Lezing In Search of Humanity: Bruno Tersago

Op 1 januari 2002 kwam Griekenland bij de eurozone. De Europese eenheidsmunt zorgde voor een ongeziene economische groei die culmineerde in de organisatie van succesvolle Olympische Spelen in 2004. Zes jaar later, in april 2010, volgde de harde landing: het land kon niet meer op de financiële markten lenen tegen een logische interestvoet en was gedwongen op beroep te doen op de Europese partners om een bankroet te vermijden.

Griekenland: een dubbele crisis aan de rand van Europa

In de lezing schetst Bruno Tersago de situatie in Griekenland anno 2017 en stelt hij de vraag of de aanpak van Europa de juiste was. Sinds de zomer van 2015 werd Griekenland verder ook het toneel van een vluchtelingencrisis die Europa sinds de tweede wereldoorlog niet meer had gezien. Door de terroristische dreigingen in Europa, bleken meer en meer landen niet bereid om de vluchtelingen op te vangen. Deze problematiek wordt tijdens de lezing toegelicht.

Griekenland bevindt zich aan de rand van Europa, in een gebied dat alsmaar instabieler wordt. In Syrië woedt de oorlog verder, Turkije lijkt verder op te schuiven naar een totalitair regime en de Balkan zijn ook geen toonbeeld van stabiliteit. Bruno Tersago bekijkt op deze situatie invloed heeft op het beleid dat de EU verder moet uitstippelen.

Bruno Tersago

Bruno Tersago (Willebroek, 1967) woont en werkt al sinds januari 2000 in Athene. Hij spreekt, schrijft en leest vloeiend Grieks, Nederlands, Frans, Duits en Engels. Hij is meer dan 10 jaar met een Griekse getrouwd. Bruno is naar Griekenland gekomen uit liefde voor het land, en kent de Griekse volksaard als geen ander. Hij houdt al sinds 2005 een blog bij over zijn leven in Griekenland, onder de titel “Reilen en zeilen in Griekenland”. Sinds de crisis is uitgebroken, heeft dit blog veel meer een politiek karakter gekregen. Sinds 2010 wordt hij regelmatig gevraagd om bijdragen te leveren voor de Vlaamse kranten De Standaard en De Morgen, het tijdschrift Knack, maar ook voor de alternatieve nieuwssite De Wereld Morgen.

In het voorjaar 2011 is Bruno regelmatig te horen als radio- en televisiecorrespondent en levert hij ook bijdragen voor de website van de openbare omroep www.deredactie.be . Ook de Nederlandse televisie doet een beroep op zijn expertise.

Net zoals Bruno de groei van de Griekse economie heeft meegemaakt, beleeft hij nu ook de langdurige crisis zelf, samen met zijn vrouw. Hij heeft er een boek over geschreven: “Groeten uit Griekenland” (Uitgeverij EPO, 2015) met kleine verhalen van echte mensen die zwaar worden geraakt door het opgelegde bezuinigingsbeleid, dat vele andere grote spelers uit de wind zet. Het boek stond zes weken lang op de eerste plaats van de non-fictie lijst en is ondertussen aan zijn vijfde druk toe. Het boek stopt op het moment dat Alexis Tsipras premier werd van Griekenland. Ondertussen zijn we twee jaar verder, en een vervolg is meer dan gewenst.

Lezing

Dit is een lezing in de reeks In Search of Humanity. De lezing is gratis, maar aanmelden is verplicht via onderstaand inschrijvingsformulier. Inschrijven kan tot uiterlijk tot de dag voor de lezing, of tot de maximumcapaciteit van de locatie bereikt is.

Inschrijvingen gesloten

Je kunt je niet meer inschrijven voor deze activiteit.
Deel dit via