Avondlezing: Over kunst, down en dementie

Danny Bergeman is een kunstenaar met het syndroom van Down. In zijn oeuvre onderzoekt Danny zeer geduldig foto’s uit kunstboeken, catalogi en tijdschriften. In een poging om hierop een commentaar te noteren, ontwikkelt hij een abstract geometrisch notitiesysteem.

In een chronologisch dagboek, notuleert hij beeld na beeld, van links naar rechts en lijn per lijn. In aanvang duiken tussen de abstracte tekens een fles, een vaas, een huis, een echt woord op. Later worden de tekens kleiner, abstracter en primeert kleur op vorm. Vanaf 2010 zijn er aanwijzingen van het begin van dementie. Sindsdien heeft de voortschrijdende ziekte gestaag meer en meer impact op zijn dagelijks functioneren, incluis zijn artistiek werk.

In de avondlezing reflecteren Peter Van Hecke, Jo Coucke en Karel De Corte over het werk en de impact van dementie op het werk van Danny. De insteken zijn verschillend, aanvullend, tegenstrijdig. Peter Van Hecke is artistiek mentor in kunstwerkplaats de Zandberg. Hij beschrijft de dagdagelijkse ondersteuning t.a.v. Danny. Een verhaal van ups en downs. Karel De Corte, orthopedagoog, heeft het over de herkenbaarheid van Down in het werk en leven van Danny Bergeman. Jo Coucke, tot slot, waardeert als kunsthistoricus de kunstenaar Danny Bergeman.

Een initiatief van De Zandberg in samenwerking met VIVES Hogeschool. Kunstwerkplaats De Zandberg maakt deel uit van Groepubuntux8K.

Programma

18u45  Onthaal 
19u00  Inleiding en situering van het opzet en de kunstenaar Danny door Dominique Nuyttens, coördinator De Zandberg
19u15 Het werk van Danny B door de orthopedagogische bril – Karel Decorte, orthopedagoog, heeft het over de herkenbaarheid van Down in het werk en leven van Danny Bergeman.
19u30 Het werk van Danny B door de kunsthistorische bril – Jo Coucke, waardeert als kunsthistoricus de kunstenaar Danny Bergeman.
19u45 Het werk van Danny B vanuit een begeleidersbril - Peter Van Hecke, artistiek mentor in kunstwerkplaats de Zandberg. Hij beschrijft de dagdagelijkse ondersteuning t.a.v. Danny. Een verhaal van ups en downs.
20u00 Panelgesprek met Karel Decorte, Jo Coucke en Peter Van Hecke met ruimte voor vragen en interactie met het publiek (moderator: Hugo Verstraeten)
21u00 Afsluitende receptie

De avondlezing kost 10 euro. Aanmelden kan tot en met 12 mei 2019. Op basis van de ingevulde gegevens wordt een factuur voor deze avondlezing bezorgd.

bergemanlogo.png
Deel dit via