiddelen te ontwikkelen of bestaande producten te verbeteren. Dit omvat het bepalen van de juiste ingrediënten, texturen en smaken om aantrekkelijke producten te creëren.
- ondernemingszin
Je ontwikkelt binnen een studentenproject een voedingsproduct en leert er ook over de verschillende concepten op vlak van economie, bedrijfsmanagement en kostprijsanalyse.
- duurzaamheid
Je onderzoekt manieren om voedselproductie en -verwerking duurzamer te maken, bijvoorbeeld door minder verspilling, efficiënter gebruik van grondstoffen en vermindering van de milieubelasting.

Studiemateriaal
Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.
Studiemateriaal
Kijk al eens naar enkele cursussen:
Vakken en inhoud
Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.
Vakken en inhoud
JAAR 1
Voedingswetenschappen en -technologie
- Microbiologie
- Plantkunde, dierkunde en toegepaste biologie
- Anorganische chemie
- Organische chemie, genetica en biochemie
- ICT-vaardigheden en wetenschappelijk rekenen
- Levensmiddelenchemie
- Bakkerijtechnologie en chocolade
- Organoleptiek, foodlab en wijnproeven
- Levensmiddelenfysica
- Voedingsanalyses
- Procestechnologie en zuivelwerking
Creatieve productontwikkeling
- Plantaardige producten
- Dierlijke producten
Kwaliteit en gezondheid
- Warenwetgeving
Duurzaamheid
- Ecologie, milieu en duurzaamheid
Professionalisering
- Werkveldverkenning en beroepsethiek
JAAR 2
Voedingswetenschappen en -technologie
- Analytische chemie
- Levensmiddelenmicrobiologie
- Conserveringsprocessen
- Voedignstechnologie
- Voedingstechnologisch labo
- Productiemanagement 1
- Productiemanagement 2
Creatieve productontwikkeling
- Stage 2: productontwikkeling
- Wetenschappelijk rapporteren
- Statistiek
Kwaliteit en gezondheid
- Kwaliteitszorg en voedingsanalyses
Ondernemingszin
- Economie
- Project ondernemingszin
Professionalisering
- Werkveldverkenning en beroepsethiek
- Stage
JAAR 3
Creatieve productontwikkeling
- Receptuurontwikkeling
Kwaliteit en gezondheid
- Voeding en gezondheid
Ondernemingszin
- Bedrijfsmanagement
- Project ondernemingszin
- Kostprijsanalyse
Duurzaamheid
- Milieutechnologie
Professionalisering
- Werkveldverkenning en beroepsethiek
- Werkveldverkenning buitenland
- Emerging Technologies
- Stage en bachelorproef
- Keuzevakken (2)
Al je lessen zijn praktijkgericht en je krijgt les van docenten met ervaring in de voedingssector. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. Je lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten, praktijktraining en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.
Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.
Lessentabel
Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster voor een week eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.
Lessentabel
Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.
ma | di | wo | do | vr | za | |
---|---|---|---|---|---|---|
8u30-9u30
|
werkveldverkenning (bedrijfsbezoeken)
|
anorganische chemie
|
||||
9u30-10u30
|
anorganische chemie
|
werkveldverkenning (bedrijfsbezoeken)
|
plantaardige producten
|
|||
10u45-11u45
|
levensmiddelenfysica
|
voedingsanalyse
|
werkveldverkenning (bedrijfsbezoeken)
|
plantaardige producten
|
||
11u45-12u45
|
levensmiddelenfysica
|
voedingsanalyse
|
werkveldverkenning (bedrijfsbezoeken)
|
toegepaste biologie
|
||
13u45-14u45
|
bakkerijtechnologie en chocolade
|
organoleptiek, foodlab en wijnproeven
|
||||
15u00-16u00
|
bakkerijtechnologie en chocolade
|
organoleptiek, foodlab en wijnproeven
|
||||
16u00-17u00
|
bakkerijtechnologie en chocolade
|
organoleptiek, foodlab en wijnproeven
|
Studiemateriaal
Kijk al eens naar enkele cursussen:

Hoelang doe ik over deze opleiding?
De opleiding duurt drie jaar met zestig studiepunten per jaar. Heb je reeds een diploma/credits in het hoger onderwijs behaald, dan wordt op basis van je reeds verworven credits een korter individueel studietraject gemaakt. Van bij de start zit je in je eigen afstudeerrichting. Je wordt vanaf dag één ondergedompeld in het ‘voedingsgebeuren’ met heel specifieke voedingsgerichte vakken, zodat je vanaf het tweede jaar klaar bent voor de stages.
Hoe ziet mijn studieroute eruit?
In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Je docenten hebben allen ervaring in de voedingssector. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je toekomstige job. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten, praktijkbezoeken en projecten. Naarmate je opleiding vordert, krijg je meer verantwoordelijkheid en de kans om via stages en projecten diepgaandere kennis en vaardigheden te ontwikkelen.

