Groep studenten in bos omgeving

groenmanagement

groen-management
Bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting groenmanagement aan VIVES Zuid

Wil je graag de juiste plant op de juiste plaats? Ben je gefascineerd door bodem, aanleg, beheer en management? Dan is groenmanagement iets voor jou.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Een bachelor met hart voor groen
Portret student

Meebouwen aan een groene toekomst, de natuur intrekken, heel veel plantenkennis opdoen en een expert worden in de aanleg en het beheer van tuinen, parken, bossen, natuurgebieden en landschappen. Als daar je groene vingers niet van beginnen te kriebelen!

Ben jij geïnteresseerd in de natuur en wil je je steentje bijdragen aan een goed beheer van onze groene ruimtes? Dan is de afstudeerrichting groenmanagement geknipt voor jou. Meehelpen met de zorg voor het milieu, de natuur en het landschap of daar zelfs een voortrekkersrol in spelen: een prachtig vooruitzicht! Of meewerken in een branche waar ecologische land- en tuinbouwkundige principes hand in hand gaan: deze bachelor reikt je daarvoor de tools aan.

De basis van deze studie steunt op vijf pijlers: bodem, plant, aanleg, beheer en management. Doorheen de drie jaar zoomen we sterk in op het technische aspect van deze pijlers, steeds met aandacht voor de complexiteit en innovaties in het werkveld.

Wat leer ik in deze opleiding?

Een eerste vereiste voor de teelt, de aanplant, het onderhoud en het beheer van planten, tuinen, parken, bossen en landschappen is natuurlijk een concrete, praktische plantenkennis. Je moet ook inzicht hebben op de invloed van de standplaats (bodem, water, klimaat en hoogteligging) op een bepaalde plantensoort en ook op de relaties tussen de verschillende planten onderling.

Verder zijn groenbeheer, materialenkennis, plantenbescherming, wetgeving, kostprijsberekening, tuinmachines, GIS (Geografisch Informatiesysteem) en zoveel andere zaken ook heel belangrijk.

Groenmanagement boomtoppen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Kijk al eens naar een cursus:

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

 • plant en habitat
 • plantpraktijk- en kwaliteit
 • aanlegtechnieken
 • opmetings- en visualisatietechnieken
 • materialen
 • plant en techniek
 • natuur- en bosbeheer
 • groenbeheer
 • natuurmanagement
 • groenmechanisatie in aanleg en beheer
 • urban forestry: boomverzorging
 • urban forestry: bomenplan
 • vormgeving
 • plantenbescherming
 • geografische informatiesystemen (GIS)
 • ecologie, milieu en duurzaamheid
 • bodemkunde
 • biologie
 • biologische processen
 • microbiologie
 • wetgeving en groenbeleid
 • werkveldverkenning en beroepsethiek
 • stage
 • bachelorproef

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Roeselare
VIVES Roeselare
  ma di wo do vr za
8u30-10u30
   
opmetings- en visualisatie- technieken practicum
 
werkveld- verkenning en beroepsethiek (excursie)
 
10u45-12u45
 
plant en habitat 1
opmetings- en visualisatie- technieken practicum
plantkunde
werkveld- verkenning en beroepsethiek (excursie)
 
12u45-13u45
Pauze
13u45-14u45
 
plantkwaliteit en plantpraktijk
 
anorganische chemie practicum
werkveld- verkenning en beroepsethiek (excursie)
 
15u00-16u00
 
plantkwaliteit en plantpraktijk
 
anorganische chemie practicum
werkveld- verkenning en beroepsethiek (excursie)
 
16u00-17u00
 
plantkwaliteit en plantpraktijk
 
anorganische chemie practicum
werkveld- verkenning en beroepsethiek (excursie)
 

Studiemateriaal

Kijk al eens naar een cursus:

Foto 4 studenten

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De studie professionele bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting groenmanagement duurt drie jaar. Het eerste jaar wordt de opleiding vooral gekenmerkt door theorie en praktijk op school, waarbij de studenten die afkomstig zijn uit verschillende vooropleidingen zoveel mogelijk de basis van groenmanagement worden bijgebracht, zodat ze in het tweede jaar reeds op stage kunnen gaan.

Typisch voor de richting groenmanagement is dat we werken van micro naar macro. In het begin wordt er vooral gewerkt rond het thema tuin, daarna rond park en tenslotte rond landschap. Het wordt dus steeds een complexer geheel, waarbij je steeds meer kennis en vaardigheden moet kunnen toepassen.

