groenmanagement
Als plantenexpert word jij een onmisbare schakel in het ontwerp, het beheer en de aanleg van tuinen, parken, bossen, natuurgebieden en landschappen.
Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.
Is de natuur je passie en wil je later meebouwen aan een groene omgeving? Met jouw bodem- en plantenkennis word je expert in groenaanleg en het beheer van tuinen, parken, bossen en natuurgebieden.
In deze opleiding voor groene vingers trek je als toekomstige tuinaanlegger of groendeskundige de natuur in, met veel aandacht voor duurzaamheid, klimaat en het verfraaien van de stedelijke omgeving.
- Leer de eigenschappen van plantensoorten: waar gedijt elke plant optimaal, hoeveel water heeft ze nodig en op welke hoogte plant je ze het best.
- Stadstuin, bloemenweide of voedselbos: jij wordt een tuinaannemer die weet hoe je de biodiversiteit stimuleert en die meedenkt over klimaatadaptatie.
- Je krijgt inzichten uit ons eigen Urban Forestry Lab, dat ijvert voor leefbare, groene steden.
- Het programma gaat breed: van wetgeving over prijsberekeningen tot het gebruik van tuinmachines.
3 redenen om groenmanagement te studeren aan VIVES
Zoals altijd bij VIVES: kleine klasgroepen en persoonlijke begeleiding. Elke opleiding verkent ook de mogelijkheden van AI en emerging technologies in jouw vakdomein. Dat gebeurt in samenwerking met The Flax, ons eigen House of AI. Zo ben je 100% voorbereid op de toekomst.
Je behaalt tijdens je opleiding twee attesten: het fytoattest (gewasbescherming) en een attest van deelname aan praktijksessies rond kettingzagen van Inverde.
770 uur aan projecten
Een groenmanager leeft volgens de seizoenen. Dat ondervind je in dertien projecten, van biotoopstudies tot boomverzorging. In de internationale projectweek werk je samen met buitenlandse studenten.
Opleiding in de natuur
Je trekt veel naar buiten. In praktijklessen en werkveldverkenning ontdek je alle groene sectoren - van boomkwekerijen tot groenmechanisatiebedrijven - om een beeld te krijgen van mogelijke beroepen.
Van de theorie naar de praktijk
Je begint met de wetenschappelijke basis van bodem en plant en breidt die kennis uit met praktische vaardigheden als aanlegtechnieken, groenbeheer, drones inzetten, kettingzagen en boomklimmen.
Kom langs op onze infodagen
Tijdens onze infodagen ontdek je onze campussen en opleidingen. Je kan er lessen en rondleidingen volgen, cursussen inkijken, de lokalen en labo's verkennen ...
Inschrijven? Dat kan altijd online. Kom je liever langs op de campus? Dan kan dat op de infodagen en elke werkdag.
Arne ging op stage om te leren in de praktijk
Net als Arne loop je drie keer stage tijdens je opleiding groenmanagement. In het tweede jaar 25 dagen, in het derde jaar dubbel zoveel.
"Een haag recht scheren leer je enkel door het te doen. Die kans kreeg ik al tijdens mijn eerste stage bij een tuinaannemer. Een ideale start, maar echt kennismaken met alle vakken uit de opleiding deed ik op mijn volgende stages bij Tuinen Dewulf.
Ik hielp er met het onderhoud van parken en tuinen, maar deed ook ervaring op in de afdeling bouw. Wadi's delven, verhardingen aanleggen, speeltoestellen plaatsen, afsluitingen zetten ... Het kwam allemaal aan bod.
Mijn stages leerden mij dat ik echt wel de juiste studiekeuze had gemaakt. En ze leerden mijn baas dat ik uit het goede hout gesneden was om als werfleider bij hem aan de slag te gaan."
Programma
De opleiding groenmanagement is een afstudeerrichting van de bachelor in de agro- en biotechnologie aan VIVES Roeselare. Het standaardprogramma kan je in 3 jaar afronden.
Je opleiding volgt de zes leerlijnen: Bodem, Plant, Aanleg, Beheer, Ondernemen en Professionalisering. In het eerste jaar staan bodem (het begin van alle plantengroei) en planten (de juiste plant op de juiste plaats) centraal. Je doet praktische wetenschappelijke kennis op over natte en droge periodes, plantensoorten en duurzame keuzes.
Kijk al eens een cursus in
Bekijk het programma
Nu bodem, planten en natuurgebieden in je groene vingers zitten, graven we wat dieper. De focus ligt op tuinaanleg en tuinbeheer, met de nodige praktijk en projecten. Je trekt voor het eerst op stage en wordt stilaan een groendeskundige die meedenkt over climate change, landschapszorg en plantenbescherming. Tijdens je studiereis naar Engeland ontdek je Engelse tuinen en uitgestrekte landschappen.
Bekijk het programma
Je bestudeert natuurbeheerplannen en bomenplannen, voert veldoefeningen uit en leert de juiste beheertechnieken zonder inzet van pesticiden en meststofuitspoeling. Als kers op de taart ontwikkel je in groep een projectidee. Je leert kostprijsanalyses maken, en hoe je economisch, ecologisch en maatschappelijk verantwoord kan werken. Met een laatste groenreis in Europa sluit je je opleiding af.
Bekijk het programma
Je opleiding volgt de zes leerlijnen: Bodem, Plant, Aanleg, Beheer, Ondernemen en Professionalisering. In het eerste jaar staan bodem (het begin van alle plantengroei) en planten (de juiste plant op de juiste plaats) centraal. Je doet praktische wetenschappelijke kennis op over natte en droge periodes, plantensoorten en duurzame keuzes.
Kijk al eens een cursus in
Bekijk het programma
Verder studeren
- verkorte educatieve lerarenopleiding secundair onderwijs
- banaba landschapsontwikkeling
- ingenieur in de biowetenschappen
Jobkansen
- tuinaannemer of tuinaanlegger
- groendeskundige of groenambtenaar
- biodiversiteitsmedewerker
- boomverzorger
- ploegbaas landschapszorg
Meer weten?
Heb je nog vragen over de opleiding groenmanagement? Praktisch of inhoudelijk? Neem dan zeker contact op.
Stel een vraag
Het opleidingshoofd en de studie- en trajectbegeleiders staan voor je klaar.
Opleidingshoofd
Trajectbegeleider
Studiebegeleiders
Je studie in een oogopslag
Studiegebied
Opleidingstype
- Bachelor
Studiewijze
- Dagonderwijs
Studieroute
- Afstudeerrichting
Aantal studiepunten
- 180
Startmomenten
- eerste semester
- tweede semester
- verschillende instapmomenten
Toelatingsvoorwaarden
ECTS-fiches
Onderwijstaal
- Nederlands
Brochures
- Document
Kwaliteitszorg
VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.