Animal rehab canine rennende hond

postgraduaat Animal Rehab Assistant & Sports Coaching (canine)

Postgraduaat Animal Rehab Assistant & Sports Coaching (Canine) aan VIVES Zuid

Klinkt adviseren voor een optimale (sport)conditie bij honden je als muziek in de horen? Of wil je aan de slag in een hydrotherapiecenter of een rehabilitatiecentrum? Dan is deze opleiding, in samenwerking met de Belgische beroepsvereniging voor dierfysiotherapeuten, ongetwijfeld iets voor jou. De opleiding omvat de onderdelen sportcoach en dierbewegingstherapie bij de (sport)hond.

Waar kan ik dit volgen?
Eet en sport je gezond: dat geldt ook voor honden
Animal rehab canine man in rolstoel met hond

Wil je aan de slag in een hydrotherapiecenter of een rehabilitatiecentrum of wil je adviseren voor een optimale (sport)conditie bij honden? Dan is deze opleiding in samenwerking met de Belgische beroepsvereniging voor dierfysiotherapeuten ongetwijfeld iets voor jou. 

Deze opleiding omvat zowel sportcoach als dierbewegingstherapie bij de (sport)hond.

Als je wil deelnemen aan dit postgraduaat dan moet je een bachelordiploma op zak hebben (bij voorkeur afstudeerrichting dierenzorg). Je dient een aantal basishandelingen met de hond onder de knie te hebben voordat je met de praktijklessen mag beginnen. Bij inschrijving moet je een bewijs van praktische ervaring met honden kunnen voorleggen.

ANIMAL REHAB ASSISTANT & COACHING STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In de eerste module (2021 - 2022), massage en bewegingstherapie bij honden, komen onder andere anatomie, spierfysiologie, massagetechnieken, stretching en hydrotherapie aan bod. We bekijken ook orthopedische en neurologische aandoeningen. Deze module legt het verband met de rehabilitatie en geeft raakpunten met de dierfysiotherapie aan.

Tijdens de tweede module (2022 - 2023), beweging en voeding van de hond in de verschillende levensfases, gaan we dieper in op de ontwikkelingsfase, bewegingsadvies, Muscle Condition Score, de Body Condition Score en rantsoenberekening. We staan ook stil bij de obese, gesteriliseerde, senior en chronisch te magere hond. Na het volgen van beide modules vervolledig je de opleiding met een stage van dertig dagen in de sector hond.

Gedurende de derde module vervolledig je de opleiding met een stage. 

Na een grondige evaluatie zal het programma in 2023 - 2024 een update krijgen en verwelkomen wij u graag voor het vernieuwd postgraduaat. Blijf je graag op de hoogte van de vernieuwde opleiding, stuur dan een mail de opleidingsverantwoordelijke.

Opgepast, deze opleiding komt niet langer in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof of de kmo-portefeuille!

 

Animal rehab canine dierenzorg hond

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding loopt over drie jaar. In het eerste jaar wordt de nadruk gelegd op massage en bewegingstherapie bij honden. In het tweede jaar ligt het accent op beweging en voeding van de hond. In het derde jaar vervolledig je je opleiding met een stage van dertig dagen in de sector hond.

Animal rehab hond en telescoop

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het postgraduaat wordt aangeboden als een combinatie van afstandsonderwijs (begeleide zelfstudie) voor de basisvakken en contacturen (grootste deel) voor de specifiekere vakken en de praktijk. Het deeltje afstandsonderwijs maakt het gemakkelijker de studie te combineren met werk en/of gezinsleven. Het programma van 47 studiepunten is bovendien verdeeld over drie jaar zodat de studiebelasting niet te zwaar wordt. Met de stage van 30 dagen in het derde jaar zet je de kroon op je werk.

Module 2 wordt georganiseerd in 2022 - 2023, op de campus te Roeselare of in het Animal Welfare Centre asiel te Roeselare. (de theorie is mogelijk tot volgen via online streaming).

Data: 12/9, 3 & 10/10, 28/11, 23/1, 13 & 27/2, 27/3, 24/4, 8 & 15/5, 5/6/2023

Module 3 = stage

De lessen gaan door op maandag. Hiervan kan worden afgeweken indien noodzakelijk.

 

Animal rehab canine meisje en hond

Praktische informatie

Bachelors die met vrucht het portfolio afwerken ontvangen een postgraduaat getuigschrift. Niet bachelors die met vrucht het portfolio afwerken ontvangen een getuigschrift. Wie enkel de lessen volgt ontvangt een attest van deelname.

De kostprijs bedraagt € 1.800 per module. (3 x € 1800)

De organisatie kan beslissen de opleiding niet te laten plaatsvinden bij onvoldoende inschrijvingen.

Annuleren kan enkel via e-mail: [email protected]. Annuleren gebeurt conform de annuleringsvoorwaarden die op de website gepubliceerd zijn. De organisatie is niet verantwoordelijk voor elk geval van overmacht, zoals stakingen, ongevallen, files, ziekte of andere onvoorziene omstandigheden waardoor spreker en/of deelnemers niet of laattijdig op de afspraak zijn.

 

 

LESINHOUD
Aula Roeselare

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In dit postgraduaat leer je hoe je honden gezond en fit kan houden. In de eerste fase wordt de nadruk gelegd op massage en bewegingstherapie bij honden. Deze vier vakken staan op het programma:

 • anatomie en spierfysiologie
 • anatomie praktijk/orthopedische en neurologische aandoeningen
 • massage (& hulpmiddelen)
 • bewegingstherapie: actief en passief (stretching en hydrotherapie)

In de tweede fase ligt het accent op beweging en voeding van de hond. Je vakkenpakket:

 • ontwikkelingsfase: beweging en voeding
 • beweging: advies, Muscle Condition Score
 • voeding: Body Condition Score, rantsoenberekening
 • voeding en beweging bij de hond

In de derde fase loop je stage in de sector hond.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je de lessentabel van dit postgraduaat.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie ANIMAL REHAB ASSISTANT & SPORTS COACHING (CANINE)?
Hond

Verder studeren

Zin in meer studie? Is jouw motto levenslang leren? Hier vind je tal van interessante bachelor-na-bacheloropleidingen, verkorte studieroutes, postgraduaten, navormingen en bijscholingen. We bieden je de kans om je competenties uit te breiden en te actualiseren.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:

 • boerderijdieren in de zorg- & welzijnssector
 • postgraduaat dieren in de hulpverlening
 • postgraduaat Animal Rehab Assistant & Sports Coaching (Equine)
aan de slag

Aan de slag

Na je postgraduaat kan je aan de slag als:

 • sportcoach van honden
 • bewegingstherapeut bij de (sport)hond
 • medewerker in een hydrotherapiecenter voor honden
 • medewerker in een rehabilitatiecentrum voor honden