Voedingstechnologie werkveld

voedingstechnologie
voedings-technologie

Bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting voedingstechnologie aan VIVES Zuid

De opleiding voedingstechnologie biedt veel mogelijkheden voor tewerkstelling. Je specialiseert je tijdens je opleiding in productkennis en productontwikkeling zodat je leert hoe je de smaak en de kwaliteit van voeding kan verbeteren. Je krijgt natuurlijk ook een stevige portie bedrijfsmanagement en ondernemerschap mee.

Waar kan ik dit studeren?
De smaak en kwaliteit van voeding controleren
bedrijfsbezoek

Heb je een passie voor voeding? Wil je meer leren over hoe je de smaak en kwaliteit kan bewaken en verbeteren?

Zegt productontwikkeling jou iets of heb je oog voor goed ondernemerschap? Dan is voedingstechnologie echt iets voor jou!

Voedingstechnologie studeren
Voedingstechnologie studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingtype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Deze opleiding is opgebouwd rond vijf belangrijke thema's:

 • voedingstechnologie en -wetenschap
 • kwaliteit en gezondheid
 • creatieve productontwikkeling
 • ondernemingszin
 • milieutechnologie
Studente met kaasbol

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding duurt drie jaar met zestig studiepunten per jaar. Heb je reeds een diploma/credits in het hoger onderwijs behaald, dan wordt op basis van je reeds verworven credits een korter individueel studietraject gemaakt. Van bij de start zit je in je eigen afstudeerrichting. Je wordt vanaf dag één ondergedompeld in het ‘voedingsgebeuren’ met heel specifieke voedingsgerichte vakken, zodat je vanaf het tweede jaar klaar bent voor de stages.

voedingstechnologie champignons worden gekeurd

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Je docenten hebben allen ervaring in de voedingssector. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten, praktijktraining en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem je jouw studie meer in eigen handen.

Voedingstechnologie in the mix

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Eigen aan een professionele bachelor is de praktijkgerichtheid van de opleiding. Bij de verschillende theoretische vakken hoort een practicum. Voor studenten voedingstechnologie bestaat dit practicum vooral uit het oefenen van technieken om voedingsmiddelen te ontwikkelen, produceren en analyseren. Hiervoor gaan we aan de slag in onze eigen, goed uitgeruste labo’s en keukens. Het belang van de theorie wordt zo snel duidelijk. Onze lessen culinologie en culinaire gastronomie in het 2e jaar zijn hiervan een mooie illustratie. Het zijn wetenschappelijk geïnspireerde kooklessen. Daarnaast oefenen we ook op ‘mini-industriële’ installaties. Op die manier komen we heel kort bij het werkveld.

In het tweede jaar ontwikkel je tijdens het vak productontwikkeling een eigen voedingsmiddel. Dit kan in een klein groepje en onder het toeziend oog van een docent.

Om het toekomstige werkveld en de tewerkstellingsmogelijkheden beter te leren kennen, trekken we er vaak op uit: in het derde jaar bezoeken we een 25-tal bedrijven en gaan we op buitenlandse eindejaarsreis. De focus ligt gedurende de hele opleiding op voeding. De meeste van onze lectoren hebben gewerkt in de voedingssector en doceren vanuit eigen ervaring. Via het expertisecentrum agro- en biotechnologie op onze hogeschool is er een bijkomende link met het werkveld. Het expertisecentrum werkt voor regionale voedingsbedrijven rond tal van actuele topics. Als student werk je tijdens projectvakken zelf mee aan probleemstellingen vanuit het expertisecentrum. Is er een betere manier om jouw kennis in de praktijk te brengen? Ontdek de troeven van de sector in de loop van jouw stages en tijdens de bedrijfsbezoeken.

degustatie

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Tijdens het tweede en derde jaar is er respectievelijk een stage van 25 en 40 dagen in een sector die je zelf kiest (bv. brouwerij, zuivel, of vlees). Ook de dienst kan je kiezen (kwaliteitsdienst, labo, productontwikkeling). In het derde jaar maak je ook je eindwerk op je stageplaats. Dit kan ook in het buitenland. Eerder trokken studenten al naar Nederland, Spanje, Finland, Tsjechië en Oeganda. Om je kwaliteiten als ‘ondernemer’ te vervolmaken, start je in het derde jaar binnen de school een eigen onderneming op in het kader van een Student Company.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

We kunnen er niet onderuit dat we in een geglobaliseerde samenleving leven. Bijgevolg zetten we daar binnen dit studiegebied sterk op in. Een buitenlandse ervaring stimuleert je persoonlijke groei en talenkennis, en het laat je toe met eigen ogen te zien hoe het werkveld er georganiseerd wordt. Om van de culturele verrijking en verwerving van bijkomende competenties nog te zwijgen, en het feit dat je er je plan leert trekken.

