landbouwmechanisatie studeren

landbouwmechanisatie
landbouw-mechanisatie

Bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting landbouw, specialisatie landbouwmechanisatie aan VIVES Zuid

Als je gedreven bent door veehouderij en landbouwteelten biedt de opleiding landbouw je de perfecte voorbereiding om met kennis van zaken in de landbouwsector aan de slag te gaan. Daarnaast kan je ook kiezen voor de specialisatie landbouwmechanisatie. Deze opleiding biedt je de kans om je te specialiseren in tractoren en andere machines, landbouwtechnologie en automatisatie.

Waar kan ik dit volgen?
Word expert in landbouwmechanisatie en machines
Word expert in landbouw-mechanisatie en machines
landbouwmechanisatie student

Kijk even om je heen: West-Vlaanderen is het centrum van de landbouwmechanisatie. Tal van landbouwconstructiebedrijven, oogstmachineconstructeurs, installatiebedrijven zijn hier gevestigd en azen op technici met een hart voor de landbouw.

Algemene landbouw landbouwmechanisatie studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Als je de specialisatie landbouw kiest, krijg je een belangrijke algemene en technische vorming. Je doet de nodige theoretische en praktische kennis op i.v.m. veehouderij en landbouwteelten. Je wordt ook opgeleid in bedrijfstechnologie en bedrijfsbeheer.

 • Veehouderij (melk- en vleesvee, varkens, pluimvee en kleinvee)
 • Plantenteelten (akkerbouw, nijverheidsgewassen, vollegrondsgroenten en groenvoeders)
 • Milieu, voedselveiligheid en agrarisch natuurbeheer
 • Agro-accountancy (vaardigheden op financieel, juridisch, beleidsmatig en management vlak)
 • Bedrijfstechnologie (mechanisatie, gebouwen en klimatisatie)
 • Landbouwmechanisatie
ploeg landbouw

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding loopt over drie jaar.

 • Eerste jaar: leggen van een stevige theoretische basis, versterkt door praktijklessen.
 • Tweede jaar: twee stages van dertig dagen, telkens twee dagen per week; per week dus nog drie dagen les (theorie en praktijk).
 • Derde jaar: naast de reguliere lessen is één dag in de week gereserveerd voor een geïntegreerd eindwerk of stage + SBP (Small Business Projects) met daarnaast één dag per week bedrijfsbezoeken.
landbouwmechanisatie serre

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige lectoren. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten, praktijktraining en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Na het behalen van je bachelordiploma kan je via een specialisatiejaar, of via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma behalen.

landbouwmechanisatie Claas

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Eigen aan een professionele bachelor is de praktijkgerichtheid van de opleiding. Bij de verschillende theoretische vakken hoort een practicum. Het belang van de theorie wordt hierdoor duidelijk, zoals in het practicum zuivelverwerking.

Werkplekleren dragen we hoog in het vaandel. Tijdens het tweede jaar loop je zowel in het eerste als in het tweede semester dertig dagen stage in een door jou gekozen sector. In het derde jaar heb je de keuze: ofwel kun je je nog verder verdiepen in je interesses door een eindwerk gekoppeld aan een stage. Ofwel kun je naast je stage je ondernemerskwaliteiten verder aanscherpen tijdens een Small Business Project (SBP). Bij een SBP doorloop je in groep alle fasen van een onderneming: brainstorming, product ontwikkelen en produceren, opmaken van businessplan, voeren van marketing, verkopen en boekhouding.

Om het toekomstige werkveld en de tewerkstellingsmogelijkheden beter te leren kennen, trekken we er vaak op uit: in het derde jaar bezoeken we elke week een tweetal bedrijven en gaan we op buitenlandse eindejaarsreis. Bij VIVES is de specialisatie landbouw nauw gelinkt aan de behoeften van het werkveld. Je kan opteren voor een specialisatie in de dierlijke of plantaardige sector, al naargelang je eigen interesse.

landbouwmechanisatie traktor op het veld

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Door tijdens de drie stages de sector zelf te kiezen, kan je je kennis verbreden of verdiepen en uitzoeken welke sector of functie je het best ligt. In het laatste jaar kan je je nog verder vervolmaken. Door het uitvoeren van een eindwerk verdiep je je grondig in een onderwerp. Bij het uitvoeren van een SBP (Small Business Project) scherp je je sociale, commerciële en managementvaardigheden aan.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

We leven in een geglobaliseerde samenleving. Bijgevolg zetten we daar binnen dit studiegebied sterk op in. Een buitenlandse ervaring stimuleert je persoonlijke groei en talenkennis, en het laat je toe met eigen ogen te zien hoe het werkveld er georganiseerd wordt. Om van de culturele verrijking en verwerving van bijkomende competenties nog te zwijgen, en het feit dat je er je plan leren trekken.