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?
Eigen aan een professionele bachelor is de praktijkgerichtheid van de opleiding. Bij de verschillende theoretische vakken hoort een practicum. Voor studenten voedingstechnologie bestaat dit practicum vooral uit het oefenen van technieken om voedingsmiddelen te ontwikkelen, produceren en analyseren. Hiervoor gaan we aan de slag in onze eigen, goed uitgeruste labo’s en keukens. Het belang van de theorie wordt zo snel duidelijk. Onze practica bakkerij, ijsroombereiding, chocoladebereiding, kaasbereiding, bier brouwen zijn slechts een greep uit ons aanbod. Je leert telkens hoe je ingrediënten en bereiding aanpast aan de noden van de consument.
In het tweede jaar ontwikkel je tijdens het vak productontwikkeling een eigen voedingsmiddel. Dit kan in een klein groepje en onder het toeziend oog van een docent.
Om het toekomstige werkveld en de tewerkstellingsmogelijkheden beter te leren kennen, trekken we er vaak op uit: in het derde jaar bezoeken we een 25-tal bedrijven en gaan we op buitenlandse eindejaarsreis. De focus ligt gedurende de hele opleiding op voeding. De meeste van onze docenten hebben gewerkt in de voedingssector en doceren vanuit eigen ervaring.
Via het expertisecentrum agro- en biotechnologie op onze hogeschool is er een bijkomende link met het werkveld. Het expertisecentrum werkt voor regionale voedingsbedrijven rond tal van actuele topics. Als student werk je tijdens projectvakken zelf mee aan probleemstellingen vanuit het expertisecentrum. Is er een betere manier om jouw kennis in de praktijk te brengen? Ontdek de troeven van de sector tijdens je stages en de vele bedrijfsbezoeken.
Ga ik tijdens deze opleiding op stage?
In het tweede jaar loop je 25 dagen stage in een voedingssector naar keuze. Dit kan op de afdeling productontwikkeling, in de productie, in een labo of op de kwaliteitsdienst.
In het derde jaar ben je klaar voor je bachelorproef. Hiervoor werk je op een wetenschappelijke manier een onderzoeksvraag uit binnen een voedingsbedrijf gedurende 40 dagen. Het resultaat schrijf je op een wetenschappelijke manier neer en presenteer je voor een jury.
Zowel stage als bachelorproef kunnen worden uitgevoerd in het buitenland. Eerder trokken studenten al naar Nederland, Spanje, Finland, Tsjechië en Oeganda. In het tweede jaar organiseren we bijkomend een productontwikkelingsstage. In het derde jaar start je een eigen onderneming op in het kader van project ondernemingszin.
Studeren in het buitenland
Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.
We kunnen er niet onderuit dat we in een geglobaliseerde samenleving leven. Bijgevolg zetten we daar binnen dit studiegebied sterk op in. Een buitenlandse ervaring stimuleert je persoonlijke groei en talenkennis, en het laat je toe met eigen ogen te zien hoe het werkveld er georganiseerd wordt. Om van de culturele verrijking en verwerving van bijkomende competenties nog te zwijgen, en het feit dat je er je plan leert trekken.
Als je zin hebt in een internationale ervaring kan je alle kanten op door een groot aantal buitenlandse stages, zowel binnen als buiten Europa.

Ontdek de wereld tijdens je studie

Mijn droom is om kwaliteitsverantwoordelijke te worden in grootkeukens en restaurants. Deze bachelor is daar ideaal voor want dankzij de vele specifieke stages en praktijk word je sneller aangenomen.

Hoeveel kost je studie?
Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.
Starten met je studie
Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

Verder studeren
De grote troef van onze opleiding is het feit dat onze afgestudeerden heel snel werk vinden. De opleiding ondersteunt dit via een goede tewerkstellingsdienst. Anderzijds studeren meer en meer studenten verder.
Een vaak gekozen vervolgtraject is master in de biowetenschappen: voedingsindustrie. Sommige studenten willen zich eerder vervolmaken in een beroepsopleiding en volgen een bijkomende opleiding beenhouwerij, bakkerij of kok.
Anderen opteren voor een job in het onderwijs en volgen een verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs (1 jaar).
Voor gelijke vakinhouden kunnen vrijstellingen worden verleend op basis van je reeds behaalde diploma.

Aan de slag
Momenteel is er binnen deze sector een tekort aan hoger opgeleide mensen. Een knelpuntberoep dus…
Als afgestudeerde bachelor voedingstechnologie werk je meestal op middenkaderniveau in een voedingsbedrijf:
- als kwaliteitsverantwoordelijke, kwaliteitsmedewerker, als inspecteur: je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van product en proces.
- als laborant: je analyseert de grondstoffen en producten
- als productontwikkelaar: je verbetert of ontwikkelt producten en processen met oog voor duurzaamheid
- als technisch commercieel afgevaardigde: je werkt als aankoper of verkoper en gebruikt je technische kennis om producten aan de man te brengen.
- als productieverantwoordelijke: je stuurt een productie-eenheid aan
- als milieuverantwoordelijke: je werkt mee aan milieuproblematieken binnen het bedrijf
Dezelfde functies kan je ook uitoefenen in de toeleveringssector en dienstensector van de voedingsindustrie: bij het FAVV, in onderzoekscentra, in kwaliteitslabo's, in het onderwijs, in de distributiesector, bij grondstoffenleveranciers,...
Een zelfstandige onderneming (bv. kwaliteitsconsultant) starten, behoort ook tot de opties.
Ook jobs in het onderwijs zijn voor jou weggelegd.
Je studie in een oogopslag
Studiegebied
Opleidingstype
- Bachelor
Studiewijze
- Dagonderwijs
Studieroute
- Afstudeerrichting
Aantal studiepunten
- 180
Waar kan ik dit volgen?
Startmomenten
- eerste semester
- tweede semester
- verschillende instapmomenten
Toelatingsvoorwaarden
ECTS-fiches
Onderwijstaal
- Nederlands
Brochures
- Document
Heb je een vraag?
kwaliteit
VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.