landbouwmechanisatie
Word landbouwmechanieker. Leer landbouwmachines kennen als je broekzak zodat je ze kan installeren, onderhouden en herstellen.
bachelor landbouwmechanisatie studeren
Passie voor techniek en landbouw? De opleiding landbouwmechanisatie reikt je alle tools aan om als technicus de machines van een landbouwbedrijf te installeren en eraan te sleutelen. Of het nu gaat over een tractor, melk- of groentemachine, met jouw mechanisatievaardigheden laat je alles gesmeerd lopen.
- Je krijgt de nodige achtergrond in plantaardige productie. Want een machine werkt pas goed als je de te oogsten teelten goed kent.
- Je specialiseert je in de werking, mechanica, hydraulica en meet- en sturingstechnieken van landbouwmachines.
- We brengen je de nieuwste technische snufjes bij rond smart farming en automatisatie, melktechniek of klimaatsturing.
- Je leert ondernemen in de landbouwsector: van kostprijsanalyse en wetgeving tot management.
- Heel wat bedrijven azen op landbouwmechaniekers. Dit is absoluut een knelpuntberoep.
3 redenen om landbouwmechanisatie te studeren aan VIVES
Zoals altijd bij VIVES: kleine klasgroepen en persoonlijke begeleiding. Elke opleiding verkent ook de mogelijkheden van AI en emerging technologies in jouw vakdomein. Dat gebeurt in samenwerking met The Flax, ons eigen House of AI. Zo ben je 100% voorbereid op de toekomst.
Het diploma verleent je toegang tot VLIF-steun bij de overname of opstart van jouw eigen bedrijf of bij investeringen. Dit diploma telt als installatieattest en omvat ook een attest bedrijfsbeheer en toont aan dat je beroepsbekwaam bent. Je behaalt ook een fytolicentie P2. Dit certificaat bewijst dat je correct met gewasbeschermingsmiddelen kan omgaan.
Stage in drie bedrijven
Je loopt drie keer stage in drie verschillende bedrijven. In het tweede jaar twee keer 25 dagen, in het derde jaar ben je zelfs 45 dagen op stage.
Leerrijke bedrijfsbezoeken
Je krijgt een blik achter de schermen bij machineproducenten (bv. TVH, CNH, AVR), een suikerfabriek en een stallenbouwfirma. De passie voor mechanisatie in de landbouw hebben jullie alvast gemeenschappelijk.
Naar het buitenland
De nieuwste innovaties ontdek je op internationale vakbeurzen zoals Eurotier en Agrotechnica. Bovendien ga je op een inspirerende eindejaarsreis naar een internationale bestemming.
Kom langs op onze infodagen
Tijdens onze infodagen ontdek je onze campussen en opleidingen. Je kan er lessen en rondleidingen volgen, cursussen inkijken, de lokalen en labo's verkennen ...
Inschrijven? Dat kan altijd online. Kom je liever langs op de campus? Dan kan dat op de infodagen en elke werkdag.
Xander ging op stage en leerde volop in de praktijk
"Ik ben net gestart aan mijn laatste jaar, maar vorig jaar kon ik al twee keer op stage. Bij twee verschillende landbouwmechanisatiebedrijven draaide ik telkens 25 dagen mee. Dat we al in de opleiding kunnen kennismaken met meerdere werkplekken stelt me gerust dat de stap van studeren naar werken niet zo heel groot zal zijn. Ik verwacht me ook niet aan een moeilijke zoektocht, want ik heb nu al jobaanbiedingen gekregen.
Dit jaar zal ik stage lopen in Nederland, bij de machinefabrikant waar ik ook mijn eindwerk zal maken. Vorig jaar werkte ik al mee in de werkplaats en mocht ik mee op depannage. Zo heb ik veel gezien en bijgeleerd. Ik kreeg ook een goed beeld van wat werken in een landbouwmechanisatiebedrijf inhoudt. Met de twee blokken stage uit het derde jaar erbij zal ik helemaal klaar zijn om aan de slag te gaan als landbouwmechanieker."
Programma
De opleiding landbouwmechanisatie is een specialisatie van de afstudeerrichting landbouw van de bacheloropleiding agro- en biotechnologie aan VIVES Roeselare. Het standaardprogramma kan je afronden in 3 jaar.
Je krijgt praktijk- en theorielessen over bijvoorbeeld biologie, mechanisatie en biodiversiteit en je leert het werkveld uitgebreid kennen tijdens bedrijfsbezoeken. Zo ontdek je hoe het er in de landbouwsector aan toegaat en vind je misschien wel een stageplaats.
Bekijk het programma
Praktijk troef, niet in het minst tijdens je stage! Twee dagen per week trek je naar een bedrijf van jouw keuze. Ook op de campus in Roeselare steek je de handen uit de mouwen tijdens de praktijklessen. Daar komen regelmatig gastsprekers hun ervaringen en kennis delen.
Bekijk het programma
Naast de lessen over o.a. landbouwpraktijk en hydraulische en mechanische toepassingen zal je ook interessante lezingen bijwonen. Verder doe je ervaring op in je derde stageplaats, ga je op buitenlands bedrijfsbezoek en werk je aan je bachelorproef, het sluitstuk van je studie.
Bekijk het programma
Je krijgt praktijk- en theorielessen over bijvoorbeeld biologie, mechanisatie en biodiversiteit en je leert het werkveld uitgebreid kennen tijdens bedrijfsbezoeken. Zo ontdek je hoe het er in de landbouwsector aan toegaat en vind je misschien wel een stageplaats.
Bekijk het programma
Verder studeren
- bachelor marketing
- bachelor bedrijfsmanagement
- master biowetenschappen
Jobkansen
- bedrijfsleider van een landbouwbedrijf
- middenkaderfunctie in land- en tuinbouw, machine-, constructie-, klimatisatie- en automatisatiebedrijven
- technisch, commercieel of onderzoeksmedewerker
- medewerker overheidsdiensten
- onderzoeker in land- en tuinbouw
Meer weten
Heb je nog vragen over de opleiding landbouwmechanisatie? Praktisch of inhoudelijk? Neem dan zeker contact op.
Stel een vraag
Het opleidingshoofd en de studie- en trajectbegeleiders staan voor je klaar.
Opleidingshoofd
Trajectbegeleider
Studiebegeleider
Een diploma na een diploma?
1. Heb je al een diploma uit een relevant domein (biotechniek aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling)? Dan kan je een verkorte studieroute volgen van één tot anderhalf jaar, op voorwaarde dat je voldoende credits voor relevante vakken hebt.
2. Heb je geen diploma uit een relevant domein of heb je onvoldoende credits voor relevante vakken? Ook dan kan je landbouwmechanisatie studeren. Samen stellen we een traject op maat op van een tweetal jaar.
3. Heb je een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein? Dan stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.
Interesse? Neem vóór je inschrijving contact op met onze trajectbegeleider.
Verkort traject
Je studie in een oogopslag
Studiegebied
Opleidingstype
- Bachelor
Studiewijze
- Dagonderwijs
Studieroute
- Specialisatie
Aantal studiepunten
- 180
Startmomenten
- eerste semester
- tweede semester
- verschillende instapmomenten
Toelatingsvoorwaarden
ECTS-fiches
Onderwijstaal
- Nederlands
kwaliteit
VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.