Biotechnologie is de toekomst. Als je later aan de slag wil als laborant, milieudeskundige of voedingsproductiespecialist, dan is dit jouw opleiding.

Altijd al geboeid door de natuur? Een laboratorium spreekt bij jou tot de verbeelding? De bachelor biotechnologie heeft wat jij zoekt. Wie weet ontwikkel jij wel een baanbrekend vaccin of gebruiken we binnenkort een milieuvriendelijke toepassing gebaseerd op jouw onderzoek.
Biotechnologie is meer dan alleen maar pure technologie. In de studie wordt ook een luik voorzien dat je laat nadenken over de ethische kant van de zaak: hoever kan je gaan in DNA-onderzoek? GGO’s: ja of neen? Deze en andere moeilijke maatschappelijke kwesties komen aan bod in deze opleiding.

Verder studeren
Een grote troef van deze afstudeerrichting is dat je heel breed opgeleid wordt en zeer snel werk vindt.
Een aantal afgestudeerden uit de richting biotechnologie studeert verder om een masterdiploma te behalen. Het grote voordeel is dat je via deze weg al heel veel praktijkervaring hebt opgedaan voor je aan je masteropleiding begint. Afgestudeerden van de richting biotechnologie volgen onder andere:
- master biochemie en biotechnologie (Leuven of Gent): een schakeljaar in Kortrijk of twee schakeljaren in Gent of Leuven, gevolgd door telkens twee jaar master,
- master in de industriële wetenschappen (biochemie - Kortrijk of Gent): een schakeljaar en een jaar master,
- ook andere aanvullende studies, op gelijkwaardig niveau van professionele bachelor, zijn mogelijk zoals een bachelor medisch laboratoriumtechnologie of een bachelor bio-informatica
We organiseren op het einde van de opleiding een avond over verder studeren. Daar ontmoet je ook oud-studenten biotechnologie die nog hebben verder gestudeerd. Je maakt kennis met hun verhaal en ervaringen.

Aan de slag
Met een biotechnologie kun je heel wat kanten uit. Zo kun je aan de slag als laboratoriumbiotechnoloog in:
- innovatieve research centra (rode, groene, witte, blauwe biotechnologie)
- voedingsverwerkende bedrijven (je bent bezig met de opvolging van de kwaliteit van het product)
- microbiële fermentatie-industrieën (in deze industrie produceren micro-organismen eiwitten)
- laboratoria voor medische diagnostiek
- geaccrediteerde laboratoria
- plantenverdelingsbedrijven, in-vitro laboratoria, gewasbeschermingsbedrijven
- chemische bedrijven
- farmaceutische bedrijven
- milieubedrijven (analyse van lucht, water, bodems, bio-economie en biogebaseerde producten)
Je kan tevens aan de slag als Clinical Research Associate (CRA). Deze job houdt in dat je verantwoordelijk bent voor het opvolgen van klinische proeven (het testen van bepaalde geneesmiddelen bij patiënten).
kwaliteit
VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.