paard

postgraduaat Animal Rehab Assistant & Sports Coaching (equine)

Postgraduaat Animal Rehab Assistant & Sports Coaching (Equine) aan VIVES Zuid

Wil je advies kunnen geven over een optimale (sport)conditie bij paarden? Of ga je liever aan de slag in een hydrotherapiecenter of een rehabilitatiecentrum? Dan is deze opleiding, in samenwerking met de Belgische beroepsvereniging voor dierfysiotherapeuten, ongetwijfeld iets voor jou. De opleiding omvat de onderdelen sportcoach en dierbewegingstherapie bij het (sport)paard.

 

De opleiding wordt momenteel grondig geëvalueerd en zal in de toekomst opnieuw georganiseerd worden.

Start voorzien academiejaar 2023 - 2024

Blijf je graag op de hoogte van het vernieuwd aanbod, stuur dan een mail naar [email protected]

Waar kan ik dit volgen?
Voeding en training van paarden: een studie waard
Animal rehab equine twee paarden

Wil je aan de slag in een hydrotherapiecenter of een rehabilitatiecentrum, of wil je adviseren voor een optimale (sport)conditie bij paarden? Dan is deze opleiding in samenwerking met de Belgische beroepsvereniging voor dierfysiotherapeuten ongetwijfeld iets voor jou.

Deze postgraduaatopleiding omvat zowel sportcoach als dierbewegingstherapie bij het (sport)paard. Wil je deelnemen aan dit postgraduaat dan moet je een bachelordiploma op zak hebben (bij voorkeur afstudeerrichting dierenzorg).

ANIMAL REHAB ASSISTANT & SPORTS COACHING (EQUINE) STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In de eerste module, massage en bewegingstherapie bij paarden, komen onder andere anatomie, spierfysiologie, massagetechnieken, stretching en hydrotherapie aan bod. Deze module legt het verband met de rehabilitatie en geeft raakpunten met de dierfysiotherapie aan.

Tijdens de tweede module, training en voeding van het sportpaard, ga je de uitdaging aan om je te verdiepen in de biomechanica, orthopedische en neurologische aandoeningen, overload en decompensatie, de fysiologie van het hart en de bloedcirculatie. Ook de verschillende sportdisciplines komen aan bod. Dit wordt aangevuld met een flinke dosis voeding, conditiescore en formulaties voor wedstrijdconditie. Verder staan we nog stil bij training, saddle- and bitfitting en de optimale huisvesting van het paard.

Na het volgen van de eerste twee modules, vervolledig je de opleiding met een stage van dertig dagen in de sector paard.

Animal rehab equine verzorgen paard

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding loopt over drie jaar. In het eerste jaar wordt de nadruk gelegd op massage en bewegingstherapie bij paarden. In het tweede jaar ligt het accent op training en voeding van het paard. In het derde jaar vervolledig je je opleiding met een stage van dertig dagen in de sector paard.

Animal rehab equine paard en hand

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het postgraduaat wordt aangeboden als een combinatie van afstandsonderwijs (begeleide zelfstudie) voor de basisvakken en contacturen (grootste deel) voor de specifiekere vakken en de praktijk. Het deeltje afstandsonderwijs maakt het gemakkelijker de studie te combineren met werk en/of gezinsleven. Het programma van 47 studiepunten is bovendien verdeeld over drie jaar zodat de studiebelasting niet te zwaar wordt. Met de stage van dertig dagen in het derde jaar zet je de kroon op je werk.

De opleiding wordt momenteel grondig geëvalueerd en zal in de toekomst opnieuw georganiseerd worden.

Blijf je graag op de hoogte van het vernieuwd aanbod, stuur dan een mail naar [email protected]

 

 

 

Animal rehab equine paard en gezicht

Praktische informatie

Bachelors die met vrucht het portfolio afwerken ontvangen een postgraduaat getuigschrift. Niet bachelors die met vrucht het portfolio afwerken ontvangen een getuigschrift. Wie enkel de lessen volgt ontvangt een attest van deelname.

De kostprijs bedraagt € 1.800 per module.

De organisatie kan beslissen de opleiding niet te laten plaatsvinden bij onvoldoende inschrijvingen.

Annuleren kan enkel via e-mail: [email protected]. Annuleren gebeurt conform de annuleringsvoorwaarden die op de website gepubliceerd zijn. De organisatie is niet verantwoordelijk voor elk geval van overmacht, zoals stakingen, ongevallen, files, ziekte of andere onvoorziene omstandigheden waardoor spreker en/of deelnemers niet of laattijdig op de afspraak zijn.

 

lesinhoud
Aula Roeselare

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In dit postgraduaat leer je alles over massage, bewegingstherapie, training en voeding van (sport)paarden.. In je eerste jaar ligt de nadruk op massage en bewegingstherapie bij paarden. De volgende vakken op het programma:

 • anatomie en spierfysiologie
 • anatomie praktijk
 • massage (& hulpmiddelen)
 • bewegingstherapie: actief en passief (stretching en hydrotherapie)

In het tweede jaar komen training en voeding van het sportpaard aan bod. Een overzicht van je vakken:

 • biomechanica, fysiologie en pathologie
 • sportdiscipline
 • voeding, conditiescores en formulaties voor wedstrijdconditie
 • randvoorwaarden voor een ideale training

In het derde jaar loop je dertig dage stage in de sector paard.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. 

 

 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie Animal Rehab Assistant & Sports Coaching (Equine) ANIMAL REHAB ASSISSTANT & SPORTS COACHING (EQUINE)

Verder studeren

Is jouw motto levenslang leren? Heb je zin in meer? Hier vind je tal van interessante bachelor-na-bacheloropleidingen, verkorte studieroutes, postgraduaten, navormingen en bijscholingen. We bieden je de kans om je competenties uit te breiden en te actualiseren.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:

 • postgraduaat Animal Rehab Assistant & Sports Coaching (Canine)
 • boerderijdieren in de zorg- & welzijnssector
 • postgraduaat dieren in de hulpverlening
aan de slag

Aan de slag

 • medewerker in een hydrotherapiecenter voor paarden
 • medewerker in een rehabilitatiecentrum voor paarden
 • sportcoach voor paarden
 • bewegingstherapeut bij het (sport)paard