Als je zin hebt in een internationale ervaring kan je alle kanten op door het grote aanbod buitenlandse stages.

graanveld

Ontdek de wereld tijdens je studie!

JV
 Quote signs

Mijn ouders hebben een landbouwbedrijf en met deze bachelor wil ik later in het bedrijf van mijn ouders gaan meewerken. Het meest interessante aan de opleiding zijn de bedrijfsbezoeken en werkveldverkenningen waardoor je daar veel van kan opsteken.

Lesinhoud
Landbouwmechanisatie machine inspectie

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat o.m. boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Campus Roeselare

 • landbouwmachines en automatisatie
 • smart farming voertuig
 • praktijk landbouwmechanisatie
 • aansturing zwaar vervoer
 • voertuigelektronica
 • hydraulica
 • landbouwmachines
 • meet- en sturingstechnieken
 • smart farming
 • praktijk mechanisatie
 • elektriciteit
 • motoren en transmissies
 • groentemachines
 • dieselmotoren, airco en aandrijvingen
 • landbouwelektronica
 • plantkunde
 • landbouwteelten
 • bodem en bemesting
 • plantenbescherming
 • genetica
 • dierkunde
 • duurzame bouwtechnieken
 • stallenbouw
 • plantenbescherming
 • groenteteelt
 • plantaardige productie
 • stage 
 • bachelorproef
 • werkveldverkenning en beroepsethiek

 

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige lectoren. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten, praktijktraining en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen. Na het behalen van je bachelor kan je via een specialisatiejaar, of via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma als bachelor voedingstechnologie behalen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Roeselare
VIVES Roeselare
  ma di wo do vr za
8u30-10u30
 
motoren en transmissies
 
elektriciteit
veeteelt
 
10u45-12u45
landbouwmachines
motoren en transmissies
 
dierkunde
ICT-vaardigheden en wetenschappelijk rekenen
 
12u45-13u45
   
elektriciteit practicum
     
13u45-14u45
anorganische chemie
 
elektricteit practicum
veevoeding
   
15u00-16u00
anorganische chemie
 
elektriciteit practicum
veevoeding
   
16u00-17u00
   
elektriciteit practicum
     

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost mijn studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met mijn studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie landbouwmechanisatie?
Verder studeren

Verder studeren

De grote troef van onze opleiding is dat studenten heel snel werk vinden. Anderzijds studeren meer en meer studenten verder, vooral in de richting master in de biowetenschappen. Ook de master of science in de industriële wetenschappen: milieukunde behoort tot de mogelijkheden. Studenten die dit traject volgen hebben naast een uitgebreide kennis van theorie ook heel wat praktijkervaring, wat hen gegeerd maakt op de arbeidsmarkt.

Aan de slag op het veld

Aan de slag

Dit veelzijdige diploma geeft een degelijke toegang tot de arbeidsmarkt. Afgestudeerde studenten vinden snel werk en komen terecht bij onder meer:

 • bedrijfsleider op een landbouwbedrijf
 • zaakvoerder in een agrarisch dienstverlenend bedrijf
 • technisch, commercieel of onderzoeksmedewerker
 • middenkaderfunctie in toeleveringsbedrijven: veevoederbedrijven, constructiebedrijven, broeierijen, zaadbedrijven, land- en tuinbouwmachinebedrijven, meststofbedrijven, plantenkwekerijen, klimatisatie- en automatisatiebedrijven, informaticabedrijven voor land- en tuinbouw, in-vitro laboratoria en gewasbeschermingsbedrijven
 • medewerker bij overheidsdiensten
 • technisch-commercieel vertegenwoordiger
 • teeltbegeleider van agro-industriële bedrijven
 • onderzoeker en/of voorlichter in land- en tuinbouw
 • milieuambtenaar (mestbank, ruilverkaveling, gemeente)
 • zaakvoerder in een handelscentrum voor land- en tuinbouw
 • leraar of praktijkleraar in agrarisch onderwijs (mits getuigschrift pedagogische bekwaamheid)