Als je zin hebt in een internationale ervaring kan je alle kanten op door een groot aantal buitenlandse stages, zowel binnen als buiten Europa.

groepsfoto

Ontdek de wereld tijdens je studie

MJ
 Quote signs

Mijn droom is om kwaliteitscontroleur te worden in grootkeukens en restaurants. Deze bachelor is daar ideaal voor want dankzij de vele specifieke stages en praktijk word je sneller aangenomen.

Lesinhoud
Pasta

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Campus Roeselare

 • organoleptiek, foodlab en wijnproeven
 • productontwikkeling
 • receptuurontwikkeling
 • plantaardige producten
 • dierlijke producten
 • warenwetgeving
 • kwaliteitszorg en voedingsanalyses
 • voeding en gezondheid
 • levensmiddelenchemie
 • bakkerijtechnologie en chocolade
 • levensmiddelenfysica
 • voedingsanalyses
 • procestechnologie en zuivelverwerking
 • levensmiddelenmicrobiologie
 • conserveringsprocessen
 • procestechnologie
 • voedingstechnisch labo
 • ecologie, milieu en duurzaamheid
 • productiemanagement
 • milieutechnologie
 • microbiologie
 • plantkunde, dierkunde en toegepaste biologie
 • anorganische chemie, genetica en biochemie
 • organische chemie
 • ICT-vaardigheden en wetenschappelijk rekenen
 • werkveldverkenning en beroepsethiek 
 • stage 
 • bachelorproef

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige lectoren. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten, praktijktraining en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen. Na het behalen van je bachelor kan je via een specialisatiejaar, of via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma als bachelor voedingstechnologie behalen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Roeselare
VIVES Roeselare
  ma di wo do vr
8u30-9u30
anorganische chemie
   
werkveldverkenning en beroepsethiek (bedrijfsbezoeken)
 
9u30-10u30
anorganische chemie
   
werkveldverkenning en beroepsethiek (bedrijfsbezoek)
plantaardige producten
10u45-11u45
levensmiddelenfysica
 
voedingsanalyse
werkveldverkenning en beroepsethiek (bedrijfsbezoek)
plantaardige producten
11u45-12u45
levensmiddelenfysica
 
voedingsanalyse
werkveldverkenning en beroepsethiek (bedrijfsbezoek)
plantaardige producten
13u45-14u45
   
organoleptiek, foodlab en wijnproeven
   
15u00-16u00
   
organoleptiek, foodlab en wijnproeven
   
16u00-17u00
   
organoleptiek, foodlab en wijnproeven
   

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie voedingstechnologie?
Verder studeren

Verder studeren

De grote troef van onze opleiding is het feit dat onze afgestudeerden heel snel werk vinden. De opleiding ondersteunt dit via een goede tewerkstellingsdienst. Anderzijds studeren meer en meer studenten verder.

Een vaak gekozen vervolgtraject is master in de biowetenschappen: voedingsindustrie. Sommige studenten willen zich eerder vervolmaken in een beroepsopleiding en volgen een bijkomende opleiding beenhouwerij, bakkerij of kok.

Anderen opteren voor een job in het onderwijs en volgen een verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs (1 jaar).

Voor gelijke vakinhouden kunnen vrijstellingen worden verleend op basis van je reeds behaalde diploma.

Voeding onderzoek

Aan de slag

Als afgestudeerde bachelor voedingstechnologie werk je meestal op middenkaderniveau in een voedingsbedrijf:

 • als kwaliteitsverantwoordelijke, kwaliteitsmedewerker, als inspecteur: je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van product en proces.
 • als laborant: je analyseert de grondstoffen en producten
 • als productontwikkelaar: je verbetert of ontwikkelt producten en processen
 • als technisch commercieel afgevaardigde: je werkt als aankoper of verkoper en gebruikt je technische kennis om producten aan de man te brengen.
 • als productieverantwoordelijke: je stuurt een productie-eenheid aan
 • als milieuverantwoordelijke: je werkt mee aan milieuproblematieken binnen het bedrijf

Dezelfde functies kan je ook uitoefenen in de toeleveringssector en dienstensector van de voedingsindustrie: bij het FAVV, in onderzoekscentra, in kwaliteitslabo's, in het onderwijs, in de distributiesector, bij grondstoffenleveranciers,...

Momenteel is er binnen deze sector een tekort aan hoger opgeleide mensen. Een knelpuntberoep dus…

Ook jobs in het onderwijs zijn voor jou weggelegd.

Een zelfstandige onderneming (bv. kwaliteitsconsultant) starten, behoort ook tot de opties.