Studenten in natuur

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Een professionele bachelor legt een sterke nadruk op de praktijk. Bij verschillende theoretische vakken hoort een practicum. Projectwerking op de niveaus tuin/park/landschap is een belangrijk onderdeel van de opleiding waarbij je kan werken aan de ontwikkeling van jouw competenties onder de begeleiding van vakdocenten. Een project natuur (biotoopstudie) vervolledigt de praktijkgerichte opleiding.

Om het toekomstige werkveld en de tewerkstellingsmogelijkheden beter te leren kennen, trekken we er vaak op uit: in iedere fase bezoeken we heel wat groenrealisaties en bedrijven. Ook gaan we in het tweede en derde jaar op buitenlandse groenreis.

Werkplekleren dragen we hoog in het vaandel door het inrichten van drie verschillende stages, telkens op verschillende bedrijven. Mede door het expertisecentrum hebben we een nauwe band met het werkveld. De meeste lectoren hebben heel wat praktijkervaring in de groenvoorzieningsbranche en weten dus heel goed waarover ze praten.

Groenmanagement beheer groen

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Stages bieden je de mogelijkheid om je te specialiseren in een gewenste deelsector. Zo kan iemand die vooral in natuur geïnteresseerd is eerst een stage lopen in een bosboomkwekerij, daarna bij een bos/natuurwachter (ANB) en tenslotte in een Regionaal Landschap. Zo kan je je specialiseren in je lievelingssector en verwerf je tegelijkertijd een brede kijk op de groensector zodat je later polyvalent inzetbaar bent!

Stages mogen vrij worden gekozen uit een lange lijst van stagebedrijven. Je mag ook een nieuw stagebedrijf aanvragen als dit bedrijf voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. Het stagebedrijf mag zeker ook gelegen zijn in de omgeving waar je woont, zodat je vanuit je thuisbasis op stage kan gaan.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma. Als je zin hebt in een internationale ervaring kan je alle kanten op door het groot aanbod aan stagebedrijven.

We leven in een geglobaliseerde samenleving. Bijgevolg zetten we daar binnen dit studiegebied sterk op in. Een buitenlandse ervaring stimuleert je persoonlijke groei en talenkennis en het laat je toe met eigen ogen te zien hoe het werkveld er georganiseerd wordt. Om van de culturele verrijking en verwerving van bijkomende competenties nog te zwijgen, en het feit dat je je plan leert trekken.

Groenmanagement buitenland

Ontdek de wereld tijdens je studie!

JD
 Quote signs

De opleiding die ik volgde is heel breed: het gaat van kleinschalig (tuinen en parken) tot grootschalig, zoals landschaps-, natuur- en bosbeheer. Na mijn studies wil ik vooral iets rond park- en landschapsbeheer doen omdat het doorgaans om groepsprojecten gaat: aan een landschap kan je nu eenmaal niet in je eentje werken, maar zit je samen met deskundigen uit verschillende disciplines. Dat teamwork spreekt me wel aan.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie GROENMANAGEMENT?
Park

Verder studeren

Soms studeren studenten nog verder, vooral in de volgende richtingen:

 • banaba (bachelor-na-bachelor) landschapsontwikkeling (1 jaar)
 • verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs (1 jaar)
 • postgraduaat tree manager
 • master in de biowetenschappen
Groenbeheer boom zagen

Aan de slag

Dit veelzijdige diploma geeft een degelijke toegang tot de arbeidsmarkt. Afgestudeerde studenten vinden snel werk als:

 • tuinaannemer
 • verantwoordelijke in een openbare groendienst
 • ploegverantwoordelijke landschapszorg
 • middenkaderfunctie in plantengroothandels, toeleveringsbedrijven,...
 • boomverzorger
 • zaakvoerder van een tuincentrum of een agrarisch dienstverlenend bedrijf
 • medewerker Agentschap Natuur en Bos (ANB)
 • medewerker Vlaamse Landmaatschappij (VLM)
 • leraar / praktijkleraar / teeltoverste in het agrarisch onderwijs (getuigschrift van pedagogische bekwaamheid vereist voor een vaste benoeming)
 • middenkaderfunctie in de milieusector of in de tuin- en landschapssector
 • technisch, commercieel, administratief of onderzoeksmedewerker
 • middenkaderfunctie in toeleveringsbedrijven: plantenkwekerijen, zaadbedrijven, meststofbedrijven, plantenbeschermingsbedrijven